Poraďte okrasné rastliny

seemani
26. feb 2015

Ahoj baby, od jari sa chystám na anšom malom rančíku sadiť, trochu to tma dekorovať, keďže všade je samá tráva. Neviete mi poradiť, čo vysadiť? čo rýchlo rastie a čo aj dobre vyzerá? na terasu by som chcela zhora z konštrukcie dať vysiaci črepník a do toho nejaký ťahavý kvet, viete mi niečo poradiť?

lucianakoniku
26. feb 2015

@seemani do volnej pody by som ti odporucila trvalky, ak mas slnecne stanoviste, je to idealna volba. vacsina slnkomilnych trvaliek kvitne bohato od maja-juna do septembra-oktobra, takze stale budes mat cosi zakvitnute.
mne sa osvedcili napr. echinacea, coreopsis, rudbeckia, gaura lindheimerii, ...
k trvalkam vrele odporucam okrasne travy, vacsina je tiez slnkomilnych, maju nadherne stebla, vacsina na jesen kvitne, krasne su stipy, calamagrostis, miscanthusy (kopec druhov), molinie...
co sa rastu tyka, ked kupis sadenice, prvy rok sa ti budu len zakorenovat. Kym sa uplne zapoja a vytvoria suvisly bohaty porast, bude to par sezon (2-3) trvat, ale kvitnut ti budu uz prvu sezonu. vyhoda trvaliek je ze ich nemusis sadit kazdy rok-dva nanovo, akurat vacsinu z nich treba na jar zrezat a aby bohato kvitli, odstranovat odkvitnute sukvetia (ak mas cas+ak sa ti chce, kvitnut budu ale aj bez toho).
Co sa tyka tych crepnikovych, existuje kopec kultivarov muskatov, surfinii, mozes skusit bakopu, fuksie...

miadi
27. feb 2015

mna tiez hnet napadli ornamentalne travy su krasne rychlo rastu a dobre to vyzera.Len si prestuduj ktory druh ma ake vlastnosti niektore rastu do trsu do kruhu ine su viac invazivne vysoke aj nizsie siroke farebne od emeraldovej az po bledomodru..(purpurove a cervene su skor tie jednorocne-ako na 2obrazku)Velmi nenarocne na starostlivost bud ich najesen nez zacne mrznut alebo skoru jar zrezes..
do crepnika vysiace odporucam petunie krasne kvitnu od jary do jesene najlepsie je ked das mix farieb

elis1985
27. feb 2015
Používateľ elis1985 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od elis1985.

Tie posledné sú top 🙂

miadi
27. feb 2015

@elis1985 tie posledne su petunie a este 2ine druhy ktore ale neviem uz ako sa volaju 🙂 kvitnu az do jesene staci raz za cas poodlamovat zvadnute uschnute kvietky a potom kvitnu este viac..no a nezabudnut pridat hnojivko do vody 🙂 ja som ich mala na takejto kovovej spiralke hoci povodne su na zavesenie lenze nemam dobre haciky na dome na zavesenie +niekedy brutus vetrisko by to mohol zhodit..