Poradte ohľadom vysokej školy

ivana1410
15. nov 2015

Ahojte baby ....som normalna pracujuca žena, velmi by som chcela nastupiť na VŠ. Len mám posledné dni taku dilemu a prave preto by som Vas poprosila o radu alebo nazor ako by ste túto situaciu riešili Vy.

Mám prácu ktoru mam celkom rada, ale každopadne by som musela dať výpoveď aj keby som chcela ist externe ..pretože sa tam pracuju aj víkendy.
Moja otazka je či by ste išli radsej na denne študium a riesili to nejakými brigadami ...alebo externe a hladali by ste si ine zamestnanie...
len treba počitat s tým že chceme momentalne s manželom babatko

neviem ako sa rozhodnut

dakujem za každu radu

janinah
15. nov 2015

To je otázka na manžela,či ťa bude niekoľko rokov živiť 😉

ivana1410
autor
15. nov 2015

@janinah no manžel rata tak že coskoro pojdem na matersku ....takže s tým rata 🙂 a ja mam velmi dobreho manžela podporuje ma v tom aby som si VŠ urobila...ja len neviem ako by to bolo lepsiee...

č

janinah
15. nov 2015

@ivana1410 lepšie by bolo ísť na denné štúdium,práca+škola+dieťa je kombinácia,ktorá sa síce dá zvládnuť,ale s odretými ušami 😉

eeffka
15. nov 2015

Otehotnieť a ísť do školy počas ed,posledné 2 roky zvladnes aj s robotou len človek mieni a príroda mení...

wewika1
15. nov 2015

@ivana1410 a potrebujes VS? je ta skola uzko vyprofilovana, ze bez nej si zamestnanie v tebou do buducna vybranom odbore nenajdes? momentalne je totiz tolko druhotriednymi VS, ktore z neobjasnených pricim dostali akreditaciu na nezmyselne odbory a jedinym výsledkom ich cinnosti su urady prace prepchate "vysokoskolsky vzdelanými" ludmi, mysliacimi si, ze maju priliz vysoku kvalifikaciu aby robili "podradne" prace ako predavac, sofer, robotnik a podobne...pokial chces VS len koli titulu a pri uplatneni ti nema nijak pomoct (teraz uz kazdy zamestnavatel kasle na to, co si kto pise pred meno, lebo teraz uz ma titul kazdy debil), tak je tvoja volba len zbytocna strata casu a penazi 😉

saurian
15. nov 2015

@ivana1410
ono zalezi aj od toho ako su ustretovi v praci, ako si viete napriklad vymenit smeny a pod....
tiez je vhodne si vopred zistit - vacsina skol to ma zverejnenych - ako prebieha externe studium - niektore VS maju len soboty (cca 20 sobot do roka to vychadza), niektore maju napr kazdy druhy piatok a sobota, niektore daju dva 5dnove bloky...
tiez maju zverejnene ci je povinny student sa na prednaskach / predpisanych konzultaciach zucastnit, pripadne kolko % z nich (25%, 50%) moze student vynechat.
takze rozhodnutie by som robila na tvojom mieste az potom ako vies aka bude vyucba.
okrem toho je moznost, ze proste na skolu minies svoju dovolenku.
a v pripade ak chces babetko, je dobre mat pracu kvoli materskej, VS sa da na materskej/s dietatom/detmi bez problemov zvladnut. dokonca si myslim ze niekedy je to jednoduchsie na materskej ako pri praci, lebo ked clovek chodi do prace - 5 dni v tyzdni v praci, siesty v skole, skuskove - niekedy vacsi "masaker" ako na materskej.

ivana1410
autor
15. nov 2015

@wewika1 no chcem ist študovať biologiu nie koli titulu ale preto že sa cchcem venovať vede ....po strednej som nemala priaznive podienky na študium a už to štvrtý rok odkladam....na strednej som bola pravidelne najlepši študent roka ...takže to nie len o titule.... momentalne robim v obchode ...

wewika1
15. nov 2015

@ivana1410 takze chces dostudovat a zostat na fakulte ucit, skumat a venovat sa vede? lebo pri vsetkej ucte, naozaj neviem kde inde by si sa s tymto odborom mohla uplatnit a hlavne ak sa chces venovat vede, ktora na slovensku sa sustreduje vylucne na skolach a SAV 😒

loginexistuje
15. nov 2015

@ivana1410 neodchadzat z prace otehotniet dostat normalnu matersku, a po porode sa vrhnut na studium ... ale teda bude to chciet ochotneho manzela alebo ineho clena rodiny na strazenie dietata.

s biologiou vedeckz smer jedine fakt potom ostat na skole ale to budes musiet byt velmi dobra... co pri dietati neviem ci je jednoducha uloha...

mishelita
15. nov 2015

@ivana1410 studovat na materskej.za 3 roky ju mozes aj spravit a dokonca aj externou formou.ked som chodila na VS tak s nami zacinala baba,ktora robila Ing. ked my ostatni len Bc. pocas letnych prazdnin vzdy urobila dalsi rocnik.a to robila uz tretiu vysoku,vydata a dve deti doma

meluela
15. nov 2015

@ivana1410 biologia je normalny odbor kde sa aj naozaj studuje, ziadna vikendova alzbeta pre cvicene opice ani flakacka ekonomicka ... takze kombinacia s robotou a materskou mi pride dost zabijak 😕
a okrem toho venovat sa vede znamena ze platovo budes asi niekde ako v tom obchode ak nie horsie

misiatko87
15. nov 2015

@meluela flakacka ekonomická ? Asi ako ktorá samozrejme súkromná možno .... Ja mám ekonomickú a teta nadrela nabiflila a hlavne napočítala všelijakých príkladov dosť

meluela
15. nov 2015

@misiatko87 zalezi samozrejme od odboru/fakukty ale poznala som dievca ktore urazene vzdychalo ze asi kvoli diplomke bude musiet zajst do kniznice a jednoducha teda bola riadne (titul na euba udostala) 😀

misiatko87
15. nov 2015

@meluela áno jasne Bratislava. No chúďatko 😄 pri dnešnom počte vysokých škôl ktoré stoja za prd sa dehonestuje vysokoškolské vzdelanie. Mala som tiez kamarátku ktorá sa sťažovala ze sa musí učiť 20 strán na skúšku. A víkendová Alžbeta to nemám slov ved to uz môže hocikto spraviť výšku

deltaa
16. nov 2015

kde boli tie casy, ked aj ten, kto zmaturoval na samej jednotky musel robit prijimacky? dnes sa pozriem na STU na nejaky odbor a na denne beru bez skusok ... 😨

sardinka335
16. nov 2015

@deltaa lenze kolko ich skončí na tej STU...sice moj muž končil 2005 rok...a tiež si pamätám ze prihlasených bolo 1200 študentov a skončila mala hrstka.... 🙂

@ivana1410 ak chceš studovat materska je idealny čas...ved si doma a veci si mozeš viac menej riadiť podla seba, ale chce to režim ziadne denno denne kočikovanie do nemoty a kavičkovanie s kamoškami - aj to sa da ale nie denne, pripadne vyplakavať ako ,,nestiham,, s až 1 dieťaťom.
Ja som si robila školu ked som mala 2 male deti jedno v školke a išlo to - otazka je či ti ma kto male stražiť lebo to mi pomahala mama ked som bola na prednaškach a skuškach - muž bol v robote tak tam nehrozlo ze bude s dieťaťom doma. Ked sme mali blok sobotu tak muž bol doma a staral sa o deti. Našťastie študim nebolo platene aj ked nebolo denne - bola to kombinovana metoda, a som mala štipendium takze som ešte dostavala peniaze a ešte som seminarky pisala za peniaze lenivym študentom.
Cez skuškove som mala tvrdší rezim, zial nie som typ čo mu vedomosti skaču same do hlavy a ani opisovať neviem....takže ziadne uspavanie deti do aleluja...padla 20:00 deti nekompromisne do postele a ja ku kniham. To iste aj cez den - ked ine mamičky trkotali na ihrisku tak ja som jednou rukou hojdala malu na hojdačke a v druhej čitala poznamky ku skuške. Veci som viac planovala a samozrejme musela som prekonavať nechuť a lenivosť.
Ja by som išla (ak by som nebola na RD) na externe študium a hladala si tomu primerane nejaku pracu. Denne je take to mozeš mat rozvrh roztahany aj do večera a všelijako...ale zase neplati sa...Matrska je idealny čas....len ho spravne využiť.