Poraďte ohľadom štátneho a cirkevného sobáša

lianka2
24. máj 2015

Baby poprosim radu ohladom statneho a cirkevneho sobasa. Prosim naozaj len tie, ktore su ochotne poradit bez moralizovania. S ex sme mali najskor statny sobas na urade. K nemu sme dostali sobasny list. Potom ex vybavil cirkevny sobas, cez jeho znameho farara. Kvoli tomu, ze ex sa nechcelo chodit na nauky atd. Cirkevny sobas prwbehol len ako obrad. Ale co ma zaujima, tak farar nam nedal nic podpisat, ako sa vzdy v kostole podpisuju manzelia po sobasi. Sobasny list nam tiez nedal, ale viem, ze sob.list sa moze dostat len jeden a to odtial, kde sa konal sobas ako prvy. Ale je teda platne cirkevne manzelstvo, ked sme v kostole nic nepodpisovali? Dakujem ak mi bude vediet niekto odpovedat bez cistenia zaludka, preco sme tak konali.

lilimoni
24. máj 2015

Co je psano, to je dano, sa hovori 🙂 ak ste nic nepodpisali, tak ako by vam to mohli dokazat, ze sa take nieco konalo? 🙂

lianka2
autor
24. máj 2015

@lilimoni ved to rozmyslam. Ja neviem ci na to farar zabudol ale nic podpisovane nebolo.

pan_dokonaly
24. máj 2015

Najlepsie je hned zavolat fararovi. Jedine on ti povie ako Vas to zosobasil.

Predpokladam, ze to je RC. Iste vedie nejakie farnost svoju matriku, evidenciu takychto ukonov. k ste v nej, tak to plati. Ze Vam nevydal o sobasi ziaden papier, tak to je divne.

lilimoni
24. máj 2015

@lianka2 podka mna tam islo, len o akesi spojenie pred bohom. Papierovo to uz bolo, tak to chcel len nejako "vysvetit" 🙂

lianka2
autor
24. máj 2015

@pan_dokonaly sobasny list nam vydat ani nemihol lebo na matrike mi vraveli ze mozeme mat iba jeden sobasny list a to odtial kde sme sa brali prvy raz. Cize na urade. Farar si nejake base doklady pytal...ale viem ze nekor volal ex ze potrebuje udaje svedkov lebo mal na kontrole biskupa a ze v knihe svedkov nemal poznacenych. A az teraz mi doslo ze ani my ani svedkovia sme nic nepodpisovali...

lianka2
autor
24. máj 2015

@lilimoni ano to hej. Len ci je to platne pred bohom...sicw bohu su asi podpisy na nic. Ale ci je to cirkevne platne...

pan_dokonaly
24. máj 2015

@lianka2 na to ako to je ti da odpoved jedine farar. My tu mozme diskutovat. Ked sa ta spyta, ci si povedala vtedy a vtedy svojmu Ex pred Bohom Ano, tak co? Zaklames? Potom ti to moze byt jedno.

Zavolaj poobede na faru, spytaj sa, dohodni si stretko a daj potom vediet.

Sobasny list je jeden pre stat, ale cirkev ma svoju "databazu" ci "matricnu knihu" kde si tieto veci znaci.

janinah
24. máj 2015

ste zapísaní v matrike na farskom úrade,v prípade potreby si odtiaľ budeš pýtať pís. potvrdenie,že sa sobáš konal..a nehnevaj sa,povybavujete si to akotak,ani náuky vám netreba,však načo a ešte tu po nete spochybňuješ platnosť....ak to teda nebolo divadlo s plateným hercom,/neviem čo všetko vie tvoj chlap vybaviť/tak sobáš je platný 😉

lianka2
autor
24. máj 2015

@janinah no neskor vykrical ze som ho do toho donutila co nie je pravda...

lianka2
autor
24. máj 2015

@janinah to potvrdenie si mozem pytat len tak? Vies ja som chcela aby to prebehlo normalne alebo vobec...ale s exom sa nedalo pohnut.

pan_dokonaly
24. máj 2015

@lianka2 volaj hned poobede na faru.
Netraumatizuj sa viac ako musis. Rozvod, rochod a vsetko to nie su lahke veci a uz vobec asi nie este v RC . Farar Ti da jednoznacnu odpoved a budes vediet ako na tom si.

janinah
24. máj 2015

poobede určite nevolaj,aj farár chce mať kľud a toto nie je akútne...nájdi si na nete,kedy má tvoja farnosť stránkové hodiny a choď si pre to potvrdenie

0silvia0
24. máj 2015

@lianka2 pokiaľ viem, tak na tvojej "materskej" fare sa vždy zapisujú všetky sviatosti, ktoré daná osoba prijala. Materská fara je tá, kde si bola pokrstená. Takže ja som bola pokrstená na fare A, sobášená som bola na fare B, sviatosti 1. sv. prijímania a birmovky som prijala na fare C. Ale všetky údaje z fary B a C sú hlásené na faru A, čiže na faru, kde som bola pokrstená.
Takže tam sa informuj 🙂

janinah
24. máj 2015

@0silvia0 myslím,že nie,že tak to nefunguje

0silvia0
24. máj 2015

@janinah teraz som riešila nejaké veci na fare a bolo mi to takto vysvetlené. A podľa teba to ako funguje?
Bola som si nedávno pýtať krstný list a mala som v ňom zapísaný aj dátum sobáša aj Farský úrad, kde sa svadba konala. A svadba sa konala na inom farskom úrade ako krst a mali o tom zápis...

lianka2
autor
24. máj 2015

@0silvia0 urcite maju zapis na fare kde som bola krstena ze som sa sobasila inde lebo sim tam bola po vypis zvkrstu a birmovky. Takzectam si znacil kde ackedyvsa ideme brat. Len ci to ten farar co nas sobasil nedoplietol. No poxistujem nejako.
Dakujem vsetkym za odpovede

barla5
24. máj 2015

Silvia ma pravdu, ked som si bola pred svadbou po krstny list, mali tam zaznam o birmovke, ktora sa konala v inej farnosti.