Poraďte, čo robiť s únavou po celom dni.

18. feb 2020

Dievčatá, potrebujem nejakú radu alebo aspoň aby ma niekto "vypočul".
Vec je taká, že po celom dni strávemon s deťmi (5r a 1r) som večer už o takej 21h úplne vyšťavená a môj cieľ je jediný a to ísť spať. Lenže mam aj chlapa, ktorému sa nedokážem venovať ako by si on predstavovala. Celý deň som s deťmi viac menej sama aj na domácnosť som sama a večer keď nachystám večeru, kakŕmim deti, poumývam riad a dám ich spať, tak ja úplne padám od únavy. Mám skúsiť brať železo? Dosť sa začíname koli tomu aj hádať. Manžel chodí do prace a robí aj na dvore nejaké veci ale on nie je unaveny tak ako ja aj keď ráno vstáva o hodinu skôr ako ja. Poraďte?! Som lenivá alebo mi "niečo" je ?!

pribinak
18. feb 2020

Železo ti nijak neublíži, kľudne vyskúšaj. Ale skôr horčík. 5 ročný nechodí do MS?

autor
18. feb 2020

@pribinak ano chodí do mš. Ale doma je to teda s nim dost tazke..je velmi velmi hlucný ako aj ten menší. Maju extremne silne hlasy takze ked zacnu hulakat tak ja mam chut odist z domu. Asi som skor unavena psychicky ako fyzicky ked si to tak vsetko davam dokopy. Manzel ma vela prace vychovavam ich viac menej sama..asi to chce zmenu rezimu aj co sa manzela tyka aj ked robi vela a je mi blbe aby este aj o deti mal starost.

heidy222
18. feb 2020

Kedy davas deti spat? Ja o 19, ukazalo sa to optimalne, aj Ked 4 rocna potom cez den nespi

miadi
18. feb 2020

Ved su to aj jeho deti. Netreba ti železo: ale aby sa aj on viac venovat detom vecer a potom budes mat energiu venovat sa jemu ked zaspia.

amonet
18. feb 2020

a muz ti nevie pomoct, nezvladne umyt riad, alebo natret chleba na veceru? a odporucam knihu leniva mama, mne sa tie principy velmi pacia

evalin88
18. feb 2020

Ved nech ti muz vecer pomoze, napr poumyva riad, ty ulozis deti skor, alebo nech ta neako inak odbremeni, kedy chodi vecer domou ??( nemoze byt chvilu s detmi a ty si oddychnes*?* nechapem co ocakava este potom...

ivca88
18. feb 2020

Sorry baby, ale strašne ste ukňučané - teda za poslednú dobu sa každá sťažuje, ako je unavená alebo nestíha.
To čo máte na dvore statok okolo ktorého sa musíte starať ? Obriadit zvieratá, nakydat hnoj.
Pred varením polievky si kura zabiť a osklbat ?
Veď ženy sa nikdy nemali lepšie než teraz .
Obriadit treba byt a tým to hasne.
Koľké už ani len obedy nevarila, radšej využijú donáškove služby a aj tak knucia ako im je to za ťažko.
Však sa vzchopte.
Ja sa vôbec nečudujem mužom že sú nervny, keď sa mu žena nevenuje.
Koľkí chlapi makajú v práci a potom na stavbe ( čo teda ozaj nie je ľahká práca) a aj napriek tomu vyzdria byť hore, polúbia tú svoju ženu.
Intímny kontakt s mužom je veľmi dôležity.
Sama píšeš že sa hádate.
Určite ťa nemôžu dve deti vyčerpat. Nerob drámu ako z telenovely len preto, že večer treba umyť riad 🤷
Zmeň uhol pohľadu, bude sa ti lepšie žiť

salome123
18. feb 2020

@ivca88 pravdupovediac mam pocit, ze prave to je problem... cely den sa zena mota okolo deti, dookola upratuje, vari.... a to je prave to ubijajuce. Nie je to o lenivosti, ale skor o frustracii a stereotype... ked som bola na MD a RD mala som rovnake pocity ako autorka. keby ma poslali niekam manualne robit 12hodin tak by som nebola taka unavena ako ked som stravila v domacnosti s detmi 12hodin vkuse 😖

ivca88
18. feb 2020

@salome123 tak nech ide robiť.
Veď ale toto je už choré. Má všetko super a sťažuje sa.
Nech si aspoň na deň vyskúša starostlivosť o postihnuté dieťa alebo autistu. To je skutočne ubíjajuce a vyčerpávajúce.
Ja sama mám deti podobného veku a mám teda fest veľa času - dokonca až toľko, že ho práve mrham na koniku 🙈
Fakt baby, nehnevajte sa na mňa, ale toto je naša práca a fakt to nie je ťažké.
Neviem prečo z toho robíte vedu

lindusss2016
18. feb 2020

No tiez ma zaujima, co take robi na dvore. Ak ty uz mas deti vecer dost (co chapem), nech je s nimi muz a ty si poupratuj, nez ich das spat. Popripade, ked teda ma taku urgentnu pracu na dvore, nech mu tam zacne ten 5 rocny pomahat a nebude ti doma hucat, mensi nech sa hra a ty upratuj a vecer budete mat cas na seba. Ak ale nechovate nejake zvierata, tak mi ta manzelova praca na dvore pride len akp zasivacka pred uhucanymi detmi. Urcite nech sa im venuje viac, moze sa s nimi napr.hrat a oni nebudu ani hucat, ked ich to bude bavit

ckatka
18. feb 2020

Trocha chápem tvoju frustráciu aj únavu. Záleží ako to menšie dieťa spi. Môj sa budil aj 10x za noc takmer do dvoch rokov. To bolo na maslu skoro sme sa rozviedli nevládala som nič. To bol chronicky nedostatok spánku a únava ako sviňa. Kto nezažil nepochopí.
Manžel má budík denne na 5:30....napriek tomu ze ešte do pol 7 môžem spať...jasne ze už nezaspim. Takže mozog oddýchnuty nie je. V noci stačí že sa dieťa pomrvi, pes otrasie....auto prejde popod okno a hneď som hore. Muž spí ako drevo. Takže po 5-6 hodinách spánku on je viac menej svieži, a ja vôbec.
Co sa týka domácich prác, veľmi mi pomohlo zbaviť sa co najväčšieho množstva predmetov. Menej veci, menej bordelu. Menej otvorených skriniek, menej prachu. Všetko čo nepoužívam bežne, ide do zavretých krabic/skriniek. A keď to rok nevytiahnem, ide to z domu

ukulela
18. feb 2020

@ivca88 nestazuje sa, pyta sa, ako si pomoct, ci jej pomoze zelezo ... sama pise, ze si uvedomuje problem a chce ho riesit. a su deti a deti. ja sice popri oboch robim aj pocas MD, ale starsi bol "za odmenu" - spal, prehral sa, fakt ukazkove dieta. mladsi - ukazkova separacna uzkost problemy so spanim v noci aj cez den, uspavanie je kategoria sama o sebe .
a teda dalsia vec - casto nejde o fyzicku unavu, ale baby blues, ci problem sposobeny socialnou izolaciou. .ja aktualne riesim uz treti tyzden kiahne (najprv jeden, potom druhy) - chlap chodi domov vecer a ja cele dni zavreta, ani do obchodu s chorym dietatom, ani von, no cista psychiatria. ked nemas cely den s kym prehodit rozumneho slova, ale riesis len stavebnice, skladacky, decke knizky a infantilne pesnicky, tak ti jasne kvapka na karbid. ja, keby som popri MD neriesila aj pracu, tak tiez upadam, lebo tam, kde aktualne byvam, nemam nejake extremne /resp ziadne socialne kontakty a ani ich tu nema vyznam vytvarat, lebo o chvilu sa stahujeme.

siska53
18. feb 2020

Pokial nemáš relax, tak ta akykolvek stereotyp ubija. Aj keby si zrovna chodila do roboty.

Ja som toto nepoznala, aj ked muz chodil neskoro a starsie dieta mam hyperaktivne. A oboch som.mala.doma.. ale..mala som.kamosky, takze vonku na ihrisku sme pokecali, vecer, ked muz prisiel nejak tiez a cez vikend, ak nerobil, sli sme niekam..pravidlo bola nedelna kava v kaviarni a plus sme chodili aj na výlety, ci do záhrady. A zaviedli sme aj oar kratsich pobytov pocas roka inde..
A..v tom.mi pomohli nasi, od roka malej som chodila raz do týždňa cvicit..

A to je ten relax, cas na seba, ktory kazdy potrebuje! Skus si to nrjak vymysliet.

ruzasipova
18. feb 2020

Zelezo ti pomoct moze ale hlavne si prerozdelte povinnosti. Ja mam deti presne takto isto pol roka hore dole a 12 hodin s nimi...tiez padam unavou (vcera som zalomila pred 21). Ako pisali vyssie, starsi je dost velky na to, aby muzovi pomahal na dvore. Mozno, ked ich zamestnas oboch, muz pochopi, dieta sa vybije. Takziez vecer, ked muz pride z vonka, starostlivost je spolocna. Nepaci sa mi, ze ty si ze a mama 24 hodin denne ale on je muz ( a otec?) len tolko, kolko chce on.

nevludna
18. feb 2020

@ivca88 uplne s tebou suhlasim.

Ja neviem co zeny cakaju od materskej. Snad je snad jasne, ze je to 24hod.makacka a starostlivost a aj ten stereotyp. Vsak ich mozte dat do jasli a ist robit.
Pockaj ked nastupis do prace, to len bude stereotyp a unava.

Zapoj muza do domacnosti, alebo na nu kasli. Nemusis ju mat ako vystavnu skrinu. Zije sa tam, pouziva sa to tam na zivot. Skus poziadat o pomoc mamu, svokru, sestru atd...var viac aby si nemusela kazdy den, dokonca uz matky davaju deti pred telku/tablet aby mali pokoj.

Ide len o pristup a postoj.

autor
18. feb 2020

@heidy222 deti chodia o 20h max o 21h ten starsi

autor
18. feb 2020

@ivca88 ale ja sa nestazujem ze nestiham. To si si nejak domyslela mam pocit 🤔 Ja ani nepisem ze doobeda musim spat lebo som unavena alebo ze doma nic nerobim lebo som unavena 🤔 Mam budik na 6h aby som nachystala ranajky pokial este deti spja do 7h. Dam si sprchu, vypijem v klude kavu. Doobeda varim upratujem venujem sa mladsiemu. Poobede chodime von alebo este varim druhe/polievku. Donasky neobjednavam. Poctivo varim kazdy den, nemam vymozenosti dnesnej doby (sušička, roboticky vysavac alebo umyvacku riadu) vsetko to robim manualne. Chodim vela von, aj mimo domu, vela vela sa venujem detom. Chodime na vylety, navstevy, ja som praveze velmi aktivna cez den. Na jar/leto mame zahradu pestujeme si zeleninu .. Len pride vecer vsetko to na mna dolahne a deti zaspia a ja hned akoby uťal a zaspavam tiež. Myslim ze dospely clovek by v pohode mal fungovat aj po tej 21h preto som sa pytala ci nema niekto skusenost so železom alebo nejakym inym vitaminom, mineralom. Nie je to tak ako si si z nejakeho dovodu domyslela, ze som doma ufňukaná, lavoruká, lenivá 🤔
Aj na stavbe som robila ked bolo treba kanal kopať som ho kopala.
Ani nechcem aby chlap varil, vysaval, umyval okna (poznam vela chlapov co to musia robit) ale chcem len vediet ci niekto nemal podobnu situaciu co sa energie tyka.

autor
18. feb 2020

@nevludna ale ja nepotrebujem pomoc..resp nie fyzicku s detmi a domacnostou. Vsetko je ok stiham vsetko. Len je pravda ze vecer ked sa deti kupu a jedia a su riady a veci na žehlenie a skladanie tak nemam potom ziadnu energiu. O to ide..o nic ine len o to ze zacinam pocitovat nedostatok energie co byva obcas sposobene nedostatkom zeleza tak som chcela vediet ci sa clovek moze viac sustredit a mat viac energie po nejakom takom vyzivovom doplnku. Mozno aj pocasie robi svoje, neviem.. kazdopdne vsetko zvladam som akcny clovek len v poslednej dobe mam velky pokles na vykonnosti hlavne vecer.

dskjhfdlkdjhl
18. feb 2020

Jednoznacne treba muza zapojit do starostlivosti o deti, on bude trochu viac unaveny, Ty menej, takze vecer mozete spolu relaxovat, ziadna veda v tom nie je. Netreba sa hadat.
Zelezo Ti moze pomoct, ale asi by som isla na krvny obraz, nech vies isto, co Ti chyba.

0silvia0
18. feb 2020

skús si dať nejaké vitamíny, tým nič nepokazíš. Možno aj toto predjarné obdobie bez slnka má na tom svoj podiel. Ale hlavne si skús uvedomovať, že tieto roky, čo si doma s deťmi, sú len raz, nikdy sa nevrátia, skús si ich aspoň trocha užívať... raz nastúpiš do práce, zasa to bude iný typ stereotypu...

sante81
18. feb 2020

Myslíš že keď pôjdeš do práce,deti do škôlky, bude to lepšie?9hod v práci aj s cestou, nakúpiť, uvariť, úlohy, domácnost, ísť von, atď..ja to všetko zvládam a som rozvedena. Zlaté časy na materskej, neupratuj každý deň, skús si život uľahčiť, staršieho na dvor mužovi, ja som varila vždy večer keď deti spali, oddychuj, dá sa to zvládnuť

rybka16
18. feb 2020

@ukulela Presne toto. Ono to nie je ani tak o fyzickej únave, ale o tej psychickej. Dookola stereotyp, to isté každý deň. Ja tiež popri materskej pracujem a veľmi mi to psychicky pomáha oddýchnuť si od riekaniek a príkrmov a plienok, ale zase toho mám tak veľa, že sedím akoby na desiatich stoličkách. Keď mi malý spí, vtedy robím, takže všetky domáce práce, varenie a tak riešim s malým v pätách a je to vyčerpávajúce. Keď si to tak večer zrekapitulujem, tak som za celý deň vlastne s prepáčením hovno urobila (navarila obed a povysávala, napr., lenže s dieťaťom mi to trvá raz tak dlho ako bez neho), ale som zdretá ako kôň. Lenže našťastie mám muža, ktorý to chápe, a aj keď chodí neskoro z roboty, tak napríklad večeru spraví on a na veľké nákupy chodí len on napriek tomu, že mám svoje auto.

heidy222
18. feb 2020

Sorry ale keby som ja nemala susicku, umyvacku a varila by som dva chody denne tiez by som o 21 padla do postele. Este aj vstavat pred detmi ako sluzka. Potom he kazdy 2 den na MK forum ze nevladzem. A potom deti vyrastu, odidu a podakuje sa niekto ze mama sa obetovala? Kazdy 3 den forum ,, deti ma uz nepotrebuju a nikto si ma nevazi" A este otazka, to vazne sa este na Slovensku jedava denne polievka a druhe?

rybka16
18. feb 2020

@rybka16 A teda to som tým chcela povedať, že človek prd spraví, ale neustále musí myslieť na tisíc vecí - teraz musím rýchlo navariť, dať malému desiatu, dať ho spať, pracovať a odpovedať na maily, dať malému obed, vziať ho von, medzitým rozmýšľam nad tým, čo nám treba kúpiť, aké topánky malému vybrať, že keď prídeme z prechádzky, treba povysávať, že mám v práčke bielizeň, čo musím vyvešať,... A takto dookola každý deň, celý deň ide hlava naplno.

nevludna
18. feb 2020

Jednoznacne pomaha vynechanie cukru zo stravy, keto stravovanie. To je jedine co mne pomaha citit sa ako nesmrtelna, plna energie. Skus si o tom nastudovat.

ysseba
18. feb 2020

Radšej magnézko si daj, to vie dobre postaviť na nohy. Ale nie šumivé, normálne tabletkové 🙂

lubina
18. feb 2020

aj ked manzel pracuje, deti su aj jeho, jednoducho ti musi pomoc. Ved asi aj sam vidi, ze si unavena. Ano moze to byt aj nedostatkom zeleza, mozno mas anemiu, to by ti zistil doktor na vysetreni z krvi, ale v kazdom pripade aj manzel sa obcas musi postarat o deti. Zena nie je "samorodic". Nechapem chlapov, ktori maju deti a nedokazu s nimi nic robit. Ked boli nase deti mensie, muz tiez prisiel unaveny z prace, ale kludne ich zobral vonku sa prejst, alebo kopat do lopty, aby som si ja oddychla, ale ozaj ze oddychla, a nie umyvala podlahu. POvedal mi, daj si vanu, alebo pozri telku a pod. Aj zena potrebuje psychohygienu, nie len deti a deti a potom domacnost a to cele dokolo par rokov....

ukulela
18. feb 2020

co sa tykadomacich prac, aktualne tiez fungujem bez spominanych vychytavok, no ked sa prestahujeme - umyvacka (boze, jak sa tesim) a roboticky vysavac budu ako prvi nastahovani 🙂 ja napr varim tak aspon na dva dni, niekedy mi to kobylky moje zjedia aj skor, ale snazim sa varit viac. kazdy den pri hrncoch by ma piclo ... alebo navarim za kybel a ide do zasoby do mrazaku. a muz si len vytiahne, co chce, ked som nestihala navarit cerstve ... skus to aj ty, nesnaz sa mat vsetko tip-top, denne 2 cerstve chody a vsetko vyzehlene (ja nezehli, vytrasiem ored susenim, zavesim a ulozim. zehlim len ked ideme niekde oficialne, kde sa to vyzaduje .... nezehlim ani tricka malemu do skolky, a uz ani mladsiemu bodynka. periem kazdy den, keby so to mala zehlit, nic ine nerobim po veceroch ... takze moja rada: prehodnotit, co je nutne robit, aby domacnost fungovala, a co uz su zbytocne naroky mat vsetko perfektne - a trocha polavit. kasli na zehlenie a sadite si s chlapom radsej ku filmu .... a teda - zelezo v pohode, alebo nejaky iny pripavok (co sa tyka zeleza - skus prirodne, napr narosan od justu

tatisna
18. feb 2020

Ako vsetky baby co nechapete autorku, ze co knuci... dajte sa vypchat...
@autorka urcite skus zelezo a magnesium. A vela zavazi aj spanok, ak malo alebo prerusovane spis,je to pochopitelne ze nevladzes...
Drzim palce...

bluka2
18. feb 2020

Ja mám tiež deti 5 a 1 a tiež som unavená. Železo je však v norme. A to ani nevarím toľko ako ty a vstávam až s deťmi... Neviem si predstaviť sa ešte "venovať" nejakému chlapovi. Určite sa to časom zlepší, ako trochu vyrastie mladšie dieťa