Poraďte ako riešiť zuby, ak si to finančne nemôžem dovoliť ?

larovnik
14. jan 2020

Ahojte mam menší problém. Mam komplet zničené zuby ani usmievať sa nemôžem a každý druhý zub deravý.. Je to strašne keď sa človek nemôže kvôli zubom usmiať.. Predné zuby sú ani není moje ale celé blombovane veľa.. Mam 19r a už mám vytrhnuté 3 vzadu a 2 mam ešte trhať.. A vždy pri jedení je to horor lebo ani sladké ani slané a ani horúce či studené.. Poraďte čo mám robiť ako to riešiť.. Zubár je veľmi drahý a momentálne si to nemôžem dovoliť maximálne po jednom zube za mesiac..

amelia000
14. jan 2020

@larovnik no ty sa mozes jedine zariadit podla svojich financii. Ak si si az tak nechala pokazut zuby tak jedine korunky ale tie stoja od 210e jeden zub. Neviem ake rady by si chcela, sama vies svoj rozpocet.

lenadka
14. jan 2020

@larovnik tak choď po jednom zube za mesiac. Aj to je niečo.

hello_kitty_2
14. jan 2020

Tu ti ziadna rada okrem toho zdvihnut zadok a ist makat, brigadovat a brat vsetky mozne fusky aby si zarobila nepomoze. Ziaden domaci liek neexistuje ak ich uz mas tak strasne znicene. Bude to uz len horsie a cim viac to budes odkladat aj drahsie. Nehovoriac o tom ze z toho mozes mat aj ine zdravotne problemy..

ruzasipova
14. jan 2020

Potom, co mi stara zubarka donicila zuby (zle plomby, nedocistene kanaliky, zla dentalna), som si nasla sukromnika a uz 2. rokom idem zub/ mesiac. Je to sice pomaly, viac krat sme riesili havarijne stavy, ale kazdou navstevou sa to lepsi. 🙂 So zubami je to bohuzial tak, cim dlhsie na ne kasles, tym vacsou silou ti to vratia. Tak nevahaj a ries to hned.

larovnik
autor
14. jan 2020

Ďakujem za rady..

marlent
14. jan 2020

Ja som tiez sla zub po zube..a to ich v hroznom stave nemam nala som 3 kazy male ale jeden zlomeny zub...
Proste ked to nevyjde tak aj twn jeden za mesiac je lepsie ako nic

janage
14. jan 2020

@larovnik v mestach kde su lekarske fakulty bezal pred casom program, kde studenti vyssich rocnikov za,symbolicke ceny pod dozorom skusenych zubarov robili zuby. Pohladaj na nete. Nespominam si uz ako sa to volalo.

janage
14. jan 2020

@larovnik nasla som pre Kosice je to FB skupina

larovnik
autor
14. jan 2020

Ďakujem veľmi pekne

whatever1
15. jan 2020

@larovnik Ak máš možnosť zober si pôžičku. Najprv ale chod za svojím stomatológom na konzultáciu, röntgen, zostaviť plán a približnú cenu. Predpokladám že na predné zuby budeš potrebovať korunky a robiť ich po jednej sa nemusí oplatit co sa týka estetiky, laborant sa nemusí trafiť do farby, tvaru, stačí malý detail a rozdiel môže byť dosť viditelny. K tomu spolku študentov zubného lekárstva by som nemala odvahu, ako na niekom sa musia učiť, ale na zubarcinu treba roky praxe, teda ak chceš aby ti zuby dlho vydržali.

mogaa
15. jan 2020

@larovnik neviem teda akú radu alebo pomoc očakávaš, tu ti peniaze nik na zubára nedá a neexistuje ani žiadna nadácia na zuby🙂 jedine podľa referencií od známych si nájsť lacnejšieho zubára a riešiť to postupne....ďalšia z zmožností je vytrhať si zuby a dať si urobiť porcelánové a máš pokoj - len na to opäť potrebuješ financie....žiaľ zubári sú dnes dobrý biznis, ale dajú sa stále nájsť aj zubári s normálnymi cenami....ja som naposledy mala starého zubára čo bral 10-20eur za blombu😉a robil dobre....rovnako som mala drahú zubárku ktorá mi robila cca 1-2zuby ročne a mesiac po preventívke mi urobila RTG zubov a že 6kazov - no v momente som vymenila zubára - odvtedy 2 a žiadny kaz....

mogaa
15. jan 2020

@larovnik teda tí ďalší dvaja mi robili preventívku a nenašli žiadny kaz (u tej drahej mi z RTG zahlásila že kazov)....

zuzi56
15. jan 2020

@larovnik daj si všetky zle vytrhať, to čo ti ostane, daj na korunky, to je pre teba najlacnejšia verzia ak nechceš tie čo sa večer dávajú do pohára.
Mne zubárka zničila zuby, išla som k u súkromníkovi, ten mi urobil zuby, v prednú mi ich zbrusil a vymodelovať po jednom zube krásne.
Bola som šťastná, pokial sa mi nezačali kaziť znova, a začali zapaľovať kanálika, nie naraz, ale Furt niečo.
Jedna stolička ma stala 250€, a keď si predstavíme, že zasa treba niečo na nej robiť, tak Vám slabo chodí.
Ja by som do tohto už nešla, ale my mama v rodine kazového zuby moc,
Ale najviac ma sklamal prístup lekára, veď on musí vedieť, pri takýchto zuboch, že sú určite neake slabé, a vie, že pacientovi sa budú robiť stále nové kazy????
A priateľ mi povedal, že to mám z toho, že ich stala umývam,
Používam aj florove gély, 🙈

mogaa
15. jan 2020

@zuzi56 ono vrazí do koruniek a náhodou ak sa pokazí alebo zlomí nosný zub čo je na ňom pripevnená korunka tak celú korunku môže vyhodiť😉

zuzi56
15. jan 2020

@mogaa tak ja už teda neviem, písala som len z vlastnej skúsenosti , tak potom zúbky do pohárika 😂😂

mogaa
15. jan 2020

@zuzi56 sú rôzne možnosti napr.nastreľovacie porcelánové zuby - len to sú tiež riadne pálky...

mima1
15. jan 2020

Pockaj pises ze Predné zuby sú ani není moje ale celé blombovane veľa...
Tosa da? Ze mas akoze dake umele a pokazili sa ci?🙈

klarissa25
15. jan 2020

Však postupne si ich treba dat robiť.. Však aj máš aj Union alebo dôveru tak ti čosi vrátia späť

simca06022011
15. jan 2020

@zuzi56 no to je bohovska rada, vsetko pokazene vytrhat ... :D moje nervy.. lacnejsie to moze byt, ale jedno je jasne, vlastny zub je vlastny zub. Predpokladam, ze ked nema na orpavu zubu (co je cca pri dodrzanych preventivkach tak 30-60EUR za zub - viac som nikdy neplatila a to mam drahu zubarku, ktora ale ma zmluvu s poistovnou), tak na nove zuby, co ide do tisicok eur urcite nebude mat financie + je to mlada baba, ktora nejake zuby potreuje mat este 50 rokov... ono aj zdravotne tazkosti niekedy sposobia kazivost, mne napr. pocas tehu sa zacali trochu, potom zase ked som mala problemy s travenim.. ale nic nebolo trvale... a nahodou nie je to tak, ze korunky sa davaju na zub, ktory tam je... to co sa pripevnuje na zuby a je to ako nahrada su mostiky, nie? Lebo mne navrhli na jednu stolicku co sa dookola kazila a velka plomba, ze mi ju obrusia a daju na to korunku... ;) to uz po vytrhnuti zubu urcite neurobia ;) CIze to je zase nieco ine.
@larovnik nechapem ako v 19rokoch mozes mat taketo zuby, z coho, kde si bola minimalne poslednych 12 rokvo, v jaskyni? Ako dieta si mala zubara takmer zadarmo. Ja s malou dam u zubara rocne tak 10EUR na anestezu a par eur stoji plomba (este sme nerobili, ale cenniyk visia vsade). TEraz ako dospela osoba, mas jedinu sancu a to najst si lacnejsieho zubara (AJ TI SU DOBRI, len maju ine cenniky, ja viem o 3 dobrych (viac som nestudovala, su to nasi zubari) v BB a ceny maju kazdy totalne inde) , odkonzultovat co treba robit surne, co nie a postupne to opravit, skusit sa dohodnut na cene, vybavit uver ak pracujes (to ale bude zase drahsie). Sestra moja to mala tak isto... ale nebola u zubara asi nikdy do 25rokov, fajciarka, bez dentalnej hygieny... ach.. v tejto dobe to citat, az strach a hroza...

albiva
15. jan 2020

@janage minulý rok si takto dávala aj jedna známa opravovať zuby v KE a bola fakt spokojná. Že to trvalo tým študentom dlhšie, pár krát jej museli dopichavat umrtvenie, no celkovo to hodnotila veľmi kladne. A teda @larovnik, asi by som išla tiež touto cestou. Držím palce 🙂

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
whatever1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
whatever1
15. jan 2020

@mima1 myslela to tak ze tak ze jej zuby su sama plomba

larovnik
autor
15. jan 2020

Nie to sú moje celé zuby len štvrťka zuba je len moje ostatné celé je blomba

zuzi56
15. jan 2020

@simca06022011 a čo je na tom, že si ma dať všetky zle vytrhať, Sak načo jej bude zlý koreň,
asi aby ju začal bolieť ak nieje mŕtvy,
A ak hľadá lacného zubár, ktorého si môže dovoliť, tak presne viem ako by jej vyplnil tie kanáliky!!!!

simca06022011
15. jan 2020

@zuzi56 ja mam opravené zuby a žiadne kanaliky a ani korene a pod bludy mi problém nerobia a v živote som to neriešila, za to je totálne od veci mladej babe vytrhat zuby bez snahy zachrániť a dat jej umelé zuby... Sestre chceli predné zuby vytrhat, zubarka sa jej v tom pol roka hrabal a ďalší zubár jej to dal na jednom sedení do poriadku za pár eur 🤦‍♀️a dnes je to už 7-8 rokov a žiadny problém s tým nemá. Dráhy zubár neznamená dobrý 😂

daskamaska
15. jan 2020

@larovnik Dobrý zubár sa snaží každý zub zachrániť a nie ich vytrhať. No a čo že je na ňom polovica plomby, ale je tvoj. V dnešnej dobe stačí že máš aj málo vlastného zubu a šikovný zubár ti ho vie pekne dorobiť. Takže určite netrhať!!! O zuby sa staraj, nejedz veľa sladkého aby sa zbytočne nekazili, možno nejake doplnky vápnik, fluor.. A z vlastnej skusenosti pozor na orechy a sušené banány, ja som tak prisla o zub:/

marikavanesska
18. jún 2020

daskamaska s veľmi dobrou radou pre @larovník súhlasím a dodám, že Poisťovňa Dôvera každý rok svojim poistencom prispieva na ošetrenie zubov 100 eur , na základe žiadosti Poisťovňa preplatí ošetrenie u súkromného zubára do 80 % zo sumy, ktorá by sa mala platiť za ošetrenie u obvod.zubára. Prispievanie na zubára robí len Poisť.Dôvera, je to možné zistiť si na stránke alebo na pobočke v Poisť.Dôvera.
Rešpektuj veľmi zodpovedne "daskamaska". ( len malá pozn.: umývam si min.15 rokov zuby čistou vodou a jem takmer hlavičku cesnaku denne).

laguna28
18. jún 2020

@larovnik podľa mňa tento problém povedz svojej zubárka, nech ti urobí rozpočet a určí, ktoré zuby v akom poradí robiť, aby si vedela jesť. Okrem toho si pýtaj lak na zuby (nazvala som to lak lebo neviem presne ako sa to volá ale urobí to na zube priehľadný povlak a zuby potom nie sú také citlivé). Mne tým natrela jeden zub a mala som pokoj cca dva tri mesiace.