Rozmyslame nad kupou 🐕. Teda aby som to upresnil, na 99,9999% zoberieme nejakeho utulkaca, takeho starsieho. Psa sme nikdy nechovali ani ja, ani pani manzelka. Mal by to byt pes, ktory bude byvat vonku v bude. Urcite nie ziadne vreckove biele hovienko, ale zas ani selmu. Nieco medzi tym. Nieco take, co so sebou mozem zobrat aj do lesa, aj na hriby, aj na luku, aj do mesta.
Zaroven musi pes dobre znasat deti, kedze mame jednorocneho chlapa. Vedla susedia mali vlciaka, to uz mi pride moc. Dalsi sused ma takeho hnedeho kratkosrsteho, pocul som ho za 4 roky brechat asi raz. Take nieco by mi vyhovovalo. Vedeli by ste poradit, co take hladat? Mozu byt aj krizenci, srst nezalezi
Pýtaš sa ako na ihlu stratenú v kope sena...keď útulkáč tak nemáš ani záruku že tam nájdeš plemeno ktoré hľadáš podľa svojich požiadavok....ľudia si útulkáčov tak vyberajú že idú do útulku a niektorého aj povenčia aj sa naň popýtajú ľudí ktorí sa tam i ne starajú...a za ďalšie platí toto - čo pes to iná povaha a nie čo rasa to taká povaha
@arcticcode najlepsie zajst do utulkov kde im povies svoju prestavu o psikovi a par ktori by boli vhodní ti vyberu. Uvidis ci Vam niektory sadne hned alebo si s nim date prechadzku par dni po sebe pripadne si psika mozes zobrat na skusku ci a ako si sadnete v domacom prostredí.
Dakujem zatial za rady
@arcticcode poprípade skus popozerať na fb útulky, občas tam vidím ako hľadajú domov pre psíkov, ktorým zomrel majiteľ, alebo rodina sa sťahuje a psa už nemôžu mať, takže psík by išiel z rodiny rovno k tebe a vyhol by sa stresu z útulku. Aj tam zvykne byt opísaná povaha psíka, či je zvyknutý na deti, pobyt vonku a podobne.
Ziadneho psa by som Vam nedala....ani trosku "lasky ku psom" z tvojho prispevku necitit,,,beries to tak,ze k domu patri pes a nic viac....kupte si plysoveho ....
@arcticcode
presne ako píše
@luba28 ,tiež by som vám žiadneho pss nedala... žiadne biele hovienko ani vlciak...najlepšie nech drží hubu, nešteka, nepýta jesť, neviete o ňom, len sem tam keď vám to bude vyhovovať,budete mať psa...inak z útulku nie je ľahké dostať psa a hlavne ak ho chcete len vonku v bude...oni majú požiadavky, aby pes bol vnútri prípadne mal prístup do domu atď...
@arcticcode na fb sú skupiny ponúkam domov pre zvieratko, tam nápis svoj dopyt s podmienkami ako si pisal tu(vek, znášanlivosť na iných psov, deti, tvoje doterajšie skúsenosti so psom). Rovnako sa zamysli nad štýlom dopytovania, lebo biele hovienko a do búdy nie je moc dobrá Tvoja vizitka.
?? 😂 Akoze nechapem, co ti mame poradit. Let us google for you utulky asi 🤷♀️
@lilyianka Ano suhlasim, som Dobrovoľníčka v KS a rozhodujem aj o adopciach. Budúci majitel je preverovany, rovnako zisťujeme aj podmienky, do ktorých psik ide, keďže nám nie je jedno, ako dopadne, keď jeho osud mame v našich rukach. My však pôsobíme v okoli v Ba, kde si mozeme viac vyberat medzi zaujemcami a adopcie len na von mame skutočne minimalne(vyslovene nejakých aziatov a obrie plemena psov), aj tým sa snažíme, aby v nepriazni pocasia(mrazy, sneh) mali prístup aspoň do chodby, garaze, lebo veľké psy trpia spondylozou na chrbtici, artritidou, čím dochádza vplyvom zlých poveternostných podmienok k rýchlejšiemu postupu ochorenia askrateniu celkovej dĺžky života.
Pán je však z východu a tam je pomerne situácia kritická, takze tam sa k psíkovi dostane, len treba naozaj zvážiť, čo chcem psíkovi ponúknuť. Nie je to len jedlo, mala by to byt aj laska a pocit byt členom rodiny, čo je trochu zložité, keď psíka budeš mat hneď v bude(vyčlenený mimo svorky)
@arcticcode tiež by som sa pýtala v útulku ktorého poradia - oni už ako tak poznajú povahu psov čo sú tam - teda aj či je pes vhodný k dieťaťu alebo nie...rovnako sa dá zobrať pes na "skúšku" napr. cez víkend a hneď zistíš ako pes reaguje na ostatných členov rodiny a aj na prostredie....
@lula313 mne sa zdá, že to trosku prežívate, veď sa snažil len humorne popísať svoje predstavy o psíkovi. Ja v jeho príspevku nevidím nič zlé. Tiež sme mali psa, najducha, bola to fenka kríženca labradora, dokonca k nám prišla kotna. Tiež sme si ju nechali najmä preto, lebo bola dobrej povahy, nestekala sústavne, bola prítulná a prisposobiva. Šteňatá sme darovali do dobrých rúk, žila v bude, ktorú sme jej postavili, zateplili a v tuhých mrazoch sme ju púšťali prenocovať do domu, ale necítila sa tam moc dobre. Veď písal, že chce psíka bravat von, na prechádzky, tak asi sa mu plánuje venovať. Nie každý je posadnutý psickar, že nedba aby mu pes na hlavu kadil, hlavne aby bol šťastný.
Jasne, vsak tie psy su vsetky celorocne vonku za mrezami v utulku. Vedla v susedstve mame dva biele otravne hovienka, ktore nam nedavaju spat, preto som ich tak pomenoval. Pes ma byt pre nas, nie my pre psa. Vobec to neberiem tak, ze k domu patri pes, samozrejme, budem ho mat rad atd, ale odtial potial. Urcite to nebude ziaden moj bozik, to nie je ani moj syn. Psa chcem preto, lebo chcem pomoct aspon jednemu neborakovi, co musi cely zivot trcat v utulku, lebo v matejovciach ho cigani trieskali retazou, tahali za autom, alebo o neho hasili spaky. Chcem trosku "zvysit" bezpecnost domu, aj ked domova kriminalita unas moc nie je. A chcem ho preto, aby so mnou chodil do divociny (mam zvlastny konicek - v piatok vecer idem do lesa s nozikom, esusom, kresadlom a dvoma cukrikmi a vratim sa v nedelu). Taky pes sa nam osvedcil na skautskom tabore, kedy brechal jak divy a upozornil na medveda (videl ho o pol hodiny horar asi pol kilometra od tabora so 40 detmi). Ak su vase psy vasimi bozikmi, prosim. Spite s nimi, obliekajte ich do purpuru, pre mna za mna im aj bozkajte obsrate chvosty. Ja takto psa nikdy brat nebudem. Nikdy. Pes je preto, aby sluzil cloveku, nie naopak. Koniec koncov vsetky zvierata aj rastliny su nato, aby sluzili cloveku. Dalujem za pochopenie
@queen_mary co ti ja viem, trebars rasu?
@arcticcode rasu krizenca? 😂 V utulku vela cistokrvnych nenajdes
@queen_mary ale su urcite nejake "overene kombinacie", alebo ako to nazvat. Vsetci mi odporucsli v minulosti labradora, lenze to uz je naozaj dost velka selma. Na budu je priestor asi 3 stvorce, to by mu uz bolo tesne
@arcticcode rasu ani nerieš....zväčša sú tam "miešanci" ....skôr povahu psa...k deťom je dobrý kokršpaniel - a je to polovnícky pes, takže na von aj do lesa....možno dobrý by bol aj jazvečík, ale je to naozaj od povahy psa....poznám jazvečíka ktorý sa musí pred každou návštevou zatvárať lebo hryzie🙂sestra mala viacerých kokršpanielov, prvý mal uplne super povahu, keď skapal zohnali ďaľšieho - to bol neskutočný zákerák, teraz majú takého hravého má cez 10rokov ale stále je hravý ako šteňa🙂vo voliére vyskakuje 1,5metra🙂toho tiež musia pred návštevami zatvárať lebo stále skáče čo by sa hral🙂
@arcticcode ahoj, ked sme boli male decka, mali sme na dvore krizenca jazvecika. Bol to ten najuzasnejsi psik k domu a k detom. Tiez sme ho nemali za bozika, ale bol nasa laska - nebol v koterci, ani na retazi, bol cele dni pusteny na volno na dvore. Deti zboznoval, cudzich vzdy oznamoval, nestekal cely den, len ak bolo treba, denne s nami chodil do lesa a mal super cuch na hriby 🙂
Takze mozno by som sa porozhliadala tymto smerom. V utulku byva aj tak velmi velke mnozstvo orieskov, psov bez papierov, miesancov. Ak mate ale male dieta, dobre si prever povahu psa.
My sme toho nasho "dostali" od jednych "mnozitelov" zo susedstva. Na dedine kedysi (asi este aj dnes bohuzial casto) fungovalo to, ze takmer kazdy mal psa, ale kastrovat nedaval nikto. A ak sa vyskytli stenata, boli nezelane a ludia sa ich zbavovali. Takze my sme dostali steniatko od takeho cloveka, v podstate ho moja mama zachranila pred smrtou. Az neskor som sa dozvedela, ze za šteniatko zaplatila - dala im peniaze na vykastrovanie mamky nasho steniatka.
Tak mozno sa skus poobzerat po okoli, ak byvas na dedine na vychode, urcite je tam takych ludi habadej. Navrhni, ze si od nich vezmes steniatko, oni budu radi a das im prachy na kastraciu (ale dohliadni, aby boli pouzite na kastraciu).. v utulku tiez platis urcity poplatok, ak si beries psa.
@arcticcode v útulku poznajú povahy psikov. Čistokrvný tam bude tazko. Kamarátka si zobrala od nás zo Senice 4 rocneho flegmatika, koho pozná pusti dnu koho nie zasteka.. v noci spi a nevrieska na celu ulicu je aj k deťom.. ja mam 8. Mesačne tornádo,. Ale tiež nie je ustekany. Zatiaľ sa teší každému, ale zas postráži.. len je uskakany... A trhá papuče 😁😁..
@diewcatqoo ano 30€ sa plati, neni to nic hrozne. Koker je dobry, lenze ten sa nam nepaci ☹
@arcticcode ja už mám druhého psíka z útulku. Prvý sa dožil u nás 15 rokov. Tento čo je teraz u nás má cca 10 rokov. Prvý bol kríženec stredného rastu - jazvečík s niečím a tento je kríženec teriér s niečím. Takže prežila som s útulkáčmi už spolu 25 rokov a môžem ti povedať, že najlepšie je ísť do útulku a niekedy ti stačí len sa s vybraným psíkom poprechádzať a hneď uvidíš či si sadnete. Prvého psa sme brali tak, že si ho vybrala dcéra a hneď sme ho brali domov lebo bez neho nechcela odtiaľ odísť. Ako sme ho dali do auta začal strašne štekať až sme sa zľakli, že nás bude hrýzť alebo čo. Ale to bol len jeho strach. Tento druhý pes keď si ho dcéra najprv zobrala do dočasnej opatery, tak sa strašne všetkého bál. Potom ho doniesla ku mne a prvé prechádzky boli strašné - nechcel sa ani venčiť, čo sa tak triasol od strachu, ale postupne to tak za mesiac prešlo a a odvtedy je najlepší pes akého som kedy videla. Ani sme ho nejako špeciálne necvičili a poslúcha na slovo. Takže je to závislé akú má povahu, ale zo začiatku sa ani nemusí prejaviť pokiaľ si nezvykne. Tieto psy sú väčšinou veľmi vďačné.
@arcticcode rasu nerieš. Pes po kolená je akurát..
A istotne pohľadať v okolí cvicisko, tam sa psik socializuje, pohra a zamestna myseľ..
@arcticcode koker sa nepaci ani mne.. skus toho krizenca jazvecika, to byvaju vdacne psiky ;)
zlatý retvíver? kľudný, má dosť dlhú srsť aby aj v zime mohol byť von
@arcticcode ja by som šla po niečom co ma v sebe gény labradora alebo retrievera. Keby sa v útulku taky vyskytol smrcnuty niečím menším. Ale zas ťažko konkretizovať. V útulku ti isto poradia ktorý bude najvhodnejší. Maju od pozorované správanie a nepochybujem že nájdu takého co bude vyhovovať 🙂
Z príspevku cítiť, že psa by ste vo vnútri nezniesli a jednoducho bude vonku v búde a bodka.. S takýmto názorom nesúhlasím, ale iné som k tomu chcela. Píšeš, že by ste si zobrali "takého staršieho". Neviem aký vek je pre vás "starší", ale treba rátať s tým, že sa môže stať, že starší/starý pes nebude môcť byť v búde, bude mať možno zdravotné problémy, kt. mu nedovolia byť neustále vonku.. v mraze, v ďaždi,.. hmm
@mogaa vidíš, to býva zväčša zastaralý názor dedinčanov, ktorí si psíka zadovážia ako alarm a doplnok k domu. Pes už dnes však plní spoločenskú funkciu, čo si našťastie uvedomuje viac a viac moderných ľudí, najmä z mesta, takze ti si ho zaobstaravaju ako člena rodiny. My sme mali desiatky docasiek, specializujeme sa na veľké plemena(NO, dogy, pitbully, rotvajlery a pod), všetkých sme oddocaskovali v byte a väčšinu aj v posteli. Mám zásadu, že odo mna z docasky pes nemôže ist na horsie, čiže by som ani psa z bytu už na von nedala. A v podstate mi je jedno, čo si o tom myslia druhí ľudia. Zažila som u týchto najduchov všeličo, vykopnute oko ožratým majiteľom, ako Vietnamec nechal tyzden umierať ovciacku na pyometru bez toho, aby ju vzal na veterinu, či psov vyhodených z auta zúfalo behať po ceste, takze robím všetko preto, aby som im zlepšila zivot, pretože oni narozdiel od ľudí, si za svoj osud nemôžu sami
Ale jazveciky su predsa malinke psy nie? Jasne, ze pri minus dvesto pojde pes dnuka, ja hovorim, ze to nebudeme mat stylom, ako maju susedia - pes cely den zavrety v izbe v baraku a vecer o osmej ho ako natruc pustia na dvor na hodinu a ide z koze vyskocit. Jasne, ze pes bude aj dnuka, ak pridu mrazy jak svet, ale prioritne bude jeho stanovisko vonku. Ako clena rodiny ho nikdy brat nebudeme a nejaka spolocenska funkcia mi je ukradnuta. To samozrejme neznamena, ze ho nebudeme mat radi a ze ho budeme tlct a nebudeme davat zrat. Dostane vsetko co ma dostat a na behanie bude mat cely 400stvorcovy dvor. Plus samozrejme s nim budee chodit na prechadzky do mesta i do prirody i lesa. Aj chlapcek sa s nim urcite rad pohraje, aj ja.
@arcticcode najlepšie,keď pojdeš do útulku a uvidíš naživo. Na srsti záleží, keďže má byť celoročne v búde, kde krátkosrsté plemená (napr.boxer) alebo ich kríženci nie sú vhodné.