Pekný deň.
Vie mi niekto poradiť dobrého právnika alebo právničku ohľadom bankovníctva?Je to súrne.
Vo pred ďakujem.
Stalo sa to,že mi otec zomrel 3.10.2010 a niekto bez nášho vedomia 26.10.2010 účet zrušil,zostatok na účte bol 22,43 eur.Ten účet som nemohla zrušiť ani ja ani mama lebo sme s otcom nežily v spoločnej domácnosti.
Včera som bola v nemenovanej banke a tam mi jednoducho odmietli dať hociake vysvetlenie,že prečo bol účet môjho otca zrušený a kto to vlastne zrušil.Banka mi odmietla dať aj celo ročný výpis.Povedali mi iba toľko,že ak niekto na účte má menej ako 30 Eur banka má na to právo aby ten účet zrušil.Podla mna dobrá sprostosť,čo mam doma vypisi otec nevyuzíval ani povolene precerpanie nič.
Samozrejme mám aj osvedčenie o dedičstve,že sme s mamou právo platné dedičky.
a nemohol to byt notar, ktory prejednaval dedicstvo? on vzdy kontaktuje vsetky banky, poistovne a ine institucie, aby zistil rozsah pozostalosti
liz lemon,nie notár to určite nebol.
Preto potrebujem súrne právnika aby som mohla zažalovať banku.aj keď je ten účet už zrušený tam musí byť meno kto to zrušil.
Banka bezplatne blokuje finančné prostriedky na účtoch zosnulého až do momentu vysporiadania dedičského konania (bez ohľadu na to, či k účtu sú/nie sú zadefinovaní ďalší disponenti). Vedenie účtu je bez poplatku odo dňa blokácie až do momentu vysporiadania dedičského konania. Ak ide o účet spoločných majiteľov, účet sa neblokuje, poplatky za vedenie účtu sa účtujú naďalej štandardným spôsobom.
Takže aj keby otec na účte mal iba 0,50 centov tak na to nikto nemal právo zrušiť.Hlavne pred dedičským konaním.
@angyalok posli do banky pisomnu ziadost spolu s kopiu osvedcenia o dedicstve a poziadat o info, ci mal tvoj otec ku dnu umrtia v banke nejake vklady a uvery a ak ano, v akej vyske. Zatial mi pride predcasne podavat zalobu, ked este nemas nic pisomne v ruke (lebo z toho, co pises, mi vychadza, ze informacie si dostala iba ustne). Mimochodom, je zaujimave, ze prostriedky na ucte neboli zahrnute do dedicstva, otazka je, ci notar, resp. sud, ktory dedicstvo prejednaval vedel o existencii uctu a peniazoch na nom. Moze sa stat, ze otec mal spoludisponenta, ktory banke nenahlasil umrtie a peniaze vybral a banka zrusila prazdny ucet. Ktovie, to su len spekulacie. Napis ziadost a ziadaj pisomnu odpoved.
@damiana ak je to otazka k prevodu cez IB, ak ide o prevod z uctov v SR, tak podla zakona o platobnom styku su to najviac 3 dni (je to tam v par. 7 popisane zlozitejsie, ide o to, ze banka moze najneskor tvoju platbu zrealizovat nasledujuci prac. den a prijimajuca banka ju musi pripisat najneskor den po dni, ked bola "odidena" z uctu odosielatela), priklad v pondelok podvecer zadam prikaz na uhradu v banke, banka ho spracuje v utorok rano a peniaze posle do prijimajucej banky, ta platbu pripise v stredu doobeda, t.j. spolu 3 dni. ak idu takto peniaze cez nebankove dni (vikendy, statne sviatky), predlzuje sa cely proces o tieto dni. takze ak v stredu isla platba, tak najneskor vo stvrtok ju musela banka poslat do tvojej banky a platba mala byt do piatku vecera/noci pripisana, t.j. ak by prisla po uzavierke v IB, videla by si ju najneskor v pondelok rano.
@liz_lemon Ahoj, uz som zalozila aj diskusiu, ci mi niekto poradi ☹
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/ako-riesite-problemy-s-posielanim-penazi-za-predany-tovar/
@tin007 Dakujem krasne, za odpoved. Pladba mi nabehla dnes dobeda... A tu je moj problem https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/ako-riesite-problemy-s-posielanim-penazi-za-predany-tovar/
@angyalok skus napisat svoj problem, je tu vela pravniciek, ktore sa ti budu vediet vyjadrit