Ahojte, diskusia skôr len tak, na zamyslenie. Názov som si požičala z článku v novinách, na ktorý som dnes natrafila. Týka sa toho, že v najbližších rokoch nastupujú na stredné školy silné populačné ročníky, ktorým kapacita stredných škôl jednoducho nepostačuje. Čiže bude u nás situácia, aká už reálne je v ČR. Môj syn aktuálne končí 6. ročník ZŠ a mám preto reálne obavy o jeho umiestnenie na dobrej strednej škole. Učí sa dobre, rozhodne patrí medzi najlepších žiakov v triede. Ale takých je aj na iných ZŠ dosť. A kým na základnú školu musia prijať každého a v prípade potreby jednoducho musia navýšiť kapacity, tak pri stredných školách sa na to už prihliadať nemusí a keď nezoberú dobrého žiaka pre nedostatok miesta, tak proste skončí niekde na učňovke, jeho problém. 😒
Ani neviem, čo od tejto diskusie očakávam, píšem pod dojmom z toho článku. Lebo tam som sa nedočítala, že by sa s týmto problémom išlo niečo robiť. ☹️
@h2 Pozri, logicky tí najlepší pôjdu na gymnáziá a vychytené školy, tí dobrí na tie lepšie odborné školy, no a niektorí budú musieť brat to, čo zostane. Dnes je situácia smutná v tom, že aj na gymnáziá idú podpriemerní žiaci. Skutočne len zopár škôl vo veľkých mestách si udržalo štandard. Snáď sa i týmto situácia trošku zlepší.
@h2 tiež som to čítala.My sme si tým prešli minulý rok dcéra chcela ísť na bilingválne gymnázium mala 4 prihlášky a dostala sa, ale ltt.Ja som sa nikdy extra nezaujímala o počty aké sa hlásia, aké berú a potom som bola šokovaná, že z 250 deti berú 30.Z ich triedy mala polovica problém sa niekam dostať a to boli dobri žiaci čo chceli ísť na OA, elektrotechniku a pod...niektorí išli na druhé kolo, alebo si vybrali školu kde prioritne nechceli, ale čo už ..niekde som čítala, že tento boom bude do roku 2032 podľa štatistiky.Neviem ako sa to bude riešiť ďalšie roky a Ba je špecifická tým, že veľký okruh deti dcéra má spolužiakov zo Stupavy, Pezinka...vie sa koľko detí sa narodí a tie školy by sa mali pripraviť na to, že deti treba niekde umiestniť.Tak nech sa zrušia skoly kde je pár žiakov tak ako idú rušiť školu na Pántoch chápem, že sa budovy nedajú nafúknuť, pedadogov niet, ale je to začarovaný kruh.Tych čo majú dobré známky je veľa.Este raz tak sledujem situáciu dopredu moja dcéra sa odmietala zúčastňovať olympiád, súťaži a to, že mala dobré známky takých bolo plus mali od 5 ročníka body navyše za olympiády a tým pádom náskok.Decka, ktoré napísali dobre monitor boli na odborné školy prijaté bez prijímačiek čo bolo veľké plus.
Vidím to tak, že je veľa súkromných škôl a kto bude mať záujem nech jeho dieťa študuje čo chce bude platiť...jej spolužiačky plakali 3 prihlášky a všade boli pod čiarou a nakoniec išla na zdravotnú.
Pre tie deti je to taká prvá facka, že nestačí sa dobre učiť, mať záujem, ale miesto nie je
@abbey1 My sme z dediny pri Bratislave, základnú školu máme síce dobrú a nemyslím si ani, že by dedinská škola mala nižšiu úroveň, ako mestská, čo je častý názor. Ale predsa len, tá konkurencia v BA bude obrovská. Nemyslím si, že na gymnáziá idú podpriemerní žiaci. Možno voľakedy. Už nie.
@abbey1 to nemas pravdu to sú také reči, že dostane sa každý.Ja som videla body z 30 deti malo vyše 20 plný počet za monitor, vysvedčenia, prijímačky moja dcéra bola 28 a brali 30.
Možno niekde v inom kraji kde nie je taký záujem o gymnázium, ale západoslovensky kraj je na tom biedne
Rovnaká situácia bola, keď šiel na SS môj muž. Chodil na doucka, aby sa dostal na odbor, kde o 5 rokov neskôr (keď som šla na ss ja) už zobrali hocičo. Aspoň konečne na gympel a lepšie školy pôjdu naozaj ti, čo na to majú a nie hocikto, len aby sa zaplnili kapacity a škola prežila.
@h2 myslim ze je to naopak. Sedtra mala same jednotky celych 8 rokov a na gym.sa nedostala(pred24r.) Sla na zdravotnu. Jej dcera 1 trojku a prijata tak neviem.
@zuzinka888 Tak nejde len o známky, úplne najhlavnejšie je, urobiť bezchybne prijímačky. Známky sú síce dôležité, ale je to relatívne, lebo kto má na nejakej škole pri jednom učiteľovi jednotku, môže mať pri inom na inej škole dvojku napríklad.
@zuzinka888 niekedy známky nie sú všetko veď to vieme aj ako sa hodnoti...na bilingval boli aj psychotesty a otázky na iný typ myslenia čo sa v škole bežne neučí.
@abbey1 reagujem na to, že píšeš, ze sa na gymnázium dostanú podpriemerni žiaci.Siti musí byť samozrejme nemá význam sa niekde dostať a o pol roka, rok nestíhat.Moj synovec chcel ísť na elektrotechnicku pocitacovy odbor hlásilo sa 170 deti brali 25.
@h2 ty ešte máš čas, ale určite nech sa zúčastňuje olympiád každý bod navyše je plus.Vies vo mne sa to bilo a nebola som stotožnená s tým, že mám tak enormne dbať o každú známku, bod.Nie som matka čo dá školu a známky na piedestál, ale samozrejme záleží mi na tom.Viem, že je šikovná, ale ona nemá potrebu vyvíjať extra úsilie navyše.Potom, keď sledovala výsledky už mala paniku, že ona nechce ísť na obchodnú akadémiu, alebo hotelovku, zdravotnú... ja som mala veľké obavy ako to bude na gymnáziu, lebo ona sa doma neučí iba pred písomkou skôr má dar, že si veľa zapamätá z hodiny, ale oni sa ťahajú navzájom tým, že vidí, že spolužiaci majú dobré známky a 3 z písomky je hanba.
@h2 my sme to riešili teraz, sesterka si dala prihlášky na gymka a bilingválne gymka. Monitor výsledky dobré, vysvedčenia tiež, chodila po súťažiach, olympiádach, body mala odkiaľ nazbierať. Aj tak ju nezobrali ani na jedno kvôli kapacite. Potom na odvolanie sa jedno podarilo, aj to horko ťažko. Zo základky nám už písali, nech ide na odbornú, lebo nebude šanca. A to ešte nebola najväčšia "vlna"...
Ja pracujem na základke, každý rok máme problém s triedami, proste škola sa nenafúkne, miestnosti čarovne nepribudnú, žiakov je veľa, učiteľky majú plné triedy a to sa tiež odzrkadľuje... Bude to náročné.
@luccija Môj sa aktívne hlásil na každú aktivitu typu olympiáda, ale len keď bol na prvom stupni. Nástupom do 5. ročníka to nejako upadlo. Ale budem ho asi trochu tlačiť týmto smerom. Tiež nechcem byť nejaká sekera, čo sleduje každú známku. Ale tak čo iné mi asi zostáva? A ten pokles záujmu o akékoľvek úsilie navyše, tak to vidím aj u nás. ☹️
To, že na gympel sa dostanú podpriemerní žiaci mohlo platiť pre deti narodené do roku 2000 alebo keď pre ročníky s nízko pôrodnosťou. Každý rodič, ktorý rieši či už 8, 5 alebo klasické gymnázium vie, že situácia je úplne iná a brány dobrých škôl zostávajú zavreté aj pre deti, ktoré tam bezpochyby patria. Pretože šikovných detí, s výbornými výsledkami, s účasťou na olympiádach a aj umiestnením je veľa minimálne v Bratislave. A len na takú Metodovu sa bežne hlási 400 detí a berú 40. Je to jednoduchá matematika - dopyt neprimeraný ponuke a možnostiam. Žiadne sito či deti, ktoré tam nemajú čo robiť. Pretože potom by neskončili pod čiarou detí s rovnakým počtom bodov, všakže?
@raffaella Práve na spomínanú Metodovu sa teraz hlásila kamoškina dcéra, nezobrali ju. Hlásila sa celkovo na 4 školy, na 2 ju zobrali, na 2 nie. Napokon pôjde na takú, kde boli rozhodujúce talentovky, ktoré spravila výborne, vďaka tomu, že sa tomu venuje od útleho detstva. Ináč by asi mala smolu.
@h2 Ja mam piatacku, tiez s hrozou pozeram ake mnozstva deti sa hlasia. Skusali sme tento rok osemrocne, mala sama jednotky aj body z olympiady, aj tak bola nakoniec kusok pod ciarou ☹ Nasa najstarsia isla predvlani na bilingual, hlasilo sa tam vtedy cca 140 deti, brali 52. Tento rok sa hlasilo 360 a to je jedna z tych menej vychytenych skol.
U nás tiez na osemročné gymnáziá aj deti s trojkami. Úroveň škôl išla tým pádom dole. Budúci rok mám deviatka a už teraz ma chytá panika.
A ako píšeš veľa ďalších bude mať výborné výsledky. U nás pol triedy vyznamenaní až sa mi nechce veriť že sú všetci takí výborní.
fúha, tak to pozerám ako sa zmenila situácia. Keď išla dcéra na strednú, gymnáziá aspoň u nás brali všetko. Aj tak niektoré nemali naplnené kapacity. Bolo jedno, že žiak mal trojky na základnej. Všetko sa hrnulo na gympel. Ale teraz vidno, že mnohí z nich majú problém na výške.
No ono je problem aj v tom, ze celkovo upada uroven vzdelania... Kedysi davno, maturita bolo nieco. V dnesnej dobe upada zaujem o manualne odbory a teda ucnovky a vacsina ludi sa hlasi na gympel alebo aspon nejaku odbornu skolu, "ved maturitu ma dnes kazdy blbec"... takze aj tie dobre znamky ma samozrejme vela ludi.
Ano ide zopar populacne silnych rocnikov, ale to bol napriklad aj moj pripad. (patrim k tym mladsim "Husakovym" detom) ...Problem je v tom, ze skolstvo sa neda riesit takto jednoducho, pretoze o par rokov neskor idu ovela slabsie populacne rocniky a teda napriklad mimo Ba a velkomiest, skolky a skoly skor bojuju o deti, ako by mali pretlak.
H sa do toho rozumiem, ale sedliackym rozumom... za poslednych 20-30 rokov je porodnost na Slovensku < 2 v poslednych rokoch sa pohybuje okolo 1.3-1.5 tak preco sa hovori o populacnej vlne? V 2009-2010 bola porodnost na Slovensku 1.4 (pre informaciu, v obdobi Husakovych deti bola porodnost 2.8-3 cize viac ako dvojnasobok!)
Podla mna nejde ani tak o populacnu vlnu, ako demograficke rozdelenie a hustotu obyvatelstva....
@masinka My sme osemročné ani neskúšali, nechcela som ho vytrhnúť z prostredia kamarátov a aby musel už v takom veku dochádzať. Navyše ani syn nechcel, tak som v tom už vôbec nevidela zmysel. Uvidíme, čo bude o tie 3 roky (u vás 4). Ak si dobre spomínam, my dve máme spoločnú Alma mater 😃, priznám sa, že by som bola rada, keby tam aj môj syn išiel.
inak ja som zvedava - asi s nasou pojdeme skusat na kazude prijimacky - na 8 ročný, bilingval a aj na 4 ročný. Učí sa veľmi dobre, tak ju urcite nechcem dávat na učiliste. Ale známe teraz riesili osomročné a deti, co reprezentuju skolu (napr matematicke olympiády s umiestenním), extrémne inteligentné, atd sa nedostali. Bohuzial je to fakt - teraz su silne rocniky, skoly ostali kapacitne v tých najslabsich rokoch a neposunuli svoje kapacity. ked som pocula, ako to teraz funguje v BA, tak clovek normálne rozmysla, co robit - ked beru 1 z 15, 1 z 20.
No noc nove pod slnkom,Pred 20rokmi to tak bolo na strednu sa dostali len ti najlepsi,ostatni mali ucnovky.Potom zrazu vzali kzdeho na strednu a ucnovky zanikli.Zda sa ,ze sa to opakuje.
@h2 ahoj, ano, je to tak. To co sa deje v CR je uplny extrem, podla statistik vsak nas caka velmi podobna situacia. A zialbohu, kompetentni tu maju skolstvo uplne na salame cize ani toto sa nebude nijako riesit.