Surne potrebujem radu -
bývame v malej bytovke,kde su 6byty - štyri krajné 3.izbové a dva stredné 2.izbové
doteraz sme platili všetkci /okrem neplatiča/ rovnaku sumu do fondu opráv , resp. za spoločne priestory 350sk . len ked dlh neplatičov už nedobudol nadmorsku výšku 30tis , tak sa rozhodlo , že my - čo máme 3 izbove byty budeme platiť 500sk , lebo mame väčší byt a tie dvoj izbove budu len 350sk,lebo maju menší .
samozrejme,schvalilo sa a ja sa pýtam, aky je to systém,ked spoločne priestory mame všetci rovnnake. ved ked ja mam väčší byt,aj viac platím inkaso ... aj ma stal viac ako ten menší .... a to nevravím,že tí v strede ani nemusia v zime kuriť,bo ich vykurujeme my
schodzu mame dnes,tak potrebujem fundovanu radu,pretože ma nebavi platiť a nič sa v celej bytovke nerobí,lebo vdaka neplatičom tam stale mame len par tisic
my sme mali minulý týždeň schôdzu a správca nás informoval,že neplatičov dal na súd.to by mali spraviť aj u vás. u nás je to spravené tak,že do fondu opráv prispievame podla m2
ano,neplatičom som minuly rok zohnala exekutora,ale aj to trva cele veky,nakolko najprv im 2x poslal oznamenie o uhradení dlhu,nato dalšie navýšene 3x aj s penálami - cez 100tisic a mali nato asi 10dni na zaplatenie,ak nie,tak idu na sud a samozrejme,vybodlinkovali sa na to,tak sme plaili poplatok za sud a ten nie a nie stanoviť termín pojednávania 😔
a nevieš kolko platite za ten m2??? ale za m2 vašho bytu?
nám sa teraz zatepluje bytovka tak platíme 1eu za m2 podla toho ako ma kazdy byt m2.
u nás 17,43 €/525 sk - fond udržby + 1€ za elekt. spol.priestoroch, ale neviem či je to fix na každy byt (3 veľ. bytov) , alebo od m2.
s neplatičmi je to tu tak, ak su škol. deti, tak s nimi nehnu, ale bytove družstvo, na to ohľad neberie
skus tuto str.
my platime 18€ . menšie asi 12,50€ . a nezateplujeme,nič nerobíme,bo nemame za čo . ani stavebne nemôžme zobrať,bo mame nezospovedných "platičov"
deni,
hľadala som, tak platime od m2, plus pivnice, a ine nebyt. priestory v os. najme(garaž ....)
maji skusim , len sa tam nejak registrovať
denisocka, my bývame v takej istej bytovke, ako ty a dokonca aj v trojizbovom byte. Platíme všetci poctivo (sme spoločenstvo vlastníkov bytov a účto robí vlastník bytu) -tento rok sme dali robiť novú strechu za 7000 tis. eur -no novú, jednoducho zateplili, renovovali..Ako to bude so zateplením bytovky-to je sen budúcnosti, pretože všetky peniaze išli na strechu..
Za vodu,vývoz, byt,fond opráv,elektrika v spoločných priestoroch- platíme 60 eur mesačne a potom raz za rok sa odpíše v byte voda a prepočíta sa to-či nám budú vracať alebo naopak my doplácať. Plynové kúrenie má každý byt samostatné, tak isto aj pivnicu, spoločné priestory a my máme ešte aj garáž na pozemku..
Ak máte neplatičov, tak to je ťažké-ak nemajú zábrany ani pred ostatnými obyvateľmi, tak to bude tvrdý oriešok. A ak nevyriešil nič ani exekútor, súd..Tak by som ich asi vysťahovala 😅 😅 😅 😅 😅 😅
maru, ako by si ich vysťahovala, ak maju byt OV alebo prideleny od mesta..... sťahovanie je možne len prikazom sudu a sťahuje exekutor, ale musia mať zabezpečené náhradné byvanie, na ulicu nemôžu isť.
maruška,až 60€??? to sa my nedočkáme.ja som ochotna plait kolko treba,ale chcem aj aby sa niečo robilo. som tu 5rokov a jedno posrate okno čo som vybavila zalacno sa vymenilo , na dvere vchodove neostalo penazí . nema kto pomalovať , nema kto čo to opraviť, to si každy myslí,že moj chlop príde z roboty,nakradne materila nejaky a v ramci nudy pomaluje, či pokosí okolo bytovky. neplatiči nič nerobia, no akurat tu službu ked maju tak schody zmyju. a zvyšok sa vyhovara , že jeden je na cestách,druhy na marodke,treti pijak, dalši to a to. minuly rok moj muž so susedkou sami po víkendoch čuchali a natierali strechu, aj tak to nestihli a ešte boli aj na schodzi obvinený, že tak dlho jak to robili,že to na hambu. že sa malo zaplatiť niekomu zo spoločných penazí,aby ten niekto,kto býva v našej bytovke si popri ťažkej nude zarobil , a pritom by tu strechu odflakol za 2dni sam
vy byte býva žena,muž a nezamestnaná dospelá osoba. byt maju v OV . podla mna chcu nejak vyšpekulovať,že su socialny pripad a nakoniec budu dlh splacať po 5sk mesačne 🙄
aj u nas to ide podla m2...mame 4izbak a platime okolo 70eur...s tym,ze sa bytovka zateplovala pred necelymi 2rokmi..vcera bola schodza a tento rok sa ide robit xodba,teda menit podlaha a vymalovat...
vo vedlajsom vchode su tiez neplatici..mali ich uz minule vystahovat,ale vraj prisli,ze uz urcite dlh zaplatia..a stale nic,takze teraz ich uz vraj naozaj vystahuju..no ktovie...
u nas by sa zateplovalo,ale nemožme brat stavebne,lebo nemame garanciu že budu všetci poctivo platiť. jedny neplatia vobec, dalšia sa robi že plati a potom zaplati , dalšia plati ako kedy a zvyšne platia,no ako kedy,ale doplatia
denisočka my sme byvali v malej bytovke a tiež boli 2 izbove a 3 izbove byty a za spoločne priestory sme platili narovnako ved to nieje o tom kto ma večši byt a kto menši.
womenne,ved ja viem, ale ako to "preukážem"dnes na schôdzi že sa mi to nepáči,ked baby platia od m2 😔
denisocka,
mne sa zda ze je to normalne ze sa plati od m2 - aspon u nas je to tiez tak - mame 3-izbovy byt a platime nejakych 160 € bez energii
ale dai, byty mame odkupene. platím extra inkaso - plyn,elektriku,vodu ...to si platime sami. tu sa jedna o soločne priestry- chodba, kočikaren,bordeľareň .... 😀
u nas sa tiez plati na m2
denisocka..my máme tiež byty odkúpené-osobné vlastníctvo-tých 60 eur zahŕňa všetko to, čo som napísala. 😉 😉 😉 😉Tých 60 eur ide na spoločný "bytovkársky" účet.. No máš to tam ťažké, u nás je aspoň tá výhoda, že sme slušní, rozumní ľudia a nie sme tu žiadne sociálne slabšie rodiny..Jednoducho toto bola bytovka postavená pre dedinské celebrity, ako je doktor, zdr.sestra, atď 😀 😀 😀 😀 😀 😀 Takže ono sa to tak drží na úrovni, aj keď má už 35 rokov naša krásna bytovka 😀 😀 😀 😀 😀
Za m2 neplatíme-tuším..Moja sestra teda platí ako najatá. Oni platia také poplatky, že ja normálne odpadávam, keď mi to začne všetko menovať a neverím tomu, že aj keď majú byty v os.vl. tak ich niekto môže takto zdierať: tam platia od m2, kanalizáciu, vodu, spoločné priestory, čistiace prostriedky-ktoré si mimochodom zarobí do vody každý doma sám, keď ide umývať, majú predsedu a 2 podpredsedov, ktorí berú každý mesiac 100 eur každý za to nič, čo tam robia-vlastne dvaja z nich robia výpalníkov zadávateľovi a investorovi, ktorý tú bytovku postavil... ďalej smeti,je tam toho viac, ale také blbosti.... no akože, keď to všetko zráta, tak to je desná suma a tých našich 60 eur mi príde absolútne smiešnych.. 😕 😕 😕
denisocka, mne to tak príde, že lepšie sa je z takej bytovky odsťahovať, susedov nezmeníš a keď im to tak roky vyhovuje, že im strecha padá na hlavu, tak sa už nezmenia a ty sa budeš zbytočne vytáčať vždy, keď vás postretne nejaký problém. 😖 😖 😖 😖
no,mame po schodzi a k tomu bodu sme sa ani nedostali 🙄 už ma to nebavi a dalšia schodza bude hadam o pol roka,ked nebude mať kto urobiť jesenne upratovanie 😔
deni, nechceš robiť spravcu domu??? možno je tam chyba, u sestry v panelaku jedna iniciativna pani nemohla na ich nečinnosť pozerať, zobrala to do svojich ruk
No,zachvilku cakam druhe,tak by som to neuniesla,ale raz mozno
ide o to že zvolaš schodzu, na svoj navrh odvolať predsedu, aj sa ostatní priklonia na tvoju stranu, si predseda, v prešove sa zaregistruješ, u notara spraviš nove zmuvy, učet v banke na tvoj podpis, cca trva to asi 1 mesiac, a riadiš to už, ale treba mať šťastie aj na spolubyvajucich....
no ved to,ja tu s tým moc nepohnem,ked tu take flegmy byvaju. už včera ked sa pýtala rpedsedkyna kto orýpal omietku,tak vravím že moj šimon s kladivom /samozrejme som to vravela ifotnicky,kde by on orýpaval omietky .../
neplatička bola tiež,plakala .... vraj čo sme jej to urobili,že teraz musi zaplatiť 100tis dlh cez exekutora,ale nechcela povedať ako to ma dohodnute , či mala sud,či čo . len že to chce zaplatit naraz a že nik jej nechce dať požičku
nikto nič?nik nebýva v nejakej pidi bytovke alebo nevie poradiť,