Poplach v Demänovskej Doline. Medveď tam naháňal dvoch ľudí - žena neprežila

elenajezova
15. mar 2024

No nazdar...

elenajezova
15. mar 2024

🥺

majkakvet
16. mar 2024

Ludia sli mimo turisticjy chodnik. Potom ajaj lavina, medved skaly.

zuzulka558
16. mar 2024

Tam je tuším aj uzávera do júna na jarné prázdniny sme tam boli aj tabuľa ze je tam medveď,, takže nerešpektovanie zákazu ak tam boli kde si myslím a veľa ľudí je takých,, uzávera a sak co sa mi môže stať

zuzanaam
16. mar 2024

je to veľká tragédia, ale nemali tam teraz čo hľadať. Cesty sú omnoho nebezpečnejšie ako les, mali žiaľ smolu. Chodím do lesa takmer denne a oveľa viac ako medveďov sa bojím iných rizík, napr.:

"Podotkli, že v skutočnosti existuje v lese oveľa viac rizík. „Napríklad, že zomriete po uštipnutí sršňom, pri páde z horského bicykla alebo že vás zastrelí poľovník. Za posledné 4 roky prišlo rukou poľovníka o život u nás až 8 ľudí,“ píšu.

Poľovníkov je dnes na Slovensku minimálne 60-tisíc, zatiaľ čo medveďov je podľa odhadov menej ako 1 500. „Poľovníkov je v lesoch 40-krát viac než medveďov. Šanca, že ma v lese zastrelí nešikovný poľovník, je asi 200-krát vyššia, než že ma zabije medveď,“ vypočítal analytik a ekonóm Martin Šuster."

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzanaam
16. mar 2024

@sheila121 určite áno. Ale to platí pri každom dravcovi, aj pri útoku psa. Utekaním vravíte, že ste korisť.

vroni
16. mar 2024

@zuzanaam, hoci to teoreticky viem, neverím, že by som o tom v kritickej chvíli dokázala presvedčit svoje nohy. A asi ani mozog, že bude v pohode zostať stáť a bratsky sa s macom podeliť o lepenak z ruksaku.

zuzanaam
16. mar 2024

@vroni áno, ale to je už druhá vec. Tiež sa obávam, že by adrenalín zatemnil rozum, aj keď človek proti medveďovi nemá šancu. Na druhej strane, keď som stretla zoči voči z 5 metrov čriedu diviakov, úplne som zamrzla. Vtedy nie je čas rozmýšľať, za človeka rozhodnú v takej chvíli inštinkty.

zuzulka558
16. mar 2024

Už som čítala správu nebola obeťou medveďa,, samozrejme novinári museli byť TOP

majlo1234
16. mar 2024

@sheila121 ano, ale uz dva krat som utekala😂 ale stret s medvedom si casto predstavujeme velmi drasticky, podla pripadov v telke. Ked uz dojde k utoku, nespravis nic. Ale ked si len tak ides, a 50/100 metrov pred tebou ti vyjde na cestu medved, vacsinou to konci mierumilovne. Bud ujde skor on, alebo ty.

zuzanaam
16. mar 2024

@majlo1234 je to tak. Dievčina sa zrútila zo zrázu v exponovanom teréne v NP počas uzávery. Čo k tomu dodať. Určite to zas odštartuje hon na medvede. U nás máme 2 skúsenosti z blízkym stretnutím s medveďom. Ja z Čiernej hory, bol pár metrov od nás, ale za porastom, ani sme ho poriadne nevideli. Utekali sme do auta a on opačným smerom. Druhý stret zažil môj vtedajší priateľ, medveď mu zreval doslova z metra do tváre a ušiel. To bola ale jeho chyba, išiel v divočine a ešte po potoku, prekvapil medveďa pri zdochline. V 99% medveď ujde. A diviaky tiež, koľko som ich za tie roky postretala a našťastie ma nikdy nič nenaháňalo.

la_dolce_vita
16. mar 2024

Presne tak, nezabil ju medved, ale pad. Ja chodim vela po horach, aj sama, medveda som uz viackrat videla, alebo stopy, cerstvy trus, mam respekt.. Ale treba ist tak, aby nas pocul a utiekol, co oni aj urobia takmer vzdy. Nechodim mimo sezonu a tam kde je zakaz, ani mimo turisticky chodnik. U nas pod Tatrami by sme nemohli ani von z mesta, je ich velmi vela vsade dookola.

bloger
16. mar 2024

V každom prípade je to tragické.

zuzulka558
16. mar 2024

@zuzanaam presne medveď sa boji viac ako my a to nam povedali aj domáci raz v Hriňovej prečo tam medveď útočil ,no lebo pán fotograf si fotil mladé,debil jednym slovom

zuzanaam
16. mar 2024

ak myslíš p. Kňazeho, tak toho poznám osobne a určite nepatrí k tým, čo by rozpútavali hystériu ohľadom medveďov. Je to človek s veľkou láskou a rešpektom k prírode, kiežby boli všetci ľudia takí ako on. S niečím takým musí vždy rátať, že sa môže prihodiť. Ak ma pamäť neklame, vravel, že ho medvedica napadla po tom, čo cvakla spúšť. Osobne si myslím, že mala zlú skúsenosť s poľovníkmi, možno po nej, alebo jej mladých strieľali a cvaknutie spúšte jej mohlo pripomenúť cvaknutie kohútika. Ale to je len moja teória.

zuzulka558
16. mar 2024

@zuzanaam Neviem meno ja sa mic nezaujímam o ,,davovu psychózu,, vtedy som sa nepýtala no ktovie ako to všetko je,,ja v TV verim tak 10%

simca06022011
16. mar 2024

Myslím, že tu bol hlavný problém.hlupost turistov. Nič viac. Spadnúť niekde mohla aj ak by utekala pred pavúkom z paniky. Nejak sa mi nechce veriť ze by medved útočil a nebodaj ich naháňal ak sa doslova s nim nezrazili, čo ale je možné, zevraj je to husto zarastené tam atď. Nemali tam co robiť, mimo chodníkov atď.
Mňa by zaujímalo ci to naháňanie medveďom aj niekto videl. Ale tak.to už, je to tragické. Nehody v horách sa stávajú aj bez medveďov.

zuzulka558
16. mar 2024

@simca06022011 Ako som písala myslim ze tam je aj uzávera boli sme na Liptove pred 2 týždňami ak si nemýlim miesto uzávera aj tabula ze je výskyt medveda