Pomoc s vytvorením číselníka skladových kariet

marika258
2. okt 2017

Ahojte začala som pracovať vo firme kde som dostala na starosť "upratať" sklad ale nielen fyzicky ale hlavne v účt.systéme v skladových kartách. Doteraz to fungovalo všelijako, položky nemali nejaký systém usporiadania, každá nová položka dostala ďalšie poradové číslo 1,2,3,4 .... a nič viac sa neriešilo. Teraz sa však plánuje spustiť e-shop ale na to musí byť najskôr sklad v poriadku. Chcela som sa preto poradiť ak niektorá pracujete pre firmu, ktorá má väčší pohyb položiek na sklade a ideálne prevádzkuje aj e-shop , ako vytvoriť funkčný kľúč číslovania položiek? Čo sa vám v praxi osvedčilo? Ide o obchod s rôznymi druhmi tovarov, nielen jeden sortiment (kancelárske potreby, upratovacie pomôcky, sviečky ...) Najskôr som vytvorila hlavných 9 sortimentných skupín, tie som si označila písmenami napr. kancelárske potreby = KP, sviečky = SV ale neviem ako postupovať ďalej aby bolo číslovanie čo najefektívnejšie aj do budúcnosti keď sa budú do jednotlivých skupín pridávať nové druhy tovarov. (či je dobré v číslovaní zohľadniť aj dodávateľa, farbu položky, jej rozmery a pod. alebo to nie je potrebné?) Ak mi vie niekto poradiť budem moc rada, ďakujem 🙂

cacianka
3. okt 2017

k tým písmenám skús číselné kódy 1 -9 v kombinácii s číslami
,neviem ako ti to vysvetliť , lebo ani neviem viac o tovare, ale napr.
1.1.
1.2.
2.1.
2.2.
2.3.
toto potom môžeš variovať ked sa ti nejako rozšíri sortiment a rozpísať napr.
2.3.1. až 2.3.150
to čo sa ti rozšíri pridáš číslo, kde sa nepohne, zostane len základný kód.
skús si to nanečisto rozpísať tovar a nechávaj si aj rezervu keby niečo.
napr. SV = sviečky
1.1. obyčajné
1.2. čajové kahance malé
1.3. čajové kahance veľké
1.4. čajové kahance maxi
1.2.1. čajové kahance malé farebné
1.2.2. čajové kahance veľké farebné
1.5. sviečky kostolné
ked sa ti sortiment rozšíri ta kód rozvedieš
1.5. 1.sviečky kostolné malé 10 cm
1.5.2. sviečky kostolné 20 cm
1.5.3. sviečky kostolné 30 cm
prídu ti nové 20 cm ale farebné
tak dáš 1.5.2. sviečky kostolné 20cm farebné
1.6. sviečky kónické
1.7.1. sviečky kónické farebné
1.8.sviečky ozdobné
1.9. sviečky svadobné
1.10. sviečky narodenie, krst
1.11. cirkevné (primície kňazov, veľká noc, vianoce
alebo si aj tieto rozdelíš 1.11.1. 1.11.2.
1.12. sviečky luxusné
1.13. sviečky ručná práca
1.14.sviečky špeciálne
normálne si napíš fiktívne karty (stačia malé kartičky z A4 8 ks)
alebo touto 1si označíš sviečky
2 kahance
3 svietniky v skle
4 - atd. ak sa ti vyskytne niečo iné vhodné do tejto skupiny SV
takže príde ti tovar dáš značku SV 1.8. sviečky ozdobné a ak ti príde iný tovar a v tejto skupine ho bude veľa poddruhov , tak si to rozvinieš
1.8.1. kvety
1.8.2. zvieratká
1.8.3. zelenina
porozmýšľaj, prezri si všetok tovar, zisti si na čo sa bude zameriavať e -šop, a potom máš veľa možností kombinovať, alebo nechať základný kód.
snáď som aspoň trochu naviedla. ja som robila triedenie v knižnici aj v archíve, tak som sa inšpirovala.