Pomoc s pestovaním papriky

25. jún 2022

Baby. Mozno blba otazka. Mame zahradku prvy rok. Preto sa chcem opytat: mame uz dost velke papriky a kedy viem, ze ju uz mozem odthnut? A este jedna vec, mam tu stopku nejako specialne zrezat? Ze napr od stonky nechat par cm alebo uplne pri stonke zrezat? Dakujem

skjatqo
25. jún 2022

Papriku oberajte kedy len chcete. Postupne dozrieva do červena. Prvá fáza je taká jemnučká, tenučká, potom zhrubne a postupne mení farbu. Odporúčam ochutnať všetky štádiá. Ja zbieram podľa odrody. Kápiu nechám do zrelej červenej. Skorú papriku zberám v zelenom alebo žltom štádiu.
Čím skôr oberiete, tým viac ďalších plodov nasadí. Napríklad keď sú rastlinky ešte malé, oberám skoro, aby sa lepšie rozrástli. To uvidíte aj proporčne. Ak je plod väčší ako rastlina, rastlina dá do toho všetko a už veľmi neporastie.
Ja osobne zberám na začiatku sezóny skôr a potom podľa toho ako stíhame. Keď máme veľa papriky, nechám vhodné odrody do červena.

0silvia0
25. jún 2022

ja papriku nezrezavam, ale vylamujem. Stonka plodu je na to usposobena, samozrejme s citom.
Ja pestujem vacsinou len odrodu pcr, ta je stale zelena, vylomim plod vtedy, ked je velky ako ked kupujes z obchodu, ked vylomis skor, nic sa nedeje, paprika je chutovo dobra aj mensia a mladsia.

marca12
25. jún 2022

Prepac,ze sa votriem do temy. Ako sa ti podarilo dosiahnut vela paprik? Ja moje vydatne zalievam kazdy vecer a su male a mozno 1-2 na rastline

skjatqo
26. jún 2022

@marca12 paprike je dobre keď sa zalieva raz. Za 2-3 dni. Má rada sprchu. Potrebuje úrodnú pôdu, vápnik. Potrebuje teplo. Podľa vašich podmienok je potom treba mať skleník alebo fóliovník, alebo parenisko. Najlepšie ak sa poobzeráte po susedoch a toho čo má najkrajšiu sa spýtate ako pestuje. Nám na žitnom ostrove tu rastie krásne, ale aj burinu máme vyše hlavy. V Smoleniciach je tá burina malinká, ale aj papriky. Veľa sa dá pomôcť hnojivom. Kristalon štart a potom na papriky, alebo ak nechcete umelé, potom sú veci ako zeolit a všakovaké postreky na list.

slavomira236
26. jún 2022

@skjatqo raz za3 dní stačí polievať papriku cez 30tky keď sú von? Ja zalievam každý večer MoMA mama stále že zalievať že paprika chce vodu...