Ahojte,
mám 15-mesačné dieťa a mrzí ma, že som sa nikdy nenaučila dobre variť. Rodičov už nemám a kamarátky obťažovať už nechcem. Manžel tiež nie je skúsený ani nadšený kuchár.
Pri dieťati už nemám veľa času na študovanie nových receptov a zisťovanie, prečo mi to a to nevyšlo :/ Mrzí ma, že som sa nenaučila variť skôr.
Potrebovala by som niekoho, kto by mi ochotne poradil osvedčené, hlavne rýchle a jednoduché klasiky na obedy pre dieťa aj pre nás. Napríklad dnes som robila pečené kurča, pieklo sa iba cca 1 hodinu a prsia sú dosť suché. Vôbec neviem, čo som zasa spravila zle.
Čo sa týka receptov, vôbec som nerobila ešte omáčky, s mäsom mám málo skúseností, viem robiť dobre iba pár osvedených jedál, ako napr. palacinky, halušky a nejaké polievky.
Vôbec nie som gazdiná, ktorá navarí podla toho, čo máme doma, vôbec neviem čo s čím kombinovať, čo ako uvariť, kým si nenaštudujem dopodrobna nejaký recept a toho sa držím.
Mrzí ma to, že nemám odmalička vzťah k vareniu a rada by som to zmenila a naučila sa pár základov, pozerala som si aj kurzy varenia, ale teraz žiadne kvôli korone nefungujú, preto žiadam o pomoc tu.
Nájde sa ochotná skúsená mamička, ktorá rada varí a vedela by mi dať pár typov na jedlá pre všetkých vrátane dieťaťa a dopodrobna vysvetliť čo a ako sa pripravuje, lebo inak naozaj nemám šancu, aby to bolo chutné a jedlé ... 🙂 V receptoch mi proste často chýba podrobnejší opis pre začiatočníka :( Ďakujem krasne.
Konkrétne neporadím ale myslím, žeby ti pomohli videá z youtube, či už zahraničné alebo z našich je tam napríklad lidl kuchyňa a uvidíš akú konzistenciu, čo varíš má mať najmä pri omáčkach a tak by sa ti to malo podariť.
nie som sice mama ale ja som sa naucila varit pozeranim relacie "moja mama vari lepsie ako tvoja" :D :D hlavne zo zaciatku tam varili naozaj primitivne recepty ale postupne som sa naucila take zaklady a potom to uz ide lahko
Upiect kura aby prsia neboli akoby suché je umenie. Tam nie je tuk, takze vzdy to asi bude take, najma ak sa pečie cele kura.. mozno obratit častejšie...ktovie. radsej dusim ich 😀
A pozri mozno tinkine recepty, ma kopec knih aj cosi na webe, z kazdej oblasti asi recepty
Ja tiež dako extra varit neviem ale zas velmi mi pomaha stránka varecha.sk
A este bonvivani je super stránka 🙂
variť, variť a variť ..prax a prax a prax...keby si videla moje začiatky 🙂 a teraz MM povie, ze lepsie nez jeho mama. vsetko sme sa vsetci museli raz učiť...pisať, čítat, pocitac, variť, piecť, atd atd 🙂 hlavu hore 🙂
@mia2906 A k tomu pečenému kuraťu- ja to robím tak, že kura na chrbte rozrežem a ,,naplacato" ho dám do hlbšieho pekáča, osolím, okorením podľa chuti z oboch strán, podlejem asi 2 dcl vody a zakryjem vrchnákom, alebo alobalom. Takto pečiem asi hodinu na 180, potom ho vyberiem, odkryjem, zlejem výpek a ešte 10-15 min. zapečiem na max (alebo funkciou gril) kým nemá chrumkavú kožu. Prsíčka bývajú šťavnaté, u nás chcú všetci len prsia 😉
Mozno sa aj podcenujes, urcite cim viac budes skusat, tym Ti to pojde lepsie. Mna tiez neucil nikto varit a akosi to prislo same. Ked pecies kura, skus ho predtym nasolit aj jeden den a pred pecenim ho oblozit maslom a najma dobre zakryt. Idealny je liatinovy pekac, aj ked je drahsi, ale vydrzi Ti navzdy. Pec ho pomaly a zhora ho polievaj vypekom, ked ho dopekas bez krytu. Z knih skus pozriet nieco o technologii varenia, nie len recepty. Mne pomohla tato kniha, okrem receptov su tam aj tie triky, co a ako.
Ja robím všetko mäso na nízkej teplote. Teda buď dáš kura na polovicu, alebo celé ochutíš a potom na 160 stupňov cca 2 hod. Ty si robíš a kura sa pečie. Nepoužívam ani tuk má svoj vlastný. Asi pred dopečením 20 min ho odokryjem a zvýšim teplotu. Kura získa kôrku. Prebytočná tekutina sa odparí a úplne sa rozpadá. Môžeš takýmto spôsobom pripravovať všetko mäsko, keď chceš. Pečené mäso aj kuracie je výborné ak jemne opražíš cibuľu aj cesnak na veľké kusy. Do toho mrkvu kľudne na pásky. Tymián bobkový list korenie soľ mäsko rýchlo opražiť aj v celku ale netreba a šup tak isto do rúry. Podliat vždy tak aby bola časť mäsa ponorená. Mäso sa krásne upečie a ešte máš výborný základ pre omáčku. Stačí mäsko vybrať nechať oddýchnuť. Do omáčky dáš napríklad lyž. Horčice a celú ju rozmyxujes. Ku tomu buď ryžu, alebo pečené zemiaky. Kľudne aj nabudúce. Rada poradím 😉😊
tu je vyborna stranka , popisane vsetko od zaciatku od a po z
https://www.kucharkaprodceru.cz/kure-naplacato/
tych receptov je tam vela, staci si dat do vyhladavaca, co konkretne hladas