Pomoc! Mám 1-ročné dieťa a som neskúsená, nešikovná kuchárka, potrebujem poradiť, pomôcť čo a ako...

mia2906
1. dec 2021

Ahojte,

mám 15-mesačné dieťa a mrzí ma, že som sa nikdy nenaučila dobre variť. Rodičov už nemám a kamarátky obťažovať už nechcem. Manžel tiež nie je skúsený ani nadšený kuchár.
Pri dieťati už nemám veľa času na študovanie nových receptov a zisťovanie, prečo mi to a to nevyšlo :/ Mrzí ma, že som sa nenaučila variť skôr.
Potrebovala by som niekoho, kto by mi ochotne poradil osvedčené, hlavne rýchle a jednoduché klasiky na obedy pre dieťa aj pre nás. Napríklad dnes som robila pečené kurča, pieklo sa iba cca 1 hodinu a prsia sú dosť suché. Vôbec neviem, čo som zasa spravila zle.
Čo sa týka receptov, vôbec som nerobila ešte omáčky, s mäsom mám málo skúseností, viem robiť dobre iba pár osvedených jedál, ako napr. palacinky, halušky a nejaké polievky.
Vôbec nie som gazdiná, ktorá navarí podla toho, čo máme doma, vôbec neviem čo s čím kombinovať, čo ako uvariť, kým si nenaštudujem dopodrobna nejaký recept a toho sa držím.
Mrzí ma to, že nemám odmalička vzťah k vareniu a rada by som to zmenila a naučila sa pár základov, pozerala som si aj kurzy varenia, ale teraz žiadne kvôli korone nefungujú, preto žiadam o pomoc tu.
Nájde sa ochotná skúsená mamička, ktorá rada varí a vedela by mi dať pár typov na jedlá pre všetkých vrátane dieťaťa a dopodrobna vysvetliť čo a ako sa pripravuje, lebo inak naozaj nemám šancu, aby to bolo chutné a jedlé ... 🙂 V receptoch mi proste často chýba podrobnejší opis pre začiatočníka :( Ďakujem krasne.

gab
1. dec 2021

tu je vyborna stranka , popisane vsetko od zaciatku od a po z
https://www.kucharkaprodceru.cz/kure-naplacato/
tych receptov je tam vela, staci si dat do vyhladavaca, co konkretne hladas

mamina0078
1. dec 2021

Konkrétne neporadím ale myslím, žeby ti pomohli videá z youtube, či už zahraničné alebo z našich je tam napríklad lidl kuchyňa a uvidíš akú konzistenciu, čo varíš má mať najmä pri omáčkach a tak by sa ti to malo podariť.

michaelam2
1. dec 2021

nie som sice mama ale ja som sa naucila varit pozeranim relacie "moja mama vari lepsie ako tvoja" :D :D hlavne zo zaciatku tam varili naozaj primitivne recepty ale postupne som sa naucila take zaklady a potom to uz ide lahko

enoula
1. dec 2021

Upiect kura aby prsia neboli akoby suché je umenie. Tam nie je tuk, takze vzdy to asi bude take, najma ak sa pečie cele kura.. mozno obratit častejšie...ktovie. radsej dusim ich 😀
A pozri mozno tinkine recepty, ma kopec knih aj cosi na webe, z kazdej oblasti asi recepty

ninusa221
1. dec 2021

Ja tiež dako extra varit neviem ale zas velmi mi pomaha stránka varecha.sk

enoula
1. dec 2021

A este bonvivani je super stránka 🙂

ninusa221
1. dec 2021

@ninusa221 napriklad keby vidis jak som robila prvy krat syrovu omáčku tak že som dala syr a smotanu a daka muka ma ani nenapadla a ja ze preco je to take riedke😂🤦🏽‍♀️

d_anica
1. dec 2021

@ninusa221 nikdy som do syrovej omáčky múku nedávala 😨

mia2906
autor
1. dec 2021

@d_anica a co sa dava ked nie muka na zahustenie? tiez som tusim pouzila muku alebo nastruhany syr na zhusenie takej omacky.

d_anica
1. dec 2021

@mia2906 Ja varím rada, veľmi často a vraj dobre :sweat_smile Aj by som poradila, ak napíšeš viac, čo by si chcela variť, čo máte radi a tak...

mia2906
autor
1. dec 2021

@enoula vidis ja ani neviem čo je dusene kura :D bud ho pečiem, alebo vyprazam na panvici alebo robievame sote.... aj to niekedy nie je moc makke a stavnate to maso...

d_anica
1. dec 2021

@mia2906 tak dá sa robiť aj syrová omáčka s bešamelovým základom (maslo, múka, mlieko) ale to ja nemám rada, takže zahusťujem len syrom, ale treba si vybrať druh ktorý sa dobre rozpúšťa, aby si z toho nemala gumenú hrču. Napr. typu parmezán, chedar, niva a podobne.

zojazoja
1. dec 2021

variť, variť a variť ..prax a prax a prax...keby si videla moje začiatky 🙂 a teraz MM povie, ze lepsie nez jeho mama. vsetko sme sa vsetci museli raz učiť...pisať, čítat, pocitac, variť, piecť, atd atd 🙂 hlavu hore 🙂

d_anica
1. dec 2021

@mia2906 A k tomu pečenému kuraťu- ja to robím tak, že kura na chrbte rozrežem a ,,naplacato" ho dám do hlbšieho pekáča, osolím, okorením podľa chuti z oboch strán, podlejem asi 2 dcl vody a zakryjem vrchnákom, alebo alobalom. Takto pečiem asi hodinu na 180, potom ho vyberiem, odkryjem, zlejem výpek a ešte 10-15 min. zapečiem na max (alebo funkciou gril) kým nemá chrumkavú kožu. Prsíčka bývajú šťavnaté, u nás chcú všetci len prsia 😉

mia2906
autor
1. dec 2021

@zojazoja ano ja viem že to chce prax.. lenže niekedy mi chyba nazor alebo rada niekoho skuseneho.. ked mi niečo nevyjde potom dokažem aj par hodin googlit, stracat cas, kukat milion receptov toho druhu čo som spravila zle a často na nič nepridem :( :D

d_anica
1. dec 2021

@zojazoja presne, ja sa tiež teraz smejem keď si spomeniem ako som začínala 😅

mia2906
autor
1. dec 2021

@d_anica Napisala som ti spravy, k tym jedlam, aby som to mala v historii keby niečo 🙂

lubka261
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenusiatko
1. dec 2021

Mozno sa aj podcenujes, urcite cim viac budes skusat, tym Ti to pojde lepsie. Mna tiez neucil nikto varit a akosi to prislo same. Ked pecies kura, skus ho predtym nasolit aj jeden den a pred pecenim ho oblozit maslom a najma dobre zakryt. Idealny je liatinovy pekac, aj ked je drahsi, ale vydrzi Ti navzdy. Pec ho pomaly a zhora ho polievaj vypekom, ked ho dopekas bez krytu. Z knih skus pozriet nieco o technologii varenia, nie len recepty. Mne pomohla tato kniha, okrem receptov su tam aj tie triky, co a ako.

monikak1313
1. dec 2021

Ja robím všetko mäso na nízkej teplote. Teda buď dáš kura na polovicu, alebo celé ochutíš a potom na 160 stupňov cca 2 hod. Ty si robíš a kura sa pečie. Nepoužívam ani tuk má svoj vlastný. Asi pred dopečením 20 min ho odokryjem a zvýšim teplotu. Kura získa kôrku. Prebytočná tekutina sa odparí a úplne sa rozpadá. Môžeš takýmto spôsobom pripravovať všetko mäsko, keď chceš. Pečené mäso aj kuracie je výborné ak jemne opražíš cibuľu aj cesnak na veľké kusy. Do toho mrkvu kľudne na pásky. Tymián bobkový list korenie soľ mäsko rýchlo opražiť aj v celku ale netreba a šup tak isto do rúry. Podliat vždy tak aby bola časť mäsa ponorená. Mäso sa krásne upečie a ešte máš výborný základ pre omáčku. Stačí mäsko vybrať nechať oddýchnuť. Do omáčky dáš napríklad lyž. Horčice a celú ju rozmyxujes. Ku tomu buď ryžu, alebo pečené zemiaky. Kľudne aj nabudúce. Rada poradím 😉😊

michaela_murinova
Odpoveď bola odstránená
Zobraz