Pomoc človeku, ktorý mi chradne pred očami

30. jún 2020

Ako by ste pomohli človeku (50r) ktorý je závislý na alkohole aj keď si to sám neuzná má nejaké psychické problémy výpadky pamäte nedorozumenia keďže vidí skreslene realitu nenávidí každého a všetko a bol totálne na prd vychovaný (bitkami v alko rodine). Odmieta akúkoľvek pomoc dokonca ani nevidí problém. Nestará sa o seba fyzicky neje nepije hygiena nula bodov 😢 je mi to ľúto lebo ten človek je môj otec a nenávidí aj mňa

amelia000
30. jún 2020

Nijako, kto nechce tomu nasilu nepomozes.

juliaailuj1
30. jún 2020

Skus stranku Brana Mojseja mojsejclinic seriozne

tslobik
30. jún 2020

Jediné čo môžeš spraviť - byť mu oporou a dať mu poznať, že o neho stojíš a záleží ti na ňom (prípadne aj iní členovia rodiny ak sa pridajú) - dať najavo bezpodmienečnú lásku v dobrom aj zlom. Podpora a pomoc, nie výčitky, hnev a pod. Prípadne skúsiť človeka mimo rodiny, ktorého kedysi rešpektoval, bol si s ním blízky, bol dobrý celoživotný priateľ. Ak toto nezaberie, neviem. Určite žiadny nátlak. Prehovorenie do duše, nie moralizovanie. S citom, úprimne, zo srdca. Ak nepôjde to takto, tak je to ťažko riešiteľné bohužiaľ. Každý človek v takomto stave potrebuje impulz, ten bod zlomu....ale musíš vedieť čo to je. Často to títo ľudia nedajú najavo, nevedia sa otvoriť ani najbližším. Môže existovať ten podnet na zmenu, len je ťažké ho nájsť. Každý to má iné. Treba dotyčného poznať a vedieť čo je pre neho životne dôležité. Výčitky, hnev,...NIE!!!! Spomienky na dobré časy, rešpekt, vyzdvihnúť pozitíva dotyčného, dať najavo porozumenie....Ono podľa mňa ľudia trpiaci závislosťami...sú citliví a nevedia sa zmieriť s určitými vecami, zložitosťou života, vlastne sú akoby zakliesnení vo svojej bezmocnosti. Mnohí možno aj chcú, len nevedia ako.

tslobik
30. jún 2020

A je dobré, že ťa má - osôbku, ktorej nie je ľahostajný jeho osud

autor
30. jún 2020

@tslobik stojíme pri ňom najlepšie ako môžeme s mamou lenže potom sme tie p**e (doslova takto) ktoré sa do všetkého montujú a nedajú človeku dýchať. Priateľov už stratil kvôli tomu aký je všetci od neho utiekli. Neviem čo by bol tento bod zlomu dnes už zvažuje že sa dá na invalidný dôchodok lebo ma konflikty v práci a už to nezvláda. Takto sa to zhorší lebo financie mu nebudú stačiť je rozdiel mať 1300€ a nejakých ledva možno 200€. On dobre časy nemal nikdy detstvo mal pekelné a manželstvo si také urobil tiež .. tak ja už neviem ... Snažím sa ale snáď všetko sme skúsili pokiaľ siahal jeho záujem

karpina
30. jún 2020

Jedine by ste museli, požiadať o súdne nariadenú liečbu. Tu je jeden prípad, ak chcete mrknite určite sa dá niečo robiť.
https://pnh.sk/question/otec-alkoholik-nechce-s...

tslobik
30. jún 2020

Tak ak ste sa snažili s úctou a láskou a nič, potom je to jeho rozhodnutie a vy nemusíte mať výčitky. Poznám takýchto ľudí, ktorých niečo nakoplo.....hrozenie výpoveďou z dobrého zamestnania, hrozba rozvodu, straty detí, riziko chorôb, straty zázemia a pod. Ak toto nezaváži, tak pravdepodobne nezmôžete nič. Každý je zodpovedný sám za seba. Sú ľudia, ktorí nemajú oporu ale sú aj tí, čo ju majú a dosť veľkú - a ak tá nezaváži - je to ich rozhodnutie a bohužiaľ je aké je. Vy ako najbližší príbuzní ste spravili všetko možné aj nemožné.....Ak to nezabralo u dotyčného....treba sa s tým zmieriť, aby to nezničilo aj vás. Ponúknuť pomoc je podstatné - príbuzným, ale ak odmietnu - nežiť výčitkami. Naozaj svoje ste si ako rodina splnili a ak sa nedá, tak sa nedá. Smutné, ale vy potrebujete žiť ďalej a byť šťastní.

autor
30. jún 2020

@tslobik to áno ale vidieť to je fakt ťažké. Totižto žijeme s jeho rodičmi na jednom dvore vždy na neho hrešia karhaju ho so svojím otcom sa dokonca aj zvykli pobiť čo mi príde choré. Jeho deň je asi taký že ráno vstane do práce (nie je ale normálne keď za posledný mesiac vyčerpal skoro všetky dovolenky čo má) naje sa maximalne raz do dňa keď vôbec. Nevypije okrem mlieka nič raz veď čo to musí byť pre tie obličky. Priberá lebo je iba mäsové výrobky z chladničky a raz do dňa tak si telo ukladá zásoby keby sa rozhodol nabudúce nejesť. Na ceste nedáva pozor je nebezpečný nerieši rýchlosť hovorí že jemu sa nič nemôže stať že je nedotknuteľný čo sa týka chorôb. Do lekára ani za svet. Preventívna nula bodov už niekoľko rokov a keď takýto štýl ma dlhodobo neverím že je všetko úplne ok. .. ale asi áno urobili sme čo sa dalo inak sa na nás len zvozi a vysmeje nás čiže nemá zmysel ho presviedčať. Len človek má z toho zmiešané pocity. Keby aspoň trošku lásky vedel prijať.

tslobik
30. jún 2020

@karpina súdne nariadená liečba....to sú také veci....ošemetné. Z môjho pohľadu ak je niečo "nariadené" má krátku trvácnosť, resp. je to len na čas....Toto sú veci, na ktoré treba presvedčenie dotyčného....proste stotožnenie sa....Inak je to len otázka času. Úspešne vyliečení alkoholici, narkomani a inak závislí.....len z ich vlastnej vôle a zmeny myslenia....tam žiadne zákazy, príkazy, autorita...nič platné....Zmena pohľadu na život, ku ktorému musia dospieť sami, nie pod nátlakom. Preto je to také ťažké. A tí majú úspech. Ktorí sa našli.

tslobik
30. jún 2020

Z môjho pohľadu a skúseností čo môžete urobiť je prehľad celého jeho života - obdobie šťastia, úspechov...potom čo nasledovalo, prekážky, neúspechy...všetko prebrať - bez kázania, len vypočuť, pochváliť čo sa dá, vyzdvihnúť pozitíva. Počúvať, ak sa rozrozpráva. Žiadne negat. hodnotenia (aj ked je to obtiažne a určite sú). Proste nechať plynúť ako sa debata vyvinie. Uznať prehry, nedostatky, nesúdiť. Uvidíš, nasilu nič nezmôžete. V tom jedinom som si istá.

karpina
30. jún 2020

Ja viem.. ťažko je v takomto prípade radiť. Človek nechce sklamať svojho blízkeho aj ked je v úzkych, ale pozerať na to ako sa sám zabíja a nedokáže z toho von. Môže sa stať že jedného dňa len telo vypovie a budete si vyčítať či ste urobili všetko pre jeho záchranu. Na druhej strane sa môže na liečení chytiť a nájde ešte zmysel života a dokáže abstinovať. Treba to zvážiť, poradiť sa v rodine a s odborníkmi. Rozhodne by toto mohla byť šanca. a myslím, že momentálne nemáte velmi na výber. Prajem vašej rodine, aby sa situácia zvrtla k dobrému vela síl.

tslobik
30. jún 2020

Ono je rozdiel či niekto pije pre dajme tomu "stiahnutie spoločnosťou" a s tým spojené príjemné pocity a trávenie voľného času a pitie pre prekonanie menejcennosti, frustrácie, rôznych hrozných osob. pocitov, nešťastí a pod.

karpina
30. jún 2020

@tslobik Ked už človek pije, tak každý dôvod je dobrý, ale závislosť je pravý dôvod.

tslobik
30. jún 2020

@karpina Viem, že silná osobnosť nepije. Ale ak niekto pije,je dobré poznať dôvody. Aj keď sú vždy výlučne subjektívne. Je hrozné a veľmi ťažké.

iva812
30. jún 2020

Keď on nechce, nepomôžete mu, zároveň sťahuje aj Vás, mamu a teba. Život s Tvojim otcom si mama vybrala dobrovoľne, ty môžeš pomôcť iba odtiaľ potiaľ, ži svoj život a nenechaj sa stiahnuť a najmä vystrihaj sa nájsť si partnera, ktory bude typovo podobný tvojmu otcovi.

karpina
30. jún 2020

@tslobik Ak mladí z blbosti skúšajú alkohol,, aby nekazili partiu, či zo zvedavosti,, u 15 ročných napríkad vniká závislosť už po piatich mesiacoch popíjania, táto závislosť je doživotná. Takže aké dôvody? Niekto pije lebo aj mama a otec pili, niekto pije lebo mu chutí.. A dôvod sa vždy nájde. Ked nastane závislosť tak sa odvoláva na dôvody.

tslobik
30. jún 2020

@karpina Závislosti sú rôzne. Je xy faktorov. nič nie je jednoznačné. Preto autorke odporúčam vyskúšať dohovory, terapie....všetko dostupné a ak sa toto dotyčnému umožní a žiadny pokrok....Potom sa treba zamerať na svoju psychickú pohodu

karpina
30. jún 2020

@tslobik Isteže, my môžeme len doporučiť, autorka sa sama rozhodne čo s tým.

tslobik
30. jún 2020

@autor chápem,veeeľmi z celého srdca držím palce, ak to nedáte, netrápte sa a žite s vedomím, že ste spravili, čo bolo vo vašich silách. Ak človek spraví maximum, nemá si čo vyčítať. Držím veľmi palce🍀 Sociálna opora je dôležitá, ale človek má život vo vlastných rukách nakoniec.

zuzi56
30. jún 2020

Môj ujo je ten istý prípad, deti mu vybavili všetko možné čo sa dá, ale on vydržal mesiac a zasa bol tam kde predtým, on pomoc nechce a problém nemá , chodí ku psychiatrovi, ale Adi ho to moc netrápi, závislosť je ťažká vec.

barra8
9. okt 2020

Pozri sa na www.adclinic.sk na ambulantnú liečbu alkoholizmu aktuálne topka

tony128
Odpoveď bola odstránená
Zobraz