Ahojte, prosím vás mám taký problém. Kupovali sme s priateľom dom. Časť kúpnej ceny - 300 tisíc SKK bolo hotovostná úhrada. V kúpnej zmluve je uvedené, že každý z nás uhradí po 150 tisíc SKK. Ja som dala 100 000 skk a priateľ 200 000 SKK. Ide o to, o koľko dal priateľ viac. Či o 50 tisíc alebo o 100 000 SKK. Podľa mňa je záväzná zmluva, kde je uvedené presný pomer úhrad - teda dal viac o 50 000 SKK. Keby pomer úhrad uvedený nebol mal by pravdu priateľ, že dal viac o 100 000 SKK.
Ako to vlastné je?
Ide o to, koľko by som mu mala vrátiť.... lebo ak by som mu vrátila 100 tisíc, tak by mi zase dlhoval podľa zmluvy on. Takže by som mu mala vyplatiť 50 tisíc a vtedy by to bolo OK? Správne?
@ada4326 spravne. On zaplatil o 100tisic viac ako ty, ale iba o 50 tisic viac, nez kolko mal. Ked chcete dosiahnut stav, aky sa uvadza v zmluve, cize obaja platite 150 tisic, tak mu mas vratit 50 tisic.
Keby si mu zaplatila 100 tisic, boli by ste v rovnakej sizuacii ako teraz, len naopak - on by ti bol dlzny tebe 50 tisic.
Ďakujem za odpoveď.......
vsak , ty mu daj 100 000 a on ti hned z toho da 50000 a ste vyrovnani 🙂 🙂 🙂 🙂 alebo mu daj ty 50 000 a ste aj tak vyrovnanyi 🙂 🙂 🙂 🙂
matematika 3tieho ročníka základnej školy...dlhuješ mu 50 000,ale ak je na papieri ,že ste dali každá 150 000 a nikde nie je uvedené ,že ty si dala len 100 000 a chceš s ním vyhúk...nemusíš mu vracať nič ,lebo to nemá podložené a môže sa s tebou vláčiť aj po súdoch...ak ste spolu a riešite takto bývanie,čo tak sa zobrať a pôjde všetko rovným dielom...a bude to vaše nie tvoje a moje...
priatel dal o 50 tis. viac, ako mal-teda zaplatil 50 tis. za teba. a je uplne jedno, ci pomer uhrad v zmluve uvedeny bol alebo nie, to predsa nemoze ovplyvnit rozdiel(?!)
takze dlzis priatelovi 50 tis. a nic viac.
a preco to riesite? malo by to mat vplyv na vysku spoluvlastnickych podielov?
akože zaujímavá otázka. ale z môjho nestranného pohľadu dal viac o 100 tis. SK, lebo ak by si išla podľa zmluvy, tak vlastne stále by si dlžila tvojich 50 tis. sk ale on ich vyplatil za teba. ale ak sa s ním rozchádzaš 😒 a on nemá žiadny doklad na to že vyplatil tvojich 50 tis. tak kludne môžeš tvrdiť že ste dali rovnako, ak na to teda máš žalúdok