Chceli by sme našej 13 ročnej dcérke kúpiť niakeho poľovníckeho psa. Háčik je ale v tom že sa do nedávna bála psov. Má veľmi rada poľovníctvo🌳a poľovníckych psov sa nebojí. S manželom chodí na poľovačky, poľovnícke brigády a bez problémov si zoberie nôž a pomôže s ulovenou zverou. Má to byť jej ''prvý" a vlastný pes. Chce ho radšej na precházdky po lese a hranie ako na poľovačky. Myslela som že jej kúpime slovenského kopova, ale manžel vraví že je to príliš "tvrdý" pes pre začiatočíka, takže jej treba zaobstarať niakeho "mäkého" ľahko ovladatelného psa. Poradil jagdteriéra, ale zdá sa mi príliš skákavy pre dcéru. Mysleli sme nad weimarom ale ten sa nám zdá byť príliš veľký a ostrý ako štena. Premýšlali sme nad Hrubosrstým jazvečíkom. Zdá sa nám byť ideálnym pre dcéru, ale ešte stále premýšlame. Neviete nám prosím poradiť? Píšte prosím iba poľovnícke psi. Predom ďakujem!🙂
Ahoj, rada poradím... Predpokladám, že už to máte dobré premyslené a dcérka je zodpovedné dievča, čo sa bude o psíka starať... Jagterier nie je dobrá voľba, no nie kvôli skakaniu (veď ktorý pes neskáče, záleží na tom, ako si ho vychovas) ale preto, že je to pomerne ostrý pes, so silným loveckym pudom. Ten maju viac menej všetky poľovné plemená, ale do toho vedome idete... Hrubosrsty jazvečík je dobrá voľba. Ešte ma napadlo, ak dcérka by chcela trochu ziť aktivnejsie, veľmi by jej pasoval Parson Russel teriér (napr.fenka) Ten by jej stíhal aj za bicyklom 😉
A ešte nepíšeš, či bude psík v RD celoročne vonku, alebo bývate v byte?!
mali sme welssku sprigerspanielku, bola neskutocne pritulna, mierna, neagresivna, chapava, rychlo sa ucila. nikdy, naozaj nikdy nezavrcala ani ako stena ani ako dospela ked sme sa s nou tahali o kus handry, hracku alebo kost. bola zvedava, spolocenska...
mali sme ju celorocne vonku, cas travila aj v dome, ale prioritne bola na dvore.
jaj a zabudla som. pred tou springerkou sme mali dlhosrstu jazvecicku. ta prisla k nam asi tak mesiac po narodeni dcery, takze vyrastali spolu.
jazvecicka bola samozrejme tvrdohlavejsia, menej ochotna posluchat ale tiez velmi ucenliva. naucila sa chodit v zahrade pomedzi hriadky po chodnickoch. ale len ked si skontrolovala ci na nu niekto pozera z okna :o))
@iveta1234567890 môj bývalý svokor bol poľovník a mal bavorského farbiara, nevedel si ho vynachváliť.
So stavačmi (weimar, vizsla, NKO atď) by som bola opatrná, sú to náročné psiská na výchovu, navyše veľmi energické. Aj keď 13 ročná baba už na to môže byť zrelá, na prvého psa pre neskúsenú pubertiačku sú to dosť tuhé sustá, aj keď veľmi dobrí spoločníci (máme doma, je to výborný pes, ale teda než dospel, bol to masaker). Labrador je super rodinný aj poľovný pes, no to je z tých väčších plemien. Podľa mňa z menších by bol dobrý ten welsh springer, ako píše @modrava. To sú tiež skvelé psy, menšie a nie tak "zlobivé" a tvrdohlavé.
My mame labradora a je to skvely pes, aportoval by do odpadnutia, ved su to nosici, len je velky ma cez 40 kil. Ten jazvecik mi pride tiez ako skvela volba.
bigl?