Policajt mi zobral peňaženku a hrabal sa v nej bez môjho vedomia

lisacka1
13. okt 2024

Ahojte dnes nás zastavili policajti mohol si policajt dovoliť mi zobrať peňaženku a hrabať sa mi v nej bez môjho vedomia?

hugoboss1923
13. okt 2024

@lisacka1 Policajt ti nemá čo brať peňaženku. Jeho povinnosťou je vypýtať si doklady.

tramtada31
13. okt 2024

@lisacka1 určite to nie je nič štandardne, ale ako sa k tej peňaženke dostal? Podala si mu ju ty, alebo si mu dala občiansky, vodičský, technicky, bielu kartu, kartičky od STK a EK? Ak si mu podala celu peňaženku, asi tam tieto doklady hladal. Neboj, oni su tak vybaveni kamerami dnes, že si nedovoľujú robit nieco, za co by mohli mat problem

daniel94
13. okt 2024

@lisacka1 nie.

tramtada31
13. okt 2024

@hugoboss1923 ešte by som možno skúmala okolnosti. Nemohol v peňaženke autorky hladat drogy? Veď nejako jej musel vysvetlit, prečo to robi

patka06
13. okt 2024

Tu niečo nesedí: Ako sa bez tvojho vedomia dostal k tvojej peňaženke?

pribinak
13. okt 2024

Tu evidentne chyba velka časť príbehu …..tu sa muselo niečo udiať, len autorka sa “zabudla” o tom zmieniť

lisacka1
autor
13. okt 2024

@pribinak no kontrolovali priateľa a mňa nie priateľ mal moju penazenku v nohaviciach a on im aj povedal ze je moja a prehľadávali mi ju bez môjho bedomia

patka06
13. okt 2024

@lisacka1 Ak kontrolovali priateľa, majú právo skontrolovať všetko čo má u seba - aj tvoju peňaženku

pribinak
14. okt 2024

@lisacka1 čo si bola v bezvedomí? 🤣🤣

jesenzima
14. okt 2024

@lisacka1 ak policajt prehľadával priateľa, tak ste urobili niečo "nekalé", alebo ste boli podozriví, a áno, mohol prehľadať tvoju peňaženku, ktorú vytiahol z priateľovych gatí. Určite vás nezastavili a nekontrolovali za prekročenie rýchlosti...

sense
14. okt 2024

Cize len tak zastavili priatelia a osacovali ho, z ničoho nič...
Skús napísať celú pravdu ako len položiť otázku vytrhnutu z kontextu

gab1sol
14. okt 2024

@lisacka1 tak nie je úplne bežné, že niekoho len tak z dlhej chvíle prehľadávajú. Asi za tým bude niečo viac, však?

bloger
14. okt 2024

@lisacka1 Dnes si môžu policajti dovoliť čokoľvek.

pieksamaki
14. okt 2024

@lisacka1 žiaľ mohol.....

lavender94
14. okt 2024

Takže chlapa prehľadávali, predpokladám, že inkriminovaný materiál bol v tvojej peňaženke a teraz mate problém. Áno, ak mali podozrenie mohli ho prehľadať aj s tvojou peňaženkou ktorú mal u seba. Ale toto policajti nerobia z ničoho nič v rámci preventívnej namatkovej kontroly, muselo byť nejaké opakovane podozrenie, alebo napríklad pozitívny test na drogy

koniarova
14. okt 2024

Najprv napíš celú pravdu. Až potom sa pýtaj.

micusa2222
14. okt 2024

@lisacka1 ja by som to tipovala, že hľadal drogy alebo niečo ukradnuté...čo tak napísať pravdu, prečo sa hrabal v peňaženke ?

tamitamitami
14. okt 2024

Jasne že mohol pozrieť aj tvoju peňaženku keď ju mal partner u seba. Zjavne tvoj priateľ bol podozrivý z krádeže alebo držania drog...
Keď robí osobnú prehliadku je úplne normálne že pozrie všetko čo má dotyčný pri sebe.

ukgirls
14. okt 2024

samozrejme ze mohol.... ako mal zistit ze mu neklamete,ze ta penazenka je naoaj tvoja a niesu v nej napriklad drogy .. policajt si len tak nezastavi niekoho a nezacne ho prehladavat .. takze skor ako zacnes utocit na policajtov povedz cely pribeh ...

leila_m
14. okt 2024

Tu sa zase stretlo právnikov 😂

@lisacka1 nepíšeš síce podrobnosti, ale vo všeobecnosti nie, policajt nemôže vykonať osobnú prehliadku (vychádzam z toho, že policajt prehľadával priateľa = osobná prehliadka) bez predchádzajúceho súhlasu sudcu alebo prokurátora. Na vykonanie osobnej prehliadky musí byť vydaný príkaz s odôvodnením skutočností, ktoré zakladajú dôvodné podozrenie zo spáchania trestného činu. Voči páchateľovi priestupku (ak by nešlo o trestný čin), nie je možné osobnú prehliadku vykonať. Ďalšou podmienkou na vykonanie osobnej prehliadky je pribratie nezávislej osoby, to znamená niekoho nezaujatého. Ak došlo k vykonaniu osobnej prehliadky bez týchto splnených podmienok, alebo bez vydaného príkazu, je prípadný dôkaz získaný počas osobnej prehliadky v ďalšom konaní neprípustný, takže sa naň neprihliada.

olimuc
14. okt 2024

Samozrejme, ze mohol - mal ju tvoj priatel, ktoreho z nejakeho dovodu sacoval - to, ze mu povies, ze je tvoja je pekne ale musi si to overit, ci nie je ukradnuta … nemas na nej nalepenu fotku s menom.

tramtada31
14. okt 2024

@leila_m toto sa však nestretáva s praxou. Veď chodila relácia 112 a tam v každom dieli boli policajti, ktori zastavovali auta a prehľadávali feťákov a veľa ich chytili s drogami. A keby mali takto oklieštené pravomoci, veď by tu prekvital obchod s drogami, lebo by im nikdy nič nehrozilo.

katarinaba
14. okt 2024

@leila_m a ako vysvetlis toto:

(1) Osobnú prehliadku je oprávnený nariadiť predseda senátu a pred začatím trestného stíhania alebo v prípravnom konaní prokurátor alebo s jeho súhlasom policajt.

(2) Ak osobnú prehliadku nevykoná orgán, ktorý ju nariadil, vykoná ju na jeho príkaz policajt.

(3) Osobnú prehliadku vykonáva vždy osoba rovnakého pohlavia.

(4) Bez príkazu alebo súhlasu podľa odseku 1 môže policajt vykonať osobnú prehliadku len vtedy, ak príkaz alebo súhlas nemožno vopred dosiahnuť a vec neznesie odklad alebo ak ide o osobu pristihnutú pri trestnom čine, alebo o osobu, na ktorú bol vydaný príkaz na zatknutie. O vykonaní takého úkonu musí však bez meškania upovedomiť orgán, ktorý je oprávnený vydať príkaz alebo súhlas podľa odseku 1. Bez príkazu alebo súhlasu možno tiež vykonať osobnú prehliadku podľa § 99 ods. 4.

§ 99:
(1) Domovú prehliadku možno vykonať, ak je dôvodné podozrenie, že v byte alebo v inom priestore slúžiacom na bývanie alebo v priestoroch k nim patriacim (ďalej len „obydlie“) je vec dôležitá pre trestné konanie alebo že sa tam skrýva osoba podozrivá zo spáchania trestného činu, alebo je potrebné vykonať zaistenie hnuteľných vecí na uspokojenie nároku poškodeného na náhradu škody.

(2) Z dôvodov uvedených v odseku 1 možno vykonať aj prehliadku priestorov neslúžiacich na bývanie (ďalej len „iné priestory“) a prehliadku pozemku, ktoré nie sú verejne prístupné.

(3) Osobnú prehliadku možno vykonať, ak je dôvodné podozrenie, že niekto má pri sebe vec dôležitú pre trestné konanie.

(4) U zadržanej osoby a u osoby, ktorá bola zatknutá alebo ktorá sa berie do väzby, možno vykonať osobnú prehliadku aj vtedy, ak je tu podozrenie, že má pri sebe zbraň alebo inú vec, ktorou by mohla ohroziť život alebo zdravie osoby.

Uz v uvode autorka jednoznacne neuvadza vsetky fakty, otazku polozila ako keby sa jej stala neskutocna krivda. Neskor priznala, ze nekontrolovali ju, ale sacovali jej priatela - kde beries tu istotu, ze nemali povolenie? A za dalsie, vidime, ze to ide aj bez povolenia. Pravnicka si na jednotku.

ibajaanikiny
14. okt 2024

@leila_m nooo,až na to,že urcite nešlo o osobnu prehliadku,ale o sluzobny zakrok s bezpecnostnou prehliadkou v zmysle zakona o policajnom zbore. Bezpečnostná prehliadka nikdy neslúži na zaistenie veci, na to slúži osobitné oprávnenie. Ak ale policajt zákonne aplikuje oprávnenie presvedčiť sa, či osoba nemá pri sebe zbraň a nájde napríklad drogy, takáto vec má byť zaistená v zmysle zakona o policajnom zbore a nasledne prenesená do trestného konania. No a ak by si sa chcela opierat o slovo zbraň,tak ešte k pojmu zbraň: môže to byť čokoľvek,čo môže spôsobiť útok voči telu/osobe dôraznejší. Po lopate: ak mal policajt podozrenie na drogovú tr.činnosť,urobil bezpečnostnú prehliadku,ak by v peňaženke našiel drogy,tak ich zaistí atď a zároveň sa presvedčil,že nemajú pri sebe zbraň-kľudne to mohol byť aj kúsok skla v peňaženke,ktorým by mohol zaútočiť (dávam príklad). V neposlednom rade chýba popis situácie,keďže len tak pre ich pekné oči sa to asi nedialo.