Ahojte,
potrebovala by som poradiť.
Ideme sa sťahovať do nového bytu a v nájomnej zmluve je jeden riadok ktorému moc dobre nerozumiem.
"5.16. Prenajímateľ nie je povinný zabezpečiť poistenie predmetu nájmu"
Čo táto veta znamená?
Nerozumiem je, ak by sa tu niekto našiel kto by mi to vedel vysvetliť, bola by som mu/ jej moc vďačná.
Už som to pochopila, pretože hneď na začiatku NZ bol bod (ktorý ma zmiatol), kde sa písalo že v cene energií je aj poistka za bytový dom a až potom ma napadlo, že bytový dom je vlastne celá budova (ta je poistená), ale samotný byt nie je.
Čiže samotný byt si musíme poistiť my 🙂
Správne tomu rozumiem? @oli18 @joannita
Bolo by dobre kvoli poziaru, vytopeniu, aj kradezi. Pytaj sa aj na poistenie domacnosti, to je zase ine.
@ivana2288 ano, ale tu neviem ci mozes uzavriet poistku ty ako najomca na byt ktory ti nepatri. Opytaj sa nejakeho poistovaka radsej. Ale ak chces mat teda poistku, dohodni sa s prenajimatelom, aby on uzavrel poistku a vy mu ju uhradite. Avsak nejedna sa o klasicke poistenie bytu, ale v pripade ze prenajimatel ma v byte podnajomnikov, musi mat "specialnu" poistku pre podnajomnikov. Keby mal klasicku a vznikla by poistna udalost, poistovna mu neuzna plnenie. Tato poistka je vsak o dost drahsia, mne to vyslo na cca 90e na rok pri 1 izbaku. Klasicka poistka okolo 50e na rok.
@ivana2288 ale este jedna vec, je dost pravdepodobne, ze prenajimatel ma nejaku poistku (ak plati hypoteku, musi mat), vacsina ludi ma poistene byty. Ta formulka v zmluve sa dava do zmluvy standardne, bez ohladu ci poistka existuje.
Prenajimatel uzavretou poistkou chrani aj seba, ved ak mu vyhori byt (nie vasou vinou) tak pride o vsetko. Ak by vyhorel vasou vinou, skodu bude vymahat ale od vas. Alebo mu navrhnite, ze sa budete spolupodielat na poistke ktora je urcena pre podnajomnikov kedze je drahsia.
Ja prenajimam byt a mam taku poistku, hradim si ju sama, nechcem riskovat.
Len znova upozornujem, ak bude mat len standardnu poistku, nieco sa stane, poistovna zisti ze v byte byvali podnajomnici, nepreplati nic. A este ak prenajimatel bjde chciet presvedcit poistovnu, ze podnajomnici tam nebyvali (velmi lahko dokazatelne ze byvali), tak ho obvynia z poistneho podvodu.
@ivana2288 no ze ak by sa nieco stalo, poziar, vytopenie, kradez......atd, a vy pridete takto o svoje veci, tak prenajimatel nenesie zodpovednost za to, proste nieje povinny mat poisteny byt.