Pohreb potrateného dieťaťa

bublinka7891
15. aug 2020

Ahojte, chcela by som sa opýtať či máte skúsenosť niekto s pohrebom potrateneho dieťatka,
Ďakujem

tanyan
15. aug 2020

Dostala som otázku či to chcem pochovať (33tt), ale odmietla som. Rozhodla som sa, že sa radšej sústredím na budúcnosť. Pre spomienku nepotrebujem mať miesto, kam by som chodila plakať. Po takmer 7 rokoch to stále považujem za najlepšie riešenie.

gubiko
15. aug 2020

@bublinka7891 Je to možné, takúto kyretáž (so zachovaním časti plodu a časť ide na histológiu) robia na Antolskej v BA. A jediné mieste pohrebu je vo Svätom Jure. úprimnú sústrasť prajem :(

denden77
15. aug 2020

@bublinka7891 ja som tiez odmietla (21tt)

bublinka7891
autor
15. aug 2020

@gubiko ešte neviem pýtam sa dopredu, mame zle výsledky a odporúčajú potrat...som v 17 týždni....

pribinak
15. aug 2020

@bublinka7891 ak si veriaca, tak určite pochovať

bublinka7891
autor
15. aug 2020

@pribinak len či s tým nebude mat farár pohreb keď to bude umelé prerušenie tehotenstva nie spontánne

pribinak
15. aug 2020

@bublinka7891 oslovila by som takého o ktorom viem že má pochopenie.
@gubiko Možno vie lepšie poradiť a možno niekto v SV. Jure

sevcikovaa
15. aug 2020

Ja som potratila v 20tt a pohreb nám nedovolí no do dnes ma to mrzí 😥

gubiko
15. aug 2020

@bublinka7891 treba sa spýtať v Sv. Jure, je to jediné miesto na Slovensku, kde pochovávajú takto malé detičky.
neviem, čo to znamená zlé výsledky + odporúčania na potrat. to znamená, že ak počkáš, tak čo? si v ohrození života? áno, s umelým prerušením tehotenstva môže byť problém. a to si dáš vziať dieťa, keď nemáš istotu? nerozumiem tomu.
@sevcikovaa ani dnes to nie je úplne jednoduché a treba nájsť gynekológa, ktorý je tým "ok".

janinuska
15. aug 2020

A prečo ti vlastne odporúčajú upt? Je to kôli nejakému postihnutiu dieťatka? Nemôžeš si dieťatko nechať? Každopádne držím palce a prajem veľa síl.

gubiko
15. aug 2020

@pribinak mnoho veriacich nedáva pochovávať potratené detičky. ja si osobne myslím, že to má viac spoločného so ženiným vnútorným rozhodnutím a cítením, ako náukou, či cirkvou.

gubiko
15. aug 2020
rubinka
15. aug 2020

@bublinka7891 - prirodzene že bude, iné je keby šlo o spontánny potrat, ak ideš na upt tak nečakaj že ti farár pochova dieťa ktorého si sa dobrovoľne vzdala.

rubinka
15. aug 2020

@gubiko - veriaca a upt? Aká je to veriaca keď ide na potrat?

gubiko
15. aug 2020

@rubinka ? to si asi nereagovala na mňa. žiadny kňaz s tým nebude mať pochopenie.

bublinka7891
autor
15. aug 2020

ženy čítajte...upt kvôli záväznej chorobe bábätka....idem ešte na vyšetrenia somizrejme že to neurobím len preto že sa mi chce....veď sama neviem ešte čo bude len sa pýtam ako by to bolo...viem že ženy dávajú takéto detičky pochovávať hocikde neviem o tom aby to bolo len v sv jure ...preto sa pýtam kto má osobnú skúsenosť...

fokuska
15. aug 2020

@rubinka Mozno taka veriaca, ktora uz deti ma a neohrozi svoj zivot aj zivot nenarodeneho babatka aby sa deti co uz ma stali polosirotami. Zachrani svoj zivot a matku pre uz narodene deti.

rubinka
15. aug 2020

@fokuska - radšej nekomentujem

hivanik
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hivanik
15. aug 2020

Pohreb a zákon
Rozdiel je pri potrate a pri dieťati, ktoré sa narodí v poslednom trimestri tehotenstva mŕtve, respektíve prežije len niekoľko hodín.

Presnejšie to upravuje vyhláška, kde sa za potratený plod považuje dieťa bez známok života a s pôrodnou hmotnosťou nižšou ako 1000 gramov a "ak hmotnosť nemožno zistiť a ide o tehotenstvo kratšie ako 28 týždňov".

Rovnako sa za potrat považuje ukončenie tehotenstva v prípade, že "plod prejavuje niektorý znak života a jeho pôrodná hmotnosť je nižšia ako 500 g, ale neprežije 24 hodín po pôrode.

Ak sa ostatky dieťaťa po potrate nepochovajú, alebo ak sa nepoužijú na vedecké, liečebné, preventívne alebo výučbové účely a ak neexistuje podozrenie z trestného činu, musia sa spopolniť v spaľovni - hovorí Zákon o pohrebníctve.

Zákon č.131/2010
Požiadať o vydanie ostatkov možno na základe Zákona o pohrebníctve č.131/2010 Z.z, konkrétne v časti Zaobchádzanie s ľudskými pozostatkami a s ľudskými ostatkami"

§ 3

(5) Potratené alebo predčasne odňaté ľudské plody, časti tela alebo orgány odňaté živým darcom alebo mŕtvym darcom, ak sa nepochovajú alebo ak sa nepoužijú na vedecké, liečebné, preventívne alebo výučbové účely, a ak neexistuje podozrenie z trestného činu, sa musia spopolniť v spaľovni, ktorá spĺňa požiadavky podľa osobitného predpisu.

(8) Rodič potrateného alebo predčasne odňatého ľudského plodu môže písomne požiadať poskytovateľa zdravotnej starostlivosti o jeho vydanie na pochovanie.

§ 5

(2) Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti je ďalej povinný:

f) vydať bezodkladne na požiadanie potratený alebo predčasne odňatý ľudský plod rodičovi, ktorý o jeho vydanie požiada, alebo ním poverenej pohrebnej službe na pochovanie

Žiadosť a oficiálny postup - Ako, kto, kde?
Rodič (matka, alebo otec) požiada gynekologicko-pôrodnícke pracovisko o pochovanie dieťaťa. Gynekologicko-pôrodnícke pracovisko následne vyplní v spolupráci s rodičom žiadosť o pochovanie.

Žiadosť pozostáva z originálu a troch kópií. Originál zostáva na gynekológii a kópie sú spolu s pozostatkami zaslané na patológiu.

Jedna kópia zostáva na patológii, druhá sa odovzdá pohrebnej službe a tretia rodičovi. S kópiou žiadosti rodič obstará pohreb v pohrebnom ústave.

Patológia nakoniec vydá pozostatky na pochovanie vtedy, keď pohrebná služba predloží doklad o obstarávaní pohrebu a ak sú splnené všetky ostatné podmienky podľa zákona.

Potratené plody nie sú evidované v matrike a nemajú ani pridelené rodné číslo.

Pozostalí nemajú nárok na pohrebný príspevok (pretože v tomto prípade nejde o oficiálneho občana mesta, obce).

Foto: Ingimage.com

Ako to funguje v praxi v našich nemocniciach?
Opýtali sme sa Zuzany Eliášovej, hovorkyne Univerzitnej nemocnice Bratislava a Tomáša Kráľa, hovorcu siete nemocníc Svet zdravia.

Zuzana Eliášová, hovorkyňa UNB:
"Ide o veľmi citlivú a etickú problematiku. V prípade, že sa rodič o tému zaujíma, nemocnica ho, samozrejme, o možnosti pochovať plod informuje.

Rodič následne musí písomne požiadať o pochovanie plodu. Tlačivo sa nachádza na každom oddelení, vypĺňa sa v 4 kópiách a v prípade potreby asistuje pacientke pri vypĺňaní tlačiva zdravotník.

Jedna kópia zostáva v chorobopise a tri kópie sú odoslané s plodom na príslušné pracovisko. Potratený plod je biologický materiál a následne je odovzdaný patológií, ktoré patria pod Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Požiadavka pochovania potrateného plodu je zriedkavá, možno však skonštatovať, že v poslednom čase narástol záujem o tento úkon."

Tomáš Kráľ, hovorca nemocníc Svet zdravia:
"V sieti nemocníc Svet zdravia máme vydané metodické usmernenie na zabezpečenie jednotného postupu pri plnení zákonnej povinnosti vydať bezodkladne na požiadanie rodiča alebo ním poverenej pohrebnej službe potratený alebo predčasne odňatý plod za účelom jeho pochovania.

Zodpovední zamestnanci gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia sú povinní zabezpečiť informovanie rodiča (matky alebo otca) o legislatívnej možnosti vydať potratený plod na pochovanie.

Rodiča informuje vždy ošetrujúci lekár aj so záznamom o poskytnutej informácií do zdravotnej dokumentácie, v znení, že rodič bol oboznámený so všetkými legislatívnymi možnosťami a súvisiacimi nariadeniami, ktoré rodič potvrdí svojim podpisom.

Do zdravotnej dokumentácie je potrebné zaznamenať rozhodnutie rodiča (aspoň jedného), ktoré potvrdí svojím podpisom a to aj prípade, že sa rodičia rozhodnú svoje právo na vydanie plodu za účelom jeho pochovania nevyužiť."

Zdroj: MZ SR

gubiko
15. aug 2020

@bublinka7891 nečítam nikde, že píšeš o závažnej chorobe bábätka, až teraz..
kde všade podľa teba si dávajú pochovávať bábätká? to myslíš s kňazom? to ti kto povedal takúto koninu?
vieš o tom, že po kyretáži nemocnica musí plod vydať LEN pohrebnému ústavu, nie tebe? a to myslíš, že kde im ich dajú na pochovanie?.. ach jaj..
no, držím ti palce. moji veľmi blízki priatelia si tým práve teraz prešli. ochotou gynekológov, nemocnice, pohrebnou službou.. držím ti veľmi palce nech toto nemusíš riešiť.

fokuska
15. aug 2020

@rubinka Tvoj nazor, viera, presvedcenie nie su univerzalne dane ako to najspravnejsie na svete. Kazdy moze svoju vieru prezivat inak a konat podla toho a ty ani nikto z nas nema ziadne pravo sudit ciny a rozhodnutia inych.
Alebo ty sa citis ako nieco viac ze mozes sudit kto je nakolko dobry veriaci?

veronika121286
15. aug 2020

Len by som chcela podotknut ze je rozdiel pochovavat dietatko, kde je potrat spontanny a dietatko, kde ide o prerusene tehotenstvo a tiez zalezi aj na dlzke tehotenstva.
Pre objasnenie : Bohuzial som pred 3 rokmi potratila v 31 tt. Na oddeleni mi primar oznamil, ze dietatko ma viac ako 1000g, teda sa jedna o dietatko uz, nie o plod. Tak nasledoval pohreb.
Ale u teba ide teda iba o plod, podla doktorov, a este k tomu nie o prirodzeny potrat takze neviem no. A poznam pripady, ked boli diagnostikovane detickam rozne vady, postihnitia a maminky odmietli upt a maju zdrave deticky.
Kazdopadne vela sil prajem

maca2017
15. aug 2020

Ja som bola na UPT (Edwardsov syndrom). Dlho som sa rozhodovala, nakoniec som pohreb nechala tak. Trebalo ísť ďalej 😪😪😪

pribinak
15. aug 2020

@gubiko však dobre. Je to každého vec, ale veriaci sa predsa len asi inak správajú, alebo mali byt

Inak je to o nič cela tato debata, lebo ani nevieme či je alebo nie je veriaca

rubinka
15. aug 2020

@fokuska - 10 Božích prikázaní je zákon daný samotným Bohom. Nezabiješ hovorí jasne. Áno myslím že ak sa niekto vyhlasuje za veriaceho tak by sa mal riadiť zákonmi svojej viery. Takže hlavne treba byť úprimný a priznať si že kašlem na Božie prikázania a robím si v živote čo chcem.

fokuska
15. aug 2020

@rubinka Je to nieco co ludia spisali, neexistuju dokazy ze su pd boha. Veriaci tiez neznamena automaticky katolik.
Autorka sa tiez nikde nevyhlasuje za veriacu.
Hlavne si straz ci si uprimna ty a ako zijes ty a nesud ciny inych bez ohladu na to ci su v rozpore s tvojou vierou. Neodpusts boh? Nelubi Jezis vsetkych aj zlocincov?

deti95060810
15. aug 2020

prerušiť tehu zo zdr. dôvodov je možné len do 24 tt.... nám povedali že dieťa je na tom zle asi 2 mesiace pred pôrodom ale už nám nedovolili prerušiť tehu....Na moje veľké počudovanie dcéra sa narodila zdravá , má 12 rokov a chodí do bežnej ZŠ...
Myslím že farár ak prerušíš tehu ti dieťa nepochová, pretože sa to nespája s učením cirkvi....Podľa cirkvi aj postihnuté dieťa je dieťa o ktoré sa treba starať....

bublinka7891
autor
15. aug 2020

Nehádajte sa prosím vás....
Som veriaca, nie je to pre mna ľahké rozhodnutie ....samozrejme keď bude čo i len mala nádej nechám si babo ale keď má len ležať nevedieť o svete nevedieť jesť...asi by som sa na toto nedokázala pozerať....

gubiko
15. aug 2020

@veronika121286
@pribinak veď preto som ti to písala, že to nezávisí od toho, či je žena veriaca, ale ako to sama cíti. pretože i neveriaca žena to môže cítiť tak, že chce plod dieťatka pochovať. hovorí to viac o vzťahu k dieťatku i prežívaniu smrti, väčšmi ako o viere.
@rubinka počas druhej svetovej vojny sa prekrsťovali na blank papiere židovské deti. robili to kňazi, aby im zachránili život. klamali, čiže hrešili? pokiaľ je život ženy ohrozený tehotenstvom, má zodpovednosť aj za iné svoje deti, za všetky rovnako. kňazi k takýmto otázkam pristupujú individuálne. kresťanstvo nie je čienobiele.