Môže sa robiť pohreb bez rozlúčky bez nejakej ceremónie?
Mamke zomrel jediný brať na Covid, bolo to asi pred 2 rokmi. V tej dobe sa ľudia nesmeli zhromaždovať tak jeho jediný syn sa rozhodol pre kremáciu. Veľmi dlho sa čakalo pokým ho zpopolnili. Mamka dúfala , že potom sa zorganizuje jeho posledná rozlúčka. Ale jeho syn povedal, že bude až vtedy keď sa jeho pozostatky uložia do urnoveho hája. Lenže u nich v meste ešte urnový háj nebol dokončený, kvôli covidu sa to odkladalo, údajne mesto nemalo peniaze na dokončenie. Tak sa čakalo a odkladalo. Potom, že nema prácu anil peniaze na náhrobný kameň. Až pred týždňom ráno zrazu chlapec zavolal mamke, že sa rozhodol pozostatky otca dať do hrobu našich starých rodičov, že on nevie odísť z roboty lebo nemá auto, že všetko vybaví firma, keď chce nech tam ide ona. Ten cintorín je cez 2okresy, mamka už nemá vodičkák , celý deň lialo, nevedela sa tam dostať. Keď sme šli cez víkend našli sme na hrobe starých rodičov zlomený náhrobný kameň. Od vtedy mi mamka denne píše volá že jej brata ,,pochovali bez pohrebu,,
Nech mamku uteší to.ze je v posvätenej zemi.Moze sa o tom porozprávať s kňazom.
Môže spraviť zádušnú omšu alebo ako sa to volá.
@lindous ja som jej navrhla, nech to zorganizujeme mi bez nich. Mamka o tom nechce ani počuť. Chlapec zdedil dom a už má na ňom ťarchu od exekútora, ťažko sa s ním komunikuje. Brať už bol na cintoríne , nejak polepiť ten kameň
Už v polovici textu bolo jasne, že je to celé na prd. Mama ak chcela nejakú dôstojnú rozlúčku, tak sa mala ponúknuť že mu pomôže s organizáciou
Takto nech dá odslúžiť za svojho brata zadusnu omšu. Viac asi nie je čo spraviť
Čo sa týka zlomeného náhrobného kameňa, tak treba kontaktovať firmu že čo sa stalo antiradar aby urobili opravu, neviem prečo to tvoj brat nejak svojpomocne opravuje
@pribinak brať býva od rozvodu doma u mamky. Mamka mu pílila s tým kameňom každý deň uši.
Vtedy po smrti sme sa ponúkli ale odmietol, mamka si myslela, že sa chlapec sa ozve keď sa bude vkladať urna do urnoveho hája a zavoláme kňaza, dá sa odslúžiť omša. Lenže nič také sa nekonalo.
Mamka mu pílila uši…..to čo tvoj vráť nie je schopný zavolať tu firmu, vykomunikovat to a vysvetlit mame
Mamka si myslela že chlapec…..tvoja mama má tiež zvlastne zmýšľanie
Fakt dať slúžiť zadusnu omšu, to je asi všetko čo sa dá urobiť
@pribinak netuším čo za amatérsku firmu čo chlapec našiel, ale ak takto nemá peniaze tak možno ani riadna firma nebola.
Mamka je stará a chorá od smrti brata prekonala zápal pľúc 2xinfarkt a mala operované srdce, nevidím nič zvláštne
Ten "chlapec" je syn neboheho, to nie je nejaky fafrnok. Ked uz tak je to tvoj bratranec, mamin synovec, nie nejaky chlapec... On sa rozhodol, lebo rozhodnut prinalezalo jemu, bez ohladu co si o tom mysli jeho teta, tak pochoval svojho otca ako sa on rozhodol. Ak mama chce, nech da odsluzit zadusnu omsu, ale zial, vy do toho ako a kde ulozil otcove pozostatky nemate co hovorit. Keby ich aj rozsypal na rozptylovej luke, aj tak to bolo jeho rozhodnutie, ktore musite akceptovat aj ked sa vam nepaci
Moja mama mechce nic sni omsu len spopolnit a rozsypat v zahrade..tak spravim ako si praje s meries jej surodencov co si o tom budu mysliet
Rozlucka je skor pre vas, nie pre zosnuleho...tomu je to uz uprimne jedno a z komunikacie vidno, ze je to tam komplikovanejsie...ako pisu baby, najviac mu moze pomoct zadusna omsa...
V dnešnej dobe je už bežné a u nás aj dosť časté, že sa zosnulý rovno po smrti prevezie do krematória. Teda bez rozlúčky v dome smútku. Fakt je, že v dnešnej dobe je pohreb drahý a nie každý si to môže dovoliť a nie každý chce klasický pohreb v dome smútku.
Čo nasleduje potom, keď je pozostalým doručená urna s popolom je už na nich. U nás niektorí vložia len urnu do urnového hája alebo do hrobu k niekomu z príbuzných v úzkom kruhu rodiny bez kňaza. Niekto spraví pri ukladaní urny rozlúčku aj s kňazom a širokou verejnosťou. Keď mama chcela normálnu rozlúčku s bratom mala to riešiť s jeho synom. Mala nato dosť veľa času podľa tvojho popisu. Otázkou je, ci by bola tvoja mama ochotná to zaplatiť a prečo to teda svojmu synovcovi nenavrhla. Teraz je už neskoro to riešiť.
Nechcela si napisat, ze rozlucka bez pohrebu? Ak uz je v hrobe, tak uz pohreb byt nemoze, len nejaka rozlucka pri hrobe. To sa robi vtedy, ked sa urna uklada do hrobu, ci hrobky. Mojmu otcovi bol pri tom farar , zriadenec niesol a ukladal urnu a najblizsia rodina. Bolo to dostojne.
Tak syn je hadam svojpravny co s tym spravi a aj spravil.
Ten nahrobny kamen ma opravovat firma. To ze tvoj brat do toho “zasiel” uz ani firma akceptovat nebude.
Teda ak je to novsie spraveny firmou nie nejaky 20rocny robeny svojpomocne. Ale aj tak…. Ty by si bola spokojna keby tvojmu rodicovi zorganizuje pohreb nejaka teta? Predpokladam ze bysi chcela ty po svojom.
Jej brat je uz “v zemi”. Ak chce nech da odsluzit omsu za jeho dusu. A klud. Niekedy je lepsie prijat situaciu taku aka je. I ked asi mame je to tauke pochopit a prijat.
@viestta
@maryetta tak silou mocou je to bratranec, nemanželské dieťa môjho strýka. Dokopy som ho videla dva krát v živote, je o 22rokov mladší. Jeho matka kedysi žila zo strýkom, ale iba ho nahovorila na rôzne pôžičky a zdúchla do zahraničia aj peniazmi a so synom. Mladý študoval v zahraničí, údajne ho matka vyhodila z domu pre alkohol a drogy. Prišiel sa vyživovať na otcovi. Do doby kým neprišiel domov chodila moja mamka každý deň po práci niekedy aj cez víkend variť upratovať proste starať sa o brata ktorý bol o 15rokov straší. Po jeho príchode sa mamka stala neželaným hosťom. On si do domu nasťahoval rôzne individuá, od ktorých si načierno vyberal nájomné a nikam do roboty sa nehrnul. Strýko sa musel pred mamkou veľmi hanbiť, vlastnil poschodový dom meste a mohol využívať iba jednu malú miestnosť. V ostatných miestnostiach bývali bezdáci, mal tam aj mačky ktoré sa medzi sebou párili. Zomrel zanedbaní a podvýživeni.
Iba vďaka známosti v nemocnici sa mamka dozvedela, že má brata v nemocnici v úbohom stave, v ležal na ulici v zime v bezvedomí, keď ho našli. Mamka volala,písala, hľadala jeho syna ale kým mal otcove peniaze tak nevytriezvel. Všetky info mala mamka prostredníctvom iných osôb.
@maryetta dedo zomrel v roku1990tak ten hrob bol robený v teoreticky v roku1991
@slavomira236 presne tak to chcela moja starka. Len spopolnit, nijaky kar ani nic podobne a urnu vlozit do hrobu ku starkemu bez vselijakych ceremonii. A tak sme aj urobili.
@maryetta preco 20 rocny robeny svojpomocne? Moj starky zomrel mlady zaciatkom 80tych rokov a nahromby kamen a cely pomnik mu dala starka vyrobit firmou. Ziadne svojpomocne. Su hroby, v krorych su ulezene cele genaracie rodin. Tam aj ked vzdy davali otvarat a obnovovat firmou, tie firmy sa striedali. Nikdy to nebola jedna a ta ista, kedze aj v casoch davny, firmy zanikali.
To co si napisala ja chapem. Ale zial vidis ze proste tvoj bratranec ma svoj zivot. Svoj svet. A taky ho mal aj jeho otec. To ze tak zili s tym vy nic uz nespravite. Zial.
Ani mama, ani ty , ani brat s tým nemôžete urobiť už nič. Myslím pohreb či nejaký obrad, lebo je to už 2broky po úmrtí uja - teda maminho brata.
Kto platí hrobové miesto starých rodičov, ten rozhoduje kto a kedy tam bude pochovaný/uložená urna. Ak chce mať mama dušu na mieste, porozprávajte sa s kňazom, ako a aký obrad by vedel a mohol urobiť, posvätit hrob, urobiť omšu.
Ak hrobové miesto platí tvoja mama , veď tam má rodičov, tak môžete urnu vybrať, uložiť na iné miesto a vtedy urobiť obrad ...ale čo už. Poškodený kameň má vyše 30 rokov, únava materiálu, ľudia čo tam ukladali urnu, alebo náhodný okoloidúci, bratranec - na koho ukážeš prstom ? že " ty si poškodil - zaplať opravu !"
Ak je teda mama veriaca, zavolajte kňaza, zavolajte rodinu a urobte si obrad po svojom. Ako spomienku po , napr v deň uja narodenín, v deň výročia úmrtia, či len tak v sobotu. Mamu to ukľudní a nebude ti nervy robiť
Ja tiež nechcem pohreb. Podľa mňa by ste si mohli ako rodina urobiť nejaké posedenie (kar), kde na brata pospomínate. A keďže nemal pohreb a ste veriaci, tak požiadať farára, aby za neho urobil omšu. PS: ja som ateista, nevyznam sa velmi do toho.
Môže, nie je na to žiadne pravidlo...ale teda na maminom mieste by som sa ponúkla a ujala organizácie, keď jej synovec povedal, že nemá na to peniaze a čas, nemyslím, že by bol problém sa dohodnúť s firmou na iný termín