Nové náboženstvo však malo prekvapivo veľa spoločných prvkov s kresťanstvom a judaizmom. Niektorí, zvlášť sekulárni vedci, dokonca vylučujú nadprirodzený pôvod Mohamedových zjavení a považujú islam za mechanickú kompiláciu dvoch predchádzajúcich monoteistických systémov, judaizmu a kresťanstva, ku ktorej Mohamed pridal svojské, špecifické prvky.Takéto postoje nachádzame napríklad u Martina Janečka, ktorý píše: „Podľa islamskej tradície sa Mohamedovi zjavil archanjel Gabriel a diktoval mu Bohom zjavený text Koránu. To je jedným z podstatných článkov moslimskej viery. Pohľad cudzieho nezaujatého historika je však iný. Ten vidí islam ako syntézu predchádzajúcich duchovných tradícií a mravných a spoločenských noriem. Syntézu originálnu a ucelenú, zodpovedajúcu potrebám arabských kočovníkov. Možno povedať, že islamská tradícia do značnej miery sama pripúšťa tento výklad. Islam sa pokladá za dediča judaizmu a kresťanstva.“ (Poznámka č. 11)
Lenka ideš. Či to si ty?
Alahu akbar? 🙄
Prečítajte si odkaz a pochopíte ze Islam je len kopírovanie .
Nové náboženstvo? Je tu už 14 storočí.
@doriiis citaj a dozvieš sa ,nove v zmysle mladsie ako judaizmus a krestanstvo.
Je skopirovane ako krestanstvo a najskor aj judaizmus... taky zoroastrizmus je omnoho starsi a ma prekvapivo podobne legendy...
Pretože každa viera vznikla z kresťanstva.Vsetky veria v jedného boha,len si to inak vykladajú
@1ryba ja to nie som. Idem si to prečítať.
@autorka čo sa týka veku islamu, tak islam je v poňatí toho čo predstavuje najstaršie náboženstvo. Už prvý človek, Adam, sa podriadil do vôle Božej. To znamená doslova islam - podriadiť sa Bohu. Keď si to tak vezmeš, Boh nikdy v Tore ani v Evanjelium nehovoril o judaizme alebo o kresťanstve. Vždy sa spomína len podriadenie sa Jedinému Bohu - a presne to je náboženstvo od Boha.
Video (ak vieš anglický):
@doriiis urcite nevznikla kazda viera z krestanstva. Ani omylom. Mnohe tu boli daaaavno predtym. Krestanstvo je tiez len pokus-omyl a milion odbociek a klamnych a skreslenych prekruteni.
A určite islam nie je syntézou judaizmu a kresťanstva, pretože obsahuje výroky, ktoré sa tam nenachádzajú. Zároveň jasne a stručne objasňuje oba predchádzajúce písma - Toru a Evanjelium. Tiež ich potvrdzuje ako čiastočne zjavenia.
Zoslal ti Knihu s pravdou (Korán), potvrdzujúcu to, čo je prítomné. A zoslal (predtým) Tóru a Evanjelium. (Korán, 3:3)
Dúfam, že za 100 rokov už žiadne náboženstvo nebude, len viera.
@zic zoroasteizmus obsahuje podobne prvky. Pretože všetko je len odklonom od islamu (v zmysle tej definície čo som uviedla vyššie).
@lenkakravcova Čítaj dievča,čítaj a vzdelavaj sa,vidno ze máš ešte obrovské medzery.
@autorka super rada. Som muslimka, exkrestanka, strávila som štúdiom cca 6 rokov kým som konvertovala, takže táto rada je bezpredmetná.
Opýtam sa: Čítala si už Korán, alebo si prišla komentovať islam bez znalosti toho, čo sa v ňom učí? 🙂
Lebo takto zvyčajne komunikujú ľudia, ktorí si prečítali Max pár veršov na stránkach islamofobov, reálne sa ale boja zalistovať v ňom - asi strach že by ich mohol osloviť.
@lenkakravcova Precitaj si ten odkaz ,tam sú fakty nie domnienky.Ja s autorom súhlasím, moslimovia tvrdia ze Mohamed sa nemal ako dostať k informáciám keďže bol analfabet,pritom bratranec jeho prvej manzelky bol krestan,čiže o Bohu ako takom musel vedieť z viacerých zdrojov,či už od rodiny alebo okolia keďže v tej dobe oblasť kde žil bola presytena Židmi a kresťanmi.Cize jemu to len tak nespadlo z neba ako sa píše v Korane( zjavenie Gabrielom) Ďalej aj keď bol analfabet pravdepodobne vynikal značnou inteligenciou.Ale precitaj si článok a snáď sa nad tým zamyslieťs.A najskôr bol judaizmus,potom kresťanstvo a islam je najmladšie náboženstvo zo spomínaných.
Fakty o viere? 🙂
Čiže proroctvo, ktoré po ňom máme /nie si v Biblii/ a napĺňajú sa, si vycucal len tak z prsta? 😄
Napr tieto:
Okrem toho, ak by bol teda akože vymysleným prorokom, načo by Boh proroka z Mekky spomínal už v Tore - v knihe Deuteronomia? Čo myslíš, prečo prvými ktorí prijali islam boli aj učenci Tory?
@lenkakravcova Nebuď naivná a čítaj celý text.Mohamed bol len dobrým manipulatorom ktorý využil vieru aby spojil kmene a vytvoril národ co sa mu dobre podarilo,koran sa spísal až pár rokov po jeho smrti.Cize mohol a pravdepodobne ho tvoril ,pretvaral, celý život a po jeho smrti jeho prívrženci kým sa nepísal do ústnej podoby.Dobra kniha na ovládanie más.Ale základ čerpá z judaizmu a kresťanstva,to boli náboženstva ktoré ho inšpirovali a tvorili podstatu jeho diela.
Prorok prednášal Korán veriacim jeho ummy (náboženskej obce). Spoločníci Proroka Muhammada sa učili veršovaný Korán počas života Proroka spamäti. Boli to desiatky ľudí, ktorí sa takýmto spôsobom naučili recitovať celý Korán. Keď Prorok zomrel, po pár rokoch sa títo ľudia zišli a spísali kompletné znenie veršovaného Koránu.
Z tohto dôvodu sa nám Korán, narozdiel od iných Zjavení, zachoval dodnes v pôvodnom znení, v nepozmenenej podobe. Tým, že Korán je písaný v podobe veršov, ktoré sa rýmujú, a zároveň sa ho mnohí nasledovníci Proroka učili naspamäť, je u Koránu šanca na jeho pozmenenie behom histórie takmer nulová. Dodnes existujú súťaže pre deti a dospelých v recitácii Koránu spamäti. Človek, ktorý sa naučí celý Korán v pôvodnom arabskom jazyku naspamäť sa nazýva hafíz. O deťoch, ktoré sú hafízmi, hovorí tento dokumentárny film: The Quran Kids | Short Film | Inspirational (YouTube) -
https://www.youtube.com/watch?v=ayainbNE4D0Najstarší zachovaný úryvok Koránu, ktorý máme dnes k dispozíci, je Korán uložený v birminghamskom archíve datovaný do 7. storočia, doby života Proroka Muhammada. Jeho verše sa zhodujú s Koránom, ktorý sa používa dnes. O tomto objave si môžete prečítať tu:
https://www.ta3.com/clanok/70705/vedci-objavili...
@lenkakravcova akurat islam je o par storoci ak nie tisicroci mladsi...
@lenkakravcova to iste tvrdia aj krestania, aj Zidia... Konecne si sadnite za okruhly stol a dohodnite sa ako to je, aby sme my neveriaci mali v tom jasno, lebo vy veriaci v tom jasno nemate. Adama pouziva aj judaizmus, aj krestanstvo a pouzili ste ho ako osvedcenu a fungujucu legendu aj vy, moslimi.
Lenku nepresvedčite, skôr by ste uverili, že žijú mimozemšťania.
Lenkaaaa, kde si??