Ahojte baby idem si po radu. Ide o to, že momentálne pracujem na smeny a na jednej smene sa stal menší pruser. Mame tam jedneho klienta ktorý povedzme že sa vola Janko. Janko ma skoro 200 kil a vždy rano sa klienti prebaluju a potom podla potreby a potom až okolo 16. Ide o to, že v ten deň som bola s kolegynou na oddeleni kde by mala byť len jedna a na poschodi dve. Poviem tak, že od rana sme sa nezastavili mali sme tam pana čo sa nam hadzal po zemi zničil postel skrinu ratovali sme ho do toho nam volali nech prídeme pre plienky ludom tak to sme rozhadzovali po dvoch oddeleniach plus kupanie. A manželka p. Janka na kolegynu navrieskala, že či sa nehanbi ho nechať za celý deň oštaneho. Kolegyna sa bránila, že jednoducho sme nestíhali a keď jeho chceme prebaliť musime to robiť traja aby sme ho vôbec zdvihli. Ja som sa nevyjadrovala bola som ticho až ked si pani zaumienila, že aby sme ich odviezli omluvila som sa samozrejme niečo frflala a pýtala sa ma koľko tam robim a ja som povedala dnes prvý deň (ale myslela som ako na tom oddelený nie koľko ta už pracujem) lenže ona to pochopila opačne. Dnes som prišla do roboty pre kluce a kolegyna mi povedala, že ju veduca zdrbala atd. A vedúca sa pýtala mňa iba, že kto s pani hovoril tak som jej povedala, že ja som s nou hovorila len v tom vyťahu ale pani ropzravala, že sme jej klamali (hovorila v množnom čísle prišom ja som jej nič nehovorila okrem toho vytahu) a vedúca mi povedala, že v stredu chce o tom s nami hovoriť riaditelka že ako to bolo.
Kolegyna chce aby som aj riaditelke klamala, že sme ho prebalili ale ja si myslím, že jeho žena vie dobre, že by sme klamali. A ja teraz neviem či sa mam zastať kolegyne alebo tvrdiť svoju verziu (som si vedoma toho, že som na tom oddeleni nemala byť ale na tom kde bola kolegyna hore) lebo baby hovoria, že zrejme ta čo nas ma na starosti nas bonzla.
Mam klamať riaditelke? Ja jej poviem, že viem že osm urobila chybu omluvim sa jej ale klamať jej nechcem tvrdiť niečo čo nie je pravda ale zas kolegyne tím podrazim nohy. 😒
Ahoj, ja som tiez sestricka, cely zivot. Som stanicna, takze mam na starosti aj podobne starosti, ako riesis teraz ty.
Takze: na 200 kiloveho pacienta treba 4 ludi - dvaja otacaju z jednej strany, jeden z druhej a ten jeden umyva.
Ked mam pomoceneho, alebo so stolicou domazaneho pacienta a rodina ma dojde upozornit (ako keby som o tom nevedela), tak s kamennou tvarou poviem, ze ich spinavy pribuzny je v rade na umytie a cakam, kedy mi niekto pride pomoct.
Toto vacsinou zaberie. Precujem na neurosciences, 90 % mojich pacientov cura, kadi do plienok. Oddelenie mame ciste, moc a stolicu nie je citit, poctivo umyvame a prebalujeme. Rodinu treba este upozornit, ze plienka unesie vela mocu a nema sa kazdu chcilu, ked tam je kvapka mocu, prebalovat.
Osobne, ja by som neklamala. Keby po mne ziapala pribuzna, tak nafleku pisem report o agresii, nech je zaznam. Potom by som sa jej s kamennou tvarou opytala, ci mi chce pomoct jej pribuzneho umyt a prebalit. Ja som moju babku tiez chodila na geriatriu umyvat.
Co sa tyka nekludnych pacientov a s demenciou, tak ti su prvi, co sa zfleku povyzliekaju. Mame jedneho adepta, v 12 hodinovej sluzbe sme ho obliekaly 29 krat a to do toho neratam ked sme ho rano este umyvali.
Inak, ak vas bolo malo v sluzbe, bali ste to oznamit pacientom a aj pribuznym. Nas ked je malo, tak rano obeham oddelenie a oznamim, dnes nas je malo, tak sa bude cakat na sprchu, bed bath. Takisto by som poprosila pacientov aby zvonili iba koli nevyhnutnym veciam, nie otazkam, kolko je hodin, lebo sa nudim. A samozrejme poviem, ze na odpovedanie zvoncov sa bude cakat a neprajem si, aby mi niekto za toto nadaval. Lebo ja som ten, co som do roboty prisla. Vacsinou sa ozvu ti, co non stop zvonia.
Prajem ti vela stastia, praca s chorymi je super, to pribuzni su otrava, lebo ti budu davat odborne rady, ako robit svoju robotu, samozrejme ze nemaju ziadne vzdelanie a skusenosti.
v kratkosti: klamstvo skor ci neskor vyjde najavo a mas pruser ty
Asi by som sa snažila ešte s kolegyňou dohodnúť aby ste povedali normálne pravdu tak ako to bolo. Tiež ste len ľudia a nemôžete byť na 10 miestach naraz keď je vás tak málo. Povedzte radšej pravdu , klamať sa neoplatí.
suhlasim...neklam a pokial je mozne,aj s kolegynou hod rec,lebo nema zmysel klamat....
hrozné čítať....
chápem aj rodinu, ale aj pracovníkov čo tam robia. Aj jedna strana ,aj druhá robí chyby.
rodina nech skúsi sa starať o takto postihnutého človeka a nie len zavliecť postihnutého do "útulku" a prísť pozrieť raz za nejaký čas,
pracovníci by mali spísať petíciu, alebo niečo podobné a nech sa to rieši na vyšších miestach - nech navýšia počty zamestnancov....aj keď ono je to všade takto nejak podobne. nabere sa málo ľudí a stačí aby niekto bol na PN a už sa práca musí spraviť aj za neho....A potom že žienky chodia opatrovať nemcov a rakúšanov - kvôli peniazom.
Ja by som jednoznačne povedala nadriadenej čo je vo veci že jednoducho sa nestíha, a nech si to vyskúša ona keď sa jej niečo nepáči....no nech ma vyhodia keď chcú, však aj tak sa tam nehrnú záujemcovia....
Ja sa snažim aby moji klienti ktorých mam boli čistý upravený prebalim ich ked treba ale fakt je že sme boli iba dve a ráno keď sme ho vytahovali nám musel pomáhať klient a aj tak nam skoro padol. Kolega si pri nom uhnal pruh. Ja sa nejdem obhajovať aj ja robim chyby a tiež by som chcela vyhovieť ale pride mi to hrozne nefer od tej pani, že boh vie čo povedala riaditelke. Ja som akurat teraz dovolala s tou tretou kolegynou a ona mi povedal aj svoje ono cele to bolo domotané. Lebo, že ona sa sťažovala, že boli sme tam dve a neprebalili sme ho poprave mi sme sa dohodli, že ho prebalime až o 4 a pjdeme všetky tri lebo ja s koleginou sme malé jedna ma 49 kil aj s topankami, druha je zas obezna a ja tiež zas tak sily nemám a on je ešte aj na pol tela ochrnutý. Rozčuluje ma, že my sa tam s nim proste natahujeme a neviem čo ale my ako tri sestry mame na oddelení 55 ľudí a prebaluje sa polovica z nich a v ten den sme jednoducho nestihali. Celý ten deň bol zlý.
Ja riaditelku poznam spolupracovala som s nou je spravodliva a najviac ma naštvalo že ta pani mi začala, že ona ho opatrovala 17 rokov atd. a ja jej vravím ja opatrujem skoro 11 rokov nikdy som nemala problém jednoducho niekedy sa to fakt neda stíhať a ona si musí uvedomiť, že ona doma prebalovala len jeho a nie keď ma 55 ludi a musíš prebaliť polku oddelenia.
@lillystranska chápem príbuzných, každý chce pre svojich to najlepšie. Ale vás,dievčatá, obdivujem. Naozaj ťažká práca. Klobúk dolu pred každou z vás. A k otazke- nesklamala by som. Máš svedomie čisté, neflakala si sa. Lepšie sa trápit pre prípadné nepochopenie ako sa xozierat klamstvom a kedy sa na to príde. Kolegyni by som to išla takto rovnako ešte predtým povedať. Že to nie je v súlade s tvojim svedomím a že ťa to psychicky záťaži a to nechceš.
Ked si to napisala na Modreho konika,tak riaditelka uz vie ako to cele bolo.Ked si ta zavola,tak iba preto,aby sa uistila ci jej klames,alebo jej povies to iste co si napisala.A nemysli si,ze na konika nechodi.Vsetci tu chodi.Len poniektori na tajnasa 😂
Byť tozu riaditeľkou tak ocením,že povieš pravdu vrátane toho,že povieš aj príčinu,že b´vas je málo a že hlavne toto sa bude riešiť a nie to,ako sa príbuznej pchať do za.ku len aby bola spokojná.Robím v zdravotníctve aj rodičov mávam na geriatrii,a hlboko sa skláňam pred ľudmi,ktorí umývajú cudzie zadky ked ani vlastná rodina by toto nerobila.A presna ako sa píše hore-slušne a s kamennou tvárou by som návštevu-príbuzného požiadala o pomoc,nech vidí,či je sranda 200kg Janka občistiť.Ale dopredu by som kolegynu upozornila,že poviem pravdu a ona nech stým ráta a povie čo uzný za vhodné.
ešte som zabudla povedať, že kolegyna chce aby som to povedala kvôli tomu, že ona je v skušobnej dobe ešte mesiac ja 3 a podla indicii ju chcu asi vyhodiť.
A čo sa týka toho klienta ked som robila iného klienta lens om počula ako sa s nim rozprávala, že či sa oblial s tou kavou a neviem už čo presne hovorila ako mohla ho prezliecť to zas uznavam aj ja. Lenže druha vec nam jeho žena tvrdila, že káva to určite nebola. Ja som sa k tomu nevyjadrovala lebo ja som ho nevidela takže som nevedela či ano alebo nie.
A tej tretej kolegyni som povedala, že môžeme síce tvrdiť , že sme ho prebalili lenže ako vravela jeho žena tak by sa za dve hodiny neprečural. Ja osobne nikdy netvrdim niečo čo nevidim na vlastne oči ja viem ako vyzerá človek čo neni prebalený. A môže mi niekto hovoriť že bol prebalený ale ked vidim že plienka je nasiaknuta že ked ju zdvihnem ma skoro 200 kil a už moč zelena je mi hned jasne, že pani bola naposledý prebalena o 4 alebo aj neskôr.
A pani riaditelka nie je tak isto hlupa aby si nespojila koľko je 2+2.
Keby si to prečítala aspon to bude viedťe ja nemam čo pred nou skrývať hovorim ako to naozaj bolo.
Len mam dilemu či klamať kvôli kolegyni ale skôr asi nie. S kolegynou nebudem mať čas sa dohodnuť stretneme sa až u riaditelky
@lillystranska veľmi nerozumné preberať to takto verejne. Naozaj si to môže prečítať hocikto, nie len riaditeľka, ale aj klientka, ktorej sa to týka...Nehovoriac o tom, že identifikovať teba, je už úplná malina na základe tvojich ostatných príspevkov. A k téme - pravda vždy vypláva na povrch, ale čo z toho, keď ty už tu preberáš akúsi dilemu postavenú na klamstve a nejakej pochybnej kolegialite. Inak, chápem, že je to ťažká práca a obdivujem vás, žienky, ktoré ju robíte, ale tému by som na tvojom mieste dala radšej zmazať.
@alaguema nejde mi to zmazať
@janinah
@deti95060810 nie vždy je to o tom, že sa vlastná rodina nechce starať, ono sa to bohužiaľ nie vždy dá... Stále treba platiť základné veci ako strechu nad hlavou a stravu a kde sú ešte plienky, zdravotné pomôcky, materiál, lieky... Ak potrebuje človek 24 hod starostlivosť, tak jedna osoba a bez príjmu to nemá šancu zabezpečiť a zvládnuť. Zažila som a nech som akokoľvek chcela, tak to proste nešlo.
@sissy27 chápem,ale sú situácie a rodiny,kedy by sa to aj dalo a nie je ochota,nepíš,že nie,sú a je ich dosť...čo si pomyslieť o dcére,synovi,vnukovi pacienta,ktorý príde na návštevu a volá sestričku,lebo jeho otcovi treba podať bažanta na močenie alebo ho nakrmiť a on tam stojí a pozerá a ruky nabok....
@janinah no práve takých zbožnujem. ALe podla mna su horši klienti ktorých rodiny pridu kvôli akejkolvek hluposti a stále otravujú aj keď vidia že sestričky tam nesedia a neklabosia, že stále niečo robia ale proste musíš skákať len okolo ich pribuzneho. A aj zdržuju a to čo je potreba urobiť sa nestihne a to bolo aj v tomto pripade skoro. bolo treba vyložiť plienky viezli sme ten voz asi na 3x vydeli, že sa tam naťahujeme s tím nesedeli sme nemali sme vyložené nohy. Proste sme si povedali prebalime ho o 4 tak ako prebalujeme ostatných lebo budeme na neho aspon tri no lenže im to nestačilo kebyže prišla pani a povedala viete čo manžel ma premočenu plienku mohli by ste ho prebaliť? Jasne bez všetkého ale nie, že oni si ho prebalili sami a potom tam na nas hukali jak zmyslov zbavených pričom dobre videli, že sme lietali s krabicami. Dá sa to aj normálne slušne bez zbytočných emocii lenže tato pani je proste taka, že ked neni po jej proste ide sa sťažovať tvrda palica. Ja väčšinou odhadnem rodiny klientov a viem ako s nimi robiť lenže tato kedže večer ešte hovorila s treťou kolegynou usudila, že sme jej klamali lenže neklamali proste prišlo k nedorozumeniu. Teraz ked sa s nou stretnem tvari sa jak kakabus a premýšlam či jej to vysvetliť, že jednoducho sme sa nepochopili ale zas z druhej strany nechcem pichať do osieho hniezda
@janinah jasné, že sú aj takí, nehovorím, že nie... Ale je dosť aj tých, ktorí by sa radi postarali, ale okolnosti to neumožňujú.
Tak ako je personál, ktorý sa postará ľudsky a podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia a sú aj takí, ktorí sa tou šichtou nejako preštrikujú, spravia najnutnejšie aby sa nepovedalo a rýchlo preč...
@sissy27 tiež to zažívam už 8 rok...
@sissy27 mala som na mysli domácu starostlivosť....samozrejme v práci som dala výpoveď...
@sissy27
@lillystranska tak ja napíšem z inej strany,zo strany návštevy pacienta.....mamku ku koncu bolo potrebné prebaľovacia,mala cca 50kg,možno ani toľko nie....prebalovala som nu doma,aj umývala...ked ba v nemocnici,nosila som si plienky a prebaľovanie,keď bolo treba,prebalila,kým ma nevidela sestrička,dostala som krik ako malé dieťa.....akože chápem,že zodpovednosť nesú oni za pacientov,ale nerobila som to prvýkrát,mama nemala nič špeciálne,čo by som jej prebalovanim pokazila....dokonca som ju nesmela kŕmiť,čo už vôbec nechapem a umývať som sa znovu chodila vždy,keď bola v nemocnici,keď bola mobilná....lebo sestrička nestíhali a neboli najprísnejšie
Čiže......aj z pohľadu návštevy,nie vždy sa zdravotnícky personál správa naj..
Neboli najpríjemnejšie...mobil píše,čo chce..a moja osobná skúsenosť po cisárskych,to písať nejdem.
@terezka1947 krmit je dost no take u nas tiez nesmu krmit lebo keby sa im zadrhol mame pruser mi. Prebalovanie ja som nikdy nemala s tym problem ale.zas potom clovek nevedel kolko plienok sa u daneho cloveka minul taktiez ci mal.stolicu atd. U nas sa prebaluje rano a potom podla potreby + o 4 a naposledy o 6 a rano o pol 5. Ja som presla vela zariadeniami vzdy je to ine
@lillystranska jasné,chápem,sú dg,kde sa to nesmie...dosť som si pri mojich rodičoch prešla a užila,ale je nefér sa sťažovať na rodinu,keď niekedy ani sestričky nie sú naj....a často,aby príbuzný nevideli,robia všetko možné.....česť všetkým,ktmsu starostlivé,ochotne a dali by ozaj všetko pre ľudí,o ktorých.sa starajú.......lebo aj tam robia ľudia a ľudia,ak aj pacienti sú takí,aj takí...a o rodinných sťažovateľoch a buzerácia radšej pomlcim lebo ozaj vedia skomplikovať život personálu
Mali by ste šéfke povedať pravdu - že jednoducho je vás málo na oddelení na toľko klientov a musí nabrať ďalších ľudí, aby bol aký-taký komfort pre obe strany... Moja babička ležala na geriatrii a úprimne ti poviem, nie raz som nahučala na sestry aj ja - štandardne dvere na izbách pozatvárané aby sestričky nepočuli ich krik, a ja prišla na návštevu a jednej spolubývajúcej doniesť čaj, druhej napraviť vankúš, tretej dotiekla infúzia už bohviekedy tak zbuzerovať sestru, nech jej to vymení odpojí alebo čo, babke dať plienku, lebo v papieroch napísané veľkým inkontinencia 4.stupňa, starecká demencia a babka holá sedí na posteli (v zime) počuraná cez posteľ až k dverám a sestrička mi na to povie, že babka povedala, že plienku nepotrebuje... tak tam mali výsledok... a keby sa to stalo raz, ale toto bol štandard... chápem, že toho mali a majú veľa, ale toto boli absolútne nedôstojné podmienky... a keď som zobrala z vozíka na chodbe plienku a sestra sa na mňa ocapila, že prečo to beriem, tak som mala čo robiť aby jednu nedostala...
Takže tak ako my príbuzní bojujeme za práva našich blízkych na aspoň základný komfort a dôstojnosť v takýchto zariadeniach, tak aj vy ako personál by ste mali bojovať za zlepšenie svojich pracovných podmienok. A ak to budete látať klamstvom, tak nikdy žiadne zlepšenie nenastane. A na vašom mieste sa sťažujem písomne, nie len per huba kdesi na koberčeku v zatvorenom kancli, čo ti hocikto zaprie a prekrúti.
O tom, čo v konečnom dôsledku znamená dlho niekoho neprebaliť, sa asi baviť nemusíme... nie len že je to neľudské a nedôstojné,ale spôsobuje to aj ďalšie problémy pacientovi a robotu navyše pre personál...