Poraďte prosím vás, kto sa vyzná, ako spoznám kvalitný med? Plus by ma zaujímalo, ktorý sa vám najviac osvedčil. Ďakujem.
Ked sa leje, tak sa ma faldovat - padat akoby z jednej strany na druhu. Nema tiect/dopadat rovno, ako ked sa leje napr. sirup.
V televízii raz nejaký medár hovoril, že med pokiaľ nie je scukornatený ale riedky, tak keď otočíš tú sklenenú fľašu mala by sa urobiť taká bublinka, ktorá ide smerom hore. Zas môj dedko robil domáci med a ten bol obvykle dosť hustý a poznám odvtedy doslova podľa vône ktorý med je dobrý ( dedkov voňal tak krásne že až) doteraz len málokedy narazím na podobný a to obvykle z trhu (domových predajcov a tak podobne).
@mladena kúpila som od výrobcu a som sklamaná. Tiež si pamätám z detstva husté medy.
Nie vsetci vcelari predavaju naozaj kvalitne medy..med by mal hlavne chutit medovo a nie strasne sladko..ak je prilis riedky,nemusi byt cisty med (ale nie vzdy je to tak)...kvalitny med spoznas hlavne chutou,ani nie tak pohladom
Mozno si to uz citala, ak nie, posielam link.
Môj ocino je včelár a teda je veľa druhov medov ktoré sa správajú rozdielne takže ťažko povedať že taká a taká farba je ok a ostatné nie. Rovnako aj čo sa "tekutosti" týka, keď je med čerstvý tak je fakt riedky a keď je už nejaký čas uskladnený tak sa zmení na totálne krištáliky... na vrchu je často v tom riedkom aj taký "povlak" ktorí sa ale zbiera lebo ĺudia chcú med bez toho :D a pri tom je v tom najviac prospešných látok :D
Hustota medu predsa nič nevypovedá o kvalite. Prvý med agátový je riedky a vôbec to neznamená, že je nekvalitný. Najviac hustý býva kvetový, to je posledný med a zmes všetkého čo včielky pozbierali od jari do jesene. Treba kupovať od včelárov čo majú I registračné číslo. Ten ťažko bude miešať s čínskym, aby si pokazil meno.
A čo ťa sklamalo na mede ktorý si kúpila od včelára? Ak ti ide o hustotu, včelári robia i pastovaný med. Je to pomaly vyšľahaný, farbu má bledo žltú, je nepriehľadný a hustý ako nutela.
@ekira1 riedky, chuťovo málo aromatický, nevonia prirodzene, príliš sladký až akoby príkry.
Treba si nájsť dobrého včelára.A sú rôzne medy,Agátový,faceliovy,kvetovy, lesný,viacdruhovy atď
@drobcek100 kúpila som medovicový.
keď nemám vlastný, kupujem zásadne od včelárov, ktorých poznám. Z obchodu by som med nekúpila, už minimálne kvôli tomu, že predávajú pasterizovaný med = podľa ajurvédy jed. Ani med nepoužívam do tepelne upravovaných jedál. Pravý med po čase scukornatie, teda, ak nie je pastovaný. Najneskôr agátový, ktorý je normálne bledý a riedky.
medovicový by mal byť tmavý, aromatický. Hustota závisí aj od toho, v akom štádiu bol vytáčaný. Či už včely stihli ten nektár aj spracovať. Preto by sa malo vytáčať, keď je väčšina buniek zaviečkovaná.
Rôzne medy majú rôznu štruktúru a rôzne krystalizuju aj sú rôzne ľahko či ťažko stráviteľné. Obsahujú rôzne množstvo peľu atď.
Dobrý vcelar nemá problém ponúknuť ochutnávku t.j. vytlačí kúsok na lyžičku či oplátku a ochutnas.
Dobrý med by mal stuhovat. To znamená ze ak ho leje skladá sa ako stuha.
Tento rok bol veeeeelmi slaby co sa tyka medu,a medovicovy nebol skoro vobec...ja osobne si myslim,ze nemas pravy medovicovy med
Ďakujem vám všetkým za usmernenia a cenné rady. Ak máte pre mňa ešte aj tip na dobrého včelára, napíšte prosím.
A odkiaľ si? Ja mam viacerych ale vacsina KE😊
Môžeš aj cez Sashe pozrieť alebo Zlaty nektár, Vcelnica Kondáš, a na mieste Vargapal p. Varga a ešte p.Grega
Potom keď sú výstavy medu, u nás bolo v Botanickej aj s ochutnávkou.
Práve čítam, že medovicový môže byť i z listnatých stromov, takže nemusí byť len tmavý a hustý.
Keď nájdeš dobrého včelára, s láskou ti o mede bude rozprávať a hlavne nikdy nestojí naozaj kvalitný med tak ako v hypermarkete to, čo tiež volajú medom. Ú včelára sú ceny inde, ale máš istotu, čo kupuješ.
@janage ďakujem 🙂.
Môj priateľ je medový ...😁, povedal , že má byť hutný, nie riedky , a má ho väčšinou bledý