PN v ochrannej lehote

13. dec 2019

Ahojte potrebujem poradit. Dostala som vypoved a druhy den som sa registrovala na urad lenze pri vypovedi som ochorela. Vcera som si bola dat vypisat PNku od vseobecneho a dnes ju sla zaniest na Upsvar. Pani mi ale povedala,ze som vraj v ochranej lehote kedy by PNku mal napisat na zamestnavatela lebo,ze by som nedostavala nemocensku.
Moja otazka je. Tu PNku treba zaniest na socialnu alebo zamestnavatelovi ci ako to je?
A kolko to mesacne asi vychadza?

diankadop
13. dec 2019

V tom pripade treba zaniest PN-ku zamestnavatelovi a od nasledne ju zanesie na socialnu poistovnu. Mesacne ti to bude vychadza podla toho, kolko si zarabala.

korunka1
13. dec 2019

@diankadop dovolím si nesúhlasiť . Čo s tou PN-kou má bývalý zamestnávateľ?
A určite nebude mať zaplatené toľko, koľko zarábala. Nebudem zavádzať, keďže nevieme ako dlho tam robila a koľko zarobila.
A teta z úradu je tiež trochu mimo
Jedine, že zadávateľka skomolila otázku a všetko je inak

diankadop
13. dec 2019

@korunka1 tak ked je v ochrannej lehote, tak s tym nieco ma byvaly zamestnavatel, no nie? Aspon mne to tak bolo raz povedane. Mozno mam tiez zle info, ale bola som v tom, ze to je takto.

missviolet
13. dec 2019

@korunka1 je to tak, v ochrannej lehote 7dni po skonceni pracovneho pomeru sa to zamestnavatela tyka. Od posle papiere na Socialnu poistovnu. Ta jej bude vyplacat PN. Keby sa nestihla zaregistrovat na pracaku, bud by zas sla cez zamestnavatela, ale mala by moznost aj sama papiere posielat - presne takto som to mala ja.

ikonica
13. dec 2019

Dolezite je napisat
1. Kedy skoncil pomer
2. Kedy zacala PN a potom mozeme radit

ikonica
13. dec 2019

@missviolet ak zacala pn PO skonceni pp aj ked v ochr lehote, tak s tym zamestnavatel nic nema...

autor
13. dec 2019

10. Som mala vypoved 11 som sa registrovala a 12 som isla na pnku

autor
13. dec 2019

Pracovala som tam mesiac aj 10 dni

ikonica
13. dec 2019

Tak papier nesies na socialku nie ztelovi... On uz tam nema co potvrdit, kedze uz si v case zaciatku pn nebola jeho znec

ikonica
13. dec 2019

Socialka si uz od neho vyziada potvrdenie o vymeriavacom zaklade

lenkakravcova
13. dec 2019

@korunka1 Ochranná lehota po výpovedi je 7 pracovných dní. Prvých cca 10dni on ešte vypláca zamestnávateľ, neskor sociálna poisťovňa.
PN papiere musí zaniesť zamestnávateľovi. Ten sa o to ma povinnosť postarať (viem, preto ze som práve na PN presne s tým istým).

korunka1
13. dec 2019

@lenkakravcova a prečo by to ten zamestnávateľ robil? Keby len papier zaniesť, ale aj platiť "cudziemu" človeku?

lenkakravcova
13. dec 2019

@korunka1 Mne zamestnávateľ zrušil výpoveď a znovu ju mam podať po skončení pn. A nie ne to cudzí človek, je to bývalý zamestnanec, ktorý je v ochrannej lehote podľa Zákona.

korunka1
13. dec 2019

@lenkakravcova ako čítam, tak čítam, nie je to to isté. Ty si ich zamestnanec ...ona nie, je už cudzia

lenkakravcova
13. dec 2019

@korunka1 Skúšala som niečo dohladat, možno to autorke pomôže.
https://www.ekariera.sk/magazin/praceneschopnos...

autor
13. dec 2019

Bola som na socialnej a potvrdili,ze kedze som od vypovede ochorela na 3 den som v ochranej lehote a ze mala som ist k doktorovi sk dat vypisat normalnu pnku na ktoru napisem svojho zamestnavatela a fu pnku zanesiem na socialnu. Nemocenske vznika odo dna kedy bola pnka vypisana to znamena,ze 12. 12.2019 mi zacina plynut nemocenske ktore plati ale socialna a zapocitava sa tam aj prijem za cely rok. To znamena ze vyplacaju z roboty kde som skoncila v septsmbri a aj teraz v novembri. Tak mi to pani vysvetlila a malo by to vijst nejak cez 200 aj nieco.

ikonica
13. dec 2019

Ano pnku ti vypise ale zamestnavatel o tom nemusi ani vediet kedze on ten papier nepotvrdzuje... Tlacivo nesies rovno na socialku...

flientica
13. dec 2019

Zamestnavatelovi a potom na socialku normalne ako keby si bola este zamestnana

ikonica
13. dec 2019

@flientica naco zamestnavatelovi? Jemu sa to nosi aby potvrdil, do kedy vykonavala pracu a za ktore dni bude mat narok na nahradu prijmu... Ale ked tam uz nerobi v case vzniku pn, pojde tam zbytocne... Pracujem na mzdovom a keby takto za mnou pride, tak ju otocim vo dverach smerom socialna poistovna..

mm2008
13. dec 2019

ved zakladateľka v príspevku "Dnes (13.12.2019) o 14:07" píše, že PN zanesie ona do sociálky a nie zamestnávateľ .. čítate to tiež? či len ja to tam vidím napísané? Na PN bude napísaný posledný zamestnávateľ, od ktorého dostala výpoved a je v ochrannej lehote 7 dní.

ivulkap
24. sep 2020

Prosím vás mám nárok na vyplatenie Pnky v ochrannej lehote, ak prac.pomer trval 75dní? Pracovala som+som na rodičovskej dovolenke. RD mi končí v novembri. Ďakujem

poleva
1. jún 2021

@ikonica presne tak to je.ako pisete