Plnohodnotná dovolenka bez firemného telefónu

pe_mi
2. aug 2024

Ahojte, zaujíma ma ,ako to máte v práci vy.
Ja mám pozíciu,kde keď si zoberiem dovolenku,tak mám ozaj 100perc dovolenku.firemny telefón nechám v práci kolegyni,ktorá keď je treba najnutnejšie veci porieši.
Ale mám kolegov, manažérov,ktorí keď majú voľno ,napr. Týždeň dovolenku..aj tak sú stále v pozore a musia byť na telefóne..majú pod sebou ľudí a musia mať obsadené pozície,inak firma dostane pokutu atď...šéf im volala,oni volajú jemu,lebo horia nejaké termíny,musia sa obsadiť pozície,nábor ľudí a podobne..
Ako to máte vy, aj vy musíte zdvíhať telefón a naozaj riešiť firemné veci,aj keď je dovolenka ?vo firme som pol roka.ja som za seba veľmi spokojná, nakoľko som na administr.pozicii.ked to tak sledujem,som rada,že nie som manažér.minimalne v našej firme teda.
Máte to tak aj vy?

doriiis
2. aug 2024

Mám to tak,že mám prácu v ktorej keď opustim areál tak v momente zabúdam,že som tam vôbec bola.Firemne telefóny sa vynášať nemôžu a tieto obvolavacky nechávam nadriadeným.
Ale my napr všetci teraz čerpáme celozávodnu dovolenku.Takze väčšina z nás ani nevie aký je deň.A dátum už vôbec nie😆

mandzula
2. aug 2024

Kym som bola bezny zamestnanec, boli moje dovolenky bez telefonu, teraz, ked manazujem sama seba, vzdy je to s telefonom, aby som neprisla o klientov.

tramtada31
2. aug 2024

Tiež nie som bežný zamestnanec a tiež som skoro stále na telefone a riesim veci, ak je to nutné. Ale zase mna praca bavi, koľkokrát si ju aj hľadám, keď jej nie je veľa😀

mamina7070
2. aug 2024

sama si si odpovedala nie si na pozicii manazera (nemas adekvatne povinnosti zodpovednost a ani plat) preto nemusis mat pri sebe telefon
to je asi tak vsade aj u nas

tanyan
2. aug 2024

Záleží od pozície a štruktúry firmy. Pokiaľ je k dispozícii plnohodnotný zástupca alebo môže práca aj počkať, tak sa dá dovolenkovať aj bez mobilu a PC. Ale ak človek nemá skutočného zástupcu a je potrebné dodržiavať rýchle reakčné časy a krátke termíny splnenia úloh, tak to inak nejde. Bola som aj na dovolenke, kde som popoludňajšiu siestu trávila v lobby bare na firemnom PC a makala. Našťastie som zmenila pozíciu a zmenila sa aj štruktúra a takéto dovolenkové aktivity sú len spomienkou.

lakebabe
2. aug 2024

@pe_mi žiaľ teraz robím sama na naše plus mam ešte takú prácu na zákazku, tak je to pol na pol. Co sa da vybavím do odletu všetkým oznámim , ze nie som na telefóne aj ekonomke , ale veľa krát som riešila pri bazene na WiFi pracovne veci, ked sa cosi urgentne dialo. Muž ma dovolenku len tak na 20 percent žiaľ živí sa len našou firmou, takže to je priorita.
Keď som pracovala vo firmách na tpp firemný ostal doma a ozaj som dovolenkovala na 100 percent.
Ale zas teraz je vďaka tomu viac peňazí za viac dovoleniek , tak si to vykompenzujem tým, ze idem častejšie

mclissa
2. aug 2024

Nie vsetky manazerske pozicie vyzaduju 24/7. Dobry manazer je ten ktory si “vychova” ludi a moze sa na nich 100% spolahnut ked nie je po ruke.
Ja mam dolezitu poziciu, ale tym, ze som na dovolenke a zdvihnutim telefonu by som moc nepomohla tak ci tak. U nas dovolenka je vzdy 100% a je jedno ci si admin, alebo top top top.

mclissa
2. aug 2024

@lakebabe je ine ked pracujes pre seba. Tam mi to pride normalne. Ale vo firme kde je dalsich x ludi mi to nepride normalne. Dovolenka je na oddych. A odtial podtial kolko im dovolis aby ta vycucali.

muchotrafka298
2. aug 2024

Velmi zalezi od pozicie a eventualnej zastupitelnosti.
Ja napr. musim pozerat jeden specialny email, ku ktoremu nema nikto iny pristup /chodia nam tam vacsinou zadania na tendre alebo verejne obstaravania/. Toto robim ale raz za 2-3 dni.
Na svojej pozicii zastup nemam, ale spravim si veci ked pridem naspat do prace. Nechodim prec na dlhsie ako tyzden, cize sa to da. Urcite ale nerobim to, ze si beriem dovolenku a chodim do prace. Mnoho mojich kolegov to bezne robi, hlavnych tych mladsich.

lakebabe
2. aug 2024

@mclissa to samozrejme. Aj keď som mala vyššie miesto na tpp kedysi, robota ma na dovci nezaujímala. Na to sú vo firmách iní ľudia, čo môžu ten týždeň zastúpiť. Žiadny zamestnanec nie je nenahraditeľný. Ale bolo vo firme vždy dosť takých workoholikov, ktorí to robili dobrovoľne.

simca06022011
2. aug 2024

@pe_mi bezne riesim firemne veci, aj chlap.. nemam s tym nejaky extra problem. Email moj chlap dava rano, zvacsa kym sa zobudime, a potom poobede ked aj tak zadrichme na izbe... ja email neriesim. Telefony mame, s firmou sme spojeny cez "chat" a akutne veci sa vyriesia. na zaciatku v dobe temna, ked este nebol v mobiloch internet v zahranici len tak, uradovala polovicka tak hodinu dve z internetovej kavairne :D ja zaskok nemam, cize dorobim si vsetko ked sa vratime (kedysi notebook a tak, ale to som uz zrusila, nova doba :D veci sa uctuju rychlejsie). keby som isla na dovolenku dlhsiu ako 2tyzdne musela by som robit aj z tade... v podstate uz po tydzni sa musim nalogova a minimalen spravit uhrady...
Ale napr. zamestnancov nezvykneme nahanat cez dovolenky, to jedine oni medzi sebou ak nieco surne je :DD napr. skladnik nieco schova... :DD Ono to zalezi na pracovnej naplni podla mna, presmerovavaju sa telefony, alebo napr. obchodak si dohodne so zakaznikmi ze ma dovolenku, ak mu sos volaju, zvykne to vybavit ale nemusi... prost echce, vsak je plateny aj z obratu...

lauriik
2. aug 2024

V sucastnej praci nastastie nie - s kolegynami sa vieme na 100% zastupit. Nebola som tam 2 tyzdne a nic nestalo, vsetko porobili. Mala som vsak aj pracu, kde som v pondelok rano posielala sefovi tabulky na jeho poradu - pozicia, ktoru som robila len ja a nikto ma nevedel zastupit. Ale telefon som si so sebou nebrala, to uz podla mna neni dovolenka ale praca na inom mieste.

simona92101
2. aug 2024

@pe_mi muz je manazer,ak ma 1-2 dni dovolenky tak je na telefone,riesi veci,maily.ak ma 1-2 tyzdne dovolenku,kolegyna ho v najnutnejsich veciach zastupi,ale po veceroch cita maily,co treba vybavi.ak je daco urgent,je k dispozicii

mamutka
2. aug 2024

Myslím, že sa tieto veci dosť preháňajú, resp. si ľudia nevedia zabezpečiť, aby všetko fungovalo počas ich neprítomnosti, alebo ich niekto kvalitne zastúpil. Robim s ľuďmi, ktorí keď niečo pos…ru, alebo nevybavia, reálne to môže niekoho na konci reťazca stat život. Vybavujú tovar, ktorý zachraňuje životy a dovolenky, dodávky, termíny sa prevažne dokážu vykomunilovat, zabezpečiť, tak, aby počas ich neprítomnosti všetko fungovalo. Ak nie, musí byt scenár B a plán C. Vždy si treba uvedomiť, že ak niekde o život, ide o…. Treba vypnúť a cez dovolenku sa venovať relaxu a rodine.

michaela329
2. aug 2024

Môj manžel je manažérska pozícia, k dispozícii je prakticky non stop. Keď mu zavolajú, zdvihne- porieši, predeleguje. Ja napríklad robím len v škole, napíšem dopredu na edupage, že nebudem v práci, napíšem, kto ma zastupuje a aj tak mi vždy niekto volá ohľadom detí -aj cez víkend. Keďže v škole niečo ako služobný telefón neexistuje.

liligreg
2. aug 2024

Za dnešný deň som trikrát odpovedala na telefonát (na môj súkromný telefón) týkajúci sa práce — a to som obyčajná učiteľka (na súkromnej škole, takže u nás je vedenie v práci aj počas leta, s kolegami sa striedame v letnej škole a vždy niekto niečo potrebuje).

petamich
2. aug 2024

@pe_mi ja mam iba firemny telefon a pouzivam na sukromne ucely, mam (aj) manazersku poziciu a je len na mne, ci telefon dvihnem alebo reagujem, vzdy sa snazim zabezpecit, aby bolo s kym riesit veci za mna a pripadne na koho sa obratit, kolegovia (vacsina) a nadriadeni su seniorni ludia a vedia zvazit, co pocka a co nepocka, takze ak raz za 3 dni skontrolujem teams a maily, je to len pre to, ze chcem, nie preto, ze musim a ak je nieco naozaj super urgentne a firme by to sposobilo ujmu a treba k tomu mna, tak aj ten telefon dvihnem

aj kolegom vravim, ze je to len na ich rozhodnuti, ci na spravu odpovedia alebo nie 🤷‍♀️ vo vacsine pripadov tie veci naozaj ten tyzden, dva pockaju

ale teda nie je praca ako praca a niekde skratka musis, moj najvyssi sef je napr. k dispozicii vzdy