Pleseň na zubnej kefke Philips Sonicare

18. jún 2024

idem vymenit hlavicu na zubnej kefke a ked som ju dala dole tak tam na tej gume plesen 😭🤮 skusila som tam strieknut klasiku savo proti plesni ale pustilo to len malinko.... da sa to este nejak zachranit?

egonsk
18. jún 2024

jo, naucit deti na klasicku kefku, ktora im nebude zbytocne nicit zubnu sklovinu vysokymi vibraciami. 😉😅

autor
19. jún 2024

@egonsk dakujem za nazor. moc to neriesi to na co sa pytam, ale rada si o tom precitam nejaku studiu. mozes mi sem hodit link kde by som sa o tom docitala?

1mata
19. jún 2024

Rada sa pridam. Tiez to mam, ale na spodku kefky ( z poharika). Skusala som vsetko, asi uz nepomoze nic. Inak hlavicu treba tiez vyberat a preplachovat vodou, najlepsie kazdy den.

autor
19. jún 2024

@1mata ano ked som to pri vymene zbadala napadlo mi, ze toto sme asi zanedbali. do buducna urcite budem aj tak cistit, ze hlavicu dam dole a tak vycistim

aliaray1
19. jún 2024

Ahoj, ja som z dospelackej toto odstranila. Islo mi to tak, ze som na druhu sonicku nasadila staru hlavicu. Najskor som ponorila iba po tu cast kde je ta plesen kefku dole hlavou do plastoveho poharika so savom na plesne. Nechala som to tam par hodin. Nasledne som zapnutou druhou kefkou so starou hlavicou cele vycistila a to co zostalo, som odrhla zas odstranovacom na vodny kamen a takou tou bielou hubkou z dm (davaj pozor na oci, prska to do okolia). Ak ti to nepojde hned na 1.raz, skus zopakovat.

https://www.mojadm.sk/profissimo-hubka-na-necis...

aliaray1
19. jún 2024

Jaj a ano, davam zakazdym hlavicu dole, umyjem a necham vedla nej a kefku nemam v nasej vecne zaparenej kupelni, ale na kuchynskej linke...

tinnky
19. jún 2024

Kúpte si 3% peroxid vodika, zmisajte si miske trosku peroxidu a soda bikarbony,naneste na prístroj,chvíľku nechať pôsobiť.. hneď to zoberie...a zaberá to na všetky plesne,či už okná,kúpeľne,oblecko,všetko...dokonca takato.zmes vám vybrali ak špáry na obkladačkach. A vyrab si z toho aj odstanovac škvŕn-300ml peroxidu, 1 lyžička soda bikarbona,1 lyžička jari. Krásne s tým odstránite väčšinu škvŕn, vyčistí matrace (tie sú ako nove),špinavé sedačky. ...ú mňa peroxidu vodíka nesmie chýbať

egonsk
19. jún 2024

ok, nech sa paci (je to lahko dohladatelne, studii existuje viacero):

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC53...

... odretie skloviny tvojou kefkou 21um oproti klasickej kefke 2.5um je myslim dost podstatny rozdiel.

mclissa
19. jún 2024

@egonsk takuto kefku pouzivam od 5 rokov, cize 26 rokov, a zuby mam v 100% stave.
Autorka do buducna kefku vzdy vysusat po umyti. Rada by som poradila, ale neviem s cim to moze zojst.

aliaray1
19. jún 2024

@mclissa tiez, odkedy ich pouziva (asi 10 rokov), ani 1 kaz

egonsk
19. jún 2024

@mclissa gratulujem, si nadcasova, kedze u nas prve kusky sonicare za neskutocne peniaze sa zacali predavat v 2003, co je tak max. 21 rokov ....

mclissa
19. jún 2024

@egonsk otec mi ju kupil v zahranici, myslim v UK, a taktiez nahradne hlavice mi nosil.

mclissa
19. jún 2024

@aliaray1 ja som velmi spokojna s takymito kefkami, a to ani na hygienu nechodim, lebo netreba, ani plak nemam nic.
Manzelovi som zmenila, no mal uz skoro 30r, chodil 2x za rok na cistenie plaku, od kedy pouziva takuto kefku, tak chodi 1x za 2 roky. Cize ano pomohlo to k lepsiemu cisteniu, este aj zubarka ho pochvalila, ze sa mu zuby polepsili 😂😂 mozno keby bol maly aj nalepku by dostal.

mclissa
19. jún 2024

@egonsk a ano boli to neskutocne peniaze na Slovensku. Oral B vysli vzdy lacnejsie v UK ako na Slovensku. A je to tak doteraz, preto vzdy nosim rodicom, bratovi aj svokrovcom nahradky od nas ked ideme k nim 😉

egonsk
19. jún 2024

@mclissa ok, len to si mala inu znacku, model a sposob cistenia, lebo philips sonicare je od 2003 roku az 😉

aliaray1
19. jún 2024

@egonsk no ja som dostala svouju 1.od kamosa z USA v 2008/2009

rybacinka
19. jún 2024

@egonsk ano autorom vyslo, ze elektricke kefky maju vplyv na vyssiu stratu skloviny z dlhodobeho hladiska, ale treba napisat aj to, ze sa v clanku uvadza, ze odretie je kombinacia vyssich kmitov sonickej kefky a vysoko abrazivnej pasty (bieliaci efekt)... Teda nie len kmity (vyssi pocet kmitov mal signifikantny vplyv na sklovinu oproti manualnej kefke), ale aj pasta. Priamo v danej studii su aj referencie na ine studie, ktore nepreukazali ziadne rozdiely v strate skloviny medzi manualnou a elektrickou kefkou. Takze najdu sa aj take a aj take studie, nic nie je len cierne a biele. A ano, abrazivne pasty a vysoky pocet kmitov (pri kefkach ktore maju nastavitelnu intenzitu 1-3 sa odporuca davat na najnizsi stupen) mozu mat, ale aj nemusia, negativny vplyv na sklovinu 🙂

ronie338
19. jún 2024

@egonsk áno ano štúdie sú skvelé, ale veľa záleží aj akú človek požíva techniku pri čistení kefkou, pretože si vieš ešte horšie spraviť manuálnou ako Senickou keď ju nesprávne používaš. Ak ješ alebo piješ pred umývaním tak automaticky sú zuby oslabené, nevravím o vode čistej, oslabuje to sklovinu a trvá minimálne 30 minút kým sa opäť vráti pH na obvyklu výšku a sklovina sa späť vytvrdi. Preto napriklad neznášam od mamičiek vetu ze deti jej zobrali zuby. No nezobrali ale pri nevoľnosti hneď siahala po kefke keď bola sklovina oslabená kyselinami. Rovnako záleží aká pasta sa používa. Čím viac a väčšie má zrniečka tým viac zničí sklovinu. A rovnako si ľudia ničia zuby keď si ich umývajú niekoľko krát denne. Inak stačí raz denne ale poriadne, ideálne na noc, keď človek nebude nič jest a piť. Treba kefku a medzizubne kefky a nitku, vyčistiť jazyk. Pasta je len dezodorant ústny, pripadne keď ma niekto nejaký problém tak terapeutický a nesmie sa vtedy používať viac ako 2 týždne. Čiže ráno pre dobrý pocit a večer pre zdravie sa zuby umývajú. A deťom sa majú zuby docistovat kým nezískajú manuálnu zručnosť a minimálne kontrolovať do 12tich a dočístit keď treba. Ak štúdiu nerobili s dvojickami, za rovnakých podmienok, s rovnakým jedlom a pitím, štúdia nemusí byť presná, pretože každý je iný ale pri jednivajecnych dvojickach je to v podstate identické. Čiže na nich ak by bola postavená štúdia aj jej uverim. Inak je to úplne nepreukazne. Napríklad u žien veľmi záleží aj v akom období sa nachádzajú. Tam ten hormonálny profil veľa robí. Ale to sú veci ktoré si človek v ambulancii po vyše 10tich rokoch všimne. A napríklad aj podľa zubov vieme ci je človek pravak alebo lavak.
Hlavičku po najviac 3 mesiacoch a po každej chorobe meniť a aspoň raz za týždeň umyť aj bez násadky tu rúčku lebo sa tam ukladá vždy pasta aj kameň sa tam môže vytvoriť. To platí aj o klasickej kefke s tou výmenou.

egonsk
19. jún 2024

@ronie338
@rybacinka paci sa mi ako ste sa do mna obuli, pritom som dal iba prvy jednoduchy a rqcionalny prispevok, ze najlahsie (a pidla mna aj najlepsie) je naucit deti sa umyvat klasickou kefkou. S tymi studiami zacala autorka, ked sa snazila spochybnit (ci uz ironicky, alebo realne), alebo len neverit v pravdivost mojho prispevku a teda som jej jeden priklad na prestudovanie poskytol. Nic viac, ani menej 🙂
Uviedol som vysledky testu, ktore su v danom pripade exaktne a je na kazdeho zvazeni, ci pritlak 2 newtonmetre je malo, alebo vela a ked vysiel takmer 9 nasobne vacsi oder vdaka kmitaniu, ci je to to spravne pre ich zuby.
Mne je uplne jedno cim si kto bude cistit zuby, kludne aj brusnou pastou to niekto moze, ak sa mu to bude pacit, ale u deti je na vazne zamyslenie, ci je to rozumna cesta.
Sedliacky rozum vravi, ze ked sa raz nieco poskodi, uz to nikdy nebude ako nove...

autor
19. jún 2024

@egonsk neviem preco za mojim prispevkom k tebe hladas hned spochybnenie a ironiu. uplne vazne som sa ta pytala ci mi to mozes niecim podlozit, kedze som o tom vobec nevedela a nepočula. a zase nejsom totalne mimo, ze ked mi nejaky Feri, ktoreho vobec nepoznam, neviem ake ma vzdelanie, nieco napise, ze mu automaticky uverim. od mojej dentalnej hygeniecky aj zubarky mam ine info, preto som sa pytala na zdroj tvojich vedomosti. uplne slusne som ti tu dala moznost obhájiť si tvoj racionalny prispevok - ako ho ty nazyvas. tak by bolo od teba fajn, ak by si tu na mna nepoukazoval ze som tu zacala s nejakymi studiami, aby sa tu do teba niekto pustal. ja som tu zacala s uplne inym problmom.

autor
19. jún 2024

@aliaray1
@tinnky
dakujem za rady 😊 , cely den som s tym bojovala vyskusala namocit do sava, aj peroxid vodika so sodou som dala a este som skusila aj puer (tiez namocit do pohara s puerom zaliatym vriacou vodou).... je to ovela lepsie, ale ako nove to uz asi nebude.

luliu
19. jún 2024

@egonsk prečo to tí zubári a dentálna hygiena odporúča, asi nečítajú tvoje štúdie

egonsk
20. jún 2024

@luliu preco ti pumpar odporuci dodge so spotrebou 16L/100km?

egonsk
20. jún 2024

ak tvoja reakcia nebola myslena tak ako som ju ponimal, tak sa ti ospravedlnujem, zial na MK som si zvykol na to, ze ak poviem nieco, co neni mainstreamovy nazor, zacnu ma skopavat pod zem, ako to aj bezne robia u kazdeho ineho. A preco tvoja zubarka ti podala ine info? Nemusi to by nutne neznalostou dane, proste ludia cast9krat idu s modou, iked moze byt iracionalna, alebo to mat nejake dosledky. Mam v rodine osobnu skusenost, ako sesternica si poskodila jej nadherne zdrave zuby tym, ze na odporucenie dentalnej hygienicky si kupila el.kefku, aby mala este viac leskle zuby... A modelkovsky krasny ziarivy usmev jej zostal spomienkou. Ano, bola to aj jej chyba, ked mozno mala zly pritlak, dlho si cistila, alebo iny dovod mohol nastat. Ale otazka jednoducha znie, kto vie posudit akym pritlakom a sposobom si cisti zuby? Male deti to zvyknu casto robit v 2 extremoch - bud si zuby cistia tak urvalo, az im dasna krvacaju, alebo si ich cistia len v jednej rovine, takze na krckoch maju zvysky. V oboch prjpadoch pri pouziti vysoko kmitavej kefky dochadza k vyrazne vyssiemu oderu stycnej plochy zubu, preto pri manualnom cisteni je podstatne nizsie poskodenie, lebo nastastie zakony fyziky platia vzdy a vsade.

luliu
20. jún 2024

@egonsk to je tvoj laicky nazor, maj si ho, nikto ti ho neberie, ale nepresviedcaj druhých na svoje hlúposti. Máme aj v rodine zubárov, takže tvoje porovnanie s pumparmi je smiešne. Kľudne si čisti ako chces, krúživými pohybmi mäkkou či tvrdou kefkou, je to tvoja voľba. Ale písať tu hlúposti o poškodzovaní zubov sonickymi kefkami je úplne mimo

egonsk
20. jún 2024

@luliu takze je to moj nazor, alebo hlupost? :D Sa ujednot v tom, ktore z toho to je, lebo ja nikoho nepresviedcam, iba ukazujem aj iny pohlad. Svoj nazor mam chvalabohu a je dokonca nie jediny a podlozeny aj konkretnymi faktami. Nemusis s nim suhlasit, ale znevazovat ho je take to "progresivne demokraticke", ze? 🙂 Takze svetu mier a tebe klud, slnko svieti pre kazdeho.

ronie338
20. jún 2024

@egonsk lebo ten pumpa chce zarobiť. Ambulancia keď ti odporučí ma z toho tak akurát veľké guľové. A ak aj predáva zisk ma z toho asi 5 eur. Len ak by si chcel vedieť. Zo sonickej kefky. Z klasickej a medzizubnej pár centov. Väčšinou sa tie medzozubne na hygiene dávajú zadarmo, neviem ze by niekto platil keď tam dávajú a vyberajú pomôcky, kefky sa platia. Ale tie platí aj daná ambulancia predajcovi. Ak by chcel zubar ísť po zisku ver mi ze nerieši kefky ale každému nájde kanáliky ktoré treba robiť tu chirurgicky niečo upraviť a podobne. Pretože to sú najdrahšie položky. Ani na korunách nezarobi asi 100 eur na 3xlennom mostíku a to sú asi tak 3 hodiny roboty. Zvyšok ide technikovi. Implantát tiež je zárobok asi 300 eur ale samotné školenie stojí niekoľko tisíc eur a to sa nebavime co ešte stojí aj vybavenie na to. Čiže naozaj taký zubar ani dentalna nepotrebuje predávať niečo čo nie je dobre. A je to zbytočné. Ale u detí to funguje inak. Ak máš vieš ze občas je to boj a veľký aby si zuby umyli a keď ich to ze hra namotivuje si ich umyť je to lepšie a lacnejšie ako keby sa na to človek vxkasle a potom platí u zubára za výplne.

egonsk
20. jún 2024

@ronie338 ok, hadat sa nebudem. Viem aky cca prijem ma moja viacrocna klientka (zubarka) z osetrovania zubov (nie predaja kefiek a vyzivovych doplnkov ako ty uvadzas).
Zuby s narusenou zubnou sklovinou rychlejsie podliehaju kazom a za pekny pohlad a usmev to nerobi ziaden ako charitu. Prirovnanie s pumparskym prikladom je dost vystizne, ale staci na neho pozriet so spravneho uhla pohladu, rovnako aj u "odporucani" dentistov.
Zubari, pravnici a pornoherci maju najvyssie ciste mesacne prijmy. Ano, vsetci si to museli poctivo odmakat a z neba im to nespadlo, ale nemam rad, ked sa niekto tvari, ze skoro nema na chleba a pritom jeho prijem mu zavidia aj poslanci...

autor
20. jún 2024

@egonsk ďakujem za ospravedlnenie, to sa na MK tiez tak casto nevidí. ✌️
tvoje nazory beriem, info bola pre mna naozaj nova a od teraz ju registrujem. pri rodicovani sa tak ako kazdy rodic vzdy rozhodujem podla svojho najlepsieho vedomia a svedomia. kedze na kazdu vec na svete existuju rozne pohlady, je uz len na nas ako sa s tym popasujeme. vzdy si kazdy vyberie to co si mysli ze je pre neho a jeho deti najlepsie.