Pleseň na knihách

gabesz1
3. feb 2021

Ahojte! Má niekto skúsenosti, resp. môže mi niekto poradiť, ako sa zbaviť plesní na obaloch kníh a aj na listoch.
Pripájam aj fotku.
Ďakujem za vaše pripomienky - názory - rady.
Možno, že aj iní majú - mali takýto problém.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mondolina
3. feb 2021

Skúsiť postriekať savom proti plesniam. Inak neviem.

gubiko
3. feb 2021

ja neviem, ale skúste sa spýtať v múzeu, prípadne v knižnici, antikvariáte. my s tým nič nerobíme. akurát ma to ale štve, pretože je z toho puch. no pri tom kvante kníh to ani nemám v pláne riešiť. to savo by som neskúšala, aby to nevytiahlo farbu. zavše to bude desne smrdieť.

gabesz1
autor
3. feb 2021

Ďakujem dievčatá! Dobrá rada - fakt!!!!! Múzeum! Ďakujem!

tncka
3. feb 2021

@gabesz1 ja by som skusila Savo sprej je na nom napisane ze aj na hracky. Nezanecha flaky,ja s nim bezne doma ficim na vsetko

andreatytler
4. feb 2021

@gabesz1 Mohla by si mi prosim dat vediet co ti poradili v tom muzeu?
Mam jednu knihu, ktoru by som rada zachranila ak sa da.

cacianka
4. feb 2021

Tieto tituly vychadzali v 10 ooo nakladoch.radsej si za par halierov kúp iny kus v top stave.
Pripadne - nastrihaj si kúsky starej látky, hladka bavlna a jemne potri zriedenym savom , potom cistym kuskom látky. Nechaj dobre vyvetrat.

gabesz1
autor
4. feb 2021

@andreatytler Ak mi odpíšu a napíšu ako na plesnivé knihy, tak ti dám vedieť!

ivanaks
5. feb 2021

Príjemný podvečer, ak ste ešte nezistili, ako sa zbaviť (alebo aspoň minimalizovať) škvrny od plesne na knihách, ponúkam radu, ktorú mám od konzervátorky z múzea, kde pracuje môj manžel (síce nie na knihy, ale na historické súkno a textil, ale podobný postup som našla aj na nete v prípade historických kníh a tlačí). V prvom rade knihu vysajte (vysávačom), aby ste ju zbavili prachu a plesňových spór. Potom ju nechajte aspoň 24 hodín niekde vymrznúť (ak vonku nemrzne, zabaľte do vrecka a dajte do mrazničky) a potom ju treba vydezinfikovať, napr. Ajatín roztokom 1% (pozor, nie tinktúrou, musí to byť roztok!). Dá sa kúpiť aj s rozprašovačom (spýtajte sa v lekárni alebo zdravotníckych potrebách). Nechajte pôsobiť ideálne cez noc (tento roztok je účinný proti plesniam, hubám atď., nefarbí ani nezapácha - netuším, čo by spravilo Savo proti plesni (ako Vám radil niekto vyššie), ale minimálne Vám odfarbí ten textilný obal...). Potom si nastrúhajte mydlo Jeleň alebo nejaké iné jadrové mydlo, rozpustite ho v troche vlažnej vody (musí vzniknúť taká hustejšia "gebuzina") - namočte do toho kúsok handričky a opatrne "umyte" škvrny od plesne na obale (radšej iba pritláčať ako drhnúť). Inou handričkou alebo pijakom vysajte zvyšky mydla a prebytočnú vlhkosť (môžete ešte "premyť" čistou vodou (opäť namočená handrička - zľahka pritláčať) a zasa odsať vlhkosť). Potom nechajte poriadne vysušiť. Aby Vám knihy v knižnici opätovne neplesneli (rada z netu), vystriekajte ju klinčekovým olejom. Na poličky tiež môžete umiestniť chlorid vápenný (sanitru), aby ste zabránili nežiadúcej vlhkosti. Proti parazitom napadajúcim papier aj proti zatuchline sa do kníh odporúča vložiť bobkový list.

gubiko
5. feb 2021

@ivanaks wow, vďaka!

andreatytler
5. feb 2021

@ivanaks Super... Dakujem velmi pekne.

ivanaks
5. feb 2021

Niet za čo. Dúfam, že to knihy prežijú, ale pleseň nie. 😉 Odvážnejší môžu na miesto Ajatin roztoku 1% použiť aj zmes vody a peroxidu vodíka (1 diel peroxidu, 4 diely vody) - tiež nastriekať, nechať pôsobiť (aspoň 10 minút - všetko v dobre vetranej miestnosti) a potom vymyť (ako sa písalo vyššie), ale šetrnejší je asi ten prvý postup.

gabesz1
autor
5. feb 2021

Ďakujem veľmi pekne! Vyskúšam a referujem.😉

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivanaks
5. feb 2021

@viestta Áno. 😉

gabesz1
autor
12. feb 2021

Dievčatká! Vyskúšala som ten recept s peroxidom a vodou - tak, to žiaľ, nezabralo! síce je to bledšie, ale ani peroxid zrejme nedokáže divy! Pripojím aj fotku, aby sa dalo porovnať!

gabesz1
autor
12. feb 2021

@ivanaks ! Jój, ďakujem - ďakujem aj v mene všetkých, ktorí majú podobný problém! Síce s peroxidom som už urobila, ale idem ďalej!

gabesz1
autor
12. feb 2021
gabesz1
autor
12. feb 2021
ivanaks
12. feb 2021
cacianka
13. feb 2021

Fakt len vymeniť za pekny kus a z tejto vyrobiť dekorácie.
Zlaty fond svetovej literatury. Tieto diela vychádzali za sociku v obrovských nákladoch, lebo nebol taky vyber ako teraz. Plné antikvariáty a burzy.
Theodor Dreiser :"Sestra Carrie".