Dobry večer , dnes sa mi stala taká neprijemná vec , chodím pravidelne autobusom a vždy mám pripravené drobné lebo veď samozrejme to je normálna vec ... Mám 16 rokov a kartičku na bus som stratila nedávno a ešte som si ju nevybavila zas ( moja lenivosť ) no proste šla som z domu , mama a nikto doma nemal mi kto dať drobné , mala som v peňaženke 10€ , tak jediná možnosť bola zaplatiť ňou , keď som snou šla zaplatiť autobusár po mne pred ľuďmi začal hukat že keď si chcem rozmeniť mám ísť niekde inde , že čo si myslím , že on ma vôbec nemusí ani zobrať a že sa mám niekoho spýtať z tých ľudí či mi rozmeni , tak nakoniec mi jedna pani zamnou rozmenila a šla som a ešte potom bol nepríjemný a hovoril že nech nabudúce idem skúšať inde že on nieje povinný mi vydávať ... Je to pravda ? Je zakázané platiť bankovkou v buse?Teraz nejde o to že plánujem zas platiť bankovkami ale len tak pre zaujímavosť že či je toto pravda alebo som mu len bola nesympaticka
@neferneferuaton aha tak toto som fakt do dnes nevedela
Také nepísané pravidlo a možno aj písané 😁
urcite nie je zakazane platit bankovkami v buse.
peniaze su peniaze, ci kovove, ci papierove a je jedno cim platis.
sofer nie vzdy ma dost drobnych aby vydal, ale spravanie toho sofera bolo cez ciaru. z tohoto dovodu zrejme sofer reagoval podrazdene, ale teda mal sa krotit a spravat sa slusne. tiez som to kedyis zazila, ale teda sofer si akosi neuvedomuje dolezity fakt, on je ten, kto robi s peniazmi a moze si poradit a snazit sa aby mal nejake drobne, lebo vacsina ludi naozaj plati drobnymi. no cestujuci s peniazmi robit nemusi a niekedy nema kde rozmenit ja napr robievam celodenne sichty a nemam kde cez den rozmenit. v takom pripade co?
Ono je ze nemusi mat vydat, neobhajujem chovanie, ale naozaj nie vzdy ma a ak je aky je co ti napisem. Mam muza sofera a ked mu niekto rano o piatej da 50 tku nema z coho, no moj muz je kludas nehuci 😅
Som presvedčená, že po tebe kukali iba z toho dôvodu, že chceli vedieť (VIDIET) ako tu jeho reakciu znášaš, lebo boli na TVOJEJE STRANE! Áno, šofér nemusí prijať viac ako je 5nasobok lístka. Aspoň ja si to tak pamätám zo svojich MHD čias... netráp sa, aj v iných inštitúciách na teba nahučia za kadečo, treba sa postupne oťukavat😉💪
Kartu si vybav čím skôr, lebo niekto na ňu môže cestovať a potom prídeš aj o tie peniaze čo si mala na stratenej karte.
10€ nie je veľa, ale mohla si nastupovať ako posledná do autobusu, tak už by mal nazbierané drobné na vydanie.
Ak vieš pod akú prepravnú spoločnosť autobus patrí, napíš tam otázku o pravidlách platenia ( prípadne si prečítaj ich prepravné podmienky, v časti o platbe a akú hotovosť má mať v kase pre takéto pripady).
Rôzne spoločnosti to môžu mať mierne odlišné.
A napíš na neho sťažnosť, pretože sa ich zamestnanec nemôže takto správať k platiacim cestujúcim.
V kľude ti mal vysvetliť pravidlo, alebo by mal mať rezervnú hotovosť, alebo by mal slušne vysvetliť, že sa mu veľmi drobná hotovosť náhle minula, mal nečakane veľa platiacich vyššími hodnotami, a mohol slušne poprosiť iných cestujúcich o rozmenenie.
Tak ako máš ty dodržiavať pravidlá, musí ich hlavne aj on
Či sú na to nejake pravidlá netuším, ale úplne si mi pripomenula moje časy na strednej, presne toto som vždy riešila ráno ak som nemala nabitú kartu (odmietali ju nabíjať v autobuse, len na stanici) a doma nikto nemal drobné, jeden autobusár bol schopný robiť cirkus aj za 5 eurovku, druhý zase vidal aj z 20 bez problémov
mne sa stalo čosi podobné.Busom velmi nechodím tak som nevedela že moc nevydávajú.Ja som platila až 100 eurovkou a išla som do Nitry zo Zlatých Moraviec 😀Tiež na mňa nahučal.No ale ja jemu odpovedala, že nemôžem za to že má zlý deň a čo si to dovoluje na mňa.A potom stíchol.No ale aspoň viem, že do busu ozaj iba s drobnými🙂
Jeho správanie nebolo vhodne. Stava sa. Nie kazdy vie alebo ma možnosť a potrebovala si cestovať.
Na jednej strane je pravda, že ak lístok platíš v hotovosti, tak tá bankovka by nemala byť vyššia ako cca 5 násobok ceny lístka. Autobus nie je zmenáreň.
Na druhej strane sa vodič zachoval totálne neprofesionálne - ale to len preto lebo si mladá 16 ročná žaba. Keď budeš mať 25 a hlboký výstrih, ako rád ti rozmení aj viac krát za deň.
@liusa82 ja som raz dávnejšie v MHD zažil podobnú situáciu, nejaká mama s malými deťmi platila asi dvackou, vodič jej to dal hlasne najavo, že nie takto mladá panička, ale ona sa nedala, navrieskala naňho ako sa to chová, či je rád že má ešte robotu a tak. To už bol ticho nielen vodič ale aj celý autobus.
@liusa82 to už záleží na vodičovi či sa chce unúvať vydávať alebo nie. Ja si pamätám, že keď sa ešte platilo za koruny a lístok stál asi 5 Sk, ja som mu dal desaťkorunáčku a tak teatrálne krútil hlavou, že čo som si dovolil mu dať, ako keby rovno tisícku. A to bola posledná linka, asi chcel tie mince nahádzať do automatov po šichte a ja som mu zrušil plány.
No u nás na dedine je to zase iná káva 😂 tu by ti mali problém vydať aj z 2 eurovky, nie to ešte z 10€. Proste tí šoféri sa na mňa pozerali keď som chcela platiť v hotovosti ako na zjavenie. Ako ja chápem že platiť kartou na autobus je určite rýchlejšie a efektívnejšie. Ale tí vodiči by sa na to nemali až tak spoliehať a mať vždy dostatok drobných. Lebo sa stane že si zabudnes kartu doma a už nemáš čas pre ňu bežať keď zistíš až na zastávke že ju nemáš. Takisto ľudia čo busom nejazdia a stane sa niečo a jednoducho nemajú na vyber. Mne keby sa napríklad auto pokazí a budem musieť ísť busom tak hádam si nebudem aktivovať kartu na cely rok len kvôli pár jazdám. 😀
Mne sa nedávno stalo čosi podobné. Tiež som išla platiť s 10€ a autobusár mi ju proste nechcel zobrať, že mu mám dať 1€ 😀. Kartičku síce mám ale len na Arrivu... takže keby mi kamarátka nedala 1€ asi by som nemala cestovať ako. A môžem povedať, že autobusár bol tiež celkom nepríjemný. Ako ja im neberiem, že nemajú ako vydať... ale ono to ide povedať aj slušne.
Je aj v busoch pisane platit max 5 násobok ceny. Cize ak cestovne stoji napr 1 euro mozes mu dať 5 eurovku tak to aspon bolo ak to nezmenili. Samozrejme zalezi aj od sofera. Niekto vyda aj z 20 eurovky niekto nie