Dobrý deň.
Prosím o váš názor 🙏
S priateľom chodíme od septembra 2016. Od októbra 2017 spoločné bývame.
Bývame vo 3-izbovom byte v BA, ktorý vlastní priateľov starý otec.
Starý otec s nami nebýva. Kvôli zdravotným ťažkostiam je ubytovaný v súkromnom domovom dôchodcom.
Keďže starý otec byť vlastní, neplatíme mu nájomné , ale platíme za elektrinu, plyn, internet, a pod v sume 250€ mesačne.
S priateľom sme túto sumu rozdelil na polku. Čiže ja prispievam 125€ a on 125€.
Bolo mi viacerým ľuďmi povedané, že by to takto nemalo byť. Že chlap je povinný a štart o ženu a mal by platiť celú sumu na byt (tých 250€)
Ja to zas vnímam tak, že nie sme manželia, malo by platiť na domácnosť 50% na 50% aby to bolo spravodlivé.
Zalezi, ako sa dvaja dohodnu
@22abigail22
Si na materskej? Rodičovskej? Nevieš sa sama o seba postarať?
@22abigail22 povinný určite nie, je to len a len na vás dvoch
Byvate tam obaja,predpokladám,ze obaja zarabate, tak uz tych 125€/osoba je nic;) hlavne na BA. Bola by som stastna,kedy platim tak malo v hlavnom meste,;)
@mondolina
Nie som na materskej ani na rodičovskom (nemáme spolu deti). Normálne pracujem na TTP.
Je to divné aj mne v partnerstve by malo byť všetko spoločne.Citila by som sa ako nájomca nie partner. Ti dnešní chlapi su fakt divní.
@22abigail22
Keď je to takto tak by ma ani nenapadlo neplatiť
@deti95060810
@beky1813
@ellaafi
Na samom začiatku sme sa dohodli, že všetko bude 50% na 50%.
Vnímam, že je to tak spravodlivé. Predsa obaja žijeme v byte a využijem jeho "služby" rovnako.
@ave_eva
Sme veľmi vďačných starému otcovi, že nám dal túto možnosť.
Predsa, aj keď v byte nežije, nemusel nás tam pustiť bývať. Pokojnr ho mohol predať či dať do prenájmu.
@mondolina
Veď práve toto. Cítila by som sa zle keby všetko platí iba priateľ.
Bola som za tým, že partnerstvo je o Tom aby ste sa o veci delili a navzájom pomáhali.
@22abigail22
Tak nepočúvaj iných a riaď sa podľa seba a partnera.
Podla mna je to takto fajn,ved preco by mal sam za teba vsetko platit,?najom neplatite,iba za ucty a tie by ste mali zdielat,,ked uz byvate,,zadarmo,,nevidim dovod nie ste manzelia,ani nemate deti,aby vsetko alebo vacsinu tahal on.pol na pol je spravodlive.ked uz budessom raz s detmi doma bez prijmu potom by uz mal vacsinu tahat on
Chlap je povinný starať sa o ženu? Hm, to je nazor nejakej zlatokopky? Paneboze je rok 2019.
By som sa cítila ako slapka, ze nezaplatím ani smiešnu polovičku. Podla mna je to dibre nastavené platit pol na pol
@22abigail22 ste dvaja dospelý ľudia, dohodli ste sa na tom v prvom rade vy dvaja. A možno s odstupom času keby sa medzi vami niečo zmenilo, nebude ti mať čo vyčítať.
@deginko
Ani ja som v tomto nevidela ten dôvod, že preco by mal chlap platiť za všetko.
Myslím si, že je to spravodlivé sa deliť o financie.
@pribinak
To mi tvrdia matka, kolegyňa a zopár známych.
Možno sú staromódny a tak to kedysi fungovalo.
Je to dobré, že takto férovo začínate vzťah, že 50:50. Podľa mňa také vztahy majú vacsiu tendenciu vydržať 🙂
@22abigail22 urcite to mate takto spravne,ked uz budes napr na rodicovskej s 230e,tak to uz je uplne ina situacia vtedy je samozrejneeste,ze by chlap mal poplatit ucty aa postarat sa o rodinu,ked ty si bez prijmu
@lucyluv
Podľa mňa tak ma byť založený každý vzťah. A keďže je to také aké to je, kvôli financiám sa vôbec nehádame.
@22abigail22 neviem, ked si raz bude mat moj syn zacat s priateľkou, ktorej matka bude nieco taketo tvrdiť, tak ja budem mat zapnuté vsetky kontrolky a budem asi synovi hovorit, aby blikali kontrolky aj jemu
Toto je fakt zvláštny postoj.
@22abigail22 správne je to tak, ako to vám dvom vyhovuje. Prakticky ste obaja v podnájme, takže mne osobne to príde fér platiť náklady 50/50. Inak by som sa pozerala na splácanie hypo, ktorá by bola písaná na priateľa a on jediným vlastníkom nehnuteľnosti.
Iné by to bolo aj v prípade, keby si bola na rd alebo jeden z vás by prišiel o príjem, to mi príde prirodzené, že chvíľu potiahne všetko ten, kto zarába. To pre mňa znamená "postarať sa o ženu" a nie že zdravá pracujúca žena bude žiť na účet priateľa (ani nie manžela).
Nerieš čo kto hovorí, dôležité je aby ste sa vy dvaja vedeli zhodnúť.
Byt nieje vás a aeste nikde nieje napísané že vás bude. Ak pracuješ nechápem prečo by ste to nemali platiť na polovicu. Ale chápem tvoju otázku,pretože moja mama by ma isto tlačila do toho istého. Dokonca keď sme stavali dom, na pozemku ktorý dala mužovi babka ešte pred svadbou naši odmietli akúkoľvek pomoc, keďže tu nič nieje moje a ani pomáhať nebudú na cudzom. Žiaľ aj také vzťahy vedia byť. Tebe len ostáva mať vlastný rozum a byť partnerovi ozaj partnerkou, lebo on nieje povinný ťa výživový v terajšej situácii.
@22abigail22 a matka ti to preco tvrdi ? uz si ju prestala tak prehnane podporovat ? .. vy nie ste manzelia ani nemate spolu deti je normalne ze platis polovicu nakladov na byvanie ... nenormalne bolo ako nadmerne si podporovala rodinu doma
@22abigail22 ahoj,my keď sme začínali bývať spolu s priateľom tak bolo úplne normálne,že sme platili pol na pol nájom..nechápem prečo by mal všetko platiť chlap ak aj ty pracuješ...a nikoho do toho nič nie je ;)
akoze..... nebyt jeho a keho stareho otca tak za najom garzonky ci izby platis 200 - 400 eur. otazne je ake mate ine naklady a prijmy. ak mate podobne platy. je to v poriadku. ak je priatel programator a zaraba 2500eur a ty robis za minimalnu mzdu spriemerovala by som to. inak je to uplne ok. sak naco by ti to mal platit on!
@juliet86
Nesťažujem sa. Som vďačná za to, že nám jeho starý otec dal takú možnosť.
Obaja pracujeme na TPP. I keď priateľ zarába viac ako ja. Ja zarobím mesačne cca 620€ a priateľ cca 900€
@loginexistuje
Neviem prečo má taký názor. Keďže je sama, nemá na výber a musí platiť všetko na vlastnú päsť. A ostatní čo mi toto tvrdili sú zase vydáte (čiže na inom úrovni).
@22abigail22 a ty si doteraz tvojej mame finančne vypomáhala? Lebo ak ano, tak tomu mozno rozumieť tak, ze sa boji, ze uz jej nebudes finančne vypomáhať a ze ona mizno situáciu nebude zvládať
Ale fakt by bolo neseriózne aby si neprispela. Navyse ta suma je v BA az smiešna. Normalne ak by si platila niekde podnájom, tak by ta suma bola oveľa vacsia
@pribinak
Ja matke stále finančné pomáham. Mesačne pošlem matke na účet istú sumu peňazí a platím tých 125€ mesačne za byt. Takže z toho dôvodu to asi nebude.
A viem, že ťa suma 250€ za "nájomné" je az smiešne na BA. Tam odkiaľ pochádzam sa platí bežné 300€ za jednoizbový byt.
je to vaša záležitosť...je len na vás ako sa rozhodnete...podľa mňa je to spravodlivé tak ako je to teraz...