Ahojte, ak mi niekto bude posielat platbu z Ciech na ucet (mam Fio banku), strhne mi banka za to poplatok? Mam zadat sumu v EUR, aby mi poslal, ci si to musim prepocitat na ceske? Vdaka
Ja som posielala, ale zo Slov. sporiteľne do Česka cez internetbanking. Myslím si, že aj naopak by to malo tak isto fungovať. Sumu v českých korunách som si prepočítala na eurá a tie som potom posiela u účtu. Na internete som si našla prevod mien, podľa aktuálneho kurzu.
Posielat mi bude platbu niekto z Ciech na moj ucet vo Fiobanke tu na Slovensku. Poslala som mu svoj IBAN a sumu v EUR, ktoru mi ma zaslat, cize ja nebudem prepocitavat kurz, ale chcem prijat danu sumu v EUR. Len to som chcela vediet, ze ci mi strhne moja banka za to nieco. Pozerala som aj cennik sluzieb FIO banky a malo by to byt zdarma, ak som to spravne pochopila:
"platba v mene EUR prijatá v rámci SEPA zadarmo"
"platba v CZK prijatá z účtu vedeného v Českej republike zadarmo"
Za príjem zo zahraničia sa vo Fio neplatí. Odosielateľ ale platiť môže, to si musí overiť u svojej banky. Pokiaľ by ti poslal CZK na tvoj eurový účet, banka to prepočíta kurzom stred, ak pošle v eurách tak presne toľko ti príde.
@janci27 myslím že keď posiela ako SEPA platby z čiech, tak odosiela sumu v EUR. Aspoň v českej sporiteľni som to tak mala. Najviac sa mi osvedčilo posielať cez TransferWise, vyšiel mi najvýhodnejší kurz. Ako to má Fio banka ozaj neviem...