Maminy, ako reagujete, keď vám malé dieťa plače v MHD? Samozrejme, snažíte sa ho utíšiť, ale čo ak to nejde a začnú do vás rýpať ostatní ľudia? Ja cestujem s malou pravidelne každý týždeň. Kým bola menšia, prespala to, ale teraz keď má 1,5 roka a hocičo jej sadne na nos, je ťažšie ju zaujať. A vnímam, že ľudia k tomu majú blbé pripomienky - "dnešné deti si všetko vydobíjajú len revom, mám si ju utíšiť, kto to má počúvať, a pod". Spočiatku som to ignorovala, ale teraz sa do tých ľudí pustím už aj ja, lebo mi to lezie na nervy. Vari si každý do nás môže obtrieť ústa, keď dieťa plače a neviem ho utíšiť? Ako to riešite vy? Púšťate sa do konfrontácie s ľuďmi? Má to vôbec význam?
@basulaak mobilom to zrovna riešiť nechcem.. ale časom možno budem musieť
a preco tak neutisitelne place ? tiez by som to riesila mobilom
Ved do ruky rozok, keks, mobil... a je uplne jedno, ze nemas rada elektroniku, tych par minut v autobuse je to lepsie pre nu a aj okolie, nech nevrieska... vyrastie s toho a nepotrva to dlho... mojej byvalo v tom veku zle aj v aute, nie to autobus... preto rev..
@janapeterjana urcite by ma to trapilo, ale jednym uchom dnu druhym von, nech sa kazdy stará sám o seba, to je skor ubohost ludi, komentovat to co newdia, ved to dieta nepoznaju, moze mat dg, moze mmu byt zle teplo moze sa bat... nevravim ze to je tvoj pripad.. cize by som to neriesila, raz z autobusu vystupis, .. ale npriklad s tym mobilom s jedlom to nie je zly napad
Aj moja zvykne revať , zvykla aj keď bola ešte bábätko. Jedlo ani mobil nepomáhajú, ak sa neutíši tak reve, nemám čo iné urobiť. Ona chce von z kočíka, ale vybrať ju počas jazdy nesmiem. Ak necestujem na nejaký termín k lekárovi alebo za niečím dôležitým tak na najbližšej zastávke vystúpim a idem pešo.
@janapeterjana nam sa to parkrat stalo. Spievam, davam chrumky a ked nic nepomaha, tak len hojdam a odpocitavam zastavky.
Zatial do nas nikto nerypal, max sucitny pohlad. Rozpravkami to riesit tiez nebudem. Vacsinou je problem, ze jej je teplo
Odvrkla by som, ze uz ma tej mamy dost a chce vystupit
Miesto toho, aby na dietatko zazmurkali, usmiali sa, hodili nejaky ksichtik (to vacsinou placuce dieta zaujme/vyvedie zo stereotypu az tak, ze sa cuduje a zabudne plakat), tak frflu no. To je take slovenske...
@mamina7070 ale to sa nedeje vždy. Proste niekedy chce chodiť po električke a keď nedovolím, je zle. Inokedy je tam plno a asi je z toho nervózna. Sú to rôzne veci, však je to dieťa
bohuzail dnesna doba, kritizovat, papulovat, stazovat sa, zakazovat... ludom preskakuje.
@janapeterjana tak skús pochopiť aj ty tých spolucestujúcich v autobuse. Vrieskajúce dieťa nieje nikomu príjemne, ty si uz zvyknuta ale iny nie. Nebuď na nich protivná, tvoje dieťa ich skratka obťažuje.
Ked tak ignoruj poznámky a snaž sa dieťa nejako skludnit
Fakt skús ten mobil nejaké pesničky, cestuj prázdnejšou linkou, ukazuj veci z okna
Hlavne vydrž, podľa mňa to je najhorší vek 1,5 - 2 roky moc sa takémuto dieťatku vysvetliť nedá. Uvidis ako bude mať 2 roky bude to lepšie
@janapeterjana ked chce chodit po elektricke, ostan sediet, dieta postav a chyt jemne za ruku ci kapucu, nech to dieta kyva alebo aj zlozi na zem. Velmi rychlo pride na to, ze chodenie po elektricke nie je za jazdy take jednoduche. Inak ja osobne som proti mobilu, nieto nad rozhovor a ukazovanie, prip nejaku drobnost do ust.
A inak autorka to n3vies co by sa spustilo keby si bola prísna... proste ani tituliek mutuli, ani prísna, ani plač, ani nič.. všetko je problém. Ľuďom nikdy nevyhovies. Keby si na malú zvýšila hlas ze bude už ticho, takto sa nemôže správať alebo ju vytiahla z busu a pod. Tak by bol ešte väčší cirkus :D prostr dnešní rozmaznani ľudia nezvládnu nič. Plač, smiech... len aby ticho a kľud bol a nik ich neobtazoval:D keby išiel mobil, tak si zase za neschopnu, čo uci dieťa na mobil :D
Rob si ako vieš a chceš a na ostatných sa môžeš vykašľať.
Ja mam skúsenosť, že keď je u nás v obchode dieťa, čo plače a prihovorím sa mu, tak spozornie a prestane 😉 tak asi treba len niečím zaujať.
@simsalabim super rada
Naša Zoe by mohla z idúceho autobusu vypadnúť do jarku a aj tak by o minútu zase revala, že chce chodiť v uličke a na iné sedadlá si presadnúť. Koľko tých revov bolo... A koľko zazerajúcich. A čuduj sa svet, zrazu má tri a viac rokov a už vie, že jej to dovolím, iba keď bus stojí na zastávke, je tam málo ľudí a pod.
@galganka no vidis, a na moju dceru fungovala. Nevyskusas, nevies 🤷♀️ Radsej by vsetky pchali malemu dietatu mobil.
Ženy, to vážne radíte, aby dala 1,5r dieťaťu do ruky mobil? 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ my keď sme boli mali, mobily neboli a rodičia museli zvládnuť rôzne situácie..
autorka, prosím ta, nedávaj dieťaťu mobil, kým nemusíš.. mam v okoli kopec malých deti, ktoré ako štvorročné nedokážu bez mobilu a tabletu existovať, nie že to hraničí so závislosťou, ale to už je závislosť.
Mam ročne dieťa, cestujeme veľmi veľa, ale telefon nikdy dobrovoľne nevytahujem.. Skúšam aj nemožné, ale telefon nie. Môj muž to urobil 2x a keď sme telefon vypli, malá chytila ešte väčší amok..
@simsalabim na Zoe by ani mobil nefungoval. 😂 Lea, tá sedela, užívala si, Teo, ten poslúchol, ale v tvári mal od mala výraz, že mu príšerne ničím život, a toto tornádo č. 3, to dalo občas zabrať... 😂 Zvykla som si na čumilov... 🤷🏼♀️
Raz som povedala jednej milej pani, že jej deti asi od narodenia rozprávali, no to moje nevie a tak plače 🤷🏻♀️ Väčšinou plakal kvôli tomu, že nechcel byť v kočíku. Určite by som kvôli tomu nevystúpila skôr. Zvykla som mu hovoriť rôzne rečňovanky, ukazovačky, kde som zapájala aj jeho rúčky. Pokiaľ sa dalo, otočila som kočiar smerom k oknu.
@martinkatinka 😂 Moje mladšie dieťa by začalo ešte viac, zaškriekalo by ti do tváre a vrieskalo by ďalej. Jeho vedia otravní ľudia ešte viac naštartovať.
@janapeterjana tak úplne ťa chápem, deiťaťu je dlho a nie je to zrovna ,,program,, ktorý by ju zaujal. Skús jej zobrať nejakú hračku alebo je nechať tak, ľudia to vydržia a komentáre jedným uchom dnu a druhým von . Mobilom by som to neriešila.
Ja tiez nechapem tie debilne rady s mobilom 🙈 no dieta obcas place a verejna doprava je verejna doprava, mne tiez nie je prijemne ked tam niekto smrdi, nahlas telefonuje, vedie debilne reci, pusti si hudbu na mobile atd. Ked dieta zaplace to je naozaj to posledne co by ma vyviedlo z miery.
K tvojej otazke, ci by som sa ozvala, ak by mal niekto debilne komentare, tak ano ozvala. Ja mam ani nie 4 rocnu a 9m babo, takze niekedy ked ideme napr zo skolky elektrickou, tak to je hra o zivot :D ale vacsinou je to ok.
Minule pani vadilo, ze dcera mi spieva pesnicku, co sa naucili v skolke a nebolo to ani nejako nahlas. Zacala kvakat, ze v elektricke ma ticho sediet na zadku a neobtazovat ostatnych zvukmi, tak som jej iba povedala, nech sa teda sama drzi svojej rady a neobtazuje nas svojimi zvukmi zvukmi. Bola to taka uz na pohlad neprijemna pani, samonasieraci typ, kt vadi cely svet a vsetko v nom. Moja mala to zaklincovala, lebo ako sa tetka na nu mracila, tak sa ma opytala ci nebude ta teta jezibaba, ked sa tak skarede tvari 😂 akoze chcela mi to posepkat, ale bolo to dost pocut, tak uz aj pan vedla vybuchol do smiechu 🤷🏼♀️
@7lenka11 ,,veľmi dobrý,, návod ako vychovať závisláka. Teraz by bol mobil pri cestovaní, potom pri jedení a už by to išlo. Dieťa vie veľmi dobre vycítiť, kedy čo dostane a čo na rodičov platí. Tiež niekedy nevychádzam z údivu. Ja už tiež mám vek, kedy ma vrieskajúce a plačúce deti ,,otravujú,,😉 ale zase ich viem pochopiť v určitých situáciach., čo už také môže dieťa zaujať v plnej električke. Akurát tak bude nervozne. Tak tú chvíľu plaču každý vydrží
@zuzanockamt a ako si prišla na to, že som otravná?
@ibatanecnica hlavne sa bavíme asi o 10-20min ceste. Ak by to bol 20hodinový let alebo 2h cestovanie metrom cez neviem akú metropolu, tak chápem, že by to mohlo otravovať, ale tých pár minút?
@janapeterjana nikdy som to neriešila, občas som aj odpapulovala, či mám vhodiť peso kvôli ich piatim minutam v tichu a pod. A mobilom to ani nahodou nerieš, dieťa place, lebo je dieťa, nevie sa samonutisit, ale musí sa to učiť. Mobilom sa nič nenaučí, žiadne spracovávanie emócii.
@martinkatinka Lebo prihovárať sa len tak dieťaťu nemusí byť vždy príjemné. Áno, je to dieťa, ale to neznamená, že stojí o pozornosť cudzích ľudí. Moje dieťa to vyhodnocuje ako otravovanie, vyslovene to nenávidí a dáva to dotyčným aj patrične najavo 🤭 Neviem, kde vzali ľudia tento zvyk, aby sa prihovárali neznámym ľuďom/deťom len tak.
@jakubkoanjelik chodievame vždy so starším synom k lekárke, tá cesta trvá 30 minút. Čiže ju potrebujem absolvovať. Asi sa nedopracujem k nejakému riešeniu, lebo zase, ak má niekto blbé reči, nechce sa mi ho len ignorovať. Však ma tam uráža a mám byť ticho? Len proste musím byť diplomatickejšia, lebo občas už aj ja vybuchnem
ano ja chapem, ze to je neprijemne pre obe strany ale pre pana jana snad tych 5-10 zastavok vydrzia 🤷♀️ ja som sa s tym sice doteraz nestretla, maximalne neprijemne alebo lutostive pohlady, kazdopadne ja osobne by som im povedala, ze ak vedia lepsie ako ja ako utisit moje dieta, ked mne evidentne nic nefunguje, nech sa paci, rada sa to naucim
a teda hlavne sa bavim, ze naposledy tu vsetky matky sli ukamenovat, za to, ze malym detom daju napr. v restauracii mobil ale zrazu v MHD je to okej, tak to teda nas maly by reval uz len pre to, aby ten mobil dostal, kedze je to pre neho pomerne atraktivna vec
autorka ja sa vzdy snazim zabavit ho, pocitat zastavky, ukazovat veci naokolo, pripadne v knizke ale ked ma jeden z tych svojich "dni" nepomoze ani svatena voda, vtedy radsej nikam inam ako von nejdeme ale ked sa inak neda, holt snad tu cestu autobusom s mojim dietatom vsetci preziju bez vacsej psychickej ujmy
@madeincssr inak, presne toto - malá zbožňuje, keď sa jej niekto prihovorí, usmeje, ale tak nemôžem k tomu ľudí nútiť 😀 ona sa vtedy hneď ukludni. Ale väčšinou sa všetci tvária, že nás nevidia 🙂
@janapeterjana pust jej na mobile rozpravky.