@katkaseiner Ale však všetci tí, čo v nedeľu pracujú, o tom už rozhodli pri podpise pracovnej zmluvy. Ak by predsa nechceli v nedeľu pracovať, tak by si našli iné zamestnanie alebo by si otvorili svoj vlastný obchod, ktorý by mali v nedeľu zavretý.
Tak aký problém ?
Rozhodovanie o nedeľnom predaji totiž nemôže byť a ani nie je len otázkou na základe ponuky (či niekto chce alebo nechce v nedeľu pracovať), ale aj na základe dopytu (či ľudia chcú alebo nechcú v nedeľu nakupovať).
ZÁKAZOM na základe zákona sa totiž potláča nielen sloboda podnikania, ale aj sa násilne potláča dopyt ľudí po nedeľných nákupoch.
Mimochodom: nedeľa je ako každý iný deň (robotníci o tom vedia svoje), t.j. selektívny zákaz nedeľných predajov je len neúprimným ideologickým bojom katolibancov
@paulinam99 suhlas, ja som na tom tak ze mne vyhovovala praca v nedelu (ano nemala som deti vtedy) a na druhej strane nie sme v takej pozicii ze zavretie obchodov by nam neuskodilo - verim ze raketovo by isla hore nezamestnanost a boli by obchody kde by fakt ludia nechceli pracovat pretoze bez priplatku by to bola almuzna.
Ja osobne rada zajdem v nedelu do kina/divadla/obchodu hoci netvrdim ze to potrebujem kazdu nedelu...
Uz aj peticia?
No malo by to byt rozdelené, aby bol jasny nazor len predavaciek a pitom zase ruch, co chcu v nedelu nakupovat.
Kazdopadne, v tejto dobe tento zakaz ludom vobec nepomoze, myslim ekonomicky.
Sú aj iné profesie ako predavačky ktoré v nedelu normálne pracujú a niektorým ten nedeľný príplatok vyhovuje...ja pracujem nedele , jednu jedinú mám v mesiaci voľnú a síce sa svet nezrúti keby boli obchody zavreté ale ak budú otvorené rada si tu jednu voľnú do obchodu zájdem, aby to bolo fér muselo by sa v nedeľu zavrieť úplne všetko, čo taký ľudia v gastre?
@veronique_1 ja som za zákaz predaja v nedeľu a predavačka nie som.
@mirkava a dovod?
@paulinam99 niekedy je zamestnat sa napr.v obchode ktory je otvoreny aj v nedelu z nudze cnost,nie ze by to tym ludom vyhovovalo...a o tej slobode podnikania to je tiez diskutabilne.tretina krajin EU ma obmedzeny nedelny predaj..urcite im nejde o obmedzovanie akejkolvek slobody.ze by psychohygiena?prorodinna politika?priplatky za pracu v nedeľu by neboli take žiadane,ak by bola mzda primerana.ideal teda vyssia za mzda bez nedelnej prace.ale chapem,ze kedze pouzivas pojem katolibani,tak mas subjektivne vyhrady voci tejto navrhovanej zmene zakona a uz z principu budes proti
bolo tu uz vela tem kde sa zistovalo hlavne od ludi ktorych sa to tyka ci im vadi chodit do prace v nedelu. z kazdej temy vyplynulo, ze im to nerobi problem, prave naopak tie priplatky potrebuju. tak preco teraz tato peticia? ak to zucastnenym nevadi, nakupujucim to nevadi co vadi tebe?
@mirkava Potom to mas velmi jednoduche. V nedelu nakupovat nechod. Ak sa vas najde dostatocne vela, obchodnici zistia, ze zbytocne svietia, kuria a platia predavacky a zavru. Ak vas nebude dostatocbe vela a stale sa im oplati mat otvorene obchody, tak sa budete musiet prisposobit.
@zuzinabila Prorodinna politika sa robi inak ako nezmyselnymi zakazmi a obmedzeniami. A tym, ze sa zavru obchody v nedelu ziadne navysenie mzdy nenastane, skor niektore predavacky pridu o pracu. Ale potom budu viac s rodinou.
@zuzinabila Odkazujem Ťa na môj predošlý príspevok, kde píšem nielen o ponuke (či chce alebo nechce zamestnanec pracovať), ale aj o dopyte (či chcem alebo nechcem mať možnosť nakúpiť aj v nedeľu).
Sme štát s najväčším podielom nočnej práce v rámci EÚ, čo znamená, že sa u nás vo veľkom pracuje na 3 smeny. Inak napísané, pre týchto ľudí neexistujú dni pracovné a dni pracovného pokoja, či štátne sviatky ako to majú bežní ľudia s pravidelným pracovným časom, ale poznajú iba dni pracovné a dni voľna. Čiže napr. Streda môže byť pre nich rovnako pracovným dňom ako nedeľa a naopak Sobota a Štvrtok voľnými dňami.
A práve preto používam termín "katolibanci", pretože oni nebojujú za zákaz predaja v stredu alebo v sobotu, ale práve IBA a LEN v nedeľu, pretože ideologicky je to pre nich "špeciálny deň". Lenže na Slovensku žijú aj ľudia bez vyznania, čo oni akosi nechcú rešpektovať.
Ja nemám problém s tým, aby slušní veriaci chodili v nedeľu do kostola a nie do obchodu, dokonca im, hoci so zaťatými zubami, tolerujem aj tie kostolné zvony už o 6:00 hod. ráno (každý deň !!!), hoci ma to takmer pravidelne zobudí, aj keď nemusím ísť do práce a uprednostňujem oddych a spánok.
Tak akosi očakávam najmä od katolibancov a aj od slušných veriacich, že im nebude prekážať, ak iní ľudia budú mať možnosť navštíviť potraviny, obuv, alebo kaviareň, či kníhkupectvo aj v nedeľu.
Ústava SR garantuje, že občan Sr sa nemusí viazať na žiadnu ideológiu, preto nechápem, prečo práve v nedeľu mi majú katolibanci zakazovať vykonávať činnosti, ktoré mi nie sú zákonom zakázané.
Aha, takže už chápem, prečo katolibanci to silou mocou tlačia do zákona (všetky zákazy interupcie/obchody/LGBT ...), pretože inak by to robiť nemohli a nemohli by legálne pretláčať, či skôr vnucovať tú svoju vieru aj normálnym občanom bez vierovyznania.
Lenže katolibanci prehliadajú, že Ústava SR je nad zákonom.
@paulinam99 nejaka peticia proti zvonom sa nechysta? to podpisem hned aj donutim celu siroku rodinu 😅
Tak práca v nedeľu má aj pre aj proti. Je pravda, že napríklad môj partner cez víkend nepracuje, ale teda ja, pokiaľ som mala pracovný víkend, tak som mala voľno cez týždeň (príklad pondelok - utorok) a teda som si vedela aj vybaviť iné veci (lekára, úrad, kaderníčka, nechty, atď). Okrem toho minimálne jedna nedeľa v mesiaci musí byť zo zákonníka práce voľná, čo je ok. A zasa je pravda, že keď počas Covidu zavreli v nedeľu obchody, tak za A) málokedy mi vyšli dva dni voľna po sebe, lebo jednoducho tú nedeľu mi rátali za jeden z voľných dní, takže som mala nedeľu a piatok, alebo nedeľu a utorok, z čoho ma šľak triafal. A za B) výplata mi išla dole cca o 100 eur, čo tiež nebolo málo.
Takže ja ako niekto, kto s tým má skúsenosti, som určite proti zákazu.
@monuska112 Netreba petíciu proti zvonom, ale skôr či neskôr bude určite aj tlak na zrušenie/zneplatnenie/vypovedanie/roztrhanie Vatikánskej zmluvy, pretože tá je neskutočne nevýhodná a diskriminačná pre neveriacich, ktorí majú v zmysle Ústavy SR mať garantované rovnaké práva ako veriaci ...., ale nemajú.
Podpísanie a dodržiavanie Vatikánskej zmluvy je istým druhom vlastizrada voči neveriacej časti obyvateľstva štátu SR.
@paulinam99 cudny nazor, ale kazdy mame nejaky, vsak?existuje termín "víkend", neviem ci si o nom pocula, ale je to v preklade koniec tyzdna a z hladiska psychohygieny dost dolezite pre nastartovanie do noveho tyzdna.pre niekoho je nakupovanie akozepsychohygiena, ale podla najnovsich poznatkov psychologie neefektivna..ba az kontraproduktivna.to, ze u nas je nadmieru nocna praca je samostatny problem, ktory nesuvisi s nedelnym predajom. treba bojovat aj proti tomu, samozrejme. netreba ist daleko, hned vedla v Rakusku vidim obchody v nedelu vzdy zavrete, oni su tiez katolibani?
@paulinam99 😂ty si riadna protivatikanska a proticirkevna uderka
@zuzinabila Zákonník práce pojem víkend nepozná. Nie je to teda pojem právny, ale iba pojem zaužívaný od slova "week end" = koniec týždňa.
"§ 93 Nepretržitý odpočinok v týždni
(1) Zamestnávateľ je povinný rozvrhnúť pracovný čas tak, aby zamestnanec mal raz za týždeň dva po sebe nasledujúce dni nepretržitého odpočinku, ktoré musia pripadať na sobotu a nedeľu alebo na nedeľu a pondelok.
(2) Ak povaha práce a podmienky prevádzky neumožňujú rozvrhnúť pracovný čas zamestnanca staršieho ako 18 rokov podľa odseku 1, poskytnú sa dva po sebe nasledujúce dni nepretržitého odpočinku v týždni v iných dňoch týždňa."
Keď si to prečítaš, tak mi zodpovedz otázku, prečo NEDEĽA a nie napríklad SOBOTA alebo PONDELOK ?
Jáááj, lebo katolibanci a ich svätá NEDEĽA. Však aspoň uznaj, že to v parlamente podávajú kresťania (veriaci) a ani omylom nepriznajú, že to je kvôli viere, ale vymýšľajú rôzne omáčky, ktorými to chcú podoprieť. Je to z ich strany neúprimné, farizejské a de facto v rozpore s vierou (klamať sa nesmie).
@paulinam99 😂😂ano, toto hovori zakon, co si tu dala. a ano,chcu zmenit zakon. tak ako sa zakony menia kazdu chvilu, ked sa pride na lepsi variant.a preco nedela? trochu nastuduj napr.temu kulturnych fenomenov.
@zuzinabila k tomu Rakúsku....
@paulinam99 ale rozumiem, ze ked si taka naspeedovana proti tomu, tak by si najradsej aj historiu, aj kulturne normy pomenila, ktore tu platili stovky rokov a ku ktorym sa mnohi vracaju spat.
@zuzinabila "Kultúrny fenomén" ? - nemyslíš kresťanstvo po stáročia v časoch, kedy ľudí strašili bleskami a pod. ? Sme v 21. storočí, veda pokročila. 😉
P.S.: Ale uznávam Ti jedno. Ak by na Slovensku priemerná mzda nebola 1200 € brutto, ale povedzme 2000 € brutto, zmenilo by to zásadne pohľad ľudí nielen na nočnú prácu, či prácu na smeny, ale i pohľad na spôsob, periodicitu kultúrneho, športového vyžitia a tiež na oddych (dovolenky). Inak napísané: bola by oveľa menšia ochota pracovať poobede, či v noci alebo hoci aj v nedeľu, či sobotu a dovolím si predpovedať, že i v piatok, či pondelok. (skracovanie fondu pracovného času aj tak skôr či neskôr kvôli robotizácii bude musieť prísť)
Link: priemerná mzda v Európe (Nemecko 2054 €)
https://sk.wikipedia.org/wiki/Priemerná_mesačná...)
@kengurica ja som sa pytala danej pani, ci aj Rakusania su katolibani,ked maju v nedelu zavrete obchody...cize trochu od veci prispevok
@zuzinabila V Rakúsku nie sú katolibanci, pretože na rozdiel od našich ultra veriacich (katolibancov) tí v Rakúsku vedia riešiť veci kompromisom, t.j. nie iba brať brať brať, ale i dávať (odluka cirkvi, LGBT) atď.
Pochop jedno: Ty možeš byť iná ako ja, ale to nám dvom neumožňuje si navzájom niečo zakazovať ... môžme sa iba dohodnúť na kompromise, v čom Ty mne ustúpiš a v čom ja Tebe ustúpim. Iba tak sa dá žiť v pokoji a mieri. Spory totiž skôr či neskôr môžu prerásť až k občianskej vojne (katolibanci so svojou zákazovou politikou sú podľa môjho názoru spôsobilí tú občiansku vojnu u nás vyvolať) a nezriedka i k väčším vojnovým konfliktom.
@katkaseiner prepac ako si to myslela? Kto sa o tych ludi postara ak budu mat vsetci volno?
@paulinam99 mylis sa. rakusky zakonnik definuje nedelu ako den odpocinku.nie ako cirkevny den.ides do extremov, takze ukoncujem diskusiu.maj sa
@modrykolibrik ja netvrdím že chcem pre každého voľno, skôr že myslíme všetci na predavačky a nikoho nezaujíma "zbytok" ľudí pracujúcich vikendy
@zuzinabila Nepochopila si to. Nedeľa bol ústupok veriacim, t.j. nenazvali ho cirkevný ale všeobecne ako deň odpočinku. A veriaci zase ustúpili neveriacim tým, že nebojkotovali odluku cirkvi od štátu, ale môžu si ju financovať zo svojich daní namiesto ich použitia povedzme na chod štátu.
@martinkatinka
@laurar1 táto spotrebná spoločnosť je hrozná, možno by sme mohli predĺžiť predaj na 24 hodín denne aby sme mohli kupovať aj v noci oblecko, elektroniku a samozrejme potraviny...
@mirkava Pokial bude v noci nakupovat dostatok ludi, aby sa to obchodnikovi oplatilo, kludne moze otvorit. A teba do toho nic, ty nakupovat nemusis. Tvoje nazory a postoje si mozes nechat pre seba a nie tlacit inym ludom, ktori o ne nemaju zaujem. A nakupovat moze kto chce 24 hodin denne na internete, zavrete obchody jeden den spolocnost na menej konzumnu nezmeni.
otazkou je kto to chce... ja si myslim ze v tomto by mali rozhodovat ti, ktori pracuju v nedelu... ale tu sa fakt nejedna len o predavacky, ale aj o predavacky na pumpe, pracovnicky v DSS, hasicov, policajtov, zdravotnikov...
Tiez som pred vela rokmi pracovala v obchode, mne vyhovovali nedelne priplatky.