Pestovanie zeleniny

20. jan 2023

Ahojte, budem mať príležitosť mať dvor, len do oktobra. Chcela som sa poradiť oplatí sa ešte pestovat? Ak áno ako to spraviť aby som mala aj úrodu? Co sa pestuje najľahšie? A treba robiť nejaké záhony ci len nasypat hlinu na zem...?
Ďakujem za rady

evica17
20. jan 2023

ahoj, pozri si no dig method, mna to zaujalo. v podstate bez roboty kolo toho.
alebo ak mas nejaku mensiu zahradu, tak vyuzit co najviac . v tejto diskusii viestta poradila paradne, tiez to riesim a hladam info. maly priestor mame na pestovanie a treba co najviac vyuzit

belllinka
21. jan 2023

Ako to myslis, ze hlinu na zem? Teraz tam mas beton, ci travu?

osky
21. jan 2023

@evica17
Toto som skusila na zaciatku svojej snahy o permakulturu.
Vyzera to fajn,ale nie je to take jednoduche.
Ved zelinu mas aj naokolo,ked tam neurobis tu ohranicenu barieru-vysoky zahon,tak v podstate budes stale muset riesit tu zelinu...
Mam vxvysene zahony,nie vysoke,cca.30-40 cm.
Prakticke na manipulaciu,ale myslim ze klasika-pestovat na zemi s trochu obrobenej pode zatial vychadza najlepsie.

evica17
21. jan 2023

@osky vdaka, ja som este neskusala, ale pri citani mi to vychadzalo idealne, ale pravda bude asi inde. no skusim cez leto.

roja01
19. feb 2024

Ja som si urobila záhony na zeleninu tak, že som dobre poliala trávnik, položila na to veľké hnedé kartóny bez nálepiek a lepiacich pások. Na to som uložila vrstvu konského hnoja a na vrch nasypala dostatočnú vrstvu zeminy a opätovne poliala vodou. Záhony mám cca 60 cm široké. Sadím tak už 3 roky. Len v r.23 sa premnožili slizniaky (bezdomovce) napriek tomu, že som nemala na záhonoch burinu. Väčšinu úrody mi zjedli. Nemala som možnosť a čas ich vyzbierať a chémiu som nechcela použiť.