Ahojte dievčatá, chcem sa vás spýtať... rozmýšľam o stromčeku ktorý sa dá pestovať na balkóne celý rok a zároveň v tomto období môže slúžiť aj ako vianočný. Podľa možnosti niečo také, čo pomaly rastie a nedosahuje enormné veľkosti, aby sa nám veľa rokov zmestil na tom balkóne. Jedná sa o loggiu, orientácia na západ, okolité budovy netienia. Netuším ale, ktoré druhy by na to boli vhodné.... môžete ničo poradiť? Máte s tým skúsenosť? 🙂
my sme sa raz pokusali pestovat klasicky vianocny stromcek (kupeny v kvetinaci pred vianocami), ale to je samozrejme blbost, lebo tie stromceky vykopavaju zo zeme, kde ich pestovali, tak ledabolo, takze stromcek mal poskodene korene a po lete totalne zhnedol a opadal 😝
ale myslim, ze v zahradnom centre (napr. Kula, alebo mozno aj Baumax, kde maju velky vyber rastlin) by mali vediet poradit, ktore ihlicnany su vhodne na pestovanie na balkone, pomaly rastu a ty si potom uz podla vzhladu vyberies, co sa ti paci 😕
@ikke No to je dobry postreh s tymi korenmi. Asi by som mala kupit semena a zasadit. 😒 Ale to uz do vianoc nestihnem. 😒
My sme minuly rok dostali od svokry jeden stromcek v kvetinaci, cez sviatky bol pekny, ale velmi malicky, tak som ho chcela vylozit az na jar ale dovtedy uplne zozltol a odumrel. Potom som sa docitala ze tie stromceky nepreziju v izbe takze asi som ho mala vylozit von hned. ☹ Ale som sa bala ze vymrzne taky bol malicky. Tento rok nechcem takto dopadnut, preto sa vas pytam ake mate skusenosti.
podla mna ked v dobrom obchode kupis ihlicnan v kvetinaci, musia ti k nemu vediet povedat, ako rychlo rastie a ako sa on mas starat, ci "prezije" teraz trebars 2-3 tyzdne pri izbovej teplote a tak...
pozri aj toto
http://mobil.pluska.sk/izahradkar/pestujeme-ras...
Nakoniec som bola v Kulle, lebo v kvetinarstvach ziadne stromceky v kvetinaci nemali. Tam mi poradili co sa dobre pestuje na balkone, lebo nie vsetky su rovnako odolne napr. voci letnemu suchu pocas dovolenky atd. Vybrala som si Tis, aj ked nie je to typicky vianocny stromcek ale je nenarocny, pomaly rastie a moze sa aj zastrihavat a tvarovat keby moc narastol. 😵
To fakt nikto nema stromcek na balkone? 😒