Pestovanie muškátov a rôznych kvetiniek

zuzufek
14. mar 2012

Ahojte,chcem sa len spýtať,či nemáte niektorá skúsenosť s pestovaním muškátov,resp.ich prezimovaním....pomaly prichádza jar,ja som prvýkrát nechala muškáty prezimovať,len neviem,kedy ich mám začať viac polievať,či ich už dať na teplejšie miesto,či je dobre teraz ich rozmnožiť odrezkami?nie je tu nejaká záhradníčka,čo má skúsenosti?

pempusik
14. mar 2012

@zuzufek ja som muskat ostrihala asi pred tyzdnom a to skoro uplne, nechala som na nom iba malilinke, nove vyhonky. odrezky som oslobodila od velkych a zbytocnych listov a dala som ich do vody zakorenit. pravdupovediac som ten muskat nejako extra nepolievala, stale som ho nechala na chodbe v bytovke. ked uz v noci nebudu mrazy, potom ho vylozim na balkon.

zuzufek
autor
14. mar 2012

@pempusik vďaka,tak aj ja som ich dnes ostrihala,poliala a dala do miestnosti,kde je viac svetla a teplejšie...odrezky som dala do vody a 4 som dala priamo do zeme,takže uvidím,čo je lepšie a potom budem praktizovať 🙂

moonlightka
20. mar 2012

@zuzufek uz ich mozes dat kludne aj von ked su ostrihane len ich polievaj a budu v pohode 😉

zuzufek
autor
20. mar 2012

@moonlightka a nevadí,ak by boli ešte ranné mrazy?ja sa bojím ich dať preto ešte von....a polievať raz za týždeň myslíš že stačí?a čo sa týka hnojenia,už treba začať alebo až neskôr?lebo,čo som sa dočítala,tak kážu už aj začať s prihnojovaním...

zuzana06
20. mar 2012

@zuzufek urcite by som ich este nedavala von a hnojivo uz tiez mozes davat, daj ich viac na svetlo a teplo, odrezky mozes dat priamo do zeminy, netreba ich davat do vody 🙂

zuzufek
autor
21. mar 2012

@zuzana06 von by som ich mohla dať,ale len cez deň,keď je teplúčko,ale to sa mi zase nechce,každý večer ich schovávať a ráno zase dávať von,nebývam v byte,že by som len vybehla na balkón a je to 🙂a jasné už som ich dala do izby,kde je teplo a svetlo a dnes si kúpim ak budú mať aj nové sadenice muškátov 🙂

moonlightka
21. mar 2012

ja ich uz mam vonku aj v noci, uz take mrazy nie su aby ich znicili...pohnojila som ich, polievam kazdy den lebo su na slnecnej strane. Zatial vyzeraju krasne zelene a aj tie co po prezimovani vyzerali ze uz z nich nic nebude maju krasne zelene listocky 😉

anavila
4. apr 2012

@pempusik
@moonlightka
@zuzufek ahojte...prepacte ze otravujem, ale som uuuplná začiatočníčka čo sa týka muškátov a potrebovala by som radu, samozrejme aj od inych bab, budem len rada. Ide o to, ze som si kupila muskaty, kupila zeminu na muskaty, hnojivo. Zasadila som ich po 3-4 kusy do jedneho dlheho crepnika,vyslo mi do styroch poliala, dala do kuchyne hore na linku, nakolko mam male deti a nechcela som riskovat ze ich začnu ochutnávať :D Polievala som cca kazdy druhy den, mali mokru zeminu, tak som viac neliala aby neodhnili, dokonca sa zacala robit taka plesen na tej zemine, tak som polievala potom uz len kazdy treti den. A oni zacali teraz vysychat. vyzeraju strasne uboho, som z toho zufala, kde som urobila chybu??? (mam ich zasadene cca 2-3 týždne) myslíte že sa este spametaju??co mam robit???tak som sa tesila.mam ich uz dat vonku? aku najnizsiu teplotu znesu??asi uz im nic nepomoze ☹ ☹ ☹ ☹ ☹

pempusik
4. apr 2012

@anavila nuz povedala by som, ze boli najprv preliate. no a tiez nie vzdy maju kvietky rady "dobru" hlinu z obchodu. Hlavne tie zvykne chytit velmi rychlo pliesen. Takze skus ich vybrat z kvetinaca (aspon na jeden sa pozri) a uvidis, ako je na tom hlina vo vnutri. Ak mas moznost, skus zmiesat tu hlinu aj s trochou piesku alebo zeminoiu zo zahrady. 🙂

zuzufek
autor
6. apr 2012

@anavila ja som si teiž kúpila nové sadenice muškátov,ja som ich dala 2 do takého menšieho hrantíka a tiež ich mám zasadené cca 3 týždne,ale nepoliavala som ich tak často ako ty,ja len tak každý 5-7 deň a aj to kontrolujem zeminu,aby som ich neprelievala a už začnem aj prihnojovať....ja ich mám vonku,ale na verande,to znamená,že keď je teplúčko vonku,je teplo aj tam a keby boli ešte nejaké prízemné mrazíky,tak sa nemusím báť,že mi ich zničia....inak aj mne už jeden neprežil,tiež ako keby bol premokrený a ďalšie 2 no neviem,neviem,ale zvyšných 7 sa pekne rozrastá 🙂ja som už aj tu v okolí videla,že majú muškáty vonku,ale umiestnené tak, aby ich nechytili mrazíky....a nič si z toho nerob,človek sa učí na vlastných chybách,ak chceš,kúp nové a skús znova,niet nad ten krásny pocit,keď potom vidíš kvetinku ako si pekne rastie a zdobí tvoje okolie 😉 ja som nikdy nič nepestovala,ale ako som sa presťahovala na dom,chytilo ma to 🙂 nezabudni,že muškáty jednoducho neznášajú premokrenie....

anavila
7. apr 2012

@zuzufek hmmm...no to je pravda, ze kazdy sa uci na vlastnych chybach. zdochli mi uz uplne a vsetky!!! neviem ci kupim nove, som z toho dost smutna, mne nevyrastie nic co zasadim, tiez som len zaciatocnik, lebo mame novy dom a chcem mat pekne, no nedari sa mi. ☹ dakujem pekne za odpoved...budem na buduce vediet ze ich nemam zalievat prilis...no a ja truba som ich hned aj pohnojila....to som teda riadne "pohnojila" 😨

majda27
20. apr 2012

@anavila ja som si poodsadzala na jeseň výhonky. Ujali sa mi len cca 3 výhonky. A mi aj vymrzli, tak dám nové výhonky. Sňád sa mi ešte ujmú. Aj minulý rok som to tak spravila, a pekne sa ujali. 😀 😀 😀 😀 😀

actimelka
24. apr 2013

Caute baby poradte akomam zavlazovat muskaty...teda ako casto...mam ich na slnecnej strane...celodenne slnko..dakujem za rady

baryana
4. apr 2016

Ahojte,ked pozeram toto pocasie,rozmyslam uz dat von muskaty.viem,ze sa davaju az koncom aprila,ale podla toho,aka bola tato zima, sa uz asi tazko da riadit podla standardov.dali by ste?