Ahojte, s manzelom mame 6rocne dvojicky. Mame hooodne velky dom s 5a zahradou. Vsetci tuzime po psovi. Manzel nie je boh vie ako aktivny clovek, o deti sa postara, ale co sa tyka domacnosti ci zahrady treba no veeeelmi kopat do akejkolvek roboty. Predpokladame ze syn bude mat diagnostikovane ADHD. Je velmi aktivny, zbrkly, najprv kona potom rozmysla, vo vychve musim udrziavat striktne pravidla aby mi uz teraz neskakal po hlave. Mne by pes velmi pomohol, co sa tyka psychiky a viem ze pes mi moju starostlivot 1000x vrati. Ale bojim sa ze nebudem zvladat vychovu deti, dom a domacnost, zahradu a este aj psa. Ak mam mat psa chcem aby bol poriadne vychovany a aby to bol naozajstny clen rodiny. Nechcem mat psa zavreteho niekde v koterci. To by mi bolo zbytocne.
No ono ako si výchovaš, tak máš. Zo začiatku je to ťažké pretože niektorý ľudia až keď si zadovážia psíka tak si všimnú že on kaka a cika a keďže šteniatko je niečo ako bábätko a nedokáže ešte sa pýtať von tak sa stane nehoda aj dnuka. Treba veľkú trpezlivosť a hlavne ho pekne učiť co a ako môže. Za 3, 4 mesiace, maximálne do pol roka by ste to mali zvládnuť. Hlavne ide o to aké plemeno chcete ak viete že nieste aktívny nekúpite si plemeno ktoré potrebuje veľké prechádzky. Ale ak nechcete nejakého psíka, co je niečo ako morské prasiatko že len spi, napapa sa a ide na potrebu tak porozmýšľajte viac že aká rasa by bola najvhodnejšia. Nejakeho co sa pohrate a vytiahne vás možno 2-3 krát na prechádzku do Prírody.
Nie je pes, ako pes. Sú aktívne plemená, ktoré potrebujú niekoľko hodín aktívneho pohybu a zamestnania a plemená, ktoré väčšinu dňa spokojne preležia. Každý pes ale potrebuje ako minimum aspoň hodinovú prechádzku. Vy musíte vedieť, koľko máte času. Plus pri takom dieťati treba vyberať psa pokojného, nie príliš malého. Záhradu máte maličkú, tam ten pes veľa podnetov mať nebude, bude teda vyžadovať každodenné prechádzky. A šteňa toho času potrebuje omnoho viac, kým sa vychová a vycvičí.
Ahoj, ja si myslim, ze nie. 😕 Ja mam cca rocnu fenku a je to masaker. Deti nemame, starala som sa len o dom, pracu, manzela a psa. Ked bola mala, venovala som sa jej fakt casto, kazdy den aspon 3-4 hodiny, tolko realne potrebuju - prechadzky (aj ked je zahrada - potrebujes unavit a socializovat), vycvik doma, cez vikendy aj 5 hod vencenie s inymi psami. A to hovorim len o mladom psovi do roka cca. Bola perfektne vychovana, ale co z toho, ked po roku a stvrt prisla puberta a zaciname v podstate od znovu. 😁 A to je bezne. 🙂 Plus starostlivost o srst podla toho ake plemeno si vyberies (nasa celorocne plzne). Ja som teraz na rizikovom doma a nemozem s nou chodit von a vidim, ze na zahrade (mame fakt obrovsku) trochu trpi - je viac nervozna, zacala stekat a to je tym, ze sa jej nemozem venovat a puberta do toho.
Mozno keby ste si vybrali nejake nenarocne lenive plemeno, ale aj to pochybujem.
Za mna radsej este nie.
Co macicka trebars? Taka exterierova?
Na tieto otazky si musis odpovedat hlavne ty.
Mat psa je super,ale musis ratat s tym,ze minimalne na 12-15 rokov mas doma rovnocenneho clena rodiny,ktory caka na tvoj cas,na tvoju lasku....kazdy den potrebuje vencenie,hry,mojkanie....skratka starostlivost.
Ak si to vies predstavit a mas dostatok casu,urcite do toho chod.aj deti sa naucia zodpovednosti budu viac vonku atd.
Zaroven si vsak uvedom, ze ak budete chciet na par dni niekam odist,musite ho vziat so sebou alebo.mu zabezpecit opateru.
Vsetko ma za aj proti,ale v zasade je psik dobra volba.
Ja som vzdy nejakeho mala,kym som mohla.
Posledny mal 14 rokov,potom mi na prechadzke kamsi usiel a uz sme ho nenasli.
Ale posöedne roky boli uz len trapenie,ja som byvala doma sporadicky,starali sa o neho nasi a to uz nebolo ono...on ma vzdy hladal,cakal....
Preto teraz uz psika nechcem.
Toto treba velmi zvazit!
Tak si vyskúšaj, že či v bežný deň budeš mať 2-3 hodiny na psa, skús v ten čas nič nerobiť a chod sa napríklad prejsť. Ak sa už teraz obávaš, nešla by som do toho, radšej nejaký škrečok, morča, zajac a o pár rokov, ked deti budú väčšie a samostatnejšie a nebudú ťa potrebovať už tak a pomôžu ti v domácnosti tak si kúpte.
hlavne treba vybrat spravne plemeno 🙂
Este mi napadlo... mozno by bola cesta zobrat si z utulku nejakeho nekonfliktneho, na deti nauceneho seniora. Tam by to nebolo narocne az tak velmi na cas, starostlivost a vychovu. Otazne je, ci by si takehoto starsieho psika “na dozitie” chcela a ci by mu deti vedeli dopriat pokoj, ktory by mozno potreboval. A potom aj to ako by starol.. na jar sme pochovali 17r fenku a posledneho pol roka to uz bol velky boj - pocuravala sa (ani o tom uz nevedela), ku koncu uz ledva stala.. Pelechy som prala kazdy den.
Ja mam syna autistu a najlepsi pes bol bernsky salasnicky mojej dcery pre neho neskutocny terapeut lezal na nej tehal z nej chlpy vsade mu bola za zadkom ine psy co boli urcene na canisterapiu sa moc neosvedcili len ta nasa chlapata hrca az ju nejaky dobrak otravil ako 8rocnu 😔
Ja som vzdy chcela psa. Odkakziva. Mama mi ho nikdy nechcela kupit, ze je s nim vela starosti. Lenze ja nie 😀 to bude v pohode. Uz dospela zodpovedna zena ze teda to skusim s tym psom 😄 Tak som si na skusku "pozicala" psa od susedov kym boli na dovolenke. No, a to bolo naposledy co som mala psa 😅 Nikdy viac. Skusenost na nezaplatenie kedy som si ja uvedomila, ze pes je super vec - ale nie pre mna. Su s nim hrozne starosti. Nejako som nepocitala s tym, ze ked prsi pes je cely spinavy a treba ho ocistit (2x denne) potom smrdi, nemozem nikam ist lebo pes ... a je aj celkom drahy. Mozno by si mohla skusit sa niekomu takto starat o psa, aby si videla ci ti to bude vyhovovat. Pretoze vo finale - ty si ta ktorej pes zostane na krku. My sme si takto zadovazili kralika - a som super spokojna. Je pre "syna" ale pravda je, ze je moj, ja sa o neho staram, cistim, cesem, riesim lekarov, nechty ...
Prečo by si nestíhala?teda, ak si nekúpis nejaké veľké plemeno, ktoré treba ubehat 2 hodiny denne.
Pracovnu dobu máš dobrú hlavne, aby nebol celý deň sám doma.Aj, keď cca 8 h denne je dosť čo bude bez vencenia.rano s ním ideme von cez 2 ulice, syn príde zo školy pustí na dvor na potrebu, potom s ním chodíme podvečer na dlhšie buď s bicyklom, kolobežky v rámci prechádzky, na nákup...ostatný čas chce byť na dvore, ak je dobré počasie je tam až do večera behá spredu dozadu naháňa vtákov bývame pri poli..cez víkend chodíme do lesa, ale nie každý víkend.Nemyslim, si, že mu musíš venovať x hodín denne.Cez víkend môžeš chodiť doobeda na cvicak nech je socializovany a vie povely.Nevyhoda psa sú chlpy môžeš kúpiť bisonika, yorkshera tie neplznu.no a jeseň, keď bude pršať, že ho treba utierať uterákom nech nespini dlážky, my máme menšie plemeno, ale som rada zaňho viac chodíme na výlety do lesa.Su psi, ktoré veľa spia, tulia sa...deti by mali mať niekoho o koho sa treba starať, pohrať sa, zodpovednosť...len myslí aj na to, že či chodíte na dovolenku, lyžovačku s kým bude...
Raz mesačne granule 37 eur kupujem kvalitnejšie iné výdavky okrem raz ročne očkovanie 25 eur nemam
Ja mám rada psov, naši majú a zbožňujem ho, doma by som však psa ani za nič nechcela.
1. Chlpy - všade, záleží samozrejme od rasy, ale mňa z toho ide poraziť, sú všade naozaj, nedajboze ho brať niekde autom, čierne oblečenie vyzerá úplne otrasne, plus návšteva ktorá vstane z vášho gauča tiež nebude nadšená, môj dedko si u nás sadal zásadne na stoličku
2. Venčenie, aj keď máte dvor, ale predsa len sa tomu psovi žiada ísť von, predpokladám, že nikto iný sa do toho okrem teba nebude hrnúť a ostaneš na to sama
3. Dovolenka, kam by ste dali psa? Naši majú s týmto hrozný problém. Dovolenka len autom a len so psom. Dnes už síce nie je problém nájsť ubytko, kam by mohol pes, ale stále je problém nájsť pláž alebo reštauráciu.
4. Peniaze, čo ak bude chorý? Skôr či neskôr? Nemusí byť, ale môže sa stať, sestra má mladého vlčiaka, kupovali ho ako strážneho psa s papiermi, s tým že bude dnu, má problémy s nohami, o ktorom nikto nevedel, nemá ešte ani 5 rokov a už do neho napchali niekoľko tisíc, keďže potreboval pár operácii, nehovoriac o následnej starostlivosti, pes nie je dieťa, neutisis ho na rukách keď ho niečo bolí, nedáš mu cumel keď plače
5. Povaha, darmo budeš psa cvičiť a trénovať, keď je raz svojský... Ex mal psa vycvičeného naozaj ako vojaka, ale čo z toho, keď prišiel do kontaktu s iným psom a išiel sa ustekat aký bol vtedy nasratý, alebo keď odišli z domu a ostal sám, stekal celý deň, uz sa aj susedia sťažovali...
Pes je super, keď si na dôchodku, nikam nechodíš, máš doma sušičku na odchlpenie oblečenia a potrebuješ spoločnosť a dovod na prechádzky, ináč za mňa rozhodne nie
5ar pozemok nieje veľký., pes potrebuje výbeh väčší. Myslím to v dobrom. Každý deň si nájsť čas na prechádzku s nim, výcvik. Učiť ho povely, aby bol správne vychovaný. Poriadne si to premysli. Aj daždivé, zimné, veterné dní sa mu venovať.
Steniatka su rozkosne, ale aj narocne. My sme si preto zobrali uz dospeleho vychovaneho psika, ktoremu zomrela majitelka a tak ho darovali a nic lepsie sme nemohli urobit. Je to nas clen rodiny 😊
Jednoznačne retriever, ideálny do rodiny s deťmi. Je to síce starosť, deti, domácnosť, robota, plus pes ale to je neskutočné ako náš ľúbi a my jeho samozrejme ❤️
Treba počítať,že to ide aj do peňazí. Granule,veterinar, očkovania,choroby.....Okrem iného samozrejme. My máme dvoch psíkov.Ako dieťa som vždy psa chcela mať,ale v paneláku by mu dobre nebolo.To som pochopila až neskôr.Na mamu som sa ako dieťa hnevala,že mi ho nedovolila.....My máme rodinný dom a veľký pozemok.Tu im je dobre. Čo sa rasy týka,tak odporúčam labradora.Maju radi spoločnosť
jasné, že to zvládneš, resp. zvládnete, veď deti budú stále staršie, o niečo sa postarajú aj ony, to im len prospeje. Keď sa narodil môj (dnes už dospelý) syn, mali sme vyše ročného bernardína. Pes mi neskutočne pomáhal, doteraz hovoríme, že nášho syna vychoval vlastne Max, pretože keď sme ho doniesli z pôrodnice, obzrel si ho, oňuchal a dal nám jasne najavo, že toto je JEHO dieťa, my ho môžeme kŕmiť a prebaľovať, ale chrániť a zabávať si ho bude sám. Bábo stačilo dať v kočíku na záhradu a pes sa od neho nepohol, len občas vstal a nazrel do kočíka, či je všetko v poriadku. Keď otvoril oči, prišiel ma zavolať...takisto nákupy s kočíkom boli vďaka nemu bezproblémové, kľudne som ho nechala pred obchodom, veď priblíž sa ku kočíku, ktorý stráži také teliatko... Jednu dlhšiu prechádzku denne zvládneš, spolu s deťmi, možno to trochu rozhýbe aj tvojho muža. Že pes stojí peniaze? No stojí, každý člen rodiny stojí peniaze, ale zas keď miluješ, nie je čo riešiť... Len si vyber plemeno, ktoré by vám vyhovovalo (tiež sa ako kočky predomnou prihováram za labradora/retrievera) a hlavne zaintegruj do starostlivosti deti, bude to super, pre nich aj pre psa, môj syn keď prišiel do škôlky, na otázku, ako sa volá jeho najlepší kamarát, odpovedal Max...
@miriam11 neviem podľa mňa prehanas veď žiadny pes nebehá hore dole celé dni po 10 ár pozemku.Ja by som zrovna tie plemena čo baby píšu nekúpila, lebo sú veľké a trpia aj rýchlo kĺby a pod...ja som zvažovala bigla, ale kúpili sme inu rasu.chcela som psa menšieho vzrastu, lebo často ide s nami autom.Retriever bol sen môjho muža, ale pochopil, že s menším to bude lepšie
Negativa:
Celych 5a mozte mat obkakanych, obcuranych, prekopanych, bez travy.
Pes zije 15 rokov
ked budes mat stastie, poslednych 5 uz budes riesit kadejake choroby, starecke trable (nechodi, inkontinencia, chorobne plznutie). Ked budes mat smolu, budete chodit po veterinaroch a platit mastne sumy celych 15 rokov. A nakonci ho das smutne utratit.
Pri dome sa casto sklzne k tomu, ze sa psovi nevenujes, proste je na dvore bez extra pozornosti.
A ked budes mat veelku smolu (ako ja :D) kupis si psa, z ktoreho sa vykluje protivny mrzut, neplave, nenosi lopty, nemojka sa, nepocuva, nema deti rad... proste radost s nim zit
Takze tak.
@dkethe typické "argumenty" človeka, ktorý by nemal mať psa.
- záhradu v takom stave majú ľudia, čo psov nevenčia. Stačia 2 kratšie prechádzky a 1 dlhšia denne a máš čistú záhradu a spokojného psa
- áno, pes žije bohužiaľ LEN ca. 15 rokov
- keď mu niečo je, musíš ho liečiť ako každého iného člena rodiny, s tým musíš rátať už od začiatku. A áno, keď zomrie, je to smutné
- keďže si taká negatívna, sorry, ale napadá mi, čo hovorieval môj dedko, že pes sa podobá svojmu pánovi...
Myslite si ze pri inych povinnostiach si dokazem najst cas aj na psika? Domov z prace sa vraciam kazdy den okolo 15:30. Vikendy mam samozrejme volne. Dakujem za kazdu radu, skusenost ci odporucanie 😘