Ahojte, pred necelým rokom sme si zaobstarali psa, šteniatko. Ľúbime ho veľmi, ale máme s ním aj dosť starostí. Zničí všetko čo mu príde do cesty. Všetko hryzie..fasádu, záhradný nábytok, proste všetko. Psík je celé dni na záhrade, na noc vo voliere. Môže sa takto správať kvôli tomu, že sa nudí? Prosím vás dajte mi nejaké tipy, ako ho to odnaučiť.
Samozrejmé, že sa nudi, čo ma robiť? Dajte mu plastovú fľašku, môže to kusať a vydáva to zvuk... staré papuče... plus ho treba psychicky vyčerpať, chodiť s nim minimálne raz denne aj mimo dvora a zamestnat ho
Nám kocúr vystrojil toto ... A ešte si ľahol že on nič 😀😀😀
https://www.youtube.com/watch?v=RMehocFWu3kInak ... ako radia treba sa s ním hrať 🙂
Je to z nudy a nemusi vobec pomoct hodit mu hracku. Pes potrebuje psychicku aj fyzicku aktivitu a vytazenie, inak spokojny nebude. Bezcielne motkanie sa po zahrade nie je pre psa urcite naplnujuce. Nedavate mu dostatocne podnety, tak si ich hlada sam. Ak by ich mal, nerobil by to. Nepises akeho psa mate.. len dufam, ze nie borderku, ta bola velmi v " mode " alebo ine pracovne plemeno.
Dlhé roky sme docaskovali a teda veľa psov aj nicilo a veľké skody(rozkusana skrina, sedačka, matrac na posteli,..). Dôvody bola buď separacna uzkost(sprevádzaná raz aj pomocenim na dlažbu, či vyplakavanim) ale častejšie to bolo z nudy. Čo jednoznacne zabralo bolo zobrať rano psa na dlhu prechadzku, každý pes potreboval určitú dlhu trasu, aby sa vybehal aunavil-ten najväčší ničiteľ potreboval rano cca 6km, aby spal a nenicil počas dňa a keď sme to dodržali, nenicil nič, keď sme to zanedbali, bola doma riadna spúšť. Ľudia si mylne myslia, že pes na dvore sa super vybeha, ale realita je taká, že si to tam rýchlo okuka, nemá vzruchy a buď je frustrovany, alebo znudeny. Dalsi problem je vyber nesprávneho plemena k svojmu životnému štýlu. Keď ste napr. domasedi, tak bolo treba vyberat nejaké neaktívne plemeno, ale keďže väčšina ľudí kupuje bezpapierovych psov, ktorých “chovatelia” chcú predať a zarobiť, neupozornia majitelov, ako je dane plemeno narocne na pohyb, spolocenske vyžitie a potom sa to môže prejaviť aj takto. Čiže odporucam začať sa psovi venovat a pred odchodom z domu ho unavit a vecer jo mat vo vnútri- kto je pod dohladom, ten nenici.
Áno je to z nudy.ake to je plemeno?je xy psov, ktorí sú celý život iba na dvore a nenicia veci možno je to kontaktné plemeno a treba ho ubehat hádzať mu loptu, prechádzka.Ta fľaška plastová je dobrý nápad, ale pozor nech ju nezačne kusat susedov pes musel na operáciu.Nas pes jubiba naháňa ako sa mu guľa a to ho rozčuľuje nezačne kusat.
Aké je to plemeno? Ako sa mu venujete - hranie sa s ním, tréning, "čuchacie" hry alebo hry kde musí trochu premýšľať, venčenie mimo váš pozemok? Nechcem krivdiť, ale mať psa nie je o tom dať ho na záhradu a koniec.. Treba sa mu naozaj venovať..
@janulik2008 och máte doma tiež veselo🤣
Ďakujem vám, nemáme síce borderku ale Labradora. Venujeme sa mu v rámci možností, vychádzky mimo záhrady len cez víkendy. Máte pravdu vo všetkom čo píšete. Snažila som sa aj pridať nejaké nové "hračky" ale nič nevydrží dlhšie ako hodinu vcelku..všetko rozhryzie na framforce🙈.
@janulik2008 šikovný dizajnér😂
Labradorský retríver
Ľahký, na ľudi orientovaný a odolný: stredne veľký labradorský retríver je mimoriadne obľúbený rodinný pes, ale musí byť fyzicky aj psychicky zamestnaný, pretože v minulosti slúžil ako pracovné plemeno.
Aj my mame labradora, po 3 rokoch sa ukludnil 🙂
takisto máme Labradora, v máji bude mať 3 roky a tiež sme si s ním užili, čo sa dalo všetko poničil, skoro každý deň sme mali program, čo sa dalo to rozobral, v poslednej dobe to už nie je tak často, len z času na čas sa ešte niečo pritrafí, takže si ešte trošku užijete a pomaličky sa to ukľudní, už len vyčkať a mať trpezlivosť☺️
Tak na co si kupujete psa, ked s nim ani nemate cas ist na prechadzku? Lebo ved dokonala rodinka musi mat psa, idealne labradora?
@michael20 ďakujem za normálny názor 🙏 aj my v kútiku duše dúfame, že sa časom skludni..známi majú rovnakého psíka ako my, venujú sa mu menej a takéto problémy s ním nemali..ono asi dosť závisí aj od povahy..
Ano, povaha robi svoje.Presne ako z filmu Marley a ja 🙂.
@belllinka prosím? Vy viete koľko presne sa mu denne venujeme? To, že von mimo našej podotýkam fakt veľkej záhrady s ním chodíme len cez víkendy ešte neznamená, že na neho kašleme. Ak by nám bol ľahostajný, tak nehľadám možné riešenia.
Nepotrebujeme sa hrať na dokonalú rodinku a mať psa len ako dekoráciu 🙈 len som chcela vedieť, či môže pes ničiť predmety z nudy..ak áno, pokúsime sa ho zamestnať o niečo viac..ja som len chcela počuť NORMÁLNY názor... *Mier*
Tak ako presne sa mu na zahrade venujete? Pes sa najlepsie zabavi a vybeha mimo “svojho uzemia”, kde je cele dni zavrety a pozna tam kazdy kut.
A vas netrapi pes, ale to, ze vam vsetko nici, preto hladate riesenia 😬 Ste si mali kupit radsej nejakeho gaucoveho zmetaka.
@monci20 veľmi pekne ďakujem 🙏🙂
@belllinka to vás vôbec nemusí zaujímať 🤗 s vami si nemám čo viac povedať, pekný večer 🤗
@belllinka p.s. ak by ma netrápil pes ale len to, že nám všetko zničí, tak ho niekomu kľudne podarujem a mali by sme pokoj..
Ja však len chcem, aby bola spokojnosť na oboch stranách, ale čo vám vôbec vysvetľujem..
Ano, cakala som taku odpoved 😬 chudak pes. Tuto situaciu inac nevyriesis. Nestaci mu par krat za den hodit lopticku, treba chodit na prechadzky. Dobru noc 😀
@belllinka náš pes rozhodne nie je chudák.. škoda, vy ste ma vôbec, ale vôbec nepochopili.. nevadí, dobrú noc aj vám...
My máme 7 mesačné (30 kilove 😄) šteniatko cane corso a lepšie sme ani urobiť nemohli. K nášmu životu úplne zapasoval a takisto aj k deťom.. Síce je flegmatickejsi, ale naopak aj hravý, sem tam nájdeme spúšť na záhrade, ale nebojte sa, on z toho vyrastie 😊 treba len pevné nervy a čas, áno ľahko sa mi to píše, ale mali sme maďarskú vyzlu, extrémne náročnú na aktivity, pohyb, pozornosť, čiže viem, o čom píšem.. Tiež sme si toho pretrpeli s nou až až.. Čím viac pohybu mala tým viac žiadala a teda nevyrastla z toho.. Teraz máme papierového, tým nehovorím, že bez PP sú niečo menej, je to náš prvý papierový, ale je veľmi inteligentný, rýchlo sa naučí a síce sme veľmi zaneprázdnený, no v 7 mesiacoch ma základné povely už cca 2 3 mesiace bez problém zvládnuté 😊 labrador neviem akú má povahu, ale vždy sa mi zdal byť podobný povahe cane corso.. No ako čítam, je viac aktívny, čiže už ako vyššie radili, treba mu nájsť aktivitu, alebo prechádzky.. Viacej sa urobiť nedá, vyrastie a ukludni sa
Či už labrador alebo zlatý retriever.V podstate je to to isté.Naozaj na nich zaberajú dlhé prechádzky.Potrebujú byť pri človeku, hrať sa s ním a dokonca sú aj veľmi rodinné a chcú sa túliť.
Potrebujú niekde tú energiu dať lebo inak skáču, lietajú hore, dole.Naháňajú sa za papučou za nohou, rukou a sú to psíky ktoré nemajú v láske samotu.Sú radi keď môžu behať a lietať, ale chcú byť so svorkou.
Jedna dlhá prechádzka a odpadne aj na niekoľko hodín.Vždy však musíte rátať s tým, že bez prítomnosti človeka zvykne psík prevrátiť aj smetiak.Dotrhať polovicu vecí aj keď vie, že nesmie.Vie sa aj hanbiť aj dobrovoľne kukať do steny.Keď nemá pozornosť tak sa môže aj pocikávať všade.
Sú psíky ktoré vydržia aj vonku samé, ale tiež majú nejakú potrebu kontaktu.Retriever či už jeden alebo druhý je vyslovene rodinný pes a vyhľadáva kontakt ľudí a iných psov.Je to inteligentný a energický pes.Potrebuje veľa pohybu, aktivít.Nie je to veľmi vhodný strážny pes.
Tento psík je skôr vhodný pre ľudí ktorí sú aktívni a žijú život so psíkom.My psíka berieme všade so sebou a ak má niekto dom a záhradu tak ja by som osobne naučila byť psíka byť aj dnu.Sú to čistotné plemená.Chodíme s ním aj na hodinové prechádzky.Náš je kľudný a prestal aj okusovať nábytok.Kuše si do svojho kostičkového drievka, hádžeme mu loptičku alebo má taký uzlík a naťahujeme sa s ním.Ak chce tak príde z pelechu ku nám a je pri nás.Väčšinou sa presúva vždy tam kde sme my.
Viem, že niektorí ľudia nechcú mať psíka v dome, ale psík vás neberie ako človeka.Vy ste jeho svorka a on chce byť s vami.Preto si na dvor treba vyberať menej sociálne plemeno a retriever nie je ani vhodný ako strážny pes.Je veľmi priateľský.
Vyžaduje si kontakt a pozornosť inak bude vystrájať.
Kazdy pes je rad so svojou " svorkou ". Kazde zviera, ktore zije v spolocenstve nema rado samotu a doslova trpi, ked musi byt samo. Napriklad aj papagaj nemoze byt sam, ak na neho ludia nemaju cas, treba dvoch. A neexistuje plemeno psa, ktore by dobre zvladalo samotu. Ak sa ludia rozhodnu, ze budu mat psa vyhradne na zahrade, nemozu to brat tak, ze ma velku zahradu vybeha sa a je spokojny. Su psy lenivejsie, ktore by nenicili zahradny nabytok z nudy, samozrejme to neznamena, ze nepotrebuju taky kontakt s rodinou ako tie ktore ho nicia. So psom musite ist bez debaty aspon 1x denne von na prechadzku, potrebuje nuchat okolie, stretavat sa s inymi psami, to su podnety bez ktorych nebude spokojny. 1x denne je zufalo malo, ale ak cas inak nedovoli, minimalne toto sa vam musi podarit. Jedna dlha prechadzka spojena s cvicenim, ulohami, hladanim, aportovanim. Ako som pisala v prvom prispevku, pri pracovnom plemene treba ratat s fyzickou aktivitou, je to povodne polovny pes, ale taktiez s psychickou. Oni vedia krasne samostatne pracovat, premysliet si svoje kroky, aby urobili co je potrebne. Musite ho cvicit, nic lepsie pre neho nemozete spravit, neberte to tak , ze z toho vyrastie. On rezignuje a to je rozdiel.
@anonym ... a to sa nenudí len nejako skok na parapetu zle vyrátal a letel kvetináč. 😀😀😀
@bundle kým sa nikto nezranil tak sa neporiadok uprace len ten zbojník si ľahol hore na poschodie s pohľadom tak som šiel okolo a zrazu to je.lo 🤣🤣🤣
@janulik2008 to poznám, naša mačka veľmi rada labkou zhadzuje veci na zem, alebo na psa a tvári sa, že samo sa stalo 🙂
Láska laska láska a musí dospieť aucit sa čo môže a nemôže
Psík je zviera spoločenské.Potrebuje behať, lietať.Potrebuje hračky a kontakt s ľuďmi.
Nám psík obhrýzal stôl.Kúpili sme mu také drievko pre psov a kuše do toho.Papuče tiež roztrhal jeden pár.Upozorňovali sme ho a už ho topánky nezaujímajú.Šteniatka kušú vždy, všetko aj do rúk.
A strašne ich baví niečo trhať.Uteráky, hračky.
Šteniatku sa treba venovať a vychovávať ho on nevie, že to čo robí je zlé.Váš je momentálne asi v puberte čo je najťažšie obdobie.