Ahojte 🙂. Neviem či tu už takáto téma bola otvorená, ale radi by sme si domov (rodinný dom) zaobstarali psíka. Malé alebo stredne veľké plemeno. Zvažujeme labradora alebo zlatého retrievera. Ja mám slabosť aj pre bernského salašníckeho psa, no niektorí známi hovoria, že tá dlhá srsť môže byť problematická pri deťoch (alergie a tak). Čo tak viem, tak sú to k deťom vhodné plemená, ale nefixujeme sa na to, budem rada za vaše návrhy. To, že podstatná je výchova, socializácia, tréning a obozretnosť pri deťoch a psoch, všetko si uvedomujeme, tak by som len bola rada za diskusiu k tejto téme. Máte skúsenosti s nejakými plemenami? Možno aj s týmito konkrétnymi? Ďakujem za rady a názory.
my máme labradora je to miláčik rodiny 🙂s deťmi vyrastal, ale pani čo píše má pravdu, keď je horšie počasie a je sám, je smutný a zahrá sa aj s mužovými starými topánkami 😀, tak, ale naše decká sú vonku takmer každý deň.....je to také milé keď vidím ako čaká pri bráne, napríklad kým sa syn dobicykluje.....
Ja som za nemeckého ovčiaka. Keď som bola dieťa mali sme dvoch. Najskôr jedného a potom druhého.
@deedee133 Kazdy z tych co si vymenovala je k detom a do domu, k domu, velmi vhodný. Retriver ma tiež dlhu srsť 🙂 tak ako moze byt clovek alergicky na srst labradora, retrivera bude aj na bernaka 🙂. Za mna hociktory z tychto, ktory sa vam najviac lubi. Stena potrebuje vela pozornosti, no kazde z tychto plemien co si vymenovala, dokazete krasne vychovat k poslusnosti a s detmi bude velky partak. Ja osobne mam bernaka, je to velmi mily pes, maznak, neublizi nicomu zivemu, zbozbuje sa aj s mackami a inymi psami, deti ma tiez moc rad, ucenlivy a poslusny, no dost naviazany na cloveka, je to plnohodnotny clen rodiny. 🙂
Co by som ale odporucala, vyberat si plemeno z overenej chovnej stanice, nie od nejakej mnozky z b.azosu. Vies tak predijst tomu, ze by mal pes neziaducu povahu, u psa z chovnej stanice mas istotu, ze ten pes ma povahu daneho plemena ktore si kupujes, ze to nie je nejaky mix, a tiez vies jeho rodokmen, vdaka comu sa vies vyvarovat mnohym zdravotnym ochoreniam, na ktore bPP plemena mozu trpiet.
Bernaci vedia byt velmi nachylne na klby a mnohe ochorenia, oblicky, pecen apod, preto sa zvyknu nedozivat vysokeho veku, v priemere len 6-8 rokov. No kupou psika sPP, vies sa ako tak tymto ochoreniam vyvarovat, nakolko su psy v chovnych staniciach pod veterinarnym dozorom, kde sa nemnozia psy so zdrav.problemami, s nejakymi vadami a podobne. Ale su riadne vopred testovane. Aby sa zabranilo prenosu dedicnych ochoreni.
To so srstou nie je pravda, a ci je srst dlha ci kratka je to uplne jedno, ak by mali deti alergiu, moze im vadit aj dlha aj kratka, niekomu len urcite plemena, atd atd... Alergolog by vysvetlil odbornejsie, ale to nie je teraz dolezite, len som chcela vyvratit tuto nepravdivu informaciu ktoru vam podali Vasi znami 🙂
@deedee133 ja som chcela bernskeho ale prehovorili ma na bordel koliu majú podobnú povahu len je menší (po kolena cca vysoký )len treba sa venovat nato ze sme neboli na treningu s nim pekne pocuva zakladne povely ma 8m zatial spi v dome celu noc pekne vydrzi len strasne vela beha kedze je to tiez salašnícky pes name sliepky tak ich dava do klbka 😇mame polroka ho a dcérka na skoro5 uplne vhodny pre dieťa pojaseny s malou sa vkuse nahanaju ;)
@zuzkaa1991 haha, to je for snad😅 border kolia zvykne byt extremne akcna, a ak vasa taka nie je, vyhrali ste loteriu.
Vsetky tri zmienene su vhodne, pri dostatocnej vychove a venovanemucasu budu super partaci. Alebo sa mozte popytat v utulku, ak nechcete vylozene konkretne plemeno povedzme na nejaky sport, aj utulkacik moze splnat vase kriteria partaka k detom 🙂
@majlo1234 kde pisem ze nie je akcna?? Ma kde behat inac by sme ju nekupovali autor sa pyta co je vhodne k detom ;) pisem nasu skúsenosť a kazdy pes je vychovavatelny len treba sa venovat a vychovavat a určovať hranice od mala bola poznamka ci je čistokrvný a ano je čistokrvný. On ma na našom pozemku kopu prace takze nenudi sa cez den určite by som ho nekúpila keby sme mali 5arov pozemku zblaznil by sa to je pravda.....ale prve týždne sme určili hranice pri malej takze za polroka sa obaja vedia pekne hrat ;)
Plus pisala som ze bernsky a bordel maju podobnu povahu ze si mili neutocia atd treba citat.medzi riadkov ;)
Ale vsade sa musi niekto najst medzi komentátorov ze musi utocit ;) pekny den prajem
My máme kríženca labrador -zlaty retriever v byte a mama retrievera s pp na záhrade. Vynikajúce plemená pre rodinu sú veľmi spoločenské. Nepotrebujú až tak veľa "práce"pohybu ale tým že sú spoločenské neradi zostávajú osamote. Stačí im iba prítomnosť a sem tam pohľadkať. Retriever je čistokrvný od chovateľa, kríženec je z útulku a môžem potvrdiť že ťa chorobnosť je u kríženca vyššia, samé skryté problémy, vždy niečo prekvapí ale ľúbime ich obe rovnako. Kedysi by som tvrdila že pes potrebuje záhradu, ale konkrétne tieto plemená na záhradu z vysoka 💩 keď tam majú byť samé. Decká zbožňujú a čo sa chlpov týka, je to jeden čert. Všetko čo má šesť plzne. S retrieverom sa mi to zdá byť horšie lebo je srsť dlhšia, pri križenke tie chlpy tak veľmi nevnímam no vysavam každý druhý tretí deň 😅
@zuzkaa1991 vobec neutocim, netreba citat medzi riadkami😅 na margo tvojho komentara som napisala len dve vety, ale dovysvetlim-je proste fakt, ze bordeR kolia a bernsky salasnicky pes maju uplne odlisne povahy. BordeR kolia je ovciak, bernak je salasnicky pes, nespadaju ani lwn do rovnakej FCI kategorie(co je samozrejme pre vas bezpredmetne), co ale znamena, ze maju odlisne povahove vlastnosti.
Pes k detom je taka siroka poziadavka, ktoru splni skoro kazdy pes, takze aj vasa kolia. A pri spravnej starostlivosti jej nebude prepinat od nudy. Ale obycajnej rodine, vytazenej detmi a pracou, niekde do bytu, radovky bez skusenosti by som ju urcite neodporucila
@estrella5 videli sme oboch rodičov a ano je to čistokrvný bordel
@deedee133 my máme dlhosrstu coliu sú to úžasne rodinne múdre psy , u nás doma sa vystriedali asi piati keď hľadali svoje domovy , všetko boli s pp s chovky, staršie aj mladšie , každá bola osobnosť ale zo vzťahom k deťom . Už máme len 10rocnu našu ktorá k nám došla ako 5rocna a od prvého dňa poslúchala na slovo a nezmenilo sa to každý z rodinný je je panecek od malého až po veľkého . A to bolo z každým z rodiny nemala jedného pána ani neni fixovaná na nikoho z rodiny ale berie všetkých členov …
Osobne si myslím, že väčšie psy lepšie znášajú deti a všetko je to o tom, ako si ho vychováš. Napríklad na staforda nemôžem dať dopustiť, to sú božie psy k deťom, len ich treba správne viesť a vychovávať
Ja by som si vybrala podla seba, som toho nazoru, ze kazda rodina si vie najst plemeno pre seba. TO ze ja zboznujem viszlu, a sused staforda, a dalsi retrivera... ma svoj dovod. Vyber si aj srdcom ;) A potom pozri povahu psa a aj rezim rodiny. Kazdy pes ma svoje specifika, to je pravda, ale ak mas psa od steniatka, tak ono sa za lasku a starostlivost prisposobi aj rodine. CIze napr. nas zevraj hyperaktivny pes, ktory podla niektorych ma cely den behat po lese a je neunavitelny, mi drichme na gauci v interiery aktualne, proste prisposobil sa. Ked sa ide behat ide, ked sa nejde nejde, ked treba pochoduje 6hodin v lese, ked sa neda, prespi cely den. Hlavne je aby nebol agresivny, niekedy aj take prilis ochranarske plemena nie su dobre, lebo dochadza medzi detmi ku kadecomu.
A hlavne k malemu dietatu bez dozoru nepatri ziadny pes, cize to ci si necha retriver skakat od batolata po hlave je uplne jedno. Proste nema sa to ani stat, nemusi tak reagovat ked tam nebude "pan/pani" a ani ked proste nebude mat naladu.
CIze napr. ja som hladala partaka do rodiny, bezproblemoveho, na prechadzky do lesa a bezudrzboveho. Ale pes bol uz vybraty v podsate davno :DD cize mne to do parametrov zapadlo hned. Vybrali sme viszlu, splna vsetko. A aj tak sa nasli problemy, napr. kym sa naucilo stena, ze dcera je jeho "pani" a nie surodenec, bojoval s nou o poziciu dost, cize boli situacie ked ju odstkoval, stekal a kadeco. Musleo sa to vazne riesit, a ukazat kde ma miesto.. cize vsetko je o treningu a aj individualnej povahy, nie len tej "plemennej". A aj skusenosti psika (a to nevies ovplyvnit, napr. mojho dohryzla doga, a on je od vtedy ustekany na psy, proste sa boji, kolkokrat sa zlakol ked spal, musela som okolo neho opatrne chodit, nech nema soky :D). TEraz pocuva vsetkych, aj nikoho, kedze povaha. Trening to je klasika, to potrebuje kazdy pes aspon ten zakladny a potom je vsetko o tom ako si ho vychovas.
ahoj, my máme gordon setra sučku , je sice trošku väčšia na prechádzky, ale je to výborný pes do rodiny, vydrží chvíľu aj sama, ale má rada spoločnosť, je to taký gaučový hladkací pes, aspoň naša, Máme ju v dome aj dnu aj von, postráži aj dvor, aj vie prespať celý deň na gauči. Rýchlo sa učí a je veľmi priateľská k deťom aj druhým psom.
inak tie psy ktore si napisala su vsetky velke :D ani jeden nie je stredne velky a uz vobec nie maly.
Ahojte. Ďakujem vám veľmi pekne za všetky príspevky, rady a skúsenosti. Ani som nečakala takúto odozvu ♥. Napokon nás nejak oslovil Labrador. Čo tom som si aj prečítala, napríklad aj tu https://www.animals.sk/labrador . A ako aj čítam názory, tak asi ani s jedným by sme nespravili chybu.
@estrella5 Ten bernský mňa osobne veľmi láka, ale rodinná rada rozhodla, že o srsť sa treba viac starať. A keď sa takto krátko dožíva, to by ma asi mrzelo :( .
@kristie571 Ďakujem pekne za odporúčania 🙂
@simca06022011 Záleží, ako to delenie podľa veľkosti vnímač. 🙂 Labrador je aj podľa FCI štandardu stredne veľké plemeno. Aj keď niekedy sa psy delia len malé, stredné a veľké. Existuje ale aj delenie veľké a aj obrie a tým sa tá kategorizácia odlišuje. Preto je asi medzi stredne veľkými. 🙂
A jasné, dozor považujem za samozrejmosť, pes nebude pestúnka. Len spoločník 🙂
@kristinaanna Krásne plemeno, ani som ho nepoznala. Ešte mi viac zamotáte hlavu, neviem, čo vyberieme. Už zvažujeme útulok. No extrémne náročné rozhodovanie.
@ana82 Verím, že nášmu dokážeme spraviť dostatočný program a nebude všetko po dvore, dohliadneme na to. Plánujeme aj psiu školu navštevovať takže, verím, že bude zvládnuteľný :D
@deedee133 fci delenie podla velkosti som veru nevidela a to som teda pozerala dost vela charateristik psov taketo zadelenie nemaju ze male stredne velke, uvazaju len vysku. Ale teda ano podla vysky moze byt, ma strednu vysku, len ked sa neberie v uvahu hmotnost, tak potom su ludia naozaj prekvapeni, nie je rozdiel ci ma 60cm vysoky pes do 25kil alebo +35kil. Ale to je teda jedno :D
Neuvazovali ste neponahlat sa a napr. skocit na vystavu psov alebo nieco take? Sice je tam bojova nalada vacsinou ale pozriete vsetko mozne :D naozaj nemate sa s cim ponahlat, tak si to dobre premyslite a dobre vyberte :D labrador je uzasny pes, napr. suseda ma fenku z utulku, taku mensiu asi s niecim skrizenu a to je taka tazka vegetka :DDD
@deedee133 v utulku niesu moc pekne psy,este al maju nejaku,zlu skusenost,by som sa bala p deti.Radsej od stenata.A ja naprikld by som si kupila ormalne z bazosu psa.Nvm co manu ludia proti tomu,isto lepsie ako s papiermi,ti su zbytocne predrazeni,ale ak sa niejto potrebuje hrdit psom s papiermi,tak jeho vec.Mne stavi aj obycajny bez pp.
Inak ta kolia je krasny pes ale aj ceskoslovensky vlciak ale ten potrebuje vela pohybu,no k detom je dobru.