Pes v noci kňučí

hankab
19. máj 2023

Poprosim o radu chovatelky psikov. Pred tyzdnom sme si priniesli domov 3-rocneho psika, je to taky orech,zmeska. Cez den ma vela aktivit kym sme v praci je na dvore a beha, vala sa v trave hrabe nahana hmyz aj vtaky. Poobede je s nami dnu a vela sa mu venujem, rozpravam a hram sa nim, kazdu hodinu sme vonku. V noci po venceni ho zatvarame na chodbicke ma tam pelech, hracky, vodu a teplo. V spalni s nami nemoze byt, priatel je alergik a nechceme ho tu. Problem je ze dokaze aj hodinu knucat kym sa ukludni a zaspi, skriabe na dvere a place. Skusam mu davat na noc po zavreti rozne tazko hryzatelne maskrty no zabavi sa chvilu a knuciii aj tak.
Samozrejme na knucanie nijako nereagujem, nekricim ani k nemu nejdem kym neprestane ale aj tak ziadna zmena. Co mam robit aby neplakal? Unaveny a vybehany je, cely den nespi. hladny nemoze byt len chce byt pri nas. Po 7 nociach zmena neprichadza, ako ho naucit aby si lahol a zaspal ked je na svojim mieste? Za kazdu dobru radu dakujem 🙏🏻

dzulli1980
19. máj 2023

Chudák pes ... celý deň wau, super a potom šup do chodby, pozavierať dvere sprava, zľava, žiadny osobný kontakt, nič ... daj ho do útulku ... spravíš mu tým veľkú službu ... pes je totižto kontaktné zviera, nie plyšák.
@hankab

jana0215
19. máj 2023

@hankab náš tiež kňučal skoro mesiac, kým si zvykol. Robíš podľa mňa všetko pre to, aby tú noc zvládol čo najlepšie. Skúste si prípadne na čas kým to prejde zaobstarať štuple do uší.
Ešte mi napadá, že nášmu sme dávali keď sme šli preč a kňučal, maškrty zabalené do handry, aby sa s tým zabával. Má aktivitu tak na 20 minút. 🙂

jana0215
19. máj 2023

@dzulli1980 pes je kontaktné zviera, ale to neznamená, že má s tebou tráviť 100% času. V noci aj tak spí. Cez deň sa mu venujú viac než dosť. To ako keby si napísala "nechoď do roboty, chudáčik bude sám". Pre väčšinu ľudí nereálne. Množstvo ľudí nechce psa v spálni alebo v posteli z rôznych dôvodov. To by mal psa potom len málokto.

gejb
19. máj 2023

@dzulli1980 si si zabudla zobrať tabletku dnes?

dzulli1980
19. máj 2023

@jana0215 Ja si nemyslím, že sa mu venujú viac než dosť ... podľa toho, čo autorka píše, je pes, kým sú v robote, na dvore sám, potom sa mu pár hodín venujú, a potom ho zavrú na chodbe, či?

simona20201309
19. máj 2023

@dzulli1980 autorka sa psovi venuje na 120% a ma ho strčiť do útulku, pretože ho nechcú v posteli????

@hankab psík ma.stastie, že sa dostal do tvojich rúk a ma kráľovský život.
Nemohla by si skúsiť mu tie dvere otvoriť? S tým, že by si mu nedovolila vojsť do spálne? Možno mu vadia tie zatvorené dvere a stačí pelech presunúť pred dvere.
Ja by som jeho plač neignorovala, práve naopak, chodila by som ho ubezpecovat, že si tam. Ako pri dietati. Poškrabkat, pomojkat a dosť.
Neviem... skúšaj. Pripadne napis na fb Viktor Dostal. Je to psy psychológ a už mnohým pomohol.

simona20201309
19. máj 2023

@dzulli1980 a co ho majú vziať so sebou do prace? Alebo ťahať nočné, aby sa mu venovali aj v noci?

dzulli1980
19. máj 2023

Na jednej strane nesúhlasíš s mojim názorom, že psa na noc zavrú do chodby a potom autorke napíšeš, či by mu nemohli tie dvere na noc otvoriť? ... kus si protirečíš, či?
@simona20201309

simona20201309
19. máj 2023

@dzulli1980 ja nesuhlasim s tvojim názorom, že ho má vrátiť do útulku a pýtam sa autorky, či by bol problém vyskúšať to inak.

dzulli1980
19. máj 2023

@simona20201309 Tak si prečítaj celý môj príspevok a potom ma označuj.

simona20201309
19. máj 2023

@dzulli1980 aj keď si 100x prečítam tvoj príspevok, v žiadnom prípade pre toto by som neodporucala vrátiť psa do útulku. Preto, že ho nechávajú spat v chodbe? Knuci, lebo je rozhyckany, a svojich nových majiteľov miluje. Musí si zvyknúť a musia ho to naučiť. Nie sú povinní spat so psom a ani mu nemusia otvárať dvere a posúvať pelech. Aj tak považujem.autorku za skvelu, pretože si nevzala šteniatko, ale 3r psíka, pretože mu venuje všetok svoj voľný čas a preto, že sa snaží nájsť riešenie a to knucanie ju trápi....
Podľa mňa ukážkový chovateľ psíka a ty ju sprdnes, že nech ho dá do útulku?

simona20201309
19. máj 2023

@dzuli1980 A stále si nenavrhla riešenie. Ako ešte sa mu majú podľa teba venovať? Spoločne spanie v posteli z nej urobi dokonalého chovateľa psov? Ma dat v práci výpoveď, alebo ho ma brat do prace, aby psík počas dňa nebol sám na dvore?

dzulli1980
19. máj 2023

@simona20201309 Tiež mám pár zvierat z útulku a nikdy som ich nezatvárala na noc samých medzi štyri steny ... aj inak sa dá naučiť psa, mačku, proste akékoľvek zviera, aby nechodilo do spálne ... jednoducho ho sprosto, surovo zavrú v chodbe ... aby mali pokoj.

simona20201309
19. máj 2023

@dzulli1980 tak potom ti, co zatvárajú psa na noc na dvore vo voliere sú tyrani?

nenne27
19. máj 2023

@dzulli1980 no tak ty teda o psoch vies figu borovu

dadis
20. máj 2023

my mame tiez psika z utulku, predtym bol mesiac docaske, kdemu dovolili aj na gauc aj v posteli s nimi spaval. toto sme my nechceli, hned prvu nic mi vbehol do postele a v noci parkrat vyskocil ku mne, no trpezlivo som ho posielala dole, prve noci, som si jeho pelech prisunula blizsie k posteli a chvilku po nocnom zobudeni som ho hladkala. zvykol si. vecer zaspi v pelechu skor ako ja...preco ho zatvarate v chodbe? skor toto mu vadi, ze je zatvoreny a nemoze vas v noci strazit. ved mu nechajte otvorene dvere, nech sa do pelechu, ked bude unaveny zlozi. to neznamena, ze moze byt s vami v spalni ci v posteli..

jana0215
20. máj 2023

@dadis autorka ale píše, že jej partner je alergik. Dať teda pelech k posteli pre ňu asi riešením nebude. :/

dadis
20. máj 2023

@jana0215 Nepochopila si, chcela som tym povedat, ze pelech moze ostat tam, len dvere otvorit, ze aj psik, co bol nauceny do postele, akceptuje podmienky, ktore su urci pan, aj bez toho, aby som musela zatvarat dvere.

palomka
20. máj 2023

@hankab je mu smutno. Možno postačí keď mu dáš nejaký váš starší kus oblečenia aby vás cítil. A isto by som ho nešla už ukludmovat, lebo to pre neho znamená, že keď to bude robiť tak prídeš. Možno to bude trvať týždne, možno mesiace ale zvykne si.

gejb
20. máj 2023

@hankab u nás pomohlo otvorit dvere. Pes spal na chodbe v svojom pelechu ale necítil sa odstrceny a videl na nás.

dadis
20. máj 2023

@gejb Ano, tie dvere vnimaju ako problem. Napriklad dcera ma izbu vedla kuchyne, bezne sa jej tam zvali na kobrec a oddychuje, spi, kym som v kuchyni, akonahle vsak zacnem varit a dvere jej zatvaram, tak sa odtial prace, lebo za zatvorenymi dverami nemoze byt v tej spravnej pohotovosti 😀

hankab
autor
20. máj 2023

Psik je zachraneny z mnoziarne kde mal vybeh 2x2m a spaval v chlieve s nulovym ludskym kontaktom tak tie ktore ma tu idu zozrat, ze ho mam dat do utulku radsej nic nepiste ked neviete
Je na mna od zaciatku extremne naviazany, bezomna sa po dome nepohne na ani meter. Ak by sme mu otvorili dvere z chodby skriabal by na spalnove a zdemoloval dom, aj v chodbicke vyvadza a trha co mu pride pod zub.
Do postele nemoze ist, odkedy je doma priatelovi sa alergia zhorsila, nebudem mu vedome robit este horsie.

hankab
autor
20. máj 2023

@palomka skusala som, nepomohlo vobec.. ja chcem aby si zvykol na to ze aj pocas dna moze ust kludne do pelechu ked je unaveny. Lenze je na mne nalepeny nonstop takze aj na wc so mnou chodi, ked ho nepustim knuci pred dverami 🤷🏻‍♀️

gejb
20. máj 2023

@hankab trhá veci preto lebo je tam uväznený, nechce tam byt. Radili sme viacere ze treba otvoriť dvere, mysleli sme tým všetky za ktorými je, tak aby na vás videl. Tym by sa to vyriesilo zrejme. Ale ak ho chcete naučiť na to, že bude zatvorený sám niekde tak si musí na to jednoducho zvyknúť, co asi potrvá.

gejb
20. máj 2023

@hankab to tam mali v mnoziarni kríženca na šteniatka? 😯

dadis
20. máj 2023

@hankab Aj moj je taky, stale za mnou, ci na wc, ci do kupelne, vzdy ma mat v dohlade. Ked mam home ofis, tak pelech mu stahujem k mojim noham. Ked ho poslem na miesto, ide, ale po ulozeni sa vyda nespokojny zvuk 🙂. My ho mame 2 mesiace, postupne si zvyka. Knuci vsak, ked idem s nim daleko od domu, je to strateny psik, boji sa, ze ho tam necham 😔, ale postupne sa to zlepsuje. Vasmu to zavretie v chodbe asi tiez pripomina podmienky v ktorych bol. Musi sa naucit respektovat vas priestor, dvere otvorene aj do spalne, ale ma spat vo svojom pelechu.

hankab
autor
20. máj 2023

@gejb ale ani cez spalnove dvere nas nas nebude vidiet, tie budu tiez zatvorene inak by tam skackal ako blazon a snazil sa dostat na postel.
Tohto mali “do poctu” a uz im bolo vela ich vsetkych zivit, tak ho dali prec., okrem neho mali dalsich 5 mnoziarenskych psov bez papierov.

simona20201309
20. máj 2023

@hankab tento psík je tvoj prvý, alebo už si niekedy mala psíka? Pretože pes sa dá v pohode vycvičiť tak, ze ma zákaz vojsť do určených miestnosti. Skúste už počas dňa nechať otvorené dvere aj do spálne a rázne mu tam zakázať vstup.ja som mohla mať otvorené terasové dvere a môj pes sa neodvážil vstúpiť dnu. (Ok...par krat to skúsil, že dal labku dnu, či som naaaahodou nezmenila názor....)
Lem vycvičiť. A určite napíš tomu pánovi Dostalovi. Je to odborník a určite poradí tak aby ste boli spokojní.

levandulova111
20. máj 2023

@hankab My sme mali tiež orecha. Nebudem písať detaily, prejdem k veci. Ako maličkú ju odobrali od mamičky, ako hračku pre deti. Keďže bola fakt maličká, automaticky kňučala. Tak ju zavreli do tmavej šopy, lebo to nemohli počúvať... Zachránili sme ju, ale trauma jej zostala na celý život, do konca jej dní mala traumu zo zatvorených dverí, keď niekto odchádzal z bytu, chňapla za lýtko, nechcela nás pustiť, a keď sa nám podarilo odísť, dlho dlho kňučala, štekala, hrabala do dverí... Nikdy si nezvykla, aj keď sme jej dali všetku lásku sveta...
Váš psík je očividne traumatizovaný a zavreté dvere mu to len zhoršujú. Nechcem tým povedať, že treba psa uprednostniť pred priateľovou alergiou, to nie. Ale musí sa nájsť riešenie. Ja síce nepomôžem, ale určite treba zohľadniť aj psíkovu traumu. V komentároch bol spomenutý nejaký psí psychológ, určite by som to skúsila riešiť aj s ním. Inak sa bude psík trápiť.. držím palce, nech to vyriešite ku spokojnosti všetkých. 🤞

gejb
20. máj 2023

@hankab ok, znova. Pes na vás musí vidieť. Ak chcete riešiť ze knuci a trápi sa, otvorte mu spalnove dvere a pelech nechajte pred dverami. Keď ho naučíte ze na posteľ nesmie tak nebude skákať. Treba toho psa ale učiť návykom, že ma 3 roky neznamená ze vie co môže a co nie, na to ste tam vy aby ste ho naučili všetko od začiatku.