Pes robí potrebu doma

slavomirm
13. máj 2020

Ahojte, máme 7 mesačnú fenku z útulku. Je to veľmi rozumný a učenlivý psík ale stále po všetkých zbesilo šteká a potrebu robieva častokrát doma, aj keď sme boli vonku, kde nespravila nič. A ráno vždy je pravidelne doma obrovská spúšť jej potrieb. Na noc jej dávame podložky na cikanie k dverám a večne je na nich nacikane a vedľa nich nakakané. Vždy. Dnes už si nerobila starosti ani s tým, prejsť sa k tým podložkám a urobila všetko možné rovno pred pelech. Keď ju ideme vyhrešiť pošticovaním na krku, tak začne vrčať a štekať. Je mi jasné a nepotrebujeme počuť, že "psík z útulku, ťažko povedať, čo si prežil..." to je nám úplne jasné. Proste čo len treba robiť prosím? Poraďte, s priateľkou už sme zúfalí.

krisbar
13. máj 2020

Joj, to je mi luto, ze to takto nezvlada. Otazka - mate pravidelnu rutinu? Napr. Ze rano po ustych ritualoch idete von, alebo hned ked vstanetw, potom po obede ked pridete domov, atd.
Pre psika je totoz dolezite aby si vedel nastavit rezim pitia podla vas. Pripadne sa poradit s eterinarom alebo s utulkom.
My ked sme si zobrali druhu, tak ona 3 dni nepila, lebo sa bala, ze nevie kedy bude cikat, museli sme jej granule do vody davat. Az ked pochopila nas rezim dna, tak zacala sama pit. Aj teraz to vidim na asich psikoch, ze presne vedia kedy ideme na 8 hodin do prace a kedy sme doma.
Rutina je pre psikov velmi dolezita.

merkelica
13. máj 2020

Asi by som zacal pouzivat presne tie iste postupy, ako ked sa uci stena hygienickym navykom.. akurat s tym, ze u starsieho psika moze dlhsie trvat kym si to osvoji... sticovanie na krku moze viest akurat k zhorseniu vztahu medzi majitelom a psom.. ako dlho ju mate?

lula313
13. máj 2020

No my sme mali doma cez 60-70 docasiek a ziaden nerobil potrebu doma až na jednu pitbullku, ktorá sa pocikala a pokakala zo stresu, keď sme odisli z domu. Niekde robite chybu, lebo od 4 mesiacov je psik anatomicky a psychicky schopny vydrzat. Čiže začať ho ucit odznova. Vonku odmeniť po potrebe, chodit casto von, hneď keď sa zobudi. Pripadne vylúčiť zdravotný problem(zapal močového mechúra).
Vecer, keď sa vycikal, vykakal mimo, tak bol niekde sám zavrety? Napr v chodbe? Rozmyslam, či to nie je separacna úzkosť.

princeznasevera
13. máj 2020

@slavomirm skus sa poradit s ludmi odkial ste ju brali urcite vam poradia. Nasa sa to naucila po dvoch tyzdnoch

pribinak
13. máj 2020

Skus ráno skôr vstať, ale aspoň hodinu skôr ako obyčajne a choďte von. Budete dlho a za každú vykonanú potrebu dať maličkú odmenu, pohladiť a pamlsku, čo i len polovičku malej piškotky
Určite treba chodiť v rovnaký čas, aby sa aj pes naučil na určitý čas.
Asi má tu ukameňujú, ak bývaš v paneláku, aby si zbytočne neriešila konflikt so susedmi, ale sú dostať aj take obojky čo sk pes začne strkať, dostane taký fakt mini výboj a on prestane stekať

Šla by som aj veterinárovi či je všetko ok. A zrejme treba chodiť na cvičisko. Asi psík má svojskú povahu

viera
13. máj 2020

Podla toho co citam, tak to bude tiez taka prefikana, tvrdohlava povaha fenky. My sme mali nieco napodobne Jack Russela fenka. Extremne svojska, tvrdohlava a hlavne prefikana....🙂))Mali sme ju ale od narodenia...Nie z utulku...Odvtedy co ju mate to robi?Alebo zacala len tak z jedneho dna na druhy?....7mesacna je uz dost velka nato aby to chapala...My sme jej dali tiez pre zaciatok podlozku(babylove), ako mavaju deti, ked sa prebaluju.Bola stvorcoveho tvaru a dost velka...Bola jedna v nasom byte...Zostali sme s nou jeden cely den doma....A snazili sme sa vystihnut jej cikanie alebo kakanie...Pokial to spravila hned na zem, tak sme ukazali nono(prstom)a FUJ... toto nesmies robit tu ale tu a na podlozku sme ju dali....A vzdy sme to tak spravili....To bol jeden cely den....Nebola vobec vonku, islo nam o to aby to pochopila....Na konci dna sa vycikala na podlozku a my sme ju pochvalili, dali pamlsku, tak pochopila iba CIKANIE🙂, kakanie robila tiez mimo....Takze sme sa snazili vystihnut uz len to kakanie...Ked sme boli vonku robievala aj take zo zaciatku ze vonku nic, nepotrebujem a prisli sme domov a tam spustila cikanie aj kakanie...Tak tiez to zafungovalo tak, ze cely den od rana do vecera sme boli vonku a ked sa vycikala pri strome sme ju vychvalili a detto aj vykakala...Cize urcite z mojho pohladu by som ju nesticovala ale oni si zvyknu radsej na zmrastenie cela a ukazat im ze sa hnevate a vydat jeden identicky zvuk, nieco ako sme mali my...Fuj to nesmies, alebo no no to sa nerobi...A jej to dopne casom ale musi tam byt rutina a podlozka by mala byt na jednom a tom istom mieste...Ona nam ju niekedy premiestnila🙂)))....A urcite viac zaberie,ty si sikovna, siroky usmev,nadsenie alebo pamlska ked to spravne spravi....Drzim palce

lenkasgt
13. máj 2020

Hlavne netrestat! Uz toboz nie do toho namacat nufak, len ak ju priamo pristihnete, prelozit na podlozku, ist rychlo vonku, ked sa vypotrebuje von, vychvalit do nebies, odmenit. Chodieva dost casto vonku? Nema zdravotny problem? Velmi pochybujem ze je to tym ze je z utulku, mame psa z utulku, aj steniatka v docaske sme mali ale velmi dovre chapali kde sa robi potreba. Urcite kontaktujte na pomoc skor utulok, toto je modry kon tu niesu odbornici na vychovu psov, pomoc treba hladat inde

jaass
13. máj 2020

@slavomirm môj psík robil presne to isté, čo píšeš. Ja som už nevládala. Nakoniec ma napadlo dať všade, kde pišal papier. Vedela som, že pišá pri schodoch, dala som mu tam papier, pri dverách, dala som aj tam. Keď na naučil pišať na papier-kartón vždy som ho pochválila a keď som šla vyhodiť papier von, tak som mu ukázala, že to je fuj. A akosi sa naučil. Teraz, keď chce ísť von, tak beží k dverám a zabreše. Ale nikdy som mu nedala po zadku ani som nekričala. Nikdy. Nikdy.....

lenuska9999
13. máj 2020

Náš pes robil to isté. Vonku sme s ním mohli byť aj 4 hodiny, ani sa nevycural a neurobil ani veľkú potrebu. Stále si to nechal na doma. No odnaucili sme ho to tak, že keď urobil potrebu namočili sme do toho noviny a s tými novinami dostal po cumaku..

slavomirm
autor
14. máj 2020

Je pravda, že presnú rutinu nemáme, ale chodím s ňou vždy okolo 7:00 najskôr a najneskôr medzi 21-22 a pomedzi to ako nám to vychádza.

Máme ju od 2 mesiacov.

No vždy sa na noc zatvárame do izby a psíka máme pred dverami, lebo nevieme dobre spať keď počujeme cupitanie na parketách.

Šteká už od začiatku. A tiež sme sa ju snažili vystriehnuť moment, kedy ide na vec a zobrať ju vtedy von hneď prvé 2 týždne. A je ona dosť tvrdohlavá a prešibaná.

Chodieva von dosť často. Cca 4-5 krát denne.

Ďakujem pekne za rady 🙂

slavomirm
autor
14. máj 2020

A podľa nás ona dobre chápe, kde to ma robiť ale skôr to vyzerá, že vonku sa nesustredi, lebo má dosť práce s vyštekovaním a obzeraním sa po okolí, pripadne hľadania, čo by zožrala a doma sa jej proste robia potreby pohodlnejšie a vždy sa vyciká keď sa nedivame, alebo spíme, alebo nie sme doma.

tina505
14. máj 2020

@slavomirm Dobrý deň, som veterinárny lekár. Čítala som váš problém a je to určite na dlhšiu diskusiu ako napísať pár riadkov v takomto bloku. Keďže daný problém môže byť omnoho obširnejší, ako sa na prvý pohľad zdá, doporučujem tento stav tak ako to mnohí tu píšu prediskutovať s vašim veterinarnym lekárom, alebo ľuďmi z útulku, nakoľko majú kontakty na profi kynológov či cvičieľov, ktorí vám určite pomôžu efektívne daný problem odstrániť. Samozrejmé vždy cestou pozitívneho odmeňovania. Želám veľa šťastia vám aj havinovi 🙂

slavomirm
autor
14. máj 2020

Dobre, ďakujem pekne všetkým za rady 🙂

kristind
14. máj 2020

Vonku za každú potrebu treba dať odmenu a nastaviť jej pravidelný režim. Nabaliť kľudne aj granule, ak jej chutia alebo piškóty. Keď sa vyciká 'šikovná cikať' a šup do papule odmena. To isté s kakaním. Takto sa tie dve veci naučí aj na povel,čo je neskôr užitočné, ak sa ponáhľate do práce a pes má stále inú robotu. Nastaviť pravidelný režim venčenia. Zo začiatku kratšie intervaly medzi prechádzkami, neskôr predĺžiť na bežné fungovanie. Chce to čas a trpezlivosť, ale sto percent zafunguje. Doma psa za vykonanie potreby netrestať, kým vám to fakt, že nespraví naschvál (Napríklad niečo nespraví, dostane trest a vyciká sa vám pri nohe.). Ja osobne by som podložku vyrazila do koša, ak nemáte koberce. Podlahy umyť savom alebo sanytolom zvládnete. Ktovie, kde a ako predtým žila, možno jej to bude trvať dlhšie, ale určite to zaberie. Je to najlepší spôsob a pes to časom určite pochopí.

0silvia0
14. máj 2020

@slavomirm nemoze to suvisiet s tym, ze nechce/nevie byt sama? Ked ste cely den doma, cez vikend, robi to tiez?