Chcela by som si kúpiť na stráženie čierneho labradora,pýtala som sa už aj vybraných konkrétnych chovatelov.Povedali mi,že matka šteniatka je výborná strážkyna,ale niektorí ludia sa neboja labradora.Vzbudzoval by u vás rešpekt?a potom mám na výber štena nemeckého ovčiaka,ale bojím sa,že bude moc uštekaný,nakolko naši susedia to nemajú radi.Ako by ste si vybrali? 🙂 Ďakujem za odpovede 🙂
@paty199 ahoj vadsina ludi ma respekt pred vadsimi psami i ked su to mierumilovne plemena, moja sestra ma cierneho labradora a sestrenica zlateho su to dobry havkovia no vadsina s nich uteka preto mat treba dobre oplotenie,ale zase su rodinne psi vhodne ku detom, nemecky ovciak je plemeno ktore potrebuje byt zamestnavane a hlavne vycvicene. My osobne mame uz asi tretieho berskeho salasnickeho psa, vsetci maju respekt za branu nikto nevojde, brecha len ked niekto ide k nam, deti miluje mam rocneho syna a stale ho krmi granulami az tak, ze mu da ruku do papule, a este ho sucka vzdy vonku strazi ked nahodou vysiel na schodi lahla si pred neho aby nezisiel a nepadol atd. Nech sa rozhodnes akokolvek treba sa psikovy kazdemu venovat a svojim vycvikom mu vyvyjas jeho osobnost 😉
@paty199 ahoj, ja doma chovam rozne psy, male, velke, cistokrvne aj poulicne. Takze ti mozem poradit, stena v ziadnom pripade nekupuj na strazenie nieje vhodne pretoze je hrave a lahko sa spriateli s kazdym. Na strazenie sa labrador vo vseobecnosti nehodi, ak ide hlavne o funkciu strazit a nie o to aby sa "pacil", tak odporucam zobrat dospeleho psika z utulku - v kazdom meste ich je vela, hlavne teraz ked ich hlupi majitelia vyhodili kvoli cipovaniu. Najdes aj vacsie plemena - krizencov NO, Rotvajlera, Kaukazskeho, Stredoazijskeho. Tieto su najlepsie na strazenie. Okrem toho ze urobis dobry skutok, pomozes opustenemu psikovi, taketo psiky su najvdacnejsie a ak sa mu budes venovat bude ta milovat viac ako manzel 🙂 🙂 🙂 Netreba sa bat od toho ze je to dospely pes, v utulku ti poradia, ktory ma aku povahu, ci sa znasa s inymi psami a s detmi. Ja mam doma teraz momentalne 8psov, kazdy bol bezdomovec, kazdy ma inu povahu a hodi sa na nieco ine. Pracovnici v utulku ti budu vediet poradit ktory sa vam hodi povahovo. Navyse tieto psy su zarucene zdrave, zaockovane, odcervene, na 99percent kastrovane.
@paty199 neporadim s vyberom, ale myslim si, ze to najdolezitejsie aj tak budete musiet odviest vy - spravnym vycvikom.
Ze sa ludia neboja labradora? ved nemusia, to zrejme nie je podstata, aby vzbudzoval strach, ale ci vie spravne strazit a vhodne zareagovat vtedy, ked treba.
teraz trochu od veci, ale neda mi: ked sa clovek prejde po hociktorej dedine a nemusi ist ani pobliz plota, z kazdeho dvora sa ozyva niekedy az nenormalny stekot, to sa vtedy clovek uz naozaj aj boji prejst po ulici aj sam, nieto este s dietatom. A domaci su spokojni, akeho maju vyborneho strazneho psa. Ja si myslim opak. Ale zazila som uz aj fakt strazneho psa, ktory bol spravne vycviceny, a nestekal na okoloiducich, ale beda tomu, kto chcel prejst branickou bez povolenia domaceho. A to bola kolia, takze ziadne typicke strazne plemeno.
rozhodnite sa vy, co je blizsie vasmu naturelu, aku historiu maju rodicia a hlavne dbat na spravny vycvik.