Ahojte, pred asi 2-3 mesiacmi náš pes prešiel na bezmäsitú diétu. Dôvodom je, že má zvýšené hodnoty v pečeni a preto nám bola doporučená táto diéta s tým, že, keď sa mu dajú hodnoty v pečeni do poriadku tak mu môžeme zase dávať mäso. Má 10 rokov, on bol vždy veľký jedák a mäso bola asi jeho obľúbená strava, no a teraz, keď je takú dlhú dobu bez mäsa tak je úplne nervózny. Vždy, keď vidí, že ideme jesť tak robí strašné scény, kňučí, šteká a to ani nevravím, keď zacíti, že jeme mäso. Fakt ako keby z toho zblbol, že už nemôže jesť mäso. Alebo môže byť táto jeho nervozita v niečom inom? V noci nás stále budí len aby sme mu dali niečo jesť, pritom jedlo má stále len bezmäsité a za každým malým kúskom mäsa úplne šalie. Nevieme ako dlho ešte bude diéta trvať, ale sme už všetci nervózny z toho, že sa ide úplne pobiť, keď vidí, že jeme mäso alebo čokoľvek iné.
Bezmäsitá strava pre mäsožravca? To je len zbytočné skracovanie života ...
Horšie pečeňové testy sa dajú riešiť aj inak než takým brutálnym zásahom, existujú špeciálne krmivá s upravenými hladinami živín, veterinárne diéty...alebo proste a jednoducho prirodzeným kŕmením surovou stravou + pestrec + doplnky výživy...
@buducamama tak napríklad granule má špeciálne bezmäsité, sem tam niečo od obeda mu hodíme a také tyčinky na žuvanie (v ktorých je trošičku mäsa) ale asi nič viac, on v podstate celý život žil na granulách a na mäse a teraz, keď mäso nemôže tak je dosť nervózny 😅 Nejaké tie kapsičky s tekutou stravou alebo čo to je nikdy nejedol, lebo mu z toho nebývalo dobre.
@fefka Tú diétu nám doporučila veterinárka, spýtam sa jej pri najbližšej návšteve či by sa nedala diéta upraviť.
neverim, ze veterinar doporucil bezmasitu!!! stravu pre psa, masozravca. neverim!!!
nizkoproteinovu? zrejme ano, aj vzhladom na pecenove hodnoty
ale nerobte z chudaka vegetariana!
kks, ak sa ho chcete zbavit, da sa to aj lahsie a bez tyrania toho chudaka...
@taskataska Nechceme sa ho zbaviť, jasné, že nie. Len som dôverovala veterinárke, poradím sa ešte s ňou. Najbližšiu prehliadku máme prvý októbrový týždeň, ak bude aj naďalej taký nervózny tak mu určite dám nejaké mäso a potom teda v októbri dúfam, že veterinárka navrhne rozumnejšiu diétu, alebo spôsob ako sa zbaviť vysokýchv hodnôt. Nevedela som, že to môže byť pre psa také škodlivé, verila som len veterinárke. Teraz ma to veľmi mrzí.
Neskúšala.si.sa opýtať aj iného veterinára ? Ten by možno povedal niečo úplne iné. Ak je tak nervózny určite mu to dobre nerobí aby neostal.agresivny.nikdy nevieš čo sa môže stať.
@1katus1 Neradila som sa s iným, k tamtej pani veterinárke chodíme už celý život, ešte sa s ňou poradím a požiadám aby sme zmenili spôsob liečby ak nepomôže ani zmena tak určite navštívim aj iného
Držím palce nech je.chlpac rýchlo fit
@anonym do prveho oktobroveho tyzdna je viac nez 14 dni!!! touto "dietou" mu mozes nezvratne uskodit!!!
tvl, to jej nevies zajtra zavolat? a vobec, nepride ti to divne ani trochu? co tak hladat druhy nazor, hmmm?
@taskataska Tak tam zajtra poobede zájdem a poradím sa.
Dostat granule specialne pre psov s problemami s pecenou... maju mat znizeny objem bielkovin a zvyknu obsahovat vitaminy a latky na regeneraciu pecene.
@ mile rada by som vedela, ake ma tvoj pes problemy. idealne celu anamnezu. cimho krmite, ako dlho, ci tam bola zmena etc... ake vysetrenia mu boli robene, ake ma vysledky? krvi, mocu? na zaklade coho usudil vet, ze maso je problem? (a verim tomu, ze toto nepovedal ani nahodou)
kludne si pockam...
@simca06022011 ďakujem, určite sa jej na toto opýtam a uvidíme čo povie, ak nebude súhlasiť so zmenou tak zavolám inam
Kamoška toto nedávno riešila s hafanom, viem, že dostala od veterinára nejaké špeci krmivá. Ináč pes sa radí k všežravcom a dva pokiaľ má zabezpečený prísun všetkých živín tak mu vegetariánska strava neublíži. A za dva týždne už vôbec nie. Ale poradila by som sa ešte inde.
@taskataska On má tých ochorení viac poslednou dobou, v marci mal epi záchvat, vtedy sa mu nasadil pheneamaletten, nasledne boli sme s ním na neurológii, kde mu robili mri, zistili mu zápal na mozgu, nasadil sa prednison po asi mesiaci nastala tá zmena v pečeni. Lieky sa mu už pomaly vysádzajú (nemôžu sa vysadiť naraz, musia sa pomaly) Tie lieky sú dôvodom tých zmien v pečeni, výsledky krvi má v poriadku, len tá pečeň. A ver tomu, že vet naozaj odporúčil bezmäsitú diétu, alebo neviem či to nazvať bezmasitou dietou, odporúčila nám zmeniť granule na Calibra a nedávať mäso, tak to povedala 🤷🏼♀️ + bere nejaké vitamíny (Zentonil) na pečeň. Tak teda zajtra tam zavolám a popýtam sa alebo tam možno rovno zájdem.
Inak je to take zaujimave, ze im maso moze skodit. Ja som iba novacik psickar, nas pes ma rok, a tak som si na zaciatku porovnavala rozne druhy granul a v mnohych je tak okolo 14-15-16 percent masa, ostatne su rozne muky, dokonca hrachova muka je vo vacsine. Cize proteinov tam moze byt viac, ale nie masovych. Samozrejme su aj viacmasite granule.... Nasa chovatelka davala royal canin krmiva, my sme v nom pokracovali, ale aj tak mu dam okrem granul jednu davku varene maso s mrkvou alebo nastruhanou surovou cviklou, niekedy kusky jablcka, ine nelubi. Za granulami sa netrha a aj celkovo travenie ma lepsie ak ma aj to maso. Konzervy nikdy nechcel, to som len otvorila a mohla potom vyhodit, rozne sme skusili. Kapsicky tiez s radostou zjedol len jeden druh. A okaci vzdy, ci varim, ci jeme... vzdy, najviac ked robime toasty v toastovaci a dam tam kusok masla... to maslo ho okamzite privola a mami od kazdeho.
@smoulingirl Aj jej pes bol nervózny z toho, že nemá mäso? Alebo ako ro prebiehalo u jej psa? Ak vieš.
Prejdite na tie granule, vygoogli, maju masovu prichut a urcite je to vhodnejšie ako vymýšľať co dat do misky. Zvysky zo stola a tycinky nie sú pre psa dostatocne vyzivne. Z toho moze byt nervózny.
Aj clovek s chorou pečeňou dostane dietku 😉 a malokedy sa mu to páči.
Nezabudni strava je zaklad, aj pri liečbe psa.
@simca06022011 Nevieš aj presne názov tých granúl?
Ja mozem hovorit len z vlastnej skusenosti, granule su len doplnok, pes je masozravec a bodka.
Ano, za posl.50 tis.rokov sa mu predlzila traviaca rura nasledkom "dojedania" rastlinnej potravy po ludoch, ale este stale je to masozravec a potrebuje aspon 70% bielkovin zivocisneho povodu, moze si hovorit kto chce co chce..vsetky tieto moderne nahrady a diety a umeliny zvieratam len skodia.
Ja osobne nedam dopustit na surove maso + doplnky, ktore uz mnohych vysekalo z problemov, niekedy aj zachranilo hrobarovi z lopaty...
Takze za mna tak, krava ma zrat rastliny, pes maso, vsezravce su prasata a sliepky ked uz..
Rozhodne sa poradte, aspon telefonicky, s inymi lekarmi, staci vygooglit recenzie, cislo na kliniku, poprosit dr o telefonicky konzultaciu, myslim ze sa urcite najde aj dobry lekar- odbornik ktory nema namiesto zreniciek dvojeurovky a bude ochotny si s Vami 10 min pokecat 😉
Google ti urcite vypíše... Najdi si granule hepatic, myslim royal canine ma ale aj one znacky určite. Ukaz veterinarke a uvidite 😊
@simca06022011 Ďakujem veľmi pekne, určite jej ich spomeniem a uvidím čo na to povie.
@fefka jedna vec je zdravy pes a druha chory. V prírode by neprežil dlho, doma sa o neho postarat musime a vieme mu pomôcť. A teda pes nie je len masozravec, ja pustím psa na dvor a sic eje chovany masom, zje si aj co najde.. Proste vitamíny nema z kade inakade zobrat.
A asi vies ze pes ked vidi maso je mu jedno ci po nom "skape" alebo nie. Zozerie ho. Aj keby neviem co bolo. Ale na to nas maju aby sme to korigovali 😁
a sme doma... (a uz viem kto si)
takze: tvoj pes nema mat bezmasitu stravu, to v prvom rade. nemas mu podavat extra maso, pretoze uz ma potrebne bielkoviny v granulich. tolko k tomu
ad dva, ano, z prednisone to nejde zo dna na den, ak mu nechces odpalit organy. taze postupne vysadzovat.
je dost mozne, ze na tom fenobarbitale bude do konca zivota, obzvlast ak nebudete riesit povod epi zachvatov a neukaze sa ina pricina. ale s tym sa da zit.
ak je tam preukazatelne na mozgu, tak mate smolika. viem, o com hovorim. lenze to by ste museli investovat do ct
vsetko je otazka penazi, ale v konecnom dosledku sa nevyhnes nevyhnutnemu...
len z neho kurvadrat nerobte vegetariana!
@taskataska U neuróloga nám povedali, že tie záchvaty boli spôsobené tým zápalom na mozgu, odkedy bere fenobarbital tak záchvat nemal, začínali sme na 1/2 ráno 1/2 večer, teraz bere 1/4 ráno 1/8 večer (pretože ten nám neurológ tiež doporučil pomaly znižovať, aby bol čo na najmenšej možnej dávke a poprípade ak pôjde tak aj vysadiť) podľa ten magnetickej rezonancie nenašli inú príčinu záchvatov len ten zápal.
Prečítaj si zloženie tých granúl na ktorých je celý život.
Čo znamená niečo od obeda? Vynechať mäso pri pecenovej diéte? Dôvod?
A tie granule a špeciálne tyčinky kupuješ od svojej veterinárky? Vieš ci nechce na tebe len zarobiť. Ja som sa raz bola poradiť u jedného veterinára, lebo náš bol na dovolenke a môj pes mal nejaký kožný problém na labkach. A dotyčný veterinar mi bez toho aby psa videl už núkal nejaký sirup na imunitu za 20 eur, ovocné granule asi za 60 , masticky, vodicky, sirupceky vraj to nutne môj pes potrebuje a bla bla bla... proste odišla by som od neho so 100 eurovym nákupom.. rozhodla som sa teda , ze pockam tých pár dní kým príde nás veterinar. Ten to vyriešil tabletkami a masťou, platila som možno 5 eur a bolo to...
Možno sa skus poradiť s iným veterinarom. Môžeš niekam len tak zavolať a povedať aký je problém.
Alebo ryby môžeš dávať svojmu psovi ?? Skus to .. sú aj rybacie granule.
@lenuska9999 Tie granule kupujem od veterinára to áno, ale tie týčinky nie sú špeciálne, to sú len také obyčajné ,,maškrtky’’ z obchodu.
On bol zvyknutý na granule a konzervy, ale nemal bezmäsitú dietu. Dostal špeciálne krmivo, ale nie vegetariánske.
A ake bezmasite jedlo mu davate?