Pes - materinské pudy

kiksina_21
26. jan 2024

Dobrý deň, skúsim tu či niekto nezažil niečo podobné. Máme doma malého psíka Maxa bude mať 3 roky...je to veľmi živý pes, miluje deti, rád sa hrá, mojka z škrabka. Problém máme 3 dní kedy si dcéra domov doniesla malé morské prasiatko. Od toho momentu Maxo "nežije" , prestal jesť, stále sedí pri klietke a pozoruje morča, kňučí, ideme von spraví čo má a rýchlo domov hneď ku klietke, v noci sedí pri klietke , zavriem dvere aby nemal k nemu prístup tak škriabe, kňučí.Keď morča zoberieme na ruky hneď ho oblizuje presne tak ako fenka svoje šteniatka. Už sa nám to stalo keď sme doniesli domov malé mačiatko ale to trvalo deň keďže boli spolu aj v pelechu. Morča mu nemôžem pustiť von z klietky aby sa s ním hral. Ja som už zúfalá, keď to takto bude pokračovať tak morča budeme musieť dať preč. Len by som rada videla nejaký príspevok, že ste sa z tým už stretli a že ho to prejde. Keby to bola fenka tak to skôr pochopím, že donesiem domov mláďatko tak tie pudy má, ale pes - chlapec? Chovala som nemeckých a belgických ovčiakov ale taketo správanie som nežila. Ďakujem za komentáre a pekný dník

syslik81
26. jan 2024

daj ho vykastrovat a bude klud .. a ak nebude kupte mu partaka na hranie

kiksina_21
autor
26. jan 2024

@syslik81 aj na to som myslela

0silvia0
26. jan 2024

@kiksina_21 ked uz ste mali taketo skusenosti s maciatkom, to morca ste nemali nosit domov. A kde skoncila ta macka?

simca06022011
26. jan 2024

@kiksina_21 toto nie su materinske pudy, ale lovecke. Olizuje ho len preto, ze kedze je vase, nemoze ho zozrat.. mame to rovnako, proste klietka je mimo psa a vybavene. Mimo dohlad. Ak si skrecka dcera vybera von, pes ostava mimo izbu
Nic to nema s kastrovanim. ANi s partakom.

kiksina_21
autor
26. jan 2024

@0silvia0 s mačiatkom bol v pohode hneď na druhý deň. Mali sme ju doma, ale asi po mesiaci som zistila že som alergická na srsť, celé telo má svrbelo, nedalo sa to vydržať tak si ju zobral brat s priateľkou. Zostala v rodine. Dokonca aj mama má mačku, všetci sú kamoši.

kiksina_21
autor
26. jan 2024

@simca06022011 to vážne? Správa sa úplne ako moja fenka keď mala šteniatka. A ináč aby neprišlo k debate že som množiteľka bola to registrovaná chovateľská stanica nemeckých ovčiakov

dollyzv
26. jan 2024

My sme mali takého starostlivého psíka..vychoval od mačiatka, po šteniatka čo sme mali,všetci spávali spolu..dlhú dobu mal gumenú kacičku na hranie,bože chrán ak ju silnejšie stlačil a zapískala,furt sa ju snažil nosiť tak aby jej "neublížil"...asi niektoré psíky maju takú starostlivú povahu..bol to skvelý psík,škoda že zomrel na starobu..moja fenka si takto nosila malých plysakov a starala sa o nich, stále ich hladala..potom mala problém s maternicou, tak ju vykastrovali a od vtedy je kľud..pred pár mesiacmi sme ale doniesli malé mača a spávajú spolu stále je k nemu taká starostlivá, ešte mu dovolí ju aj copat 🙈

pribinak
26. jan 2024

Kvôli morčatu by som psa kastrovat nedávala, obzvlášť ak má výbornú povahu

Daj morca preč a hotovo

simca06022011
26. jan 2024

@kiksina_21 ano vazne, moj to robi skreckovi,ale ked ostali osamote (dcera sa otocila, ked cistila klietku) uz mal skrecka v hube. U nas stacilo ze skrecok je v detskej na polici kde on nedotiahne, nedovidi. Zo zaciatku mal zakaz ist do izby, lebo sedel pred skrinou a knucal, slintal. Tak sme ho z tade vysackovali a zvykol si.
Robil to aj sliepke, proste neuhryzol ju, neublizil jej (okrem stresu) len ju olizoval, lebo od malicka bol uceny, ze nesmie. Chytil takto aj vtaka a dovliekol mi ho ziveho v papuli, ale keby som tam nebola, tak by sa s tym dovtedy hral, kym by nestastnik nezdochol... take hlodavce, kedze moze, likviduje hned. A naozaj, kastrovanie nie je cesta :DD neviem preco si ludia myslia, ze to je vseliek na povahu psov.

kiksina_21
autor
26. jan 2024

@dollyzv no mne to tiež skôr pripadá ako keby ho bral za svoje mláďatko. Raz nám utiekol za zajacom, celú noc sme ho hľadali po sídlisku...vtedy to bol lovecký inštinkt. 😀

kiksina_21
autor
26. jan 2024

@simca06022011 ďakujem za radu, skúsim nájsť miesto pre klietku niekde vyššie. Ide víkend, deti budú doma snáď sa Maxo dá do kopy.

kiksina_21
autor
26. jan 2024

@pribinak nad kastráciou som rozmýšľala, ale nie kvôli morčaťu ale kvôli fenkam keď haraju, ale tiež som taká na pochybách či sa mu nezmení povaha...lebo on je proste super...taký šalený Maxo náš

colsami
26. jan 2024

Toto vobec nie su materinske pudy.
To male zvieratko ho zaujima viac ako korist.

Ziadna povaha sa kastraciou nemeni. Su to len stare babske dedinske povedacky. Vsetky vedecke studie co sa na to kedy robili to vyvratili. Ale stale ludia veria tomu co "jedna pani povie". Pes po kastracii len konecne zije zivot ktory nie je ovladany pudmi a hormonmi.

pribinak
26. jan 2024

@kiksina_21 ja by som ho nekastrovala

lujza123
26. jan 2024

@kiksina_21 nuž keby necháte psíka osamote s morčatom tak by si rýchlo zistila ze nejde o ziadne “materinské pudy”
Neviem co je to za rasu ale vyzerá ako teriér, to sú psy ktoré sa v minulosti chovali namiesto mačiek, na lov malých hlodavcov. A morča je hlodavec a pes je pes, tie poľovné pudy nevypnes 😉
Psíka zvyknúť tak aby nesmel za morcatom, ani tam chodiť kňučat, pomocou povelov fuj, nesmieš atd. Samozrejme nikdy nenechávať samých bez dozoru, ked ich necháte samých doma izbu s morcatom zatvárať.
On sa naučí ho rešpektovať, ale len kôli vám a v podstate iba “akoze”. V jeho psej hlave bude morca navždy Zajacom ktorého by mohol ulovit

simca06022011
26. jan 2024

@colsami no.neviem, ja mam síce iba par vykastorvanych psov, ale povaha sa zmenila u každého z nich a nie vždy k lepšiemu. A to nie som vôbec nejak proti kastracii. Len nie je to vseliek na všetko, ako hocikde na kadejaké správanie.psa hneď píšu =vykastrovat...

colsami
26. jan 2024

@simca06022011 ja iba uvadzam fakty - ktore sa preberaju aj na najvacsich reprodukcnych medzinarodnych konferenciach. A prakticky - ja som naopak zmenu po kastracii a uz vobec k horsiemu nezazila nikdy u vlastnych ani klientskych psoch. No nazor nikomu neberiem, respektujem.

Vies, pre mna ma kastracia najma zdravotne opodstatnenie, ale to vsetci pochopia az vtedy ked chodia s tymi chudakmi starymi psami na veterinu kde uz po 5r zacinaju problemy s prostatou, pripadne casom so semennikmi. A to je uz velmi tazko seniorov potom davat dokopy, vtedy uz len nariekaju "my hlupi sme ho nechceli davat kastrovat". Len info z praxe. Ak sa to niekoho zatial netyka alebo netykalo, nech je rad.

Co sa tyka povahy, bohuzial, ludia nechavaju kastrovat zvierata az vo vyssom veku ked si s nimi fakt nevedia poradit, pes je nevychovany, ma majitela v pazi, je agresivny na druhe psy... A potom kazdy mudry, vsetci hned radia kastraciu. Presne ako hovoris. Co vobec nemusi v takychto pripadoch ani zabrat - kedze pes ma v prvom rade navyky = zlozvyky a majitelia zlyhali pri vychove na plnej ciare.
To len na margo kastracii vseobecne, nevyjadrujem sa k tomuto konkretnemu pripadu 😊

simca06022011
26. jan 2024

@colsami mna by zaujimalo ako sa pri psovi prejavuju problemy s prostatou a semennikmi, ak vies mi napisat 🙂

moja veterinarka (ja mam viszlu, ktora uteka, ked je na dvore...) napr nam na riesenie tohto kastraciu spomenula, ale rovno povedala, ze to pomoct nemusi a podla vsetkeho ani nepomoze. Lebo neuteka za fenami, a kedze je to polovnicky pes, nemyslim, ze je vhodne mu jeho prirodzene pudy nejak "menit". Aj ked podla nej, pomaha to aj na onuchavanie a znackovanie a kadeco :D ale s tym problem nemam..
Ja mam skusenost ze aktivny pes ostava letargicky, bez zivota, priberu (tak bez pohybu isto... ), to je nieco co ja pri svojom tornade nechcem v ziadnom pripade dosiahnut a uplne sa toho hrozim. Ale presne takyto su psy okolo mna, na druhej strane viszlu sme mali 17r, cely zivot na dvore vonku, zima leto a nic mu nebolo po ziadnej stranke, rovnako aj westika a ten tiez. Fenky to je ine kafe, tam sa neustale falosne gravidity, zapaly a kadeco riesili, cize to sa u nas dava v rodine sterilizovat, najskor ked sa opakovali problemy, teraz uz sesternica davala fenku rovno sterilizovat, ani necaka..

lujza123
26. jan 2024

@syslik81 vykastrovat aby nemal lovecké pudy? No neviem to by musel skôr podstúpiť lobotómiu. Pes je pes, je to lovec

sinusoida
26. jan 2024

@kiksina_21 on sa morčiatku teší, keď ho olizuje, my sme mali morčaj aj fenku a navzájom sa olizovali...ten váš psík to morča berie ako niečo, čo je jeho spoločník a nie je to "konečne len človek"...ak klietku nerozoberá, vydržte, časom sa to utrasie.

syslik81
26. jan 2024

@lujza123 ake lovecke pudy? keby chcel to prasa zakusnut uz je davno po nom a neolizuje si ho pred poslednou vecerou ...

nika523
22. feb 2024

Psa by som dala určite kastrovat, nie kôli morciatku v tom poradiť neviem, ale kôli zdravotným výhodám a aby sa netrápil vždy keď sa fenky hárajú, povaha sa kastraciou nemení