Pes má epilepsiu

andy1789
2. nov 2021

Dobrý deň, píšem sem po dlhej dobe. Mnohí si tu určite pamätáte moje diskusie o 10 ročnom maltezákovi so zápalom na mozgu a záchvatmi. Prvý záchvat mal v marci a potom pár ďalších, v apríli začal brať phenaemaletten a v júni mu našli na neurológii zápal na mozgu a začal brať prednizon, odvtedy záchvat nemal. Momentálne má už zníženú dávku aj prednizonu aj phenaemalettenu. Ráno bere 1/4 prednizonu a 1/4 pheanemalettenu (iba ráno každý deň) Dnes som prišla domov a mintu na to mal záchvat, prvý od apríla. 8 mesiacov žiaden nemal, myslela som si, že budeme znižovať lieky až úplne vysadíme a všetko bude ako má byť avšak nie;( Po 8 mesiacoch zase. Volala som hneď veterinárke aj na neurológiu, veterinárka pohotovosť nemá čiže mi nezdvihla a na neurológii mi zdvihla sestrička s tým, že sa mi dnes ešte ozve. Možno sme to unáhlili s tým vysadzovaním alebo neviem. Naozaj si už neviem rady, vyrastám s ním odmalička je to pre mňa ťažké vidieť ho tak.

ckocka
2. nov 2021

Domnievam sa že u psa to bude podobne ako u ludí, mnoho ludí je na antiepileptikách po celý život, iba sa priebežne upravuje dávkovanie.

luccija
2. nov 2021

@andy1789 chápem, že si vystrašená, ale upravia sa lieky a bude dobre.Moja mama má psa s epi odporučili jej chemickú kastráciu, lebo najviac záchvatov mal, keď sa fenky harali.Plus berie lieky a aj tak dostane záchvat.V tej chvíli mu dá diazepam cipok a záchvat odozneje.Zial psík je už starší a s vysadením liekov či úplne bez záchvatov už možno nikdy nebude.Je to záchvat neumiera..aj, keď je to neprijemne.To ste na tom ešte dobre sú psovi, ktorí majú záchvat raz mesačne.

andy1789
autor
2. nov 2021

@ckocka no veď práve, že on začínal 1/2 ráno aj večer s phenaemalettenom, potom sa nasadil prednizon s ktorým začínal 3/4 ráno a večer, teraz bere ráno 1/4 aj toho aj toho. Kedže nám u veta povedali, že máme znižovať pomaly prednizon a môžeme skúsiť aj phenaemaletten pomaly. Tak sme začali a znižovanie na neho až doteraz nemalo žiadne zlé účinky, ba naopak nám prišlo, že vždy keď sme mu o čosi znížili tak mu bolo lepšie. A dnes toto, je mi z toho úplne smutno a celá som nervózna. Skúsime zase zvýšiť aspoň dávku phenaemalettenu a uvidíme. Myslítie, že by mohol byť schopný žiť ešte bez liekov a bez záchvatov alebo byť navždy na liekoch? Tie lieky mu nerobia ani dobrý vpad na pečeň.

andy1789
autor
2. nov 2021

@luccija to dúfam, najradšej by som bola kebyže nemá ani lieky ani záchvat. Tešili sme sa, že od nasadenia liekov záchvat nemal a že vysadíme a bude zase ok, no zakríkli sme to;( dúfam, že sa aspoň podarí aby zostal na liekoch ale bez epi, možno sme dávku znížili až moc alebo prirýchlo. A on nie je sterilizovaný

andy1789
autor
2. nov 2021

@luccija ešte teraz čakám na znamenie od neurológia tam som volala povedlai mi, že sa mi eštde dnes ozvú, že sa zvýši dávka, tak čakám, že o koľko. Len veľmi sa bojím aj toho, že cez deň väčšinou od 7:30 až 15:00 neni nikto doma a nechcem aby sa mu niečo stalo počas mojej neprítomnosti.

luccija
2. nov 2021

@andy1789 chemická kastrácia je len dočasná...na tuším 8-10 m.Nie myslím, že už nikdy nebude bez liekov.Lekarka Ti poradí ako nastaviť lieky hlavu hore🙂koľko mu trvá záchvat?moja mama, keď ho podchyti a dá cipok do pol hodinky je v poriadku iba sa trasie, ale nepovracia sa, nevymoci...iba nevie na nôžky sa postavit

andy1789
autor
2. nov 2021

@luccija jeho záchvat prebieha tak, že najprv začne slintať a chvíľu stojí v kŕči, potom ho preklopí na bok a slintá, nohami akoby behá a trochu kňučí, trvá to asi 3 minúty, potom mu 10 sekúnd trvá sa postaviť a nejak 3-4 minút je dezorientovaný, behá po dome točí sa do kruhu, potom už je celkom v poriadku chodí normálne, len vidno, že je trochu zmätený. Ale ono to je vždy inak takto vyzeral ten dnešný, keď mal ten posledný v apríli tak bol v tom stave na boku asi aj 5 minút a potom mu trvalo kľudne aj 2 minuty kým sa postavil ale opäť do 3-4 minút zase behal celkom šťastný po dome.

andy1789
autor
2. nov 2021

@luccija zamýšlala som sa aj nad eutanáziou je to pre mňa veľmi ťažké ho tak vidieť a vidím, že sa trápi, nerobí to dobre mne ani psychicky ale na druhú stranu mu chcem veľmi pomôcť aj inou cestou, neviem čo je horšie, či rozlúčiť sa s ním alebo zažívať toto každú chvíľku. Som z toho celá vydesená, bojím sa budúcnosti ako to s ním bude, nechcem ho vidieť zomierať vo veľkých bolestiach.

godyna
2. nov 2021

Pokus sa ho nastaviť na lieky a určite neexperimentujte so znižovaním liekov. Môj pes mal epilepsiu. Podarilo sa stabilizovať ho na rok. Potom už nezaberala liečba.

andy1789
autor
2. nov 2021

@godyna a po tom roku ste čo urobili? dúfali sme, že ak tie epi. záchvaty spôsobuje ten zápal tak, že po vyliečení zápalu by mohol byť zase bez liekov zdraví. Len je pravda, že vlastne ani nevieme či už ten zápal nezmizol alebo tam stále je.

godyna
2. nov 2021

Rok bol kľud a potom dostal večer záchvat a do 24 hodín ich mal 13. Už sa to nedalo zastaviť. Bola nedela a ja som zháňala veterinára ktorý by ho prišiel “uspať” to bolo posledné čo som mohla urobiť. Ukončiť mu to trápenie. Ako často ma ten tvoj záchvaty? Kamarátka mala psíka a ten s epi prežil cely život. Síce na liekoch. Občas záchvat ale úplne v pohode si nazival.

pepek11
2. nov 2021

Aj náš psík má epillepsiu. Má 12 rokov a epilepsiu má 5 rokov. Na začiatku bral ráno 1/2 tabletky ráno a teraz berie aj večer. Doma máme pre istotu rektálny diazepam pre prípad, že by mal záchvat grand mal. Použili sme ho len dvakrát. Ten diazepam nám odporučili a dali na veterine. Už som Vám dávnejšie písal, aby ste zobrali psíka na veterinárnu kliniku na dôkladné vyšetrenie.... Na nejakú kliniku, kde mu urobia komplet vyšetrenia. Nie k jednému veterinárovi, súkromníkovi. Možno má len zle nastavené lieky...

andy1789
autor
2. nov 2021

@godyna no na začiatku mal v marci 4 záchvaty hneď po sebe a potom 1 v apríli, odvtedy nič až dneš po 8 mesiacoch.

andy1789
autor
2. nov 2021

@pepek11 teraz som volala s neurológom u ktorého sme boli pred pól rokom. Pomohol nám upraviť dávkovánie a uvidíme ako to bude ďalej, o 2 týždne mám ísť na vyšetrenie koľko má phenaemalettenu v krvi a o mesiac mu mám zavolať čo a ako a podľa toho odporúči ako postupovať ďalej. Spomenul, že na phenaemalettene asi bude musieť byť dlhodobo možno až doživotne, takže z 1/4 ráno začne znova brať 1/4 ráno i večer a uvidí sa. Povedal, že sa to môže raz za čas opakovať, že sa mu možno zápal mozgu vrátil alebo má postraumatický syndróm čiže záchvaty aj keď zápal už nemá. Takže uvidíme, zajtra sme s ním akurát mali isť na očkovanie a tiež na biochémiu tak uvidíme jaké výsledky mu výjdu z tej bio. Snáď to bude ok, neurológ totiž chce aby bol na takej dávke aby záchvaty pokiaľ možno nemal vôbec. Tak hádam bude lepšie a nebude ich mávať (aspoň nie často) Ďakujem za všetky vaše rady a podporu.

kiki68
2. nov 2021

@andy1789 vratit sa naspat na povodnu davku a pri zachvate rektalny diazepam v tube. Mala by si mat doma. Ak nemas, vypytaj od veta. A mohlo dojst k znizeniu hladiny a reakcii

luccija
2. nov 2021

@andy1789 myslím, že nad eutanáziou ešte netreba premýšľať.Psika, keď ma záchvat treba držať v náručí a nie ho nechať pobehovať.

andy1789
autor
2. nov 2021

@luccija nám práve naopak vraveli, že pri záchvate ho položiť na bezpečné miesto, odstrániť predmety na ktorých by si mohol ublížiť a počkať kým to prejde.

luccija
2. nov 2021

@andy1789 a nie je jednoduchšie ho držať v náručí?nás sa chce stavať na nohy a padá, keď ho mama pevne drží je iba v krci a po lieku to prejde.Podla mňa je prirodzené, keď pes trpí, že ho držím pevne nech je v bezpeci

andy1789
autor
2. nov 2021

@luccija Ja len vravím ako to nám radili, pes pri záchvate inak ani nevie čo sa s ním deje, nevníma okolitý svet.

pepek11
3. nov 2021

@andy1789 Aj náš psík mal dokopy 5 záchvatov. Nášmu zistili, že ich má po emocionálnom strese. Odvtedy berie 2x denne lieky. Rektálny diazepam treba mať doma. A neuvažujte nad eutanáziou. Ten psik si to nezaslúži... veď ho máte radi

andy1789
autor
3. nov 2021

@pepek11 Momentále ešte neuvažujem nad eutanáziou, ale keby začal mať záchvaty nejak veľmi často tak mi to potom príde ako trápenie. Teraz nie, ak by mal 1 záchvat za 8 mesiacov tak ešte sa dá, ale ak by mal každý mesiac tak neviem. No ale snáď budeme v poriadku 😅. Asi aj ten náš to bude mať po emocionálnom strese, lebo vo väčšine prípadov ten záchvat dostal, keď sme prišli domov alebo keď niekro zvonil a asi sa až tak moc teší, že mu to toto spôsobuje :(

pepek11
3. nov 2021

@andy1789 Zhodou okolností dnes ráno po vyše hodinovej prechádzke mal náš psík epi záchvat. Stretol sa s kamoškou sučkou, a po príchode domov nás upozornil, že nebude epi... On má auru, takže nás vopred upozornil.

.

andy1789
autor
4. nov 2021

@pepek11 a to vo všetkých prípadoch môže mať epi záchvat po stretnutí so sučkou? Alebo len niekedy? Alebo niektorí psi vôbec?

pepek11
4. nov 2021

@andy1789 nie, len ona sa hárala a nejako sa vzrušil. Má teraz ťažké obdobie, všade na okolí sa hádajú sučky...

basska23
4. nov 2021

@andy1789 mala som huskačku 8,5rocnu
V polovici mája 2021 mala prvý krát záchvat asi 3 krát po sebe.Bola som vystasena utekali sme hneď k veterinarovi.Zaver epilepsia .
Behom mesiaca sa jej stav zhoršoval,zle výsledky obličiek...
Chúďatko toľko liekov mala a injekcii že to som ja za celý život nepojedla
Júl- záchvaty 2-3krat do dňa každý deň. Zo dňa na deň ohluchla a oslepla.Podorenie na opuch mozgu.Brala injekcie tie zabrali na 3 dní a znova trápenie. Posledný júlový týždeň a začiatok augustový bil masaker.Zachvaty záchvaty a záchvaty, 14 dní nespala,dezorientovana, nervózna. Plakali sme všetci.
Záver Nádor na mozgu.
6.8.2021 sme to ukončili. Ja skolabovala u veterinára Nedala som to.Ale zároveň mi padol aj kameň zo srdca že sa netrápi.
A zabudla som napísať záchvaty dostávala aj keď sa tešila ,napr keď niekoho videla,keď priateľ prišiel z prace.(Vyrastala s nami vo vnutri)
Keď to zhrniem tak 2,5 mesiaca bol dlhý ako 10 rokov plne sĺz,preplakanych noci,dní
Ja vám držím palce aby to bola len epilepsia a nič vážne.Viem dobre čo to je a aký to je pohľad na psíka.Ta bezmocnosť, strach,panika.....Neprajem to nikomu .

basska23
4. nov 2021

@luccija fuha pes keď ma záchvat nepobehuje.Je v krčí a trasie sa.Okolo psa nesmie byť nič čím by si ublížil. A Nedrzat hrozí uhrynutie lebo je v krčí .Mohol by vám škaredo ublížiť. Po záchvate je pes dezorientvany a padá na strany .Takže od záchvatu vás nevníma asi 2 hodinky a po záchvate si musí odpočinúť aby si nervový systém odpočinul A nebudit ho hrozí ďalší záchvat.
Poznala som to bohužiaľ

andy1789
autor
5. nov 2021

@basska23 náš psík ma zase toto v miernejšej podobe, samozrejme trasie sa, nohami pláva ale po 10 minutáchc od záchvatu už je zase v poriadku a mám pocit, že ma 100% vníma len do týchh 10 minút od záchvatu je dosť zmätený.

pepek11
6. nov 2021

Samotný záchvat je veľká záťaž pre psíka. Nám veterinári povedali, že keď ide o tzv. petit mal, tak je to ako keby psík v šprinte odbehol 5 kilometrov. Pri grand mal je to 10 kilometrov....

andy1789
autor
8. nov 2021

mala by som ešte otázku. pred asi 10 minútami došiel môj otec domov a našemu psíkovi začal akoby ďalší záchvat. lenže to v podstate záchvat nebol 🤷🏼‍♀️ vyzeralo to akoby ho išiel mať, začal slintať zostal v kŕči, tak ako to má vždy predtým než ho zvalí na zem a dostane ten záchvat, lenže záchvat neprišiel, prestal slintať a išiel ďalej, len bolo na ňom trošku vidno, že je akýsi zmätený, nechápem toto sa stalo prvý krát, samozrejme som rada, že to nešlo do záchvatu ale aj tak ma to desí. Čo to môže znamenať? Nejaký mikro záchvat alebo niečo úplne iné?

pepek11
8. nov 2021

@andy1789 môže byť