Pes epileptik

andy1789
25. máj 2021

Ahojte, píšem sem znova. Ja som tá, ktorá má toho psíka epileptika, písala som sem diskusiu v nedeľu, možno si ju niektorí pamätáte, kedže náš problém sa stále úplne nevyriešil. Včera ráno bol na tom psík stále rovnako nejedol, nepil, nechodil, cikať sa mu nechcelo, bol veľmi smutný a vôbec na nás nereagoval, skúšali sme ho postaviť na nohy no padol nabok akoby bol ochrnutý. Po pár sekundách sa postavil a chodil tak priopito. včera som bola v škole, takže zostal doma sám, keď som sa vrátila zo školy, tak mu bolo ovela lepšie, chodil, síce dosť pomaly a ťarbavo, ale chodil, vypýtal sa von cikať, dokonca sa prestal triasť, potom pomaly začal jesť aj piť. Išla som s ním k veterinárke, ktorá sa na neho pozrela, popočúvala srdce a zkonštantovala, že vyzerá byť zdravý, dych má v poriadku a aj srdce pekne bije. Tak sme dúfali, že už sa bude jeho stav iba zlepšovať, večer opäť ležal ani von nechcel ísť :( vodu a jedlo začal opäť príjmať iba z mojích rúk, takže nechcel jesť z misky, netriasol sa. Dnes ráno bol na tom rovnako ako v nedeľu, nechodil, nejedol, nepil, nechcel ísť na potrebu, zas sa triasal, ale menej ako v nedeľu. Zostala som s ním doma, aby som pozorovala ako sa to vyvýja. Odkedy ho za dnešok pozorujem, tak len spí, chrápe, semtam na mňa hodí nejaký ten pohľad a potom znova zaspí. Veľmi rád leží na veľkom plyšovom delfínovi, ktorý vlastne nemá zábranu, takže z neho môže ľahko spadnúť, a to sa aj stalo spadol z neho. Nevedel sa zozbereť zo zeme, bol padnutý na boku a pozeral sa na mňa. Hneď som ho chcela ísť zdvihnúť, ale začal byť agresívny a nechcel sa nechať, hrýzal ma, vrčal. Tak som zobrala pelech, z ktorého sa vypadnúť nedá a kúsok pašteky. Pašteku som mu položila do pelechu a potom sa on akotak pozberal zo zeme lahol si do pelechu. Teraz opäť zaspal. Avšak všimla som si, že má akoby trochu hlavu natočenú na bok, nedrží ju vzpriamene. Tiež som hladala na googli a našla som ochorenie vestibulárny syndróm, avšak nemá všetky jeho príznaky. Kedže pri vestibulárnom syndróme zviera nemôže chodiť vôbec, mykajú sa mu oči, zvracia a nekontrolovateľne robí potrebu. Avšak to náš pes nemá, no i napriek tomu myslíte si, že by to mohlo byť to? Neviem si totiž rady, veterinárka povedala, že vyzerá v poriadku a, že to mohlo byť tým, že na 4 dni mal iné tabletky, kedže Phenaemaletten, ktorý normálne na epilepsiu bere sa nám minuli a nestihli nám včas dojsť nové objednané, takže mal na 4 dni náhradu iných tabletiek na epilepsiu, teraz už má tie staré tabletky, takže doktorka povedala, že to môže byť aj tým prechodom z jedných tabletiek na druhé a zase naspäť. No aj tak sa celkom bojím, kedže v jednu chvíľku som šťastná, že sa jeho stav zlepšuje a v druhej chvíli sa neviem rozhodnúť, či je jeho stav rovnaký alebo ešte horší. Doktorka aj povedala, že máme prísť, keby začal zvraciať alebo by mal inú stolicu. Myslíte, že by to mohlo byť neurologického pôvodu? Máte s tým skúsenosti?

1xenia1
25. máj 2021

Ideálne by asi bolo začať to riešiť s neurológom, hádať doma diagnózy cez internet je absolútne zbytočné. Viem že veterinár neurológ je v Trenčíne, ale už len samotné vyšetrenie nie to ešte liečba bude veľmi drahé. Najprv konzultovať s veterinárkou, či to má neurologický pôvod a keď si sama s tým už očividne nevie dať rady treba to posunúť iným odborníkom.

mistymay33
25. máj 2021

@andy1789 neviem co je to za rasu, ale ak sa pes zrasie, nevie vstať a este k tomu je agresivny ak sa ho chces dotknúť, tak je to evidentne BOLEST!!! Moze mat priblem s platnickami, s chrbticou… ak nechce chodit tak je to vysoko pravdepodobne! To sa prejavuje presne takými príznakmi ako pises. Presli sme si tym istým, pes mal take priznaky a mal problem s platnickou ktora mu tlačila na miechu, nechcel chodit, triasol sa. Treba ho zobrat na poriadnu veterinu, nech mu urobia CT alebo MRI a tam uvidis.
Hlavne sa nenechaj odbiť zase nejakou bachorkou o zmenených liekoch.

majamat
25. máj 2021

tusim som ti uz pisala, nech mu skontroluju aj brusko. moja tak nehccela chodit, bola nenormalne unavena a mala velky nador sleziny, neskor mavala aj epi zachvaty,a j ked to bolo skor pred smrtou. stacilo by, keby mu urobili sono.
samozrejme, ze sa mozem mylit, ale aj otto ej moznost, evidentne neico s nim nie je ok.

andy1789
autor
25. máj 2021

@1xenia1 dnes sme akurát volali neurológovi a sme objednaný o týždeň v utorok, len si vravím či dovtedy na tom nebude ešte horšie :( veterinárka vravela, že môžeme zvážiť návštevu neurológa. máte aj skúsenosti, koľko taká prehliadka môže stáť? alebo nejaká liečba poprípade operácia?

andy1789
autor
25. máj 2021

@mistymay33 sme objednaný na 1.6. na neurológiu, dúfam, že to dovtedy vydrží :( každopádne neviete koľko to MRI alebo CT bude stáť? som dieťa, nezarábam peniaze a bojím sa, že moji rodičia nebudú chcieť do jeho liečby investovať takú hromadú peňazí 🥺

andy1789
autor
25. máj 2021

a pes je 10 ročný maltezák

andy1789
autor
25. máj 2021

@mistymay33 no zvláštne je aj pre mňa to, že keď ho chcem ja zodvihnúť alebo môj tato tak na nás vrčí a chce nás pohrýzť, ale keď ho chytala veterinárka, tak nevrčal nič

1xenia1
25. máj 2021

@andy1789 záleží od toho čo mu budú robiť, neurologovia bývajú len na klinikach tam sa cena za obyčajnú konzultáciu môže pohybovať od 40 € ak mu budú aj niečo robiť tak treba rátať s vyššou cenou, ct okolo 300€ nakoľko je málo pracovísk čo takúto službu ponúkajú, neuro operácie sa pohybujú v tisíckach.

andy1789
autor
25. máj 2021

@1xenia1 Ajaj 😭 tak to si mi bohužiaľ ani nebudeme vedieť dovoliť, googlila som a našla som, že mri alebo ct stojí okolo 150€ a operácia podľa veľkosti psa od 100-300€ Asi klamlivé informácie, ale v tisícach, aj keby moc chcem tak to nemáme šancu zohnať.

andy1789
autor
25. máj 2021

@mistymay33 ak sa smiem spýtať, ako to celé prebiehalo u vás? koľko vás taká operácia stála alebo CT či MRI? ako je na tom psík teraz alebo po akej dlhej dobe sa po operácii znova rozchodil? tiež by som chcela vedieť či mu operáciu vykonávali hneď v deň ako ste zbadali u neho príznaky alebo až o pár dní či týždňou? kedže sa bojím, že sa jeho stav do prehliadky u neurológa len zhorší až nám ochrnie úplne, som sa dočítala, že keď psík ochrnie úplne a nemá cit v nohách tak je už malá šanca, že pes sa opäť rozpohybuje.

1xenia1
25. máj 2021

@andy1789 žiaľ toto sú veľmi drahé služby na Slovensku sú pokiaľ viem len 4 praviská kde robia ct (2 v Bratislave a 2 Žiline) a mri je myslím len v Bratislave a Trenčíne. Takže za toto sa pod 300€ pravdepodobne nepôjde. No a operácie sú téma sama o sebe. Aj obyčajná kastrácia sa vie vyšplhať nad cenu 300 pri veľkom psovi nie to náročné neurologické operácie. Ale nikto netvrdí že operáciu bude potrebovať, to vie zhodnotiť len kompetentní lekár.

majoranka24
25. máj 2021

@andy1789 Ja by som skusila este aj inu veterinarku. Mozno este poradi aj nieco ine.

mistymay33
25. máj 2021

@andy1789 u nas to bolo tak, ze sme si všimli, ze psik najskor nechcel vyskočiť na postel, chodit zo schodov a po par hodinach nechcel chodit vobec a zacal sa triasť. Okamžite sme ho brali na veterinu, lebo sme vedeli, ze je to rasa, ktora ma predispoziciu na problem s platnickami. Urobili mu ct a nastastie to nebolo az v takom stadiu, ze by musel ist na operaciu, ale musel mat prisny kludovy rezim 6 tyzdnov.
Ale niektore psy to maju horsie a po CT alebo MRI zistia ze to treba operovať. Uz neviem kolko sme platili za CT, ale operacia aj s MRI moze vyjsť aj 1000 az 20oo eur. A operujú to len na niektorych špecializovaných klinikách.
Vas moze mýt uplne iny problem, ale urcite ma bolesti, lebo tak prejavujú bolest, ze sa trasu a mozu byt agresívni. A ked nechce chodit a jest, tak to urcite nie je nejaka banalita. Netrápte ho a zoberte poriadnemu veterinarovi, ktory mu pozrie chrbat, brucho, zoberie krv atd…

andy1789
autor
26. máj 2021

@mistymay33 už ho máme objednaného na neurológiu, ale až o týždeň v utorok, bohužiaľ. Náš tiež tak začal nechcel skákať na posteľ, ale to sme pripisovali skôr starobe. po schodoch nechcel ísť ale to mal len také chvílkové obdobie asi pred mesiacom a predtýmto stavom ešte po schodoch chodil. Už sa včera celkom fajn rozpohyboval, bol sa vonku vycikať, síce sme ho museli volať, sám od seba by sa nevypýtal. tiež sa bol kuknúť do kuchyne a naspäť, zišiel sám aj schody, síce tak ťarbavo, že najprv dal predné nohy a zadoček mu išiel tak bokom. Napije sa už aj z misky ale len niekedy a musím mu ju dať rovno pred nos, je z ruky. Ale má to také zvláštne, celé ráno len spí a poobede trošku ožije. Ale fakt iba trošku. Keď chodí tak ide pomaly a trochu neisto, zvesený chvost a zhrbený - má dosť veľký hrb, taký predtým nemal. Tak kto vie, hádam nám ho v utorok poriadne vyliečia, len som si neni istá, že ak by to bolo v tých platničkách či si môžeme tú 2000€ operáciu dovoliť :(

andy1789
autor
26. máj 2021

Zabudla som ešte povedať alebo teda poriadne som si to všimla až teraz, že má niečo zo zadnými nohami, má ich pri sebe a padá z nich sem tam na zadok, mohlo by to mať súvis s tou platničkou?

fineta
26. máj 2021

@andy1789 mame 9,5 ročného yorka a epi sa mu prejavila, keď mal 2 roky. Záchvaty prebiehajú inak ako popisujes u svojho psíka. Mne to príde skôr na niečo co mu tlači na sústavu. Možno chrbticu.. 🤷‍♀️

andy1789
autor
26. máj 2021

@fineta myslíte, že tie záchvaty spôsobuje niečo čo mu tlačí na sústavu? akože nádor? :( Ako prebieha epileptický záchvat?

fineta
26. máj 2021

@andy1789 píšem spravu

andy1789
autor
26. máj 2021

@fineta ok

andy1789
autor
26. máj 2021

Ešte sme teraz s nim boli u veterinárky, kedže mal riedku stolicu, akoby hnačku. Pichla mu aj proti bolesti niečo, aby ho tak nebolelo kým pôjdeme s ním k tomu neurológovi. A tiež zistila, že medzi krkom a chrbtom (viac na chrbte) bude asi práve ten problém, pretože keď mu to tam trochu stlačila síce nefňukal ani nič ale labky sa mu pri tom tak pokrčili, takže najskôr bude problém tam. Snaď sa s tým bude dať niečo spraviť 🙂 Utešuje ma aspoň skutočnosť, že pravdepodobne to neni nič psychického (mozgového) pôvodu, kedže kolkokrát sú psychické problémy horšie ako tie fyzické. Tak uvidíme u neurológa a snaď potom bude všetko ok

mistymay33
26. máj 2021

@andy1789 ja nerozumiem tomu, preco nedáte tomu psovi urobit aspon rentgen alebo CT ked sa tak dlho trapi. Veterinarka len hada co mu je, a namiesto toho aby to zistila, tak mu pichne injekciu od bolesti…
Ak je to problem s platnickou a tlači mu to ma miechu, tak staci prudký pohyb a moze ochrnut na zadné labky. A kedze po injekcii od bolesti ho nebude obmedzovať bolest, lebo ju nebude citit, tak sa nebude obmedzovať v pohybe a moze si ublizit.

andy1789
autor
26. máj 2021

@mistymay33 Vravím, že na utorok je objednaný na neurológiu, kde mu s najväčšou pravdepodobnosťou CT spravi, inak myslím si, že mu tá injekcia od bolesti aj celkom pomohla, pravda pohybuje sa trošku viac, ale začal opäť jesť a piť z misky a dokonca sa vypýtal cikať. Keby môžem tak by som na tú neurológiu s ním šla hneď, ale majú tam nejaký poradovník no.