Ahojte,
rozmýšľame o tomto plemene, je náročné na cvičenie? Dobre sa zvláda?
Za každý postreh alebo radu ďakujem.
Suhlasim s prispevkom vyssie, ja mam tiez "narocne plemeno" stredoazijskeho ovciaka co je obrovske hovado, ale na ceskoslovensleho by som si este netrufla...potrebuje neskutocne vela pohybu a podnetov a preskoci ti kazdy plot, kamaratovi preskakovala fena vyse 2m plot ako nic. Zdrhla, zadrhla susedovi malu ovcu, su to predsa len 'vlci'. Prosim, taketo plemeno nepatri do ruk zaciatocnikom lebo im pride pekne....⚠️⚠️⚠️
Moj sen, ale veru si zatial netrufam.
Je náročný na cvičenie... záleží od toho aké máte skúsenosti a najmä aké máte odhodlanie a chcenie vedieť s ním pracovať.. Ono aj začiatočník vie zvládnuť náročné plemeno AK naozaj chce - vzdeláva sa o výcviku už pred kúpou, nájde si dobrého trénera (ideálne ešte pred kúpou aby prekonzultoval a vedel čo robiť hneď po príchode domov) a následne aj po kúpe na sebe maká, učí sa,... Dá sa.. Len ako vravím, treba chcieť a vedieť do čoho človek ide..
Československého vlčiaka mame už 12 rokov a je to úžasný pes! Je spoločenská, hrava, akčná, temperamentná, s našimi deťmi vyrastala od narodenia. A milujú ju. Už je stara, bolia ju kĺby, s nohami už má problém, každý deň berie lieky a vitamíny, ale určite netrpí bolesťami. Manžel sa výcviku venoval priemerne, určite nebola náročná. Vie potrebné povely, jeho poslúcha na slovo, nás niekedy až na druhé. Jediný krát nám odbehla z dvora, vyzdvihli sme ju u suseda. Nikdy by som nechcela iné plemeno. Je nádherná, ale určite to nie je pes do bytu. Nemyslím, že by bola náročnejšia ako iné plemena. Potrebuje pohyb, výbeh, čo u nás má. Ma rada spoločnosť a naša je veľmi prítulná. Držím palce, nenechaj sa odradiť.
@lenkapap veru, susedia mali jedneho starsieho od policie. Ten bol krasne vychovany. Posluchal na slovo. Po nom si vzali z utulku dalsieho a ten im preskocil aj nadstaveny trojmetrovy plot. Bezne som ho stretla na ulici. Nastastie nebol agresivny, bol este skoro stena, tak bol hravejsi a dal sa vzdy presvedcit, aby mi dovolil ho vziat za obojok a doviest k nim domov.
@autorka
Bratranec mal vlciaka ako svojho prveho psa, ale chodil s nim na cvicak a venoval jeho vychove vela casu a doslednosti, takze pes bol poslusny.
Nemyslim, ze je to plemeno vhodne len tak na rodinneho psa, alebo pre niekoho, kto nan nebude mat dost casu, alebo bude podliehat “psim ociam” (nebude dosledny).
Vie mat svoju hlavu a potrebuje vodcu svorky, ak ma byt dobry. Inak moze skusit toto miesto “prevziat” sam.
Koniec-koncov, aj taka civava potrebuje doslednu vychovu, i ked vyzera ako hracka. Stale je to pes, ktory vie byt bez vychovy agresivny a vie utocit a pohryzt. Vobec nechapem tie videa, kde ich majitelia provokuju, aby vrcali a sekli zubami (z coho vidiet, ze im nesmu ani do misky siahnut) a este to davaju ako vtipne video.
Mame civavy, ale nestalo sa, zeby na nas zavrcali, ci ma nepustili do cohokolvek, co povazuju za svoj majetok (pelech, misku, oblubenu hracku, maskrtu - na cokolvek mam ako vodca svorky pravo a oni mi bez protestu ustupia).
Pri tomto plememe velmi zalezi na tom, ake stena si vyberies. Ak sa ti podari vyber a stena nebude velmi plache a bojazlive, je radost ho mat doma, lebo sa rychlo uci a dobre spolupracuje. Ale v opacnom pripade to chce skuseneho chovatela, lebo je problem ho socializovat a v pripade, ze sa zlakne, moze mat necakane reakcie. A ako pisali vyssie, potrebuje vela pohybu.
Ja som na ulici zatial stretla len takych, ktori vencili svojich majitelov 🙂
Nám tento rok zomrel 16 ročný psík. U toho nášho, žiaľ, dosť prevládla tá bojazlivá, plachá vlčia povaha. Keďže mal voľný výbeh, akýkoľvek podnet ho vystrašil a už bol fuč. Žiadny plot nebol problém. Ani neviem koľkokrát nám zdrhol... Našťastie všetci ho u nás poznali, lebo to bol naozaj krásny pes, takže mi už rovno volali, kde ho videli... Do budúcna budem už asi uvažovať nad nejakým kľudnejším plemenom 😄
Bol slachteny z vlka preto si myslím,že bude ťažšie cvičiť,pes nie je vlk, vyzerá na ostrého psa, taký samorast,robím si čo chcem,tvrdohlavý,dominantny
Nekupovať nikdy 😅😅nám zničil celý dom ak susedom a museli sme zaplatit okolo 2000 e škody takže toľko k tomuto krásnemu plemenu 😊vhodný akurát do lesa a na farmu
Veľmi náročné, povaha, vyžaduje aj veľa pohybu a veľký priestor
Odporúča sa pre skúsených chovateľov, určite nie pre začiatočníkov či niekoho kto predtým choval čivavu