Žienky koľko peňazí budete dávať deťom - šibačom na Veľkú noc? Ja som chcela dávať po 2 eurá ale ako som nad tým premýšľala, tak neviem či to nie je málo? Nemáme veľa peňazí a dávať po 5 eur mi príde v našej situácii veľa. Ako to máte vy?
Mozem nadlahcene? Za mojich cias sa davalo 5-10 korun.😀 Od babky 50 alebo 100, ale to bol luxus a to davala vsetkym vnucatam bud na sibacku alebo na narodeniny. Chapem ze inflacia je svina ale 5€ je asi vela rozdavat, ci?
Cokolady uz neficia?
Žiadne peniaze, čokoláda, deti sú deti, peniaze patria dospelým 👉
cudzim ludom (susedom.. ludom co niesu rodina ale poznas) by som viac ako 2 eura nedla plus male vajicko ... tam nech si behaju po rodine ... a rodien-zalezi ake mate vztahy ..sama pises ze nemas nazvys tak naco davat cudzim ked sama potrebujes ..
Presne 0€, za sibacku malovane / cokoladove vajicko, nejake pohostenie (kolac, chlebicky, ziadny alkohol pre dospelych) a stuzka na korbac. Uz aj to su naklady, nevidim dovod platit za tradicie (a casto bordel po sibacoch) a nalievat alkohol. A ak sa niekto urazi a o rok nepride, tak o to lepsie.
Ake su velje deti? My mame 2,5 a 6 a budem rada,ak peniaze nedostanú- dostavaju dost na svoje sviatky. Pre ne nemaju taku hodnotu ako coko-vajicka. Ale 7rocmemu synovcovi dam asi 5e,on uz je skolak,vnima to inak
Nestačí dávať čokolády? Každý človek chápe, že jednoducho inflancia. Dostanu po cokoladke, vajíčku a vybavené.
A toto len odľahčene - nechápem kto vymslel, za "násilie" odmeňovať peniazmi 😐 má to nejakú tradíciu, alebo? Ja som nikdy veľkú noc neoslavovala, vždy som to pretrpela ako dieťa a nikdy som nepochopila, prečo za moje "utrpenie" dáva starka sibacom peniaze. A nikdy som sa nedozvedela, odkiaľ to pochádza a kde to ma korene. Vie ma niekto poučiť?
@maminka880 ...keby som dala 10€ cudzim tak dojde cela skola aj dedina 😁 ...spoluziakom a susedom davala dcera po 1-2€ plus cokoladove vajicka a maslicku na korbacik, uplne cudzim cokoladove vajicko.
Žiadne peniaze nedávame ani rodine, krsnistkam.....Dostanú čokoládové vajíčko.
Aaach, už zas prichádza to obdobie tejto trapošiny 🤦♀️😤😁
V každom prípade.. keď už.. tak za mňa čokoládové vajíčko / zajac / niečo.. peniaze nie..
Davat 5-10 e len tak cudzím mi pride strasne moc. Si predstav, ze pridu 15-ti😆. Neviem,ci Veľká noc ako taka ma byt o peniazoch. Podla mna je to skor o zachovani tradícií a tie sa isto nezacali tym, ze ludia davali detom peniaze.
@evamarek77 no aby si nebola prekvapena, moj muz na 36 a planuje chodit po rodine a sibat svoje tety a sesternice, co maju uz cez 60 rokov.
Ja uz som to tu niekde pisala. Deti ani nevedia co je velka noc. Teda vedia. Tie co chodia oblievat vedia ze dostanu peniaze. Ja by som toto nepodporovala uz ani centom.
max 1 euro by som dala, ale to len ak chces davat oeniaze. podla mna staci uplne nejaka cokolada, alebo dat kolacik a vodu a stuzku na korbac. lebo potom vidis malych chlapcov, ako si rataju oeniaze a vravia si ze tam uz nepojdu, tam malo dostali a tam nedostali nic. velka noc nema byt o peniazoch a nebudem to podporovat
@evamarek77 jaaj, jaze riesis ze ta neoridu uz okupat
Peniaze nikomu dávať nebudem. Nemám nazvyš a tieto hlúpe zvyky podporovať nemienim.
A kto Ťa príde šibať?
Mňa príde len synovec, tomu dám 10€ a ak príde aj jeden chlapcek (vzdialena rodina, nie pokrvna), tak tomu dám 5€.
Kasli na to,čo sa patrí, daj toľko, koľko si môžeš dovoliť. Pokojne aj len čoko vajce.
Peniaze? Ziadne. A muz, co pojde so synmi, ma zakaz brat peniaze. Zakaz! Aj kamoskam, co pojdu decka spoluziacky vysibat, v dobrom prizvukujem, ze ziadne peniaze. Ja na nich zarabat nechcem.
tiez nedavam ziadne peniaze, len balicek s coko vajickami, sladkostami ak niekto z rodiny pride. Dnesne deti uz ani poriadne nevedia o tejto tradicii, my pripada, ze skor chodia sibat uz len zo zvyku ich rodicov 🙂
hneď z prvej - 2-5e nie je (bežnému šibačovi od susedov) málo. jasné, doba sa zmenila.. ale..
za mojej mladosti cca 25 rokov dozadu 🤯😅 mamka dávala chlapcom z ulice podľa vzťahu a uváženia 5/10/20/30 korún.
šibačov ale na dedine chodilo veľa a narátalo sa to
teraz keď ja hostím šibačov, dám tiež podľa vzťahu a uváženia.. 5e je asi minimum, plus nejaká sladkosť a malá hračka..
ale teda nikto zo susedov nechodí, ide o deti našich najbližších kamarátov, s ktorými sa stretávame celý rok.. netreba to preháňať a hlavne netreba sa predháňať
Dostanu po vajci s dovi 👋
žiadne peniaze som nikdy nedávala ani nebudem. Dostanú čokoládky čo vybrala dcéra a stužku na korbáč, nič viec netreba. Oslavovať sa dá aj inak ako rozdávaní penazí.
by ma zaujimalo, kto vymyslel tradiciu davat za sibanie peniaze, aky je vobec dovod. Lebo toto uz s ludovou tradiciou nema velmi nic spolocne, ked sa ohliadneme do minulosti
@zorkahorka ide o deti od 2 rokov do 12 rokov, v rámci rodiny. S niektorými sa stretávame pravidelne ale s niektorými max 2x do roka. Na jednu stranu mi prídu 2 eurá málo ale zasa 5 eur už veľa.
@maminka880 Páni, to sa mi zdá fakt veľa. Keď vám príde tak 10 spolužiakov/susedov + rodina, to mi príde fakt veľa.
Dávame 10€ cudzím chlapcom(susedom,spolužiakom)
V rodine 20€ chalocom