Pauza po strednej škole

2. dec 2021

Čaute,
chcel by som počuť Váš názor na tzv. Gap year. Ide o to, že človek po strednej nejde hneď na VŠ, ale od štúdia si dá ročnú pauzu. Aký máte názor vy? Ma niekto s niečím podobným skúsenost. Prípadne rodičia ako by ste reagovali, ak by vaše dieťa chcelo Gap year. Ja osobne som v maturitnom ročníku a tiež uvažujem o tomto. VŠ si isto chcem spraviť, no momentálne som už dosť unavený a vyčerpaný zo štúdia, práve aj kvôli tomu, že sa stále prechádza na dištančnú formu, navyše mojou achilovou pätou je angličtina, ktorú budem potrebovať prakticky na každej VŠ. Počas tejto pauzy by som sa jej mohol viac venovať a zdokonaliť sa. Ak by som si túto pauzu dal, tak by to vychádzalo, že na VŠ by som šiel ako 21ročný, nie je to už trochu vysoký vek? Čo som sa rozprával s kamarátmi z VŠ tak údajne majú viacerých študentov starších, respektíve nezačali študovať načas. Bežne sa na VŠ nastupuje v 19,20 rokoch prípadne aj 21 keď niekto ide z Bilingválneho

autor
2. dec 2021

Viem že externí študenti sú aj omnoho starší, ale ja chcem denné štúdium samozrejme

21oktober
2. dec 2021

no a ten rok sa aj mieniš niekde zamestnať ?

kate211
2. dec 2021

A vies co budes cely rok robit? Pracovat? Nejaky kurz? Zaplatia ti to rodicia? Kto ta bude zivit? Pokial by som rok pracovala a potom sla na VS, je to v poriadku. Poznam mnoho takych ludi. Kazdopadne dieta, ktore nestuduje ani nepracuje by som v sedeni na prdeli doma rozhodne nepodporovala. Studovat zacnes v 21, skoncis v 26, je to dost neskoro. Do praxe je kazdy pracovny rok dobry.

autor
2. dec 2021

@kate211 jasne práca, možno si vďaka tomu budem ešte viac vážiť štúdium , to som aj počul od iných že po pauze si štúdium vážili omnoho viac

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lindous
2. dec 2021

Ja som mala neplánovane skoro ročné voľno.. teda na VŠ som išla hneď, ale uprostred semestra som prestala chodiť a nastúpila zase od septembra na inú ... malo to aj výhody - u mňa bola teda hlavná tá, že som bola na novej VŠ omnoho spokojnejšia, ale teda pracovala som medzi tým, zarobila si ... svojím spôsobom aj oddýchla, lebo školu si viac nosím aj domov a mám ju stále v hlave ... keď som iba robila to bolo také, že som si odrobila a mala voľno .... ale aj nevýhody ... ťažšie sa človek dostáva po pauze do školského sytému (hlavne pri dennom štúdiu) a zase si zyvknúť na učenie sa a podobne ....

Keby som mala možnosť byť zase na strednej a vedela to čo dnes, tak by som išla rovno na tú školu, kde som teraz ... gap year by som si nenechávala .... keby hej a neviem to čo teraz, náhodou by som si zase zle vybrala a to už by boli 2 roky voľna, čo už mi príde príliš 😅

A teda poznám pár ľudí čo to takto spravili, ale skoro nikto potom už na VŠ nešiel ... buď odišli za prácou do zahraničia a už tam aj zostali alebo si našli takú prácu tu, že už ju nechceli opustiť ... predsa len, keď človek raz už okúsi tú finančnú nezávislosť a osamostatnie, tažko sa od toho upúšťa... ja som pokračovala, lebo to čo chcem robiť sa nedá robiť bez VŠ

amelie2017
2. dec 2021

Ak by moje dieta pocas tej pauzy pracovalo, nemala by som nic proti tej pauze, ale ak by sa len chcelo flakat, vs by som mu uz neplatila. A coskoro ani neposkytovala domov. Mesiac- dva po mature ok, ale ale potom makat.
Mala som tak viacero spoluziacok, co zacali rok po skole, niektore aj viac. Ja sama som mala pauzu medzi bc. a mgr., ale to som skor musela, ako chcela.

autor
2. dec 2021

@lindous a nebol žiadny problém že si bola o rok staršia oproti druhým? Ja myslím že isto nie ale pre istotu sa pýtam, čo viem tak aj omnoho starší bývajú na dennom štúdiu

autor
2. dec 2021

@amelie2017 áno, mám v pláne pracovať a práve zarobit si práve na štúdim, nechcem od rodiča pýtať peniaze na ďalšie štúdium. Oco sa dokázal presadiť aj bez VŠ a je teda toho názoru, že keď chcem VŠ ok, ale mám si to hradiť sám

ajka0207
2. dec 2021

Ak by moje dieťa počas toho roka riadne robilo, tak by som s tým problém nemala, ale inak je ťažšie nabehnúť po roku v robote naspat na školský systém.

lindous
2. dec 2021

Stále mám aj tak ešte o 2-3 roky starších spolužiakov a teda aj mladších, ale všetkých vnímam ako rovesníkov, predsa len 22-26 nie je taký rozdiel ako 12-16 😅 čiže fakt žiadny problém

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
znikol97
2. dec 2021

Mala som rok pauzu a potom bolo ťažké dostať sa do učenia,... Výška je už úplne iný level ako stredná, alebo teda závisí od toho na akú školu sa chystáš...
Samozrejme som ten rok pracovala a v práci som sa chystala na prímačky, ale potom ten nástup, kvantum učiva...
Tiež poznám mnoho ľudí, čo si povedali rok voľno, potom vysoká... Vydržali mesiac aj s cestou a vzdali to, alebo na školu vôbec nenastúpili...

elizabet173
2. dec 2021

nemala by som nič proti, ak by si počas toho roku pracoval, ale nepovažujem to za dobrý nápad. Mňa po maturite na VŠ nezobrali a môžeš ti povedať, že keď som sa pripravovala na prijímačky o rok, bolo to oveľa oveľa ťažšie, lebo som "vypadla z rytmu".

elzik3
2. dec 2021

Podľa mňa toto sú úplne blbosti čo tu čítam, ja som išla na VŠ po dvoch rokoch od maturity ak nie po 3. A neskutočne som bola za to rada, ak sa necítiš ísť na VŠ hneď ani nechoď lebo hneď skončíš a hlavne máš čas si aj premyslieť, čo chceš študovať. U mna to bolo dokonca tak, že som ani nevedela, že to chcem studovat a povedala som si, že to skúsim no nedávala som tomu veľké šance, že vydržím a nakoniec som dávala skúšky na Ačka. A presne tak, potom si aj uvedomíš že štúdium je super a viac si to vážiš, že môžeš študovať.

elzik3
2. dec 2021

@elzik3 ešte dodám, že na VŠ nikto nerieši koľko máš rokov 😄 tam to nefunguje na takých vzťahoch ako na SŠ, dokonca ja som mala spolužiačky aj ktoré už boli vydaté a išli na denne, plus môžeš dostavať stipko, to som ja dostávala. Sú ľudia ktorí chodia na denne ak napr. v 30tke 😂 keď im to je umožnené

breznica
2. dec 2021

Áno,rok po maturite som pracovala na viacerých miestach,nevzali ma na VŠ akú som chcela študovať,tak iná možnosť nebola,len práca. Do prvého ročníka som nastupovala v 20 a nebola som ani zďaleka najstaršia

meringe70
2. dec 2021

Ahoj, ja som mala gap year. Zo strednej ma nevzali na moju vysnívanú VŠ a tak som pracovala a utriedovala si život :D potom som nastúpila a teda všetko si platila sama a po ukončenom roku VŠ som zmenila odbor, kde som doteraz. Som teda o dva roky staršia ako väčšina spolužiakov, ale veľa ich tam je a o dosť starších. A vôbec neľutujem .🙂

satoshi
2. dec 2021

Dať si rok odklad je úplne v poriadku. AJ dva. Ak budeš pracovať, prípadne cestovať, respektíve oboje, tak smelo do toho. Hlavne nebuď doma, pretože väčšinou plány o učení sa jazykov a množstve aktivít sa vytratia spolu s tým, ako sa vytratí nejaká denná rutina a režim. Tiež 21 rokov pre zahájenie VŠ Štúdia nie je vôbec veľa. Ten, kto ide hneď po strednej škole má 19-20 rokov ako píšeš, takže neboj zapadneš 🙂 Mala som spolužiakov, ktorí taktiež nejaký čas pracovali predtým, ako sa rozhodli pre štúdium - niektorí v zahraničí, iní na SR, jeden robil dokonca najskôr 5 rokov kuchára - dnes už je Ing. Tí, ktorých odbor bavil, k tomu naozaj pristupovali inak, ich hnací motor bol trošku silnejší, keďže kúsili aj inú cestu, ako tú študijnú. Iní, ktorých to až tak nebavilo, zase rýchlo prišli na to, že práca im vyhovovala viac, a išli kade ľahšie. Takže celkovo mám pocit že títo ľudia, ktorí prv skúsili pracovať potom menej tápali, nestrácali čas vďaka tomu že sa rýchlejšie vedeli rozhodnúť či chcú študovať, alebo pracovať. Okrem toho, jeden veľký bonus bude, že neprežiješ v izolácii istý čas, ktorý mnoho ľudí nazýva najkrajšími rokmi života 🙂 Znie to ako banalita, ale prežila som na tej škole vážne famóznych a dojemných 5 rokov - z hľadiska medziľudských vzťahov - a to s takou mierou socializácie, ktorú s veľkou pravdepodobnosťou už asi nezažijem.Nechcela by som zažiť štúdium v časoch plných lockdownov a reštrikcií. V každom prípade ale môže sa stať, že sa k štúdiu už nikdy nevrátiš, takže treba byť aj na to pripravený tak, aby si si to potom nevyčítal, alebo nedajbože nakoniec nešiel do tej školy nasilu.

sigma510
2. dec 2021

Mala som rok pauzu po strednej. Veľa ľudí mi vravelo že keď som nešla na školu hneď po strednej, už nepôjdem. Išla som. Ten rok som sa zamestnala, normálne fungovala, potom som dala výpoveď a išla som na vš, celkove som nastúpila do školy o rok skorej, takže mi nic neušlo, stále som na vš nastupovala ako takmer 20 ročná. Dokonca som po roku prestupovala na inú školu, takže som nakoniec študovala 6 rokov a skončila tesne pred 26, kedy ti vlastne končia všetky výhody denneho štúdia 🤣. Neľutujem, výška boli najlepšie roky môjho doterajšieho života 😊

thoughtfulweirdo
2. dec 2021

Ja ti ten rok pauzy veľmi odporúčam. Ja som ho tiež chcela, lebo som nevedela, čo ďalej študovať, čo vlastne chcem. Ale nechala som sa rodinou ukecať, že by sa mi potom už nechcelo a bla bla, čo aj tu čítam. Tak som si dala prihlášky na to, čo mi tvrdili, že by sa mi hodilo študovať, aj ma prijali, jednu som si náhodne vybrala, nastúpila... A nedoštudovala ani bakalára, lebo som nemala žiadnu chuť a motiváciu. Možno by som po roku pauzy na VŠ už nešla, ale vyšlo by to úplne narovnako, len by som o rok skôr začala zarábať 😄 inak, mala som tam spolužiačky aj o 5 rokov staršie a nijaký rozdiel nikto nerobil, nikto to neriešil. Rok je nič.

sparrows
2. dec 2021

Ja som teraz na výške, ale idem meniť odbor od septembra, čiže budem mať 21 v prváku a vôbec to nevnímam. Ten rok dva sa úplne stratí. 😂 a navyše končiť v 26 vôbec nie je neskoro. Však robiť budeme do konca našich životov. Čo je to rok štúdia navyše?

simca06022011
3. dec 2021

Ja som mala tuto pauzu, ale pracovala som, čiže rodicov a kto co na to som neriešila. Potom som isla na vs, ale po cca 3 semestroch som prešla na externu formu. Proste uz som bola fin. samostatna nepacilo sa mi vobec v situacii ze zase som viac menej zavisla od rodičov aj ked len ciastocne... Plus prax mi k tej vs dala viac ako sedenie v lavici.

simca06022011
3. dec 2021

A k veku, na vs to nik nerieši, su tam ľudia co študujú roky 😂 to nie je škôlka alebo zakladna skola kde riesia kto ma rok hore-dole ☺️ väčšina ľudí v rocniku ani nevie kolko rokov ma spolusediaci

ivangeline
3. dec 2021

Inde je to cellom bezna prax. Tu nie. Ak si rodicia myslia,ze ke to dobre a budes mat ten cas kvalitne zaplneny,chod do toho. Ak naopak,popremyslaj nad dovodmi,ktore ti povedia.. ;)

pieksamaki
3. dec 2021

Gap year je bezna sucast v amerike....podla mna ako komu vyhovuje....ja budem za pre moje deti.....dokonca nebudem vyzadovat ani VS.....dnes su moznosti uplne inde......a spokojnost zavisi v niecom inom.....ja som mala na skole aj o 13 rokov starsich spoluziakov... je aj univerzita 3.veku pre seniorov.....
Takze podla mna ako citis.....ono ani VS nie je zaruka dobreio miesta v praci......

diewcatqoo
3. dec 2021

Sla som po strednej hned na vysku, avsak vybrala som si zly odbor, takze som pocas prveho semestra skoncila. Potom som pracovala dva roky a po dvoch rokoch som sla znovu na vysku, na denne studium. Bola som medzi spoluziakmi najstarsia 🙂
Jedine negativum bolo, ze posledne dva roky mi uz na isic neplatili zlavy na dopravu :-/

moonlight1210
3. dec 2021

Mozes si dat pauzu, ak budes pocas toho pracovat, kedze tym padom nevypadnes z funkcneho procesu uplne.

Ale moze byt potom problem nabehnut spat na skolsky system, ucit sa vela veci naraz. Zapamatavat si. Mozog vie tiez totiz zleniviet.
Potom uz moze byt neochota, pocit, ze to nezvladas, je toho na teba vela. A VS rozhodne kladie vyssie naroky ako SS.
Moze ti, ako uz niekto pisal, zachutit volnost sa nenutit.

Co sa tyka veku, ja som sa na VS, ktoru som chcela, dostala az na dalsi pokus, ale medzitym som “zabijala” cas na inej VS, kde ma vzali. Mala som ju v zalohe, bez prijimacich skusok.
Takze z procesu som nevypadla. (Ukoncila som komplet cely prvy rocnik aj so skuskami. Aj ked uz som pred letom vedela, ze som konecne prijata tam, kam ist chcem.)
Pri nastupe na novu VS som preto bola o rok az dva starsia ako spoluziaci. Ale nijak som to nevnimala, ani oni. Mala som k tomu aj ovela starsich spoluziakov, co mali v prvaku 24-25 rokov. Lebo napr nezvladli na nejakom predmete ani opravne skusky, ani opakovanie rocnika a museli ist zas od zaciatku.
Alebo skusali stastie na prijimackach uz po niekolky raz, nez im to vyslo.

A popri tej skole som chodila este po poobediach a veceroch (a niekedy nociach) do prace. Aby som mala i peniaze. Nasi mi boli ochotni davat nejake vreckove na ucet, co ako-tak pokrylo ubytovanie. Zvysok som musela zarobit sama.

Za mna VS vyborna vec. Aj sa ucis, aj mas volny cas a uzivas si party zivot, mas kopec kamosov, cestujete spolu, chodite na chaty. Mas prazdniny, co je taka extra dlha dovolenka, ktoru v praci uz najskor nikdy nezazijes (ak nie si PN, alebo nedas vypoved. Na Slovensku sabatove volno v praci nie je zvykom).
Aj pracujes, zvykas si uzivit sa, aj este zvycajne nemas pracu s vysokou zodpovednostou, takze ta tolko dusevne nezatazuje. Jedina vacsia starost je pisat prace a robit skusky.

Takze VS odporucam ako dobru prechodnu pripravu medzi zbohom detstvo a vitaj dospelost.

ivanaks
3. dec 2021

Poznám študentov, čo si dali po SŠ rok-dva pauzu a potom hladko nabehli na štúdium na VŠ, ale aj takých, čo si našli dobrú prácu a na VŠ už nešli, alebo to po roku vzdali (ako zbytočné). Čo sa týka veku, u nás na katedre máme aj 60-ročného prváka v dennej forme štúdia. 😉

ibrunova
3. dec 2021

Ak nie je vážny dôvod, treba ísť hneď po strednej, potom sa to už nemusí podariť z rôznych dôvodov.