Patrí sa zobrať mesiac po pohrebe veniec s rozlúčkovym šerpom?

7. aug 2024

Ahojte neviem ci sa to moze alebo nie ale neboli sme doma velmi dlho patri sa zobrat mesiac po pohrebe veniec ? Viem ze su nejake pravidla ze 6 tyzdnov musia byt vence na zosnulom nieje nejake pravidlo ? Nechcem byt neslusna srdce mi vravi ze to tam chcem zobrat :(

deti95060810
7. aug 2024

o žiadnom takom zvyku neviem... počujem prvý krát.
na niektorých hroboch vidím vence po pohrebe omnoho dlhšie ako mesiac....

terezka1947
7. aug 2024

Žiadne pravidlo o 6mesiacoch neexistuje....ak cítiš,že veniec odniesť chces...odnes ho.

egonsk
7. aug 2024

ked nezoberies ty, zoberie ho niekto iny ... netreba sa trapit, ten zomrely ti koli tomu uz nevynada a prezivsi ak ta bud8 chciet ohovorit, tak si najdu aj akukolvek inu zamienku.

deti95060810
7. aug 2024

@egonsk 🙄

autor
7. aug 2024

Ja ten veniec chcem zobrat len ci sa patri dat nato aj šerp s rozluckovym textom ci uz to nieje neskoro

autor
7. aug 2024

@terezka1947 6 tyzdnov tam musia byt vence aby mal zosnuly pokoj ak by dali dole vence skor hrozi ze zosnuly nebude odpocivat v pokoji ( povera )

autor
7. aug 2024

Ja som skor zvedava ci uz nieje neskoro to tam zobrat aj s rozluckovym textom

terezka1947
7. aug 2024

Ale kdeže,to je povera...možno u niekoho majú byť rok,u vás pol roka,u iných mesiac. Pokoj to mŕtvemu ani neodnesie,ani neprinesie.

vikusjk
7. aug 2024

@egonsk ja to chapem tak, ze autorka chce veniec odniest na hrob, ale uz je to mesiac po pohrebe a pyta sa, ci ma na neho dat aj stuhu s rozluckovym textom, alebo uz nie. Len to slovo "zobrat" matie 😅
@autorka sprav, ako citis, nebudes za zlu ani tak ani tak

nafka0483
7. aug 2024

Neboli ste doma, cize ste neboli na pohrebe a teraz chces na hrob dodatocne priniest veniec a nevies ci dat aj stuhu s textom? Tak tomu mame rozumiet?

zuzanockamt
7. aug 2024

Rob tak, ako to cítiš. Vôbec nepozeraj na názor iných v tomto. Ak chceš na hrob priniesť veniec so stuhou a textom, tak ho dones. Kľudne aj 6 mesiacov po pohrebe, ak by som na ňom nebola. Nezaujímajú ma cudzí ľudia a ich názor na toto.

isis234
7. aug 2024

Môžeš dať na veniec i stuhu- nápis kto sa lúči, na hrob.Nevadí, že ste neboli na pohrebe. Nie je nikde napísané, kedy sa môže, nemôže nosiť veniec..

ukgirls
7. aug 2024

nie zobrat ale priniest veniec... kedze si tio napisala opacne vsetci pochopili,ze chces hrob upratat a vence povyhadzovat ... zosnulemu je u ... ci mu donesies veniec alebo kyticu alebo len zapalis sviecku ... dones co chces a ako co citis .. podla mna by ale kytica stacila

alickapusinka
7. aug 2024

to je čo za blbosť nikdy ani po pohrebe som nebrala žiadne vence ani s maminho ani s dcérinko hrobu.Raz ked to je na cintoríne tam nech to bude bola som na veľa pohreboch ale nikto nikdy za 6 mesiacov nebral žiadne vence ani zo stuhou písaným textom ani bez stuhy.Po roku som to z hrobu vyhodila nakoľko už boli vyblednute ale hodila som do cintorinskeho odpadu nikdy som s cintorína nič domov nevzla to sa nemá brať nič s cintorína.TY ccheš opačne doniesť veniec po pohrebe na hrob tak ja by som kúpila len kyticu a nie veniec už po pohrebe.

opica_skorica
7. aug 2024

Autorke:

Keď myslíš priniesť, tak nepíš zobrať.

Zobrať hneď značí, že odniesť/vyhodiť… píšeš o 6 týždňoch. Áno, niekto dodržiava 6 týždňov, niekto nie. Nemá to pevné pravidlá…

My sme zobrali/vyhodili kytice po mesiaci, i keď zmrzli hneď v deň pohrebu, pretože bolo -16. A vence so stuhami? Tie sme zobrali z hrobu po 6 mesiacoch a 5 dňoch.
Niekto to necháva aj celý rok a na Dušičky (cca 2-3 týzdne pred nimi) spraví novú výzdobu pomníka.

Je to rôzne. Urob ako citis. Kludne aj stuhu.

autor
7. aug 2024

@vikusjk ano je to tak

autor
7. aug 2024

@nafka0483 ano tak tak

autor
7. aug 2024

Ano tak som to myslela ze zaniest pred mesiacom bol pohreb a chcela by som tam zaniest veniec aj zo stuhou som bola zvedaca ci to uz nieje nevhodne

letfenixa
7. aug 2024

Ako si ľudia dokážu poverami komplikovať život.

mandarinka555
7. aug 2024

@vikusjk Konečne som pochopila, ďakujem...autorka píše ako neandertálec.

babulkomale
7. aug 2024

s kým?

letfenixa
7. aug 2024

@mandarinka555 to robí aj absencia interpunkcie.

olusik112
7. aug 2024

Povery......ach neznašam povery. Akože ked mojej neterke zhoreli vence na hrobe v deň pohrebu lebo tam ludia zapalili bambilion sviečok, nebude odpočivať v pokoji???
Mesiac po pohrebe už by som venoec neriešila ked tak kiticu
Ale tomu mrtvemu to je veru jedno určite ti nevynada ani ked nicč nedonesieš.

viestta
7. aug 2024

Ty ho tam chces odniest a polozit na hrob ci odniest z hrobu. Odnes co chces a upratovanie hrobu nechaj na najblizsiu rodinu

danica2711
7. aug 2024

šerp?! To na tom venci je stuha, šerpA je niečo iné, šerp neexistuje. To len aby si vedela, keď (ak) to budeš objednávať

guliver19
7. aug 2024

Pises ako neandertalec. To je ta serpa ked uz. Ten serpa je nosic nakladu v Himalajach. Takze s rozluckovou serpou!!!! To ti neklalo oci napisat taky blud???

autor
7. aug 2024

@mandarinka555 niesom neandertalec aj ked ano mozno je to trosku divne napisane 😅

autor
7. aug 2024

@viestta zaniest veniec

autor
7. aug 2024

@guliver19 tak ma zabi ze som to zle napisala 🙄

terezka1947
7. aug 2024

Baby,veď do nej nerypte.
Ja som to normálne pochopila.