Partner narcis

30. júl 2022

prosím máte tu niekto reálne skúsenosti s partnerom narcisom ? ako týchto ľudí ľahko identifikovať už počas písania si? dá sa to vôbec??? aby človek nenaletel. resp. pri pár stretkách... čo sú také typické znaky?

brembo
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
0silvia0
30. júl 2022

Hovoria to, co chces pocut...

ms_green
30. júl 2022

Love bombing, extrémne rýchlo tlačí do vážneho vzťahu

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lindous
30. júl 2022

Ja si vždy všímam ako sa človek správa k iným ľuďom napr. čašníkom alebo hovorí o iných ľuďoch napr. svojich kolegoch, pretože keď chce niečo od teba dokáže ti veľmi dobre ťahať medové fúzy popod bez toho, aby si si to vôbec uvedomila, ale k ostatným je arogantný, povýšenecký, všetci ostatní sú tí zlí a len mu závidia - no ani na základe tohto by som si nedovolila niekoho diagnostikovať, len to proste veľa o ňom napovie a je predpoklad, že raz sa tak začne správať aj ku mne ... ale neprežeň to s tým pokusom o rozbor osobnosti na prvom stretku, lebo si môžeš viac uškodiť ako pomôcť 😅

ms_green
30. júl 2022

Prezývky nemusia byť úplne. Skôr to, že chce ohúriť. Jeden z mojich bývalých priateľov bol taký a to bolo.. Prvé dva mesiace mi stále niečo kupoval, volal ma do drahých reštaurácii, kvety, neviem čo. Po mesiaci mi hovoril, že našiel lásku svojho života a že si ma chce zobrať a stále že chce byť so mnou, každý deň, lebo že bezo mňa nevie žiť.
Ale to, čo píše @lindous je veľmi dobrá rada, všímať si ako sa chová k iným, k čašníkom, ku zvieratám, ku kamarátom.

jumama
30. júl 2022

Ak maju nejaky zamer, nieco co si narokuju a ty im povies nie, tak ich dost nastves. Vo vacsine pripadov si aspon male rozladenie, nastvatie vsimnes. Kto ta ma rad, respektuje nie a spyta sa ta, necha ta spolurozhodovat. S narcisom sa mozes citit trochu pod tlakom, ako lapana korist. Povies nie, neakceptuju ho. Pridu s alternativami, ktore su mozno az neprijemne, v tom narokovani si, neakceptovani nie. Moze sa ti to chvilu zdat prijemne, ked sa niekto o teba hlboko zaujima, zasypava ta darmi, velmi stoji o cas s tebou. Vskutocnosti je za tym lov koristi. Trofeje, ktorou sa pochvalia.

haley7897
30. júl 2022

@lindous v prípade narcissistu nemôžem súhlasiť s tou časťou kde by sa mal narcissista správať arogantne voči okoliu. Narcissista je veľmi často šarmantný, všímavý, zdvorili predovšetkým pred objektom svojho záujmu. Tvoji rodičia ho celkom pravdepodobne budú mať radi. Krátkodobo na verejnosti si dokáže udržať svoju masku a očariť okolie. Problém je v súkromí za zatvorenými dverami. Častokrát z manipuluje okolie a rodinu obete tak, že veria tomu, ze obeť je ten problém vo vzťahu a on sa to snaží držať pokope a pomôcť obeti.

h2
30. júl 2022

Labka? Tak sa volá moja mačka.

larena
30. júl 2022

Nemám síce skúsenosť s narcisom ako partnerom, ale s dosť blízkou osobou..čo som odpozorovala ja tak títo ludia si nevedia priznať chybu,nikdy nevedia zhodnotiť veci objektívne,vždy sa cítia ako obeť ktorá hľadá ľútosť u druhých..potom napríklad stále hľadajú u niekoho nejakú formu pochvaly alebo úcty ale zároveň majú o sebe celkom nerealistickú mienku nie len po fyzickej stránke ale aj po intelektuálnej stránke a myslia si že sú v jednoduchosti povedané vo všetkom najlepší🤷🏼‍♀️Takýto človek neni úplne bezcitný a dokáže do nejakej miery súcitiť s druhým ale má s tým problém..ale napríklad by sa takýto človek prezentoval ako veľký empat lebo tak ako som písala tak oni majú o sebe nerealistickú mienku😅A tiež ako som písala stále sa v niečom potrebujú utvrdzovať ale pritom majú už dopredu jasno v tom čo chcú od teba počuť a keď im náhodou povieš niečo iné tak je zle.A absolútne nevedia prijať ani konštruktívnu kritiku🤷🏼‍♀️Ešte som napr. počula že narcis bude skôr rozprávať viac o sebe a moc sa nebude zaujímať o teba VS sociopat ktorý sa naopak bude zaujímať až prehnane ale všetko to robí len pre to aby o tebe získal čo najviac informácií ktoré neskôr bude môcť akýmkoľvek spôsobom využiť vo svoj prospech.Samozrejme aj narcisov je viac typov a nedá sa to generalizovať a asi je to aj trošku iné keď sa jedná o partnerský vzťah..s týmito prejavmi som mala skúsenosť ja (bohužiaľ😅)

au1994
30. júl 2022

Vkuse písal o sebe, zdrobneniny, fotky mi posielal svoje, urážal sa, keď som nechala videné, hneď sa tváril, že sme zamilovaní a potom naživo strúhal ksichtíky, chichotal sa na tom, hovoril o sebe v tretej osobe, nepáčilo sa mu, keď som si doňho kvôli tomu rýpla, nezaujímala som ho ja, aký som mala deň, nepamätal si, čo som mu hovorila, miestami na mňa skutočne pôsobil ako psychiatrický pacient.

marca12
30. júl 2022

Su natlakovi,zahrnu ta superlativami a zacnu ti lichotit,vychvalovat ta,velmi rychlo vyznavaju lasku. Oni ta najskor zaobalia ako pavuk do pavuciny a potom ta zacnu dusit. Nikdy never reciam,ale cinom a skutkom a nikdy never chlapovi,ktori ma prehnane gesta. A navyse su vztahovacni,kazdy im len ublizuje,oni sa vida v superlativoch,oni su najlepsi,najdokonalejsi. Dalsim znakom je,ze nadavaju na inych ludi

koniarova
30. júl 2022

No mne keby chcel niekto hovoriť labka. 😂😂😂😂 Amen,tma. Už by ma nebolo. 😁😁😁

larena
30. júl 2022

@koniarova presne toto som si pomyslela keď som si to čítala😂😂🤣

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
koniarova
30. júl 2022

Neblázni. Veď je to desivé. 😁 By som sa normálne začala báť,keby mi toto niekto povedal.

retatka
30. júl 2022

Nieje vždy pravda ,že narcista sa správa k okoliu nadradene.Oni majú často masku,vedia hrat divadlo ,sú to HERCI.Čiže aj ku čašníkom aj ku kamošom sa vedia správať ,nikto si nič nevšimne .No je to vždy v ich prospech .Kopec ľudí netuší o narcisovi,že je problematicky práve kvôli tomu ,že má dve tváre .Ono to peklo začína doma za dverami ,bez svedkov .Oni su pred okolím veľmi šarmantni aby ho nikto neodhalil ,hraju svoju hru pred okolím ..

au1994
30. júl 2022

Nie nie, toto bolo nad moje sily a robila som si z neho srandu, takže mi potom prestal sám od seba aj vypisovať. 😄

autor
30. júl 2022

čo hovoríte na toto: čašníčka sa prišla ku stolu spýtať, či máme všetko a on vraví prineste účet, zaplatíme. ona nepočula tak on jej takým nepríjemným tónom odvrkol prineste účet, zaplatíme! ona chuderka zostala troška v šoku a mne to bolo tiež také nepríjemné, nuž ale čo... viete čo, on je taký že: je dobre, správa sa ok, a potom ako keby už to bolo naňho veľa a začne byť nepríjemný. no človeče vysomár sa z tohto potom 😀

haley7897
30. júl 2022

Ze ma pravdepodobne problém so sebaovladanim a zrovna gentleman asi tiež nebude. Či je narsic sa z toho povedať samozrejme nedá. Či je to red flag? Áno.

fotoarch
30. júl 2022

vzdy ver svojej intuici !!! ak ti blika kontrolka, raz, dva tri krat, aj to staci .....ak sa zamilujes uz z toho nevycuvnes, ak sa vezmete, uz stratis sudnost pri posudzovani reality .... fakt tazka tema a pritomna v mnohych vztahoch. S zien su trosky a s chlapov sarmanti jedinci .

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
larena
30. júl 2022

@anonym ano je to dosť cringe😅

haley7897
30. júl 2022

Je to akési pomyslene výstražné znamenie aby si spozornela, že niečo v jeho správaní nieje v poriadku. Máš niečo konkrétne na mysli?

jumama
30. júl 2022

SME ma podcast Ludskost a tam to pekne rozoberali v nejakej casti, ze narcisisticka porucha vyplyva z detstva, vacsina narcisov mala aj narcisistickych rodicov a mozu vzniknut dva extremy:

Prvy typ: Matka (otec, vztahova osoba) rozmaznavali a preto ma dieta pocit grandiozity - lebo to mu predsa vzdy mamicka hovorila, ze je najlepsi, najkrajsi, najsikovnejsi, jediny, co si vsetko zasluzi. A preto sa tak vnima, ze on si vsetko zasluzi a je stred vesmiru. Vacsinou su to ludia iduci "na vykon" - svojej mame museli plnit taketo vykonnostne sny - vitazit v sutaziach, reprezentovat, aby mala pocit, ze je sama vynimocna, ze porodila genia. Je to take ich nestastie a pasca, ze oni nikdy nie su spokojni, nikdy ich sutazenie so sebou samym neskonci. Museli byt stale vitazi, lebo ak neboli, mama ich nezahrnala laskou, pochvalami, objatiami. Cize ich detska trauma, detske zranenie alebo typ vazby k mame a teda v dospelosti k sebe je ambivalentny. Podavam vykon, mam cenu. Nepodavam vykon, nemam cenu.

Druhy typ: Skryty narcis - ktoreho rodic (vztahova osoba) deptal. Ty nikdy nic nevies. Z teba nikdy nic nebude... a objektivne to tak nebolo, len si tym rodic zase vlastne mindraky riesil. Taketo dieta je velmi zranene, nesebavedome, mysli si o sebe to, co ho rodic naucil mysliet si, ze je piece of shit a prave tento typ narcisa zase tuzi po tych vecnych uznavaniach - tak ako pisal niekto vyssie. Neveri si a potrebuje sa stale uistovat, ze ma miesto v tvojom zivote, ze ma cenu.

lindous
30. júl 2022

Pozri, keď sa nad tým takto musíš zamýšľať a rozoberať ho, tak ti na ňom asi niečo nesedí, niečo sa ti nepozdáva, tak daj na intuíciu, nemusíš si to obhajovať a ospravedlnovať tým, že mu pridelíš nejakú poruchu osobnosti, nemusí byť narcista, ale to neznamená, že je teda automaticky super...

asia83
30. júl 2022

@lindous To je pravda. Ako sa správa muž k iným ľuďom (špeciálne ku svojej matke), tak sa bude správať ku vám.

xsuzannex
30. júl 2022

@asia83 toto nemusi byt pravidlo.. moj muz sa napr k svojej mame velakrat nesprava pekne, ale tak ona je, ako to povedat, cudna osoba.. uz na nu zvysil aj hlas, aj krical, ale tie dovody boli objektivne.. na mna nikdy hlas nezvysil a to tahame 16ty rok..

83lenka83
31. júl 2022

Skus sa opýtať na jeho ex, ako to fungovalo a prečo sa rozišli. Moj v začiatkoch nášho vzťahu sem tam telefonoval zo svojou ex (ona mu volala) ešte mala u neho nejaké veci , nadával jej do telefonu, že je hlúpa p... a podobne veci, pritom sa smial. Vôbec ma nenapadlo, že dnes je hlúpa p... ona a ja budem zajtra. Bohužial som bola mladá a neskusena a tak som nerozoznala takehoto človeka. Love bombing bol tiež, aj prezývky, darčeky ale keď som sa k nemu nastahovala tak sa to začalo ukazovať viac a viac lenže ja som už bola zamilovaná po usi a prehliadala všetko.